АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Поняття позову, його елементи та види

Читайте также:
  1. D – ЕЛЕМЕНТИ.
  2. I. Поняття й ознаки об'єкта авторського права.
  3. I. Поняття необережності, як форми вини.
  4. IV. Основні поняття і визначення,
  5. P – ЕЛЕМЕНТИ.
  6. VІІ.Оперування поняттями
  7. Аварійний комісар: поняття, функції.
  8. Адміністративна відповід-ть: поняття та підстави.
  9. Адміністративна відповідальність: поняття, мета, функції, принципи та ознаки.
  10. Адміністративне правопорушення як підстава юридичної відповідальності: ознаки і елементи.
  11. Адміністративне стягнення: поняття та види.
  12. Адміністративні стягнення: поняття і види

Позов у цив. судочинстві – це вимога до суду заінтересованої особи про здійснення правосуддя у цив справі на захист пр. та ін., порушених чи оспорюваних іншою особою. В такій вимозі вміщення певна вимога позивача чи відповідача тому, в теорії цив-пр. права позов розглядається як: єдине поняття для як матеріального та процес. права, як інститут процесуального права, як юридична категорія, що властива як матеріальному так і процесуальному праву. Отже позов виступає цивільно-процесуальною формою, яка забезпечує реалізацію матеріального закону. Його примусове здійсненнян за допомогою держави в особі такого органу як суд.

1.Процесуально-правовою стороною позову є вміщена в ньому вимога до суду про захист права.

2.Предметом позову є така частина, яка характеризує матеріально-правову вимогу позивача до відповідача, стосовно якої він просить постановит судове рішення вона опосередковується спірними правовідносинами – суб’єктивним правом і обов’язком позив.і відп.

3. підстава позову. – складають обставини, яким позивач обґрунтовує вимоги. Ними будуть юридичні факти матеріально-правового х-ру, що визначеються нормами матеріального права, які врегульовують спірні правовідносини, їх вин, зм, чи прип. Доказові факти, ті які тісно оповязані з фактами мат-пр х-ру і на п-ві яких можна зробити винсовки про їх наявність чи відсутність. Від них слід від цив-проц факти, які стверджують наявність обставин необхідних для реалізації права на пред’явленння позову.. п-ви позову, які підтверджують,що спірне право належить позивачу, а на відповідача покладені певні гобовязки, складають активну підставу (вони можуть бути правостворюючі, пр-припин, пр-підтвер.).пасивну – складають факти, з яких вбачається, що відповідач виконав дії, спрямовані на заперечення права права позивача або утвердження за собою права, яке йому належить. Тобто це факти, які покладені обґрунтувати необхідність захисту прав чи інтересів позивача.

Змістом буде звернення до суду (вимога позивача про здійснення судом певних дій з зазначенням способу судового захисту.

У вимозі про захист визначається і спосіб бажаного захисту, як результат на досягнення якого спрямована діяльність судочинства. Тобто способом процесуального захисту, який відображається в змісті позову, вони класифік (позови)на:про присудження (виконавчі), визнання (установчі), перетворюючі (про конститутивне право).

Про присудження – спрямовані на поновлення порушеного пр. і усенення наслідків правопорушення (стягнення позики, сліментв, відшкодування збитків)

Про визнання – спрямовані на усунення спору між сторонами шляхом внесення ясності в існуючі між ними правовідносини. Тобто суд своїм рішенням підтверджує наявність чи відсутність пр і об.(визнання права власності, авторство).

Перетворювальні – спрямовані на зміну або припинення правових відносин. (виділ частки із спільного майна, припинення договору найму жилого приміщення, розірвання шлюбу).(Конститутивним назив. в юр. літер).

 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)