АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Правове положення капітана судна

Читайте также:
  1. I. Загальні положення
  2. I. Загальні положення
  3. I. Загальні положення
  4. I. Загальні положення
  5. I. Загальні положення
  6. I. Загальні положення
  7. I. Загальні положення
  8. I. Загальні положення
  9. II. Прикінцеві та перехідні положення
  10. III. Вправи з початкового положення стоячи.
  11. IX. ЗАКЛЮЧНІ ПОЛОЖЕННЯ
  12. VІ. Назвіть юридичні строки, які слід застосувати у наведених положеннях (усього – 9 балів: по 3 бали за кожну правильну відповідь):

Капітан займає особливе місце серед члені єкіпажу. Коло його повноважен широке, тому законодавство більшості країн висуває спеціальні имоги до кандидатів на обіймання посади капітана.

Капітан морського судна повинен бути не тільки професійники судноводієм, але й добре орієнтуватися у правових питаннях. Тому, ще у 1936 році в рамках МОТ була прийнята Конвенція №53 про мінімальну кваліфікацію капітана та інших осіб комендного складу торговельних суден. Вона отримала загальне визнання, однак не вирішувала всіх тих питань, які існували, оскільки не становлювала критеріїв кваліфікації капітана, віддаючи це національному законодавству.

У 1978 році на міжнародній конференції в Лондоні була прийнята Міжнародна конвенція про підготовку та дипломування моряків та несення вахти, яка у значній мірі приділила увагу питанню кваліфікації капітана.

Обов’язки капітана: надання допомоги людям, що потерпіли на морі, надання допомоги при зіткненні суден, допомога при військовій небезпеці, піратському нальоті, небезпеці захоплення судна.

Всі функцій капітана морського торговельного судна можна умовно поділити на три групи:

1) управління судном та судноводіння. Термін «управління» розуміється у широкому сенсі, оскільки капітан є керівником структурного підрозділу судноплавної компанії; до цієї функції входить також вжиття всіх заходів, необхідних для забезпечення безпеки плавання, запобігання забрудненню морського середовища, підтримання порядку на судні, запобігання завданню будь-якої шкоди судну, людям і вантажу, що перебувають на ньому.

Відповідно до ч.1 ст.58 КТМ України на капітана покладене управління судном. Капітан здійснює управління судном одноосібно особисто або через підлеглих йому осіб. Розпорядження капітана у межах його повноважень підлягають беззаперечному виконанню всіма особами, які знаходяться на судні;

2) представництво інтересів судновласника та вантажовласника. Капітан судна внаслідок свого службового становища визнається представником судновласника і вантажовласника щодо дій, викликаних потребами судна, вантажу або плавання, а також позовів, що стосуються довіреного йому майна, якщо на місці немає інших представників судновласника або вантажовласника.

3) адміністративно-владні функції, делеговані державними органами. Під час аварійних морських подій з судном, а також у разі зіпсуття, пошкодження і втрати вантажу або багажу, що перевозиться, заподіяння травм людям та інших випадків, у результаті яких можуть бути пред'явлені претензії або позови до судновласника, капітан судна повинен вжити всіх необхідних заходів для документального оформлення цих випадків у порядку, встановленому чинним законодавством України, а також провести попереднє розслідування аварійної морської події незалежно від її класифікування.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)