АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Роль упаковки і тари в торговельно-технологічних процесах. Класифікація тари

Читайте также:
  1. II. Класифікація основних засобів
  2. Банківські рахунки та їх класифікація.
  3. БИЛЕТ 5-6Поняття про організаційні форми навчання. Класифікація форм навчання природознавству.Класифік норм навч.природозн.
  4. Біржі як елемент інфраструктури ринку. Класифікація бірж.
  5. Біржова торгівля як основа біржової діяльності. Історія еволюції біржової торгівлі. Поняття організованого ринку. Риси та класифікація організованих ринків.
  6. Біржова угода: ознаки, сутність, зміст, класифікація
  7. Бюджетна класифікація: будова, роль і призначення видатків
  8. Бюджетна класифікація: будова, роль і призначення видатків
  9. Бюджетна система України та бюджетна класифікація
  10. Вади серця: класифікація, характеристика порушень гемодинаміки.
  11. Взаємозв’язок понять «ринок» і «ринкова економіка». Класифікація ринків
  12. Виборчі технології, їх класифікація

Тара - це промисловий виріб, що призначається для пакування, зберігання, переміщення і реалізації товарів у сфері обігу. Тара забезпечує збереження споживчих властивостей товарів, полегшує їх транспортування і виконання вантажно-розвантажу­вальних робіт.

Застосування тари створює умови для раціонального виконання торговельно-технологічних процесів, підвищує ефективність вико­ристання площі і ємкості складських приміщень магазинів і транс­портних засобів.

Особлива роль належить тарі в обігу значної частини продо­вольчих товарів (рідких, сипких), реалізація яких без тари не­можлива. Впровадження прогресивних методів продажу, особливо самообслуговування, багато в чому залежить від наявності достатньої кількості тари й упаковки.

В умовах переходу до ринкових відносин за наявності конку­ренції в сфері виробництва і товарного обігу зростає роль тари й упаковки як одного з доступних засобів реклами.

Суттєве значення має тара для підвищення культури торгівлі та поліпшення фінансового стану підприємств роздрібної торгівлі.

Різноманітна номенклатура тарних виробів зумовлена широ­тою асортименту товарів народного споживання, що надходять для реалізації в роздрібну торговельну мережу споживчої коопе­рації.

Зростання виробництва товарів, розширення їх асортименту, подальший розвиток та вдосконалення торгівлі на селі органічно пов'язані з розвитком і раціональною організацією тарного госпо­дарства.

Виробництво тари пов'язане з великими матеріальними і тру­довими витратами. Тарна промисловість споживає значну частину деревини, металу, картону, тканин, скла й синтетичних матеріалів, що використовуються в народному господарстві України. Тому економне витрачання тарних ресурсів, правильна організація таро - обороту, зміна його структури за рахунок випуску нових, економічніших та менш матеріаломістких видів тари дасть змогу значно знизити рівень витрат, пов'язаних з виробництвом і споживанням тари.

Резервами зниження витрат на тару є також використання тари-обладнання, багатооборотної тари, облік, бережливе ставлен­ня, зберігання, своєчасне повернення її постачальникам і тарним складувальним підприємствам.

Тара має відповідати фізико-хімічним, біологічним і мікро­біологічним властивостям товарів, бути збірно-розбірною, багато­оборотною, економічною, мати необхідні міцність та стійкість.

Тара, що використовується в сфері обігу, дуже різноманітна та класифікується за такими основними ознаками: функції в процесі товарного обігу; призначення; кратність використання; матеріал виготовлення; конструктивні особливості та специфічні властивості.

За функціями в процесі товарного обігу розрізняють тару транспортну, споживчу і тару-обладнання.

Транспортна (зовнішня) тара забезпечує транспортування і збе­рігання товарів та є самостійною транспортною одиницею. До неї належать ящики, бочки, мішки, балони, фляги тощо.

Споживча (внутрішня) тара або упаковка не є самостійною транспортною одиницею і надходить з продукцією до кінцевого споживача, її вартість є складовою частиною вартості продукту, що реалізується. Це пакети, коробки, пляшки, банки, флакони тощо.

Тара-обладнання - це технічний засіб, що використовується для укладання, тимчасового зберігання додаткового запасу та продажу товарів населенню в торговому залі магазину. Вона забезпечує цілість упаковки під час транспортування, зберігання і продажу товарів, дає змогу скоротити витрати ручної праці в оптовій і роздрібній торгівлі, зменшити потребу в обладнанні торговельних залів магазинів, індустріалізувати процес товарного обігу. Технологія роботи з тарою-обладнанням передбачає укладан­ня в неї попередньо розфасованих та упакованих на промислових підприємствах товарів і доставку їх у торговельний зал магазину самообслуговування.

За призначенням тару поділяють на спеціалізовану й універсальну. Спеціалізована тара використовується для затарювання, зберігання і доставки означеного товару, універсальна - для різних товарів. Робота, що проводиться в Україні з уніфікації тари, сприяє зростанню в тарообороті частки універсальної тари.

За кратністю використання в тарообороті тара поділяється на тару одноразового використання (однооборотну) та багатооборотну.

