АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Зміст тарних операцій на торговельних підприємств

Читайте также:
  1. III етап. Перевірка господарських операцій по суті
  2. III. Основний зміст роботи
  3. III. Основний зміст роботу
  4. IV. Діяльнісна змістова лінія
  5. V. ЗМІСТ ВИХОВНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ
  6. V. Зміст навчального матеріалу
  7. V. Зміст теми заняття.
  8. V. Зміст теми попереднього заняття.
  9. VI. ЗМІСТ ЛЕКЦІЙНОГО МАТЕРІАЛУ
  10. VI. Напрями, операційні цілі та заходи з їх реалізації
  11. Адаптація операційної системи до зміни її завантаження за критеріям витрат
  12. Аналіз ефективності лізингових операцій

Комплекс операцій, пов'язаних з прийманням тари за кількістю та якістю, звільненням її з-під товару, зберіганням, обробкою і поверненням постачальникам чи тарним підприєм­ствам, називається тарооборотом.

Основними нормативними актами, що регламентують порядок обороту окремих видів тари, є Положення про поставки товарів народного споживання, інструкції про порядок приймання про­дукції виробничо-технічного призначення і товарів народного споживання за кількістю та якістю, інструкції про порядок прийман­ня, використання і повернення дерев'яної і картонної тари, тканинних мішків, пакувальних тканин, скляної тари, тари-обладнання, Наказ Міндержресурсів України від 16.06.1992 р., а також договори на постачання товарів.

У зв'язку з переходом до ринкових відносин і відміною ста­більних роздрібних цін і прейскурантів на тару ціни на всі її види визначають у договорах. Наявність договірних цін значно ус­кладнила розрахунки щодо тари, зумовила використання на практиці великої кількості цін на один вид тари, призвела до різкого подорожчання практично всіх її видів.

Рівень оптових цін визначається категорією та якісним станом тари.

На дерев'яну і картонну тару нормативними документами введено заохочувальну систему оптових цін, яка спонукає під­приємства оптової і роздрібної торгівлі до бережливого ставлення до тари і збереження її якості.

В договорах передбачено майнову відповідальність за постачан­ня товарів без тари, в неналежній, немаркованій тарі, а також у тарі й упаковці, що не відповідають вимогам стандартів і технічних умов.

Приймання тари за кількістю і якістю проводиться одночасно. Перевіряється відповідність її кількості даним супровідних доку­ментів, а якість тари, що надійшла, - вимогам стандартів і технічних умов. На підприємствах оптової торгівлі і у магазинах перевіряється також маркування тари. Оприбуткування тари та її облік окремо від товарів ведуть матеріально відповідальні особи.

В усіх випадках постачання товарів без тари чи упаковки, невідповідності кількості, якості, ціни - даним, що вказані в супровідних документах (накладна, рахунок-фактура, специфіка­ція), складається приймальний акт, про що робиться позначка в супровідному документі.

Збереження якості тари, що надійшла, залежить від береж­ливого ставлення до неї при її обробці на складах і в магазинах - при розпаковуванні, звільненні з-під товарів, зберіганні та під­готовці до повернення постачальникам та тароскладувальним орга­нізаціям.

Розпаковування тари проводиться за допомогою спеціальних інструментів (молотків, томагавків, ножиць тощо) з дотриманням послідовності і порядку розкриття різних видів тари.

Звільнену з-під товару тару очищають від забруднення і збе­рігають у спеціальних підсобних приміщеннях чи складах. Для зберігання тару зосереджують у місцях, закріплених за кожним її видом, сортують за якісним станом, розміщують з урахуванням їхніх властивостей і технічних характеристик.

Дерев'яна тара зберігається в штабелях на підтоварниках під навісами для захисту від атмосферних опадів. Мішкотару і паку­вальні тканини, укладені в кіпи, зберігають у сухих приміщеннях на настилах. Скляну тару, укладену в ящики, зберігають під навісом. Забороняється зберігати тару в торговому залі магазину. В місцях її зберігання створюються всі умови для дотримання заходів з протипожежної безпеки.

Правильна організація тарообороту передбачає повернення та­ри, звільненої з-під товарів, тароремонтним підприємствам чи постачальникам-виготовникам.

Загальну послідовність здачі, повернення і повторного ви­користання окремих видів тари на території України встановлено Наказом Міндержресурсів України № 15 від 16 червня 1992 р.

Зокрема, «Правилами повторного використання дерев'яної, картонної тари та паперових мішків на Україні», затвердженими наказом Міндержресурсів, передбачено, що повернена дерев'яна і картонна тара належить до вторинних матеріальних ресурсів і підлягає повторному використанню через тарні підприємства державного концерну Укртара. Для цього тароздавачі укладають дого­вори з його підприємствами, в яких вказується кількість тари, що використовується у тароздавача повторно, та її кількість, що підлягає здачі на тарне підприємство.

