АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Блок 5. Загальна міологія (м’язова система). М’язи та фасції спини, грудної клітки, діафрагми, живота, шиї і голови

Читайте также:
  1. II. Загальна характеристика ХНАДУ
  2. Блок 1. Вступ до анатомії. Скелет людини: хребет, скелет грудної клітки, верхньої та нижньої кінцівок.
  3. Блок 3. Вчення про з’єднання кісток – артрологія. З’єднання кісток черепа, хребта, грудної клітки, грудного та тазового поясів.
  4. Блок 6. М’язи і фасції верхньої та нижньої кінцівок.
  5. Блок 7. Топографія (ділянки, борозни, канали, ямки, отвори, трикутники) спини, грудної клітки, живота, шиї, голови, верхньої та нижньої кінцівок.
  6. Бухгалтерський облік (загальна теорія)
  7. Вигодовування грудної дитини. Харчування дітей, старших однорічного віку
  8. Визначення організації. Загальна системна модель організації
  9. Виконавче провадження. Загальна характеристика.
  10. Відкрита травма грудної клітки
  11. Вірні відповіді на тести з теми “Загальна вірусологія ІІ”.

 

1. М’яз як орган: визначення, будова. Класифікація м’язів за формою, кількістю головок, функцією, топографічним розташуванням, відношенням до суглобів, розвитком. Синергісти та антагоністи. Розвиток скелетних м’язів.

2. Допоміжний апарат м’язів: фасції, синовіальні сумки та піхви, м’язові блоки, сесамоподібні кістки; будова, функція.

3. Біомеханіка м’язів. Їх дія на суглоби та кістки. Поняття про початок і прикріплення (закінчення) м’язів, фіксовану та рухому точки.

4. М’язи спини: класифікація. Поверхневі м’язи спини: початок, прикріплення, функція; описати і продемонструвати на препараті.

5. Власні (глибокі) м’язи спини: класифікація. М’яз-випрямляч хребта, його частини: клубово-ребровий, найдовший та остьовий м’язи. Початок і прикріплення цих м’язів, функція; описати та продемонстру­вати на препараті.

6. Власні (глибокі) м’язи спини: остьово-поперечні (ремінний м’яз голови та шиї), поперечно-остьові, міжостьові, міжпоперечні: початок, прикріплення, функція; описати і продемонструвати на препараті. Фасції спини: грудо-поперекова і каркова.

7. М’язи грудної клітки: класифікація. Поверхневі м’язи грудної клітки: початок, прикріплення, функція; описати і продемонструвати на препараті.

8. М’язи грудної клітки: класифікація. Глибокі (власні) м’язи грудної клітки: початок, прикріплення, функція; описати і продемонструвати на препараті. Фасції грудної клітки: поверхнева, грудна, ключично-грудна, фасція грудної клітки, внутрішньогрудна (пристінкова фасція грудної клітки).

9. Діафрагма: топографія, частини, отвори, трикутники, фасція, описати і продемонструвати на препараті. Функціональне призначення.

10. М’язи живота: класифікація. М’язи передньої та бічної стінок живота: початок, прикріплення, функція; описати і продемонструвати на препаратах. Поверхневе та глибоке пахвинні кільця. Черевний прес.

11. М’язи живота: класифікація. М’язи задньої стінки живота: початок, прикріплення, функція; описати і продемонструвати на препараті. Фасції живота: нутрощева, пристінкова фасція живота (внутрішньочеревна), попереково-клубова (клубова), поперечна, обгортальні, тазова.

12. М’язи шиї: класифікація. Поверхневі бічні та поверхневі присередні (надпід’язикові та підпід’язикові м’язи): початок, прикріплення, функція; описати і продемонструвати на препараті.

13. М’язи шиї: класифікація. Глибокі бічні та глибокі присередні м’язи: початок, прикріплення, функція; описати і продемонструвати на препараті.

14. Підпотиличні м’язи: початок, прикріплення, функція; описати і продемонструвати на препараті.

15. Шийна фасція за Міжнародною анатомічною номенклатурою: поверхнева, передтрахейна та передхребтова пластинки. Описати їх хід, відношення до м’язів та внутрішніх органів.

16. Фасції шиї: топографічна класифікація за В.М.Шевкуненком. Описати походження і хід кожного листка, їх відношення до м’язів, внутрішніх органів, судинно-нервового пучка шиї. Визначити міжфасціальні простори шиї та їх сполучення.

17. М’язи голови: класифікація. Жувальні м’язи: початок, прикріплення, функція; описати і продемонструвати на препараті.

18. М’язи голови, класифікація. М’язи лиця (мімічні), особливості їх будови. Надчерепний м’яз, апоневротичний шолом, вушні м’язи, м’яз гордіїв, носовий м’яз, м’яз-зморщувач та опускач брови, коловий м’яз ока: початок, прикріплення, функція; описати і продемонструвати на препараті.

19. М’язи голови, класифікація. М’язи лиця (мімічні), особливості їх будови. Коловий м’яз рота; м’язи-опускачі носової перегородки, кута рота і нижньої губи; м’язи-підіймачі кута рота, верхньої губи, верхньої губи та крила носа; підборідний, великий і малий виличні, щічний м’язи; поперечний м’яз підборіддя і м’яз сміху: початок, прикріплення, функція; описати та продемонструвати на препараті.

20. Фасції голови: щічно-глоткова, жувальна, привушна та скронева; описати їх хід, поділ на листки, відношення до м’язів. Кістково-фасціальні простори голови.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)