АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Виховна система класу Сутність і структура виховної системи

Читайте также:
  1. A) Магнітоелектрична система.
  2. A) Устойчивая система средств, методов и приемов общения тренера с спортсменами
  3. APQC структура классификации процессов SM
  4. B) Електромагнітна система.
  5. C) Електродинамічна система.
  6. Cтрахування в логістичних системах
  7. D. процессы самоорганизации, информационные процессы и процессы управления в живых системах
  8. DNS — доменная система имен
  9. E) Індукційна система.
  10. I. Общие критерии оценки рефератов и их структура
  11. I. Система грамматических времен в страдательном залоге
  12. I.2 Реформирование и современная структура банковской системы РФ.

Науково-методичний супровід

Упровадження виховної системи класу

Зміст
Вступ.
Глава 1. Виховна система класу
1.1 Сутність і структура виховної системи
1.2 Система цілей і завдань виховного процесу
1.3 Планування виховної роботи
Глава 2. Особливості управління виховною системою класу
2.1 Технологія моделювання виховної системи
2.2 Самоврядування в класному колективі

 

Вступ.

Виховання, як відомо, відноситься до соціально зумовлених процесів. На вибір цілей, принципів, змісту і способів організації процесу виховання істотно впливає політична, економічна, соціокультурна ситуація в розвитку держави і суспільства. Зміни в державному і громадському житті детермінують зміни в практиці виховання дітей.

Однак, не всі зміни можна назвати прогресивними, корисними. До цих пір значна частина класних наставників зазнає серйозних труднощів у визначенні стратегії і тактики дій з проектування і побудови виховних відносин зі своїми вихованцями. Ще залишається актуальною проблема пошуку класними керівниками форм, прийомів і методів виховної діяльності.

Без уваги не залишаються і такі складні моменти в роботі класного керівника, як взаємодія з батьками, забезпечення розвитку самоврядування в класному колективі, педагогічна підтримка дитини, психолого - педагогічна діагностика формування дитячого колективу та розвитку учнів.

В останні роки значно зріс інтерес вчителів і керівників навчальних закладів до використання системного підходу в навчанні і вихованні школярів, в управлінні життєдіяльністю освітньої установи, моделювання і створення виховних систем. У багатьох випадках спроби виявляються вдалими: застосування системного підходу дозволяє зробити педагогічний процес більш цілеспрямованим, керованим і, найважливіше ефективним. Педагоги і керівники освітніх установ, які у своїй діяльності змогли переконатися в доцільності використання системного підходу, стають його прихильниками і прагнуть розширити межі його застосування в педагогічній практиці.

Не випадково в тих установах освіти, де побудована і успішно функціонує виховна система навчального закладу в цілому, з'явилося бажання створити виховні системи і в класах. Побудова виховної системи у структурному підрозділі освітнього закладу є не тільки суб'єктивним бажанням класного керівника, а й об'єктивною необхідністю. Для обгрунтування педагогічної доцільності створення виховної системи класу можна навести такі аргументи:

· Дитина, будучи складною цілісною системою, повинна розвиватися в умовах цілісного інтегрованого виховного процесу, в якому всі компоненти максимально взаємопов'язані;

· Виховна система класу − це сприятливе середовище життєдіяльності та розвитку дитини, ефективно сприяє його особистісному зростанню;

· Системний підхід дозволяє класному керівнику раціонально розподілити свої зусилля при організації виховного процесу в класі;

· У процесі побудови виховної системи формується «обличчя» класу, його неповторність, що має важливе значення в розвитку індивідуальності членів класного співтовариства;

· Виховна система класу дозволяє розширити діапазон педагогічного впливу на дітей у процесі їх розвитку. Усвідомлення можливостей і переваг системної побудови практики виховання учнів, безсумнівно, стимулює бажання класних керівників застосовувати системний підхід у виховній діяльності.

Слід зауважити, що створити гуманістичну, цілісну й ефективну виховну систему класу нелегко, особливо в нинішніх умовах роботи педагогів. Уміння моделювати і будувати систему виховання можна віднести до розряду «вищого пілотажу». Щоб системно мислити і діяти, треба, в першу чергу, мати чіткі уявлення про сутність виховної системи, її структуру та основних компонентах.

 

Виховна система класу Сутність і структура виховної системи

Виховна система класу − це комплекс взаємодіючих компонентів, взаємозв'язок та інтеграція яких обумовлює формування сприятливих умов для життєдіяльності і розвитку членів класного співтовариства. (15)

Виховна система класу як складне соціально-педагогічне явище складається з великої кількості компонентів. Напевно, таких складових кілька десятків, а можливо і більше. Все залежить від ступеня деталізації аналізу, в процесі якого ціле подумки ділиться на частини. Важливо визначити, які компоненти системного утворення є основними.

Важливо визначити, які компоненти є складовими системи. У науково-методичній літературі виділяють 5 найбільш істотних і важливих:

1. Індивідуально-групової
2. Ціннісно-орієнтаційний
3.Функціонально-діяльнісний
4. Просторово-часової
5. Діагностично-аналітичний

Моделюючи виховну систему класу, класний керівник повинен знати:

- з ким він працює,

- що хоче отримати від своєї роботи,

- скільки часу займе у нього досягнення поставлених завдань

- в якому життєвому просторі він буде працювати,

- вчасно скоригувати свою діяльність і грамотно оцінити результати своєї роботи.

Отже, перейдемо до моделювання окремих елементів виховної системи класу.


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)