АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Особливості управління логістичними ризиками

Читайте также:
  1. II. Основні напрями роботи, завдання та функції управління
  2. IV. ВІКОВІ ОСОБЛИВОСТІ УЧНІВ
  3. V. Особливості обліку деяких запасів
  4. V. Характерологічні особливості
  5. VIII. Особливості проходження служби військовослужбовцями, щодо яких провадиться дізнання, досудове слідство або справа розглядається судом чи вирок суду набрав законної сили
  6. А) розподіл навчального часу за темами для студентів-магістрів за спеціальністю 8.030109 – «Управління персоналом та економіка праці» стаціонарної форми навчання
  7. Автоматизовані системи управління проектами
  8. Адміністративно-правові відносини, їх структура, особливості та види.
  9. Адреса регістра управління завершується на: 11
  10. Актуальність проблеми управління освітою
  11. Аналіз документів: поняття, види, особливості застосування
  12. Аналіз є однією із функцій управління

При логістичному обслуговуванні товари відчувають безліч впливів внаслідок виробничо-технологічних операцій, а загальне число операцій в логістиці збільшується багато разів – збільшуються число і розмір ризиків, різноманітних за своїй природою, але по місцю виникнення і характеру вони класифікуються як логістичні. У кожній функціональній сфері бізнесу є власний «набір» специфічних ризиків, але в логістичній системі (ЛС), крім традиційного набору, виникають особливі логістичні види ризиків. Зниження їх величини, скорочення видів залежить від рішення ряду прагматичних проблем, таких, як, наприклад, визначення вигляду ризиків, які можуть виникнути при виконанні логістичних операцій або функціонуванні ЛС.

Ризикологія як наука виникла в кінці 1970-х років в зв'язку з погіршенням екологічної ситуації в США. Практичні підходи до виявлення, ідентифікації і оцінки ризиків, що існували до того часу, активно використовувалися в морських перевезеннях вантажів, в фінансовій сфері, в сфері економіки виробництва, в контрактному середовищі, в сфері страхування і т.д. Значна кількість виявлених ризиків, що ідентифікувались до того часу в більшості випадків асоціювалася з втратами різних видів ресурсів. Як відомо, етимологія ж поняття «ризик» має коріння в іспано-португальському risk–«підводна скеля», тобто небезпека. У «Тлумачному словнику російської мови» приводиться інше визначення «ризику»: «Дії на успіх, в надії на щасливий вихід», що акцентує увагу і на інше значення поняття ризик виграш або додатковий прибуток.

Основними причинами виникнення ризику є три чинники зовнішнього середовища, що визначаються різними ситуаціями або набором обставин: невизначеність, випадковість, протидія, з якими необхідно рахуватись, передбачувати, планувати і якщо можливо знижувати, зменшувати і запобігати.

Невизначеність розглядається як сума обставин, які можна передбачувати заздалегідь, але не можна визначити, наскільки істотно вони вплинуть на результуючі показники логістичної діяльності. Випадковість включає обставини, які можуть виникнути незалежно від загальної ситуації і в більшості випадків виникають під впливом чинників зовнішнього середовища. Протидія – навмисний опір обставинам учасників логістичного процесу його виконанню.

Враховуючи зміст невизначеності, випадковості і протидій, в сучасній логістичній практиці ризик трансформувався не просто у вартісну або натуральну оцінку величини збитків (прибутки). Опис і розрахунок розмірів ризиків відособився в особливий вид діяльності, направлений на подолання невизначеності, випадковості, протидії в ситуації неминучого, тобто обов'язкового ризику.

Причини невизначеності різноманітні і багаточисельні: від суб'єктивних людська діяльність, до об'єктивних – стихійне лихо. відмови техніки, порушення технології, політична іекономічна ситуація. Дослідження з метою виявлення і ідентифікації ризиків, пов'язаних з транспортуванням, показують, що 75% всіх виникаючих ризиків викликані людськими помилками, недостатньою підготовкою, втомою, індивідуальними психоемоційними якостями, порушеннями правил і вимог роботи на певних робочих місцях або при виконанні певних логістичних операцій, функції.

Виникнення ризикових ситуацій з ускладненням логістичного процесу неминуче привертає пильну увагу до проблем керування логістичними ризиками. Тут потрібно виділити три основні групи проблем:

· вироблення уявлень про ризик конкретних логістичних операцій;

· виявлення меж допустимого ризику;

· розробка методів аналізу, оцінки іменеджменту ризиків.

Рішення цих задач вимагає корінних перетворень не тільки в області управління, передусім корінним чином необхідно змінити мислення менеджерів і фахівців, що обслуговують логістичні системи.

