АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Дієвий статус. Види статусу

Читайте также:
  1. Контроль за полноценностью питания. Пищевой и диетологический статус. Методы определения.
  2. Общественные объд-я: понятие, виды и А-П статус.
  3. Синдроми, симптоми, фізикальний статус.
  4. Суб’єкти права сільськогосподарського землекористування та загальна характеристика їх правового статусу.
  5. Характер. Типы характера и базовые ориентации личности в общении (по Райху). Социальный статус.

Дієвий статус -цестатус податкового боргу боржника, в якому зменшення такого боргу (закриття кожного випадку податкового боргу боржника) відбувається завдяки певним діям, що здійснює працівник відділу стягнення податкової заборгованості ОДПС – податковий керуючий, застосовуючи надані йому повноваження відповідно до законодавства.

Випадок податкового боргу починає обліковуватися в дієвому статусі від дня, наступного за 30 календарним днем від дня направлення (вручення) ІІ податкової вимоги.

 

 

Усі випадки податкового боргу одного боржника можуть знаходитися лише в одному виді дієвого статусу.

 

Розрізняють п'ять видів дієвого статусу, до яких може бути віднесено всі випадки податкового боргу одного боржника:

 

активний;

пасивний;

банкрутство;

розстрочка (відстрочка);

Безнадійний.

Активний вид дієвого статусу – це єдиний вид статусу, в якому працівник підрозділу стягнення податкової заборгованості ОДПС – податковий керуючий застосовує до боржників, випадки ПБ яких знаходяться на обліку в цьому виді статусу, всі заходи стягнення, які передбачені діючим законодавством.

Підстава: закінчення граничного терміну погашення податкового боргу після направлення (вручення) ІІ податкової вимоги (30 календарних днів)

Пасивний вид дієвого статусу – це вид статусу, в якому працівник підрозділу стягнення податкової заборгованості ОДПС – податковий керуючий не може застосовувати заходи стягнення до боржника.

 

У пасивному виді дієвого статусу знаходяться всі випадки податкового боргу боржника, за яким:

 

§ готуються документи для ініціювання справи про банкрутство боржника до дня одержання ухвали суду про порушення справи про банкрутство;

 

Підстава: письмово обґрунтоване рішення керівника підрозділу стягнення податкової заборгованості

 

§ готуються документи для ініціювання справи в суді про звернення стягнення податкового боргу на майно боржника до дня прийняття наказу та відповідного рішення суду;

Підстава: письмово обґрунтоване рішення керівника підрозділу стягнення податкової заборгованості

 

 

§ здійснюється розшук.

Підстава: заява (рапорт) до підрозділів податкової міліції про розшук боржника.

Вид “Банкрутство” дієвого статусу – це вид статусу, в якому перебувають всі випадки податкового боргу боржника, з якого в суді розглядається справа про банкрутство до:

- одержання ухвали про ліквідацію боржника як юридичної особи або рішення про скасування державної реєстрації суб'єкта підприємницької діяльності – фізичної особи;

- прийняття ОДПС рішення про відстрочку (розстрочку) податкового боргу на підставі затвердженої судом мирової угоди, яка містить положення про розстрочку чи відстрочку боргів.

Підстава: ухвала про порушення справи про банкрутство

Вид “Розстрочка (відстрочка)” – це вид дієвого статусу, в якому перебувають випадки податкового боргу боржника, сплату яких перенесено на пізніший термін або на декілька термінів.

УВАГА! ! Розстрочка (відстрочка) податкового боргу надається на всі відкриті випадки податкового боргу боржника від дня визначеного в прийнятому ОДПС рішенні щодо розстрочки (відстрочки) податкового боргу.

 

Випадок податкового боргу може перейти до виду “Розстрочка (відстрочка)” із видів:

§ “Банкрутство” дієвого статусу;

Підстава: рішення ОДПС, прийняте на підставі затвердженої судом мирової угоди, яка містить положення про розстрочку чи відстрочку боргів

§ “ІІ податкова вимога” інертного статусу;

Підстава: договір, який укладений згідно з прийнятим рішенням керівництва ОДПС про розстрочення (відстрочення) суми податкового боргу

 

§ “Активний” дієвого статусу.

 

Підстава: договір, який укладений згідно з прийнятим рішенням керівництва ОДПС про розстрочення (відстрочення) суми податкового боргу

 

 

ПРИМІТКА: ! У разі виникнення у боржника, якому надано відстрочку (розстрочку), нового випадку податкового боргу, облік такого нового випадку починається у виді “Розстрочка (відстрочка)” дієвого статусу.   !У разі виникнення у боржника нової (додаткової) суми податкового боргу з випадку, з якого платник має розстрочку (відстрочку), така сума збільшує загальну суму випадку податкового боргу боржника у виді “Розстрочка (відстрочка)” дієвого статусу.

 

УВАГА! !У разі розірвання договору розстрочки (відстрочки) внаслідок накопичення нового податкового боргу або несплати боржником розстроченої (відстроченої) суми у встановлені терміни, суми нового боргу разом із залишком несплаченого розстроченого (відстроченого) податкового боргу переходять до активного чи пасивного виду дієвого статусу від дня, наступного за днем прийняття рішення про дострокове розірвання договору розстрочки (відстрочки) податкового боргу. При цьому податкові вимоги за новими сумами податкового боргу не надсилаються.

 

Облік випадку податкового боргу у виді “Розстрочка (відстрочка)” припиняється при закритті випадку податкового боргу (у разі повного погашення суми податкового боргу) або при переході в активний чи пасивний вид дієвого статусу.

 

Безнадійний вид дієвого статусу – це вид статусу, в якому всі випадки податкового боргу боржника підпадають під термін “безнадійний” згідно із Законом.

Підстава: рішення суду, довідка МВС, ЖЕКа, довідка ЗАГСу

 

До безнадійного виду дієвого статусу відносяться випадки податкового боргу боржника:

 

§ визнаного у встановленому порядку банкрутом, вимоги щодо якого не були задоволенi у зв'язку з недостатнiстю активiв банкрута;

 

§ фiзичної особи, яка

 

- визнана у судовому порядку безвiсно вiдсутньою або померлою та у разі недостатності майна, на яке може бути направлено стягнення;

- померла, у разі недостатності майна, на яке може бути направлено стягнення;

- понад 720 днів перебуває у розшуку;

 

§ податковий борг юридичних та фiзичних осiб, стосовно якого минув строк позовної давностi (при відсутності сум податкового боргу, стосовно яких граничний термін стягнення ще не настав);

§ податковий борг юридичних або фізичних осіб, що виник внаслідок обставин непереборної сили (форс-мажорних обставин);

§ податковий борг юридичних осіб, визнаних фіктивними.

 

У безнадійному виді дієвого статусу випадок податкового боргу перебуває до дня прийняття рішення керівництвом ОДПС про списання суми випадку податкового боргу та закриття такого випадку.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)