АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Показники ефективності комерційної діяльності

Читайте также:
  1. IV. Мотивація навчально-трудової діяльності.
  2. Авторське право на об'єкти будівельної діяльності. Експертиза будівельного проекту.
  3. Аналіз витрат і ефективності діяльності суб’єктів державного сектору.
  4. Аналіз ефективності використання матеріальних ресурсів
  5. Аналіз ефективності використання оборотного капіталу.
  6. Аналіз ефективності використання основних фондів
  7. Аналіз ефективності лізингових операцій
  8. Аналіз матеріальних ресурсів та ефективності їх використання
  9. Аналіз проекту на основі комплексної експертизи. Критерії оцінки проектної ефективності
  10. Аналіз ризику та ефективності управління портфелем фінансових інвестицій.
  11. Аналіз структури позикового капіталу, ефективності його використання
  12. Аналіз та оцінка ефективності експортних операцій

Під час формування системи показників ефективності комерційної діяльності бажано дотримуватися єдиних принципів, які повинні викори­стовуватися в кількісному вимірюванні ефективності народного господар­ства в цілому та інших видів діяльності. До них можна віднести:

Ø забезпечення взаємозв'язку критерію і системи конкретних показ­ників ефективності;

Ø відображення ефективності використання всіх видів застосовуваних ресурсів та витрат;

Ø можливість застосування показників ефективності в управлінні під­приємством, прийнятті рішень та виконанні різних операцій;

Ø використання системи показників для виявлення резервів підвищен­ня результативності всіх видів діяльності.

Систему показників ефективності комерційної діяльності фірми, що по­будована на вищезгаданих принципах, можна подати так:

Ø інтегральний показник ефективності комерційної діяльності - це такий показник, який дає загальну оцінку результативності суб'єкта комерційної діяльності за певний період (сукупних ресурсів);

Ø узагальнюючі показники вимірюють ефективність виконання окре­мих видів діяльності: функціональної (суто торговельної), господар­ської та соціальної;

Ø специфічні показники використовуються для всебічної оцінки рівня і динаміки ефективності окремих комерційних операцій, витрат, по­тужностей, устаткування, видів матеріальних ресурсів. Ці показни­ки є також результативними, оскільки визначаються співвідношен­ням ефекту до витрат чи ресурсів, що його забезпечують.

Вищезгадані показники доповнюють техніко-економічні, за допомогою яких можна більш детально кількісно оцінити ефективність комерційної діяльності. Такі показники за своєю суттю не є результативними, але да­ють кількісне уявлення про діяльність комерційної фірми, наприклад, розмір товарообігу, площу торгового залу тощо.

Використання інтегрального показника ефективності комерційної діяль­ності дає змогу порівнювати результативність роботи окремих комерцій­них фірм. До його виміру застосовуються різні підходи.

Теоретично значення інтегрального показника буде найбільш повним, якщо вимірювати його відношенням загального ефекту (економічного і со­ільного) до сукупних ресурсів, що використовувалися в процесі комер­ційної діяльності. Проблема практичної реалізації такого показника, з од­ного боку, полягає в тому, що не кожен із видів ефективності ресурсів підлягає кількісному виміру. З іншого боку, не завжди вартісні значення складових ефектів і ресурсів є зіставними між собою, тобто виникає про­блема з визначенням загального ефекту чи сукупних ресурсів. Однак тільки таке визначення інтегрального показника за своїм змістом було б найбільш адекватним суті критерію ефективності комерційної діяльності. Тому на практиці застосовується визначення інтегрального показника комерцій­ної діяльності як похідної від значення узагальнюючих показників. Шля­хом визначення узагальнюючих показників дається кількісна оцінка ефек­тивності здійснення окремих видів діяльності комерційної фірми: функ­ціональної, господарської та соціальної.

Узагальнюючий показник функціональної діяльності (Еф) визначаєть­ся за формулою:

 

Еф = Тф / (Ос+Об+Фз)

де Тф – річний обсяг роздрібного товарообороту;

Ос – середньорічна вартість основних фондів;

Об – середньорічна вартість оборотних коштів;

Фз – фонд заробітної плати торговельних працівників за рік.

У даній формулі за вартісне вираження затрат живої праці в торгівлі прийнято витрати на заробітну плату. Разом з тим, слід мати на увазі, що заробітна плата тільки частково виражає вартість трудових ресурсів фірми і не враховує частку вартості затрат трудових ресурсів на створення додат­кового продукту, який працівники фірми одержують у формі винагороди через суспільні фонди споживання. Було б доцільно вартісну оцінку тру­дових ресурсів дати як величину новоствореної вартості на фірмі. Проте визначення такого показника утруднюється у зв'язку з відсутністю відпо­відної інформації. Тому затрати трудових ресурсів у вартісній формі слід виражати через витрати на заробітну плату.

Узагальнюючий показник ефективності господарської діяльності (Ег) визначається для комерційної фірми співвідношенням

 

Ег = П / (Во + Е*К)

 

де П - річний прибуток;

Во - витрати обігу за рік;

Е' - нормативний коефіцієнт ефективності капітальних вкладень;

К - сума капітальних вкладень за рік.

Показники Еф і Ег дають кількісне уявлення про економічну роботу підприємства. Отже, економічна ефективність (Ее) може визначатися од­ним показником:

 

Ее = √Еф* Ег

 

Специфічні показники ефективності вимірюють результативність вико­ристання окремих видів ресурсів чи витрат.

Ефективність використання трудових ресурсів (Ет.р.), що застосовува­лись у діяльності комерційних фірм, визначається відношенням розміру товарообігу або іншого показника, що виражає ефект комерційної діяль­ності, до величини трудових ресурсів. Вартість трудових ресурсів прирів­нюється до витрат на оплату праці.

 

Ет.р.= Тф / Вт.р.

 

де Тф - розмір товарообігу за певний проміжок часу, грн;

Вт.р. - витрати на оп­лату праці працівників фірми, грн.

Як ефект при розрахунку цього показника можна використовувати та­кож розмір доданої вартості, створеної підприємством, а в якості ресурсів - кількість працівників.

Ефективність використання матеріальних ресурсів (Ем.р.) вимірюєть­ся фондовіддачею:

 

Ем.р = Тф / Во.ф.

 

де Во.ф. - вартість основних фондів.

Показник ефективності використання фінансових ресурсів (Еф.р.) ви­раховується відношенням товарообігу до вартості оборотних коштів:

 

Еф.р. = Тф / Во.н

.

Во.н. - вартість оборотних коштів, грн.

Специфічні (окремі) показники ефективності комерційної діяльності можуть визначатись для певних елементів результату роботи фірми чи з урахуванням певних елементів ресурсів (табл. 17.1). З допомогою систе­ми показників ефективності комерційної діяльності можна визначити конкурентоспроможність, інвестиційну привабливість власного підприєм­ства чи інших фірм, вдало приймати комерційні рішення, дати оцінку ре­зультатів роботи за певний період час та позицій на ринку.

Для визначення ефективності комерційної діяльності можна викори­стати інший підхід. Наприклад, шляхом виділення результатів і витрат на одну комерційну операцію. Основною операцією в комерційній діяль­ності є укладення договору.

Для оцінки виконання комерційних договорів використовується коефі­цієнт виконання комерційного договору (Кв):

 

Кв = Qф / Qд

 

Qф, Qд - кількість товару, поставленого за договором і фактично.

Таблиця 17.1.

Система показників соціально – економічної ефективності комерційних фірм.

 

Показники Фірма №1 Фірма №2 Фірма№3 Ранжування фірм за показниками
Показники ефективності торгівлі
Фондовіддача, грн        
Роздрібний товарооборот на 1 грн оборотних коштів, грн        
Продуктивність праці, тис. грн        
Товарооборот на 1 грн фонду зарплати, грн        
Товарооборот на 1 м2 торгової площі, тис. грн        
Товарооборотність, днів        
Прибуток на 1 грн витрат обігу, грн        
Термін окупності капітальних вкладень, років        
Ступінь охоплення роздрібним товарооборотом купівельних фондів населення        
Коефіцієнт якості торговельного обслуговування        
Рентабельність, % до обороту        
Узагальнюючі показники
Ресурсовіддача, грн        
Узагальнюючий показник господарської діяльності        
Узагальнюючий коефіцієнт економічної ефективності        

 

Якщо комерційний договір виконується з відхиленням фактичних цін від договірних, розраховується коефіцієнт виконання комерційного дого­вору за вартістю:

 

Квв = ∑Рк Qф / Рк Qк

 

де Рк - оптова ціна за комерційним договором.

Розраховується показник абсолютного відхилення комерційного дого­вору (Δвв), коли передбачається поставка різних видів товару, кожному з яких відповідає своя ціна:

 

Δвв = (∑Рк * Qф) + (∑Рк * Qк)

 

Переважно товар, отриманий за комерційним договором, планується для подальшого перепродажу за вищими цінами. Тому при недопоставці то­варів має місце втрачена вигода, яка визначається як різниця між варті­стю товару в роздрібних цінах за умовами договору, де Рр - фактична роздрібна ціна продажу.

 

Δвв = (∑Рк * Qф) - (∑Рк * Qк)

 

Розрахунок показників відхилення поставки від умов комерційного договору дозволяє зіставити розрахункову і фактичну ефективності.

Пошук і використання резервів у комерційній діяльності є неодмінною умовою підвищення конкурентоспроможності, досягнення стабільності та укріплення позицій на ринку.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)