Основна мета такого роду діяльності – боротьба з негативними наслідками ризиків, тобто зниження збитків від логістичної діяльності і, якщо можливо, збільшення позитивного результату ризику, тобто прибутку. Рішення про конкретні дії для захисту і зменшення (збільшення) ризику можуть бути деталізовані тільки при ретельному вивченні і аналізі ситуацій ризику, які можливі в майбутньому і теперішньому часі.

Аналіз ризикової ситуації, або ситуаціїризику, визначає три взаємопов'язаних умови: наявність невизначеності, аналіз можливих альтернатив розвитку і вибір оптимальної можливості оцінити ймовірність здійснення вибраних варіантів. Визначення видів і величини ризику має характер випадкових процесів, і кількісні оцінки можуть бути отримані при використанні апарату теорії ймовірностей. Спеціаліст повинен пам'ятати, що в ситуації ризику, крім ідентифікації причин його виникнення і розрахунку абсолютних величин втрат або прибутку, необхідно врахувати – ймовірність успіху (втрат), ймовірність відхилень від вибраної мети, можливість сприятливих або негативних наслідків дій, що робляться.

Для зниження значущості негативних явищ (ризиків) звичайно створюється система «управління ризиком», яка включає ряд видів діяльності.

1. Ідентифікація ризику

Ідентифікація ризику означає виявлення джерел ризику, їх видів і можливого збитку. Це питання досить опрацьоване і в теорії, і на практиці, а також розроблені різноманітні класифікації, використання яких значно полегшує ідентифікацію ризику і планування заходів щодо управління ним. До найбільш поширених відносять логістичні ризики, пов'язані з виконанням відповідних функцій: виробництва, зберігання, маркування і упаковки, консолідації і розукрупнення, транспортування різними видами транспорту, документування, розрахунків, розподілу і т.д. Наприклад:

а) ризики, пов'язані безпосередньо з транспортуванням вантажу на конкретному перевізному засобі, включаючи пожежі, дорожньо-транспортні випадки, викрадення або зникнення транспортного засобу, вибухи, пошкодження при вантаженні, укладанні, вивантаженні, прийомі товару, втрату або пошкодження тари, упаковки, втрату або неправильне оформлення документів, недбалість персоналу і т.д.;

б) ризики, що впливають на вантажі ззовні: ДТП, клімат, заборони влади, неплатоспроможність або банкрутство субпідрядників, помилки в оформленні процедур платежів, затримка в дорозі, втрата або пошкодження вантажу при зберіганні, складуванні і інших операціях на складах і при підготовці до транспортування, висока концентрація вантажу, низький рівень кваліфікації працівників;

в) ризики, що впливають на зовнішні об'єкти через випадки з вантажем: жертви аварій, нещасний випадок, очікування виконання операцій, пошкодження власності підрядчика, пошкодження чужого майна, митні ризики і т.д.:

г) інші ризики, витрати на порятунок і аварію, ліквідацію наслідків, витрати на сюрвейера або юриста іінші витрати.

Експерти або фахівці можуть ідентифікувати загрозливі ризики до їх появи. Важливо виділити ті, що впливають на величину ризику чинники. До цих ризиків відносять: вигляд товару і його упаковку; засіб транспортування (вигляд транспорту, число транспортних засобів і їх характеристики); терміни і тривалість транспортування і транспортні шляхи і т.п. Нижче приведені види ризиків, що впливають значним чином на загальні логістичні витрати.

Ризики реалізації:

· відмова в реєстрації товару;

· упущена вигода зниження обсягів попиту або потреби в товарі, витіснення його конкурентами;

· зниження прибутковості підвищення закупівельної ціни або зниження обсягів закупівлі, збільшення витрат;

· прямі фінансові втрати – втрата товару, його якості, підвищення витрат звертання, штрафи, непередбачене мито і відрахування.

Ризики митного оформлення:

· невчасна сертифікація товару;

· неправильний розрахунок митних зборів, акцизів, ПДВ і т.д.;

· порушення вимог документообігу;

· незадовільне інформаційне забезпечення операції і пов'язане з ним порушення законодавства.

Ідентифікація ризику дозволяє згодом дістати кількісну і якісну оцінку ризику – оцінку ймовірності настання небезпеки, прогнозування вірогідного рівня втрат по вартості або в натуральному вимірюванні. Отримані оцінки дозволяють розробити організаційно-технічні заходи для запобігання (контролю) ризику з метою мінімізації збитку і регулювання збитків.

Виявивши іідентифікувавши вид ризику, необхідно знати наслідки управлінських рішень, пов'язаних з особливостями вияву ризику.

