АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Вправа 1. Накресліть