Правилами передбачено здачу для повторного використання дерев'яної тари не менше ніж 85 %, картонної - не менше ніж 75 % при постачанні в межах одного міста і 65% - з інших населених пунктів. Для підприємств споживчої кооперації, розта­шованих у сільській місцевості, передбачено здачу не менше ніж 60 % придатної для повторного використання картонної тари. Паперових мішків здається не менше ніж 60 %.

Решта тари, непридатна для повторного використання й ремон­ту, підлягає обов'язковій здачі на тарні підприємства як тароматеріал.

Термін здачі тари на тарні підприємства залежить від на­копичення до норми завантаження контейнера, вагона, чи авто­мобіля і залежно від звільнення її у тароздавачів встановлено в межах 30 днів з моменту надходження товарів і 10 днів - свіжої плодоовочевої продукції.

Тарні підприємства зобов'язані приймати тару незалежно від відомчої підлеглості тароздавачів.

За узгодженням з обласними тарними підприємствами тарні бази і склади споживчої кооперації збирають дерев'яну, картонну тару та паперові мішки в організаціях споживчої кооперації для відправки її споживачам або здачі на тарні підприємства.

Облспоживспілки зобов'язані у встановлені терміни направляти тарним підприємствам концерну Укртара розрахунки ресурсів зво­ротної тари за окремими її видами, а також укладати договори на повторне використання цієї тари.

Зворотна тара приймається за категоріями якості, які залежать від стану тари та наявних пошкоджень. Так, дерев'яні ящики та бочки поділяються на дві категорії: ті, що потребують ремонту, та відремонтовані.

На відремонтованій тарі тарні підприємства ставлять свій штамп. Тара, що не відповідає вимогам першої чи другої категорій, вважається тароматеріалом, який також підлягає обов'язковій здачі на тароремонтні (тарні) підприємства й оплачується з розрахунку за 1 м3 деревини за цінами, узгодженими з підприємствами концерну «Укртара».

Картонні ящики, які були в користуванні, поділяються на дві категорії за якістю: ті, що потребують ремонту, та відремонтовані. Картонні ящики, що мають більші пошкодження, ніж передбачено другою категорією якості, вважаються картонним тароматеріалом. Він підлягає обов'язковій здачі на тарні підприємства Міндерж -ресурсів України й оплачується за узгодженими цінами.

Для стимулювання багаторазового використання тари оплата її при одержанні з товаром становить: дерев'яної тари - 40 % від вільної ціни нової тари, картонної - відповідно 20 і 10 %. Решта вартості тари враховується як собівартість упакованої продукції і додатково не оплачується.

Відремонтована дерев'яна і картонна тара, а також паперові мішки оплачуються за вільними цінами в межах цін нової тари.

За порушення термінів здачі окремих видів тари передбачена матеріальна відповідальність тароздавачів. Так, за нездачу де­рев'яної, картонної тари та паперових мішків протягом 15 днів тароздавачі виплачують тарним підприємствам штраф розміром 150 % повної вартості (100 % ціни нової тари), за прострочення здачі терміном понад 15 днів або при знищенні тари, штраф становить 300 %.

Матеріальну відповідальність передбачено й для тарних під­приємств. Так, тарні підприємства сплачують штраф за відмову прийняти тару: до 15 днів розміром 150 % вартості неприйнятої тари, понад 15 днів - 300 %.

Штрафи з підприємств і організацій споживчої кооперації стягуються в претензійно-позовному порядку згідно з рішеннями судових органів.

Затверджені положення про правила повторного використання інших видів тари: засобів упаковування меблів, м'яса і м'ясних продуктів, хлібобулочних виробів, плодоовочевої продукції, мішків тканинних тощо.

Зокрема мішки тканинні (лляні, напівлляні), лляно-джутові, джутові тощо) вітчизняного й імпортного виробництва, які задо­вольняють вимоги стандартів чи технічних умов, за якістю по­діляються на три категорії залежно від наявності латок, штопок і дірок.

Мішки І-III категорій використовуються для упаковування всіх видів промислової продукції, мішки І-II категорій - для упаковування цукру, борошна всіх гатунків, крупи і сортового насіння сільськогосподарських культур. Слід зазначити, що для тарування цукру повторно використовуються тільки мішки, які були під цукром.

Процент повернення (здачі) мішків І—III категорій визна­чається у договорах на постачання продукції і товарів.

Мішки, які не відповідають третій категорії (тароматеріал), повертаються постачальникам за домовленістю сторін, або реалі­зуються на господарчі потреби чи здаються на тароремонтні підприємства для ремонту мішкотари.

