АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Визначте підстиль кожного з запропонованих наукових висловлень, обґрунтовуючи свою думку

Читайте также:
  1. АКТИВІЗАЦІЯ ВПРОВАДЖЕННЯ РЕЗУЛЬТАТІВ НАУКОВИХ ДОСЛІДЖЕНЬ
  2. Анотування і реферування наукових текстів.
  3. Бібліотека - інтелектуальний центр наукових досліджень. Структура і організація економічної бібліографії
  4. Визначте групу здоров’я.
  5. Визначте державне регулювання лізингового інвестування.
  6. Визначте економічні чинники, функціональні та структурні ознаки гнучкості підприємства (5 балів).
  7. Визначте коло осіб, які мають право брати участь у загальних зборах АТ.
  8. Визначте неформальні групи (колективи) підприємства, ефективність взаємодії формальних і неформальних груп та розробіть заходи щодо її підвищення (5 балів).
  9. Визначте переваги ф’ючерсної угоди.
  10. Визначте причини бзереження та розширення НАТО.
  11. Визначте сутність та види спілкування.

А. Літературна мова виникла на основі мови загальнонародної. Загальнонародна мова – це сукупність усіх слів, усіх граматичних форм, усіх особливостей вимови людей, що розмовляють українською як рідною. Сюди входять діалекти, жаргони, літературна мова, тобто все, що перебуває в мовному спілкуванні народу. Літературна мова є відшліфованою формою загальнонародної мови, що має певні норми в граматиці, лексиці, вимові, наголосі; виникає на основі писемної, художньо закріпленої форми загальнонародної мови і в своєму писемному й усному різновиді обслуговує культурне життя нації. Отже, літературна мова є могутнім знаряддям духовної й матеріальної/культури людського суспільства (О. Пономарів).

Б. Ми всі маємо досить туманне і абсолютно неправильне уявлення про примітивну людину, яка видавала, подібно Тарзану, бурчання упереміш з криками під акомпанемент гучних ударів по власних грудях. Однак людська мова майже напевно виникла інакше. Вона почалася з монотонного бурмотіння, і, ймовірно, в темряві! Темрява завжди викликає страх, особливо на самоті, тому людина вже на самому ранньому етапі свого розвитку навчилася підтримувати почуття спільності, яке вселяє спокій, переконаність, що вона не одна в мороці печери, коли сонце вже зайшло, а місяць не з’явився. Мова, безсумнівно, з’явилася раніше, ніж вміння користуватися вогнем. До сих пір ми користуємося нею не лише для того, щоб висловити якусь думку або почуття, а й просто для того, щоб встановлювати і підтримувати контакт з іншими людьми (журнал «Пізнавайка»).

В. У п’ятому розділі розглядається етимологія слова Русь, семантична інтерпретація слів руси і варяги, етимологія слова Україна, а також історичні свідчення зародження українського етносу. Автор спирається на традиційні погляди, описані в науковій літературі, при цьому одним із цікавих поглядів на аналіз зазначених топонімів та етнонімів є залучення матеріалу з германських мов та своєрідна реконструкція праслов’янських форм, що витікають із праіндоєвропейських коренів.

Таким чином, необхідно відзначити, що рецензована монографія безперечно посяде чільне місце серед досліджень цієї проблематики, дасть змогу іншим дослідникам продовжити аналіз походження слов’янських народів та їхніх мов, зокрема українців (С. Пономаренко).

Проаналізуйте лексико-фразеологічний склад цих висловлень, заповнивши таблицю:

Загальновживані слова (не в термінологічному значенні) Терміни Багатозначні слова Слова, ужиті в прямому значенні Запозичені слова
А. К-ть % К-ть % К-ть % К-ть % К-ть %
                   
Б. К-ть % К-ть % К-ть % К-ть % К-ть %
                   
В. К-ть % К-ть % К-ть % К-ть % К-ть %
                   

У таблиці покажіть відсоткову наявність указаних груп слів (наприклад, у тексті 90 слів, із них багатозначних слів – 76, тобто 90 слів – 100%, 76 • 100: 90 = 84,44, отже, 76 багатозначних слів – 84%).

На підставі статистичних даних таблиці зробіть висновок про частотність уживання різних груп слів: а) у науковому стилі; б) у різних підстилях наукового мовлення.


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)