АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Основні теоретичні положення. Структурна карта є одним із основних геологічних документів, який характеризує будову родовища та окремих покладів нафти і газу

Читайте также:
  1. I. Загальні положення
  2. I. Загальні положення
  3. I. Загальні положення
  4. I. Загальні положення
  5. I. Загальні положення
  6. I. Загальні положення
  7. I. Загальні положення
  8. I. Загальні положення
  9. I.4. ОСНОВНІ МОДЕЛІ ЗВЕРТАННЯ В УКРАЇНСЬКІЙ МОВІ
  10. II. Основні напрями роботи, завдання та функції управління
  11. II. Прикінцеві та перехідні положення
  12. III. Вправи з початкового положення стоячи.

Структурна карта є одним із основних геологічних документів, який характеризує будову родовища та окремих покладів нафти і газу.

Структурною картою називають геологічний документ, який відображає в плані за допомогою ізогіпс поверхню (покрівлю або підошву) того чи іншого пласта (горизонту) відносно обраної опорної площини. За опорну площину вибирають рівень моря, висотне положення якого приймають за нуль.

Висота будь-якої точки покрівлі (підошви) пласта відносно рівня моря називається абсолютною відміткою (h). Вона визначається за рівнянням:

, (3.1)

де А - альтитуда гирла свердловини, м

L - глибина залягання покрівлі (підошви) пласта в

свердловині, м.

Якщо поверхня залягає вище рівня моря, то абсолютна відмітка має знак (+), а якщо нижче - (-).

Ізогіпсами називають лінії, які з’єднують точки з однаковими абсолютними відмітками. Вертикальну відстань між ізогіпсами називають січенням ізогіпс. В платформових структурах (з пологим падінням крил) січення ізогіпс приймають рівним 2-5 м, в геосинклінальних (з крутим падінням крил) - 10-25 м. Масштаб побудови структурної карти залежить від мети побудови і розмірів структури. Найбільш розповсюдженими масштабами карт є 1:10 000, 1:25 000, 1:50 000, рідше 1:5 000 та 1:100 000.

Структурні карти дають чітке уявлення про геологічну будову надр, забезпечують найбільш раціональне розташування розвідувальних (під час дорозвідки) та експлуатаційних (під час промислової розробки) свердловин, полегшують вивчення покладів нафти і газу, зокрема дослідження зміни властивостей продуктивних пластів (товщини, пористості, проникності, нафтонасичення, розподілу пластового тиску) в різних ділянках структури.

Існують прямі і непрямі методи побудови структурних карт. Прямими є метод трикутників і метод профілів. Непрямим методом побудови структурної карти є метод сходження.

Метод трикутників ефективно використовують для непорушених або слабопорушених структур, які розбурені багатьма свердловинами.

Метод профілів має широке застосування при побудові структурних карт родовищ, ускладнених розривними порушеннями, а також районів, де розвинуті вузькі, високоамплітудні складки, розташовані поруч одна з одною (наприклад, у передгірських прогинах).

Метод сходження використовують у тих випадках, коли глибокозанурені горизонти розбурені лише декількома свердловинами (на відміну від верхніх горизонтів) і їх загальна кількість та розташування не дає можливості побудувати карту методом трикутників.

Метод трикутників найчастіше застосовується для побудови структурних карт. Побудові карти передує аналіз положення висотних відміток покрівлі пласта за даними буріння свердловин, на підставі якого складається наближене уявлення про форму структури і її простягання. Потім усі свердловини з'єднують лініями, які утворюють систему трикутників. При розбивці на трикутники не слід з'єднувати лініями свердловини, розташовані на різних крилах структури. Необхідно, по можливості, уникати гострих кутів при побудові трикутників, тому що це може призвести до різних перекручувань. Довгі сторони варто проводити тільки в напрямку простягання.

В основу застосування методу трикутників покладений спосіб інтерполяції. За допомогою інтерполяції на сторонах трикутників знаходять положення відміток, кратних прийнятому січенню ізогіпс. Усі точки, що мають однакові відмітки, з'єднують плавними лініями — ізогіпсами. Побудовану структурну карту узгоджують з раніше побудованим профілем і вимальовують тушшю.

Інтерполяцію сторін трикутників можна спростити, якщо використати палетку, яка називається висотною арфою. Палетка є рядом рівнобіжних прямих ліній, проведених на однаковій відстані одна від другої (рис. 3.1). Висотну арфу найкраще викреслювати на кальці. При використанні палетки передбачається, що відстань між двома сусідніми лініями відповідає обраному вертикальному січенню побудови структурної карти.

У складнопобудованих районах, де структури, ускладнені розривними порушеннями та розвинуті вузькі, високоамплітудні складки, структурна карта, яка побудована методом трикутників, перевіряється або доповнюється складанням такої ж карти методом профілів.

Рисунок 3.1 - Схема інтерполяції за допомогою

Висотної арфи

 

Для цього складають декілька поперечних, а інколи і поздовжніх геологічних профілів. Застосування методу профілів необхідне, тому що при побудові карти методом трикутників інтерполяція абсолютних відміток опорного пласта може бути проведена між точками, які знаходяться в різних тектонічних блоках або відносяться до різних складок.

Якщо нижчезалягаючий продуктивний горизонт розкритий лише декількома свердловинами і їх загальна кількість та розташування не дає можливості побудувати структурну карту методом трикутників, тоді застосовують метод сходження, який базується на вивченні закономірності зміни відстаней між двома поверхнями. Добре вивчивши поверхню розташованого вище горизонту і характер зміни відстаней між цією поверхнею та поверхнею якого-небудь іншого (розташованого нижче) горизонту, шляхом застосування методу сходження можна побудувати структурну карту поверхні цього горизонту.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)