Нові мішки, що використовуються для упаковки хлібопродуктів і насіння сільськогосподарських культур, піддягають обов'язковому клеймуванню штампом розміром 75 х 35 мм фарбою, що не зми­вається. Штамп ставиться посередині мішка на відстані 30 - 40 см від краю горловини. На штампі зліва ставляться букви, які кодують назву матеріалу мішка, а далі - цифри «1», «2», «З», які є позначенням категорії мішка.

Затверджено порядок приймання мішків з цукром, хлібопро­дуктами, насінням сільськогосподарських культур, іншою про­дукцією.

При одержанні продукції зі складів постачальника і при до­ставці продукції постачальником на склад покупця мішки прийма­ють за якістю, а також перевіряють правильне клеймування.

При одержанні продукції на залізниці чи в річковому порту покупець повинен при вивантаженні її встановити якість мішко­тари. За наявності пошкоджень, підмочок, забруднення покупець відповідно до Правил, що діють на транспорті, повинен вимагати від органів транспорту складення комерційного акта.

Покупець повинен також звірити якість мішків і правильність їх клеймування з даними, що вказані в документах постачальника.

За наявності розбіжностей в якості мішків між фактичними даними і вказаними у супровідних документах постачальника (відправника) покупець складає акт з участю представника поста­чальника (відправника), а в разі неявки викликаного представника - з участю експерта Бюро товарних експертиз або ж представника незацікавленої сторони.

Організації, що одержують продукцію і товари в тканинних мішках, повинні забезпечити повернення мішків у такі терміни:

Ø з-під цукру 20 днів при постачанні в межах одного населено­го пункту, 45 днів - при міжміських поставках, 90 днів - при зустрічній торгівлі;

Ø з-під хлібопродуктів - мішки, що вивільнилися, повертаються організаціями споживчої кооперації двічі на місяць не пізніше 15-го числа й останнього дня поточного місяця; при цьому у перший термін повертаються мішки у кількості 40 % від місячного надходження мішків.

Лляні і джутові мішки з-під промислової продукції (взуття, хімічних волокон, прядива тощо) повертаються у кількості 90 %, бавовняні - 69 % у терміни, що визначаються у договорах.

При поверненні, здачі мішків з-під цукру, хлібопродуктів й іншої продукції мішки мають бути розсортовані за категоріями й укладені в кіпи по 10 шт. У супровідних документах указуються їх категорія і кількість.

Оплата тканинних мішків проводиться відповідно до їх якісного стану: І категорія - 100 % ціни придбання мішків І категорії, II категорія - 80 %, III категорія -60 %.

Тароматеріал (мішковина) оплачується за домовленістю сторін.

При поверненні мішків встановлюються норми зниження їх вартості на ремонт і обробку: до 4 і 2 % від ціни придбання мішків І категорії відповідно.

З метою матеріального стимулювання працівників підприємств і організацій, що одержують продукцію у тканинних мішках, промислові підприємства (одержувачі) перераховують у фонд пре­міювання тароздавачів 0,25 % від вартості своєчасно повернених (зданих) мішків за умови зниження їх категорійності не більше ніж на одну категорію. Премія за своєчасну здачу, повернення тка­нинних мішків виплачується працівникам, що безпосередньо ве­дуть облік, розпаковують і здають мішки для повторного ви­користання. При цьому 60 % премії сплачується робітникам і продавцям.

Підготовка тари до здачі включає очищення від пакувальних матеріалів і залишків товарів, складання ящиків (кришку при­бивають на один цвяшок або вкладають всередину ящика), роз­бирання великогабаритних ящиків на щити, видалення поліетиле­нової плівки і тузлука із заливних бочок, укомплектування їх дном та обручами, складання й укомплектування прокладками кар­тонних ящиків. Окремо зберігається тароматеріал.

Розсортирована за видами та якістю тара укладується в місцях зберігання маркуванням на лицьовий бік.

Розрив господарських зв'язків між державами СНД останнім часом значно загострив проблему забезпечення виробництва і торгівлі окремими видами тари.

Це зумовило зростання ролі повторного її використання, під­вищення в тарообороті питомої ваги багатооборотної тари.

Наказом Міндержресурсів України передбачено обов'язкове повернення багатооборотної тари постачальникам або тарним під­приємствам після її вивільнення з-під затареної продукції.

Згідно з Наказом, поверненню постачальнику підлягає інвен­тарна тара, що є його власністю, а також зворотна, яку оплачено покупцем при одержанні разом із товаром, але піддягає здачі тарозбиральним підприємствам (організаціям) після вивільнення її з-під товару.

Термін і порядок повернення тари встановлені договорами постачання чи спеціальними інструкціями, в яких передбачено також майнову відповідальність за порушення умов договорів і термінів повернення.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)