Тара одноразового використання (упаковка цигарок, коробки з-під сірників, цукерок тощо) використовується для затарювання товарів один раз і після її звільнення підлягає утилізації, тобто така тара непридатна для повторного використання, бо її збирання, зберігання, повернення менш вигідні, ніж нове виготовлен­ня.

Багатооборотна тара здійснює декілька оборотів і повертається для повторного використання постачальникам або тароремонтним підприємствам. Кількість оборотів залежить від її міцності та дотримання правил експлуатації. Різновидом багатооборотної тари є тара інвентарна. Вона перебуває на балансі постачальника або оптової бази і підлягає обов'язковому поверненню. Тара вважається інвентарною, якщо має спеціальне маркування (клеймо чи бірку), де вказані власник та інвентарний номер тари.

Матеріал виготовлення є провідною ознакою кла­сифікації. За матеріалами, з яких виготовляють тару, розрізняють такі її види: дерев'яна, картонна, паперова, текстильна (м'яка), металева і скляна, пластмасова (з полімерних матеріалів).

Дерев'яна тара становить основну складову в структурі тарообороту і на сьогодні є основним видом тари для пакування і транспортування товарів народного споживання. Основними ви­дами дерев'яної тари є ящики, бочки, барабани, які можуть бути дощаними, фанерними, комбінованими (дощано-фанерними).

В ящики запаковують різні продовольчі та непродовольчі то­вари в первинній упаковці. Великогабаритні товари (побутова техніка, холодильники, морозильники) запаковують у дерев'яні решітки або клітки. Для упаковування товарів, що потребують ізолювання від зовнішнього середовища і герметичності, викори­стовують бочки. За призначенням вони бувають заливні (для рідких і напіврідких товарів) та сухотарні - для сипких і твердих товарів.

Картонна і паперова тара - ящики (короби), коробки, мішки, пакети належать до перспективних видів тари. Виробництво транс­портної тари з гофрованого картону широко використовується в світовій практиці. Картонна тара досить міцна, легка, стійка до зовнішніх фізичних дій (тиск, удар), завдяки чому поступово замінює в обігу дерев'яну.

Текстильна, або м'яка, тара - це мішки (бавовняні, лляні, джутові, лляно-джуто-кенафні, конопляні), а також пакувальна тканина. Вона зручна в обігу, має невелику вагу, здебільшого є багатооборотною і підлягає поверненню постачальникам.

Металева тара порівняно з іншими видами має найвищу механічну міцність, герметичність і термостійкість. Для затарювання товарів використовуються бочки, барабани, балони, фляги. Як транспортна тара використовуються контейнери, ящики. Скляна тара вносить значний вклад у товарооборот завдяки широкому використовуванню для затарювання продукції харчової, парфюмерно-косметичної, хімічної та інших галузей промисловості. В тор­гівлю надходять скляні банки, пляшки, балони, флакони. Скляна тара гігієнічна, не піддається хімічному впливу багатьох речовин, уберігає товари від стороннього запаху, може багаторазово ви­користовуватися. Для захисту від механічного впливу при переве­зеннях і збереженні вона потребує твердої транспортної тари і м'яких пакувальних матеріалів.

Полімерній тарі належить незначна питома вага в загальному обсязі тари. Вона є перспективною, має достатню міцність, хімічно стійка, легка. Основними видами споживчої і транспортної полі­мерної тари є банки, пляшки, коробки, флакони, пакети, ящики, мішки, каністри та ін.

За конструктивними особливостями тара поділяється на нерозбірну і розбірну, складану, розбірно-складану, щільну, решітчасту, відкриту і закриту. Найбільше поширення в практиці торгівлі дістала нерозбірна транспортна тара. Втім, засто­сування сучасних матеріалів і конструкцій дає змогу збільшити частку розбірної і складаної тари.

Залежно від специфічних властивостей тара буває ізотермічна (зберігає задану температуру), ізобарична (збері­гає заданий тиск), пило-, газо-, вологонепроникна, герметична тощо.

Всі види споживчої і транспортної тари мають відповідати економічним, технічним і естетичним вимогам. Тара й упаковка мають відповідати вимогам стандартів і технічних умов. В них наводиться докладна характеристика різних типів і видів тари.

Впровадження державних стандартів значно скорочує витрати матеріальних і трудових ресурсів на виготовлення та експлуатацію тари, забезпечує використання при розробках найновіших досяг­нень науково-технічного прогресу, передового вітчизняного та зарубіжного досвіду.

Обіг у народному господарстві України великої кількості типо­розмірів тари ускладнює процес її виготовлення і використання. Тому як виробники, так і споживачі тари заінтересовані в скоро­ченні кількості різновидів тари. Це потребує її уніфікації - приведення до одноманітності типів і розмірів.

Модулем (базою) уніфікації для транспортної тари прийнято розміри міжнародного плоского піддона 800 х 1200 мм. На базі цього піддона розроблено сітку уніфікованих внутрішніх та зов­нішніх розмірів транспортної і споживчої тари. Це дало змогу різко скоротити кількість типорозмірів тари, уніфікувати формати тарних матеріалів, обладнання і механізми, що виготовляють тару, а також упакувально-розфасовувальних машин і торговельно-технологіч­ного обладнання. В результаті було створено умови для повнішого використання вантажопідйомності транспортних засобів, механі­зації й автоматизації виробництва окремих видів тари.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)