АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Міжнародна діяльність Галицько-Волинського князівства за Д. Галицького та його наступників

Читайте также:
  1. VІ. Міжнародна статистика
  2. VІІІ. Зовнішньоекономічна діяльність держави
  3. Архіви центральних установ Великого князівства Литовського та Речі Посполитої. Литовська та Коронна метрики. Волинська метрика
  4. Б)Діяльність культурно-освітніх осередків
  5. Бокс. 5.3. Міжнародна термінологія
  6. Брокерська діяльність на фондовому ринку
  7. Видавнича діяльність Києво-Печерської лаври
  8. Видатки на економічну діяльність.
  9. Виробнича діяльність підприємства: сутність та форми організації
  10. Виставкова та ярмаркова діяльність
  11. Вища нервова діяльність як поведінка І.П. Павлова
  12. Вища нервова діяльність.

На перше місце в зовнішній політиці Данила 20-50 рр. виходить Угорщина, яка до 1245р. з допомогою галицьких бояр намагалася загарбати Галицьку землю.Рішучий поворот від війни до миру стався лише влітку 1245 р., коли Данило Романович розбив угорців і успішно з'їздив до Батия в Орду. Від Батия він повернувся з «ярликом» на Галицько-Волинське княжіння. Це допомогло врятувати Галицько-Волинські землі від нової навали татаро-монголів. У 1246 р. угорський король (Бела ІV) запропонував свою дочку Констанцію в дружини синові Данила Леву. Данило не одразу прийняв цю пропозицію. Згодом він погодився на цей династичний шлюб і підписав з Белою мирну угоду.

Відносини Данила з Польщею після відновлення Галицько-Волинського князівства у 1245 р. були в основному дружніми. Будучи важко хворим він у 1262 р. зробив спробу встановити союз з Польщею. (Галицько-Волинський літопис про з’їзд князів руських з польським князем Болеславом в Тернаві. Про укладений договір між Руссю та Польщею). Дослідники вважають, що цей з’їзд у волинському замку Тернава був спробою Данила об’єднати сили двох держав проти литовського князя Міндовга, який воював з ними.

Важливою подією було прийняття Данилом у жовтні-листопаді 1253 р. у волинському місті Дорогичині королівської корони від легата папи Інокентія IV. Коронація сталася завдяки угоді, яку підписав Данило і папський посол Опізо. Всі джерела свідчать, що королівський титул нав’язала Данилові папська курія. Корона папі нічого не коштувала, а політичні і релігійні вигоди могла принести чималі.

Зі свого боку Данило досяг чимало вигод: 1) визнання недоторканості православного обряду; 2) визнання законності прав Романовичів на їхні землі; 3) Тевтонському ордену було заборонено селитися на галицько-волинських землях. Питання про організацію сил Заходу для війни проти татар з вини папи не порушувалося..

Після смерті Данила правили його сини (сильний – Лев (1264-1301) і Васильків син Володимир (1270-1289)).Взаємини між ними часто мирними не були. Володимир не бажав брати участь у війнах і дипломатичній діяльності (будував міста, замки, церкви). Лев робив навпаки. Спираючись на союз з чеським королем Вацлавом II, він захопив у Польщі Люблінське воєводство, в Угорщини після смерті останнього короля з династії Арпадів, Закарпатську Русь. Лев навіть домагався польського трону в Кракові, підкорив ятвягів і переніс кордон своєї держави за Нарву.

Після Лева на трон вступив його син Юрій (літописи про нього як про талановитого правителя). Особливо його відзначали за те, що після переходу київського митрополита 1299 р. у Володимир на Клязьмі, Юрій 1303 р. домігся від Константинопольського патріарха права заснувати в Галичині окрему митрополію.

Згодом, останніми представниками династії Романовичів стали сини Юрія Андрій і Лев, які правили вдвох. Вони уклали союз з Тевтонським орденом, а стосовно татаро-монголів проводили незалежну політику. Причина їх смерті невідома, скоріше всього вони загинули 1323 р. у боротьбі з монголами.

Через відсутність нащадків галицькі бояри обрали князем польського родича Романовичів – Болеслава Мазовецького, який навіть ім’я змінив на Юрій. Новий князь відвоював у поляків руські землі, поновив союз з рицарями проти Литви. Але у 1340 р. його підступно отруїли бояри. Галичина і Волинь попадають під владу чужоземних правителів.

Заслуга Галицько-Волинського князівства в історичній долі українського народу велика. Дипломатія галицьких і волинських князів у XIII ст. була набагато інтенсивнішою і різноманітнішою, ніж у князів інших руських земель. Зовнішня політика їх переживала злети і падіння – від масштабної дипломатії Романа Мстиславовича, його сина Данила до короткозорої та хаотичної політики Лева Даниловича. Однак зовнішня політика Галицько-Волинської Русі завжди була важливим фактором політичного життя Європи свого часу.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)