Ризик може визначатися величиною можливих втрат в матеріально-речовим (фізичному) або вартісному вираженні, якщо збиток піддається вимірюванню в грошовій формі. У відносному вираженні ризик визначається величиною можливих втрат, віднесеною до будь-якої бази: майно підприємства; загальні витрати ресурсів; очікуванийприбуток (прибуток). Ризики розрізнюють і по інших ознаках:

Наявність втрат: потенційна можливість втрати додаткового прибутку або об'єму продажу умовний ризик; відсутність такої можливості чистий ризик.

Середовище виникнення: зовнішній ризик виникає внаслідок взаємодії підприємства з ринковими контрагентами; внутрішній ризик виникає всередині підприємства, внаслідок особливостей організації виробництва, системи обліку і контролю, прийняття рішень, підбору персоналу.

Умови контракту.

Багато ризиків пов'язані з властивостями товару, представленого до логістичного обслуговування. Подібні ризики можна запобігти або зменшити вже на стадії планування виконання контракту. Для цього іноді доцільно дотримуватись деяких правил, зокрема:

– в контракті присутні специфікації (або додаються) і встановлюється фінансова відповідальність за розрив контракту;

– фіксуються умови підтримки якості товару, узгоджуються системи стандартів і зразків, відсотковий вміст складових, сертифікація якості, безпека постачання самого товару:

– правильно проводиться упакування і маркування, за порушення – встановлюється штраф.

2. Умови постачання

Вибір умов контракту:

– детально розглядаються умови формування ціни товару за базовими умовами постачання, оскільки за цим може приховуватись ризик недоотримання прибутку. Єдиним методом захисту є чіткий розгляд структури ціни контракту.

– між терміном підписання контракту і терміном постачання ціна може змінитися. Тому за рекомендацією ЕЕК в контрактах встановлюється «змінна ціна», яку звичайно розраховують по наступній формулі:

де – ціна в момент відвантаження:

– ціна при підписанні контракту:

– частки різних статей витрат у вартості товару (в сумі =100%):

– накладні витрати і прибуток експортера;

–матеріальні витрати:

– витрати на оплату персоналу;

– ціна продукції на моменти підписання і виконання контракту;

– витрати на робочу силу на моменти підписання і виконання контракту.

Форс мажорні обставини.

Найважче оцінювати і запобігати ризикам, які виникають внаслідок форс-мажорних обставин. В якості таких не признаються комерційні ризики, а саме коливання кон'юнктури, зміни цін, банкрутство.

Розірвання контракту.

– детально ічітко фіксуються умови розірвання контракту – порядок відшкодування збитків, виплата неустойки, штрафи;

– контракт можна розірвати при наступних обставинах: заміна виконавця, додаткові угоди про припинення зобов’язань;

– реалізація права на розірвання контракту внаслідок порушення його умов обмежена це може бути тільки протермінування постачання.

3. Вибір партнера

Вибір партнера (посередника) в логістичній системі також дозволяє знизити ризики, пов'язані з незнанням обставин і умов його діяльності. Багато західних моніторингових фірм радять в цьому випадку використати правило 5 «С»:

– характер (character) – репутація в діловому світі, відповідальність і готовність виконати зобов'язання;

– фінансові можливості (capacity) –- здатність погасити позику, кредит або інший борг за рахунок поточних грошових надходжень або продажуактивів;

– власність (capital) – величина і структура акціонерного і статутного капіталу;

– забезпечення (collateral) –- види і вартість активів;

– загальні умови (conditions) – стан кон'юнктури і інші чинники зовнішнього середовища.

Крім того, необхідно перевіряти можливості логістичних контрагентів за допомогою власної системи інформації або професійними системами типу DueDiligence. Інформацію про реальне фінансове становище клієнта або контрагента можна отримати: в Торгово-промисловій палаті, банках, звітах, аудиторських і страхових компаніях, спілці підприємців. фондових і інших біржах, консалтингових компаніях, в довідниках «Адреса Європа» (150 тис. виробників в 15 країнах), «Зарубіжні виробники», в інформаційних комерційних базах «Інтерконсультант». F & SIndex plus Text International(зведення про світові компанії, продукти, розрахунки і коментарі), «WA 2 Регістр» перевірка патенту партнерів в деяких країнах колишнього СРСР.

Подібна інформація дозволяє значно знизити ризики втрат, пов'язаних з посередниками або партнерами, яких уперше залучають до участі в логістичному процесі, а також дізнатися про зміну становища у минулих контрагентів.

