АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Організація і технологія продажу окремих груп продовольчих і непродовольчих товарів

Читайте также:
  1. CASE-технологія створення інформаційних систем
  2. I. Організація студентів до практичного заняття
  3. I. Організація студентів до практичного заняття
  4. II. ОРГАНІЗАЦІЯ ДІЯЛЬНОСТІ І ПРАЦІ, ЗМІНИ В ОРГАНІЗАЦІЇ ДІЯЛЬНОСТІ І ПРАЦІ, ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОДУКТИВНОЇ ЗАЙНЯТОСТІ
  5. II. Організація перевірок органами Держтехногенбезпеки України
  6. III. Організація роботи з підготовки та направлення структурними підрозділами органів ДПС запитів на встановлення місцезнаходження платника податків
  7. IX Федерально-Державне становище окремих Земель У.Н.Р.
  8. POS - це скорочення від point of sales (місце продажу).
  9. VIII. Регламент проведення змагань з окремих видів спорту
  10. VІ. Організація і проведення конкурсу
  11. Американська організація Freedom House стверджувала, що збільшення терміну президентських і парламентських повноважень зробило Росію «ще більш невільною країною»
  12. АНАЛІЗ СОБІВАРТОСТІ ОДИНИЦІ ОКРЕМИХ ВИРОБІВ

Хліб та хлібобулочні вироби. Завезення хліба і хлібо­булочних виробів здійснюється за графіками, які повинні забез­печити безперервну торгівлю.

Для приймання хліба та хлібобулочних виробів влаштовують розвантажувальні майданчики, рампи або вікна (люки), які мають покриття і прилягають до комор або торгових залів. Можлива доставка хліба в нічний час крізь спеціальні «шлюзи». При цьому приймання за кількістю та якістю передбачено перед початком роботи магазину. Приміщення для зберігання хліба та хлібо­булочних виробів повинні бути сухими, з доброю вентиляцією, температурою не нижче 6°С. Хліб та хлібобулочні вироби належить продавати лише у свіжому вигляді. Термін реалізації після ви­пікання хліба із житнього і житньо-пшеничного борошна не може перевищувати 36 год, хліба з пшеничного і пшенично-житнього борошна - 24 год, дрібноштучних виробів масою 200 г і менше - 16 год. Після закінчення цих термінів продаж хліба та хлібобулочних виробів припиняється, вони вилучаються з торгово­го залу і повертаються постачальнику як черстві.

При самостійному відборі покупцями хліба і хлібобулочних виробів підприємство має бути забезпечене в необхідній кількості металевими щипцями, ложечками, лопатками. За бажанням по­купців штучний хліб і хлібобулочні вироби масою 0,4 кг і більше можна розрізати на 2 - 4 рівні частини і продавати їх без зважуван­ня. Для нарізання хліба використовуються важільні і ручні хліборізальні ножі.

Продаж неякісного хліба заборонений. У випадку продажу неякісного хліба працівники магазину зобов'язані обміняти його на якісний або повернути гроші.

Кондитерські вироби. При перевезенні, завантаженні і розванта­женні кондитерські вироби мають бути захищені від атмосферних опадів.

Приймання кондитерських виробів здійснюється за кількістю місць, вагою та якістю. Перевіряється стан упаковки, маркіру­вання, а також відповідність органолептичних показників вимогам стандартів і технічних умов.

Зберігаються кондитерські вироби в сухих, чистих, без сто­ронніх запахів приміщеннях з вентиляцією і температурою не вище ніж 18°С без різких її коливань. Торти, тістечка з кремами зберігаються при температурі не вище 6°С.

Кондитерські вироби зберігаються в межах гарантійних термі­нів, визначених стандартами і технічними умовами. На зберігання вони укладаються на стелажах та підтоварниках штабелями зав­вишки не більше ніж 2 м або не більше як 6 коробок.

Кондитерські вироби, які надійшли в торговий зал, перевіряють за якістю, розсортовують і розміщують за сортами і видами:

Ø вагова карамель, драже, цукерки в загортці й інші висипаються в ящики і касети прилавків та пристінних гірок;

Ø вагове печиво, вафлі, м'які цукерки, фруктово-ягідні й шоко­ладні вироби розташовуються на внутрішніх полицях гірок в тарі постачальника;

Ø тістечка, рулети, кекси виставляються на прилавках у фа­бричних лотках і на листах;

Ø розфасовані кондитерські вироби розміщаються на прилавках, полицях гірок.

Продаж кондитерських виробів у розфасованому вигляді по­штучно, а також шляхом зважування проводиться в присутності покупця. Відпуск товарів, які фабрично не упаковані, проводиться в чистій тарі (пакетах, коробках, папері) з використанням щипців, лопаток, совків та іншого інвентаря.

По закінченні гарантійних термінів зберігання кондитерські вироби вилучаються з продажу.

Молокопродукти. Доставка молочних продуктів у роздрібну тор­говельну мережу проводиться централізовано, як правило, спе­ціальним транспортом, обладнаним засобами охолодження.

Приймання здійснюється матеріально відповідальними особами за вагою і кількістю одиниць. Після приймання молочна продукція негайно розміщується в холодильних камерах, прилавках, шафах. Для миття, очищення і збереження порожньої тари в підсобному приміщенні магазину відводиться місце, забезпечене гарячим водо­постачанням. У технології продажу молочних продуктів важливе значення має підготовка їх до продажу. В магазинах самообслуго­вування всі товари розміщуються на холодильних прилавках, гір­ках. Молоко і кисломолочні продукти в торговий зал подають розфасованими в контейнерах і касетах.

За відсутності в торговому залі холодильного обладнання ро­бочий запас молока і кисломолочних продуктів не може пере­вищувати 2-3 годинного, а сиру – 3-4 годинного терміну реалізації.

До надходження в торговий зал продукти готуються до продажу певним чином:

Ø масло вершкове, маргарин звільняються від тари й пергаменту, зачищуються із усіх боків від верхнього пожовтілого шару (штаф-фу), проводиться попереднє нарізання масла, залежно від умов продажу на прилавок подається моноліт або його частка;

Ø сири сичужні з парафіновою і непарафіновою поверхнею ви­тираються чистими зволоженими рушниками, забруднена поверхня зачищується. Великі сири до подачі на робоче місце можна розрізати;

Ø розсольні сири і бринза за годину до продажу виймаються з розсолу.

Розливне молоко відпускається металевими лудженими літро­вими і півлітровими мірками, сметана - ополониками.

При відпуску продавець зобов'язаний перемішувати молоко і сметану металевою лудженою колотівкою. Відпускаються молоко і сметана в чистий посуд покупця. Відливати молокопродукти із посуду покупця в бідони, а також тримати його над відкритими продуктами забороняється.

Інвентар, який застосовується при продажу молокопродуктів, необхідно щоденно після закінчення торгівлі промивати гарячим содовим розчином, насухо витирати і зберігати в призначених місцях.

М'ясо і м'ясопродукти. Прийманню підлягають м'ясопродукти, які відповідають вимогам стандартів і технічних умов. На звороті рахунку-фактури повинен бути штамп із зазначенням дати виго­товлення, для особливо швидкопсувних продуктів - години виго­товлення і термін реалізації. Обов'язковий також підпис ветлікаря, який засвідчує ветеринарно-санітарний стан продуктів.

При надходженні м'яса перевіряється наявність клейма ветсан-нагляду і відповідність розвитку м'язової і жирової тканини накла­деним клеймам, правильність обробки та свіжість м'яса.

Якість ковбасних виробів визначається правильністю в'язки батонів, зовнішнім виглядом на розріз (рисунок, колір фаршу і жиру), консистенцією, смаком і запахом.

М'ясо і м'ясопродукти зберігаються в холодильних камерах, шафах, а за їх відсутності - в добре провітрюваних приміщеннях при температурі не вище ніж +8°С, а особливо швидкопсувні - не вище ніж +6°С.

Охолоджене м'ясо, сортові відруби, варені, копчені і напів-копчені ковбаси, копченості, сосиски, сардельки зберігаються в підвішеному вигляді на луджених гачках із проміжками між рядами для забезпечення вільного доступу повітря; охолоджена птиця - на стелажах, субпродукти - на лотках і стелажах.

Заморожене м'ясо зберігається штабелями на дерев'яних або оцинкованих стелажах, його підготовка до продажу полягає в:

Ø поділі м'яса на сортові відруби відповідно до встановлених схем;

Ø звільненні м'яса птиці від тари, паперової обгортки і тампонів.

Ковбасні вироби і копченості звільняються від шпагату, про­тираються рушником, стинаються кінці оболонки, обвітрені кінці зачищуються. Допускається попереднє нарізання на скибки копче­ностей не більше як на 2 год. роботи.

На робочих місцях товари розміщуються за видами і сортами.

Продаж м'яса в магазинах здійснюється як із сортових відрубів, викладених на прилавках, так і попередньо відрубаними кусками. М'ясо птиці відпускається як цілим, так і розрубом: курей і качок - на дві половини вздовж тушки; а гусей і індиків - з поділом на 2, 4, 6, 8 частин.

При продажу ковбасних виробів і копченостей їх нарізують вручну або за допомогою машин. Спосіб нарізування залежить від товщини батона. Товсті батони ковбаси нарізують на дошці гастро­номічним ножем під прямим кутом, тонкі батони - під кутом 35-40°.

Варені, напівкопчені ковбаси на прохання покупців нарізують скибками товщиною 2,5 - 3 мм, а копчені - 1,5 -2 мм. Нарізані скибки ковбаси лівою рукою накривають аркушем паперу, правою рукою за допомогою вилки укладають на папір.

У продаж надходять також ковбасні вироби і копченості, попередньо нарізані скибками і розфасовані в поліетиленову плівку.

Плодоовочеві товари. Свіжа плодоовочева продукція зберіга­ється в затареному вигляді в спеціально відведених і обладнаних, добре провітрюваних приміщеннях без природного освітлення. Дотримується товарне сусідство: картопля, овочі, фрукти і ягоди, які потребують різних температурно-вологісних режимів, розташо­вуються окремо.

Ящики, лотки, кошики, мішкотара з плодоовочевою продук­цією в коморах зберігаються штабелями заввишки півтора-два метри.

Плодоовочева продукція відпускається в розфасованому вигляді (в паперових або поліетиленових пакетах) або зважується в тару покупця.

При торгівлі картоплею, овочами, фруктами, які надійшли у розфасованому вигляді, кожна затарена одиниця має відповідати вказаній на ній або ціннику вазі, з урахуванням відхилень, які допускаються.

Капуста квашена, баклажани і перець фаршировані, гриби солені і мариновані відпускаються разом із соком, розсолом і маринадом у співвідношеннях, визначених стандартами і техніч­ними умовами, витяг з яких вивішується в торгових залах підприємства.

При продажу іншої соленої і маринованої продоовочевої про­дукції рідина додається на прохання покупця після зважування.

Для відпуску вказаної продукції використовується спеціальний інвентар (ложки, вилки, совки, дуршлаги, лопатки). При реалізації плодоовочевої продукції продавець зобов'язаний відсортовувати нестандартну продукцію.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)