4. Оцінка ризиків і визначення збитків

Здатність управляти ризиками, тобто знижувати, компенсувати і –попереджувати втрати визначається після виявлення характеру ризику і отримання його кількісних і якісних оцінок. При оцінці ризиківзастосовуються декілька основних підходів і безліч методів. Згідно з теоретичнимпідходом ризик розраховується:

– на основі логічних міркувань, емпірично – шляхом екстраполяції минулих ситуації і прогнозування їх на майбутнє;

– на основі статистики – шляхом вивчення статистики втрат з встановленням частоти певних рівнів втрат;

– експертно – на основі оцінок і інформації, отриманій від експертів;

– розрахунково-аналітично – шляхом побудови кривої розподілу ймовірностей втрат.

Вибір методів оцінки ризику найчастіше пов'язаний з обставинами і необхідною точністю оцінок збитків (прибутків) від невиконання договорів, операцій і інших операцій.

Різноманітні методи оцінки ризику від найпростіших, що дозволяють зорієнтуватися в ситуації, що склалася, до сучасних математичних методів дозволяють дістати точні кількісні оцінки з динамікою, що прогнозується.

Результати оцінки, як правило, дозволяють надалі ухвалити рішення про заходи компенсації, зниження або запобігання логістичного ризику, в основі яких лежать традиційні методи, що постійно модифікуються. У їх числі:

1. Диверсифікація – розподіл коштів, що інвестуються між різними об'єктами вкладення капіталу в логістичну систему, які безпосередньо не пов'язані між собою, що сприяє зниженню ризику і зменшенню втрат.

2. Передача ризику ( зниження ризику) – передаюча сторона (трансфер) передає ризик приймаючій стороні (трансферу) на основі укладання контракту. Широко застосовується при укладанні будівельних контрактів, оренді лізингу, в договорах зберігання, перевезення, продажу, обслуговування, постачання, доручення, факторингу (під уступку грошової вимоги), біржових операціях. Передаватися можуть ризики платоспроможності, майна, відповідальності, зупинки діяльності.

3. Лімітування встановлення граничних сум витрат, продаж, кредиту і т.п. Використовується банками при видачі позик, підприємствами при продажу товарів в кредит, інвесторами при визначенні сум вкладень капіталу. Лімітування може розглядатися і як метод обмеження ризику.

4. Страхування передача або розподіл ризиків, що виникають у однією особи, між рядом осіб. Використовується у відповідності з діючим законодавством в різних країнах через подвійне страхування, перестрахування, самострахування.

5. Усунення ризику відмова від деяких видів діяльності, пов'язаних з ризиком.

Які існують основні шляхи мінімізації ризиків в логістиці?

Мінімізація ризиків, що виникають в логістичних системах, базується на ряді організаційно-економічних заходів, які цілеспрямовано і превентивно зменшують ймовірність виникнення ризиків:

1) Наявності інформації – достовірної, своєчасної і повної.

2) Керівних впливах в логістичній системі, що знижують ймовірність виникнення ризиків і зменшують їх негативні наслідки.

3) Використанні нормативних матеріалів – для правильного реагування на виникнення ризикових ситуацій.

4) Наявності розвиненої логістичної інфраструктури: транспортної і інформаційної.

5) Страхуванні процесів транспортування, складування, вантажо-переробки.

6) Запобіганні подальшого збитку від ризиків.

Питання до самоперевірки та контролю за засвоєнням знань до розділу 3.

1. Розкрийте суть ризик-менеджменту.

2. На вирішення яких завдань спрямоване управління ризиками?

3. На яких принципах базується управління ризиками?

4. З яких етапів складається процес управління ризиками?

5. У чому полягає змістовна характеристика стратегії управління ризиками?

6. Чим відрізняється стратегія управління ризиком від тактики і політики управління ризиком?

7. Які існують методи управління ризиком?

8. Які правила застосовують в ризик-менеджменті?

9. Якими способами здійснюється контроль за ризиками?

10. Розкрийте суть диверсифікації у підприємництві.

11. Що означає ухиляння від ризику?

12. У чому полягає суть передачі контролю за ризиком?

13. В яких випадках застосовують при контролі за ризиками спосіб їх запобігання?

14. Розкрийте умови мінімізації втрат при виникненні ризикової ситуації.

15. Визначте сутність фінансування ризику як методу управління ним.

16. Охарактеризуйте способи фінансування ризику.

17. Розкрийте роль страхування у зниженні ризику.

18. Охарактеризуйте алгоритм керування ризиками.

19. Як здійснюється вибір способів оптимізації ризику?

20. Як впливає на здійснення ризик-менеджменту особистість суб’єкта, що приймає рішення?

21. В чому суть психологічної теорії рішень?

22. Розкрийте суть поводження менеджера за умов ризику.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.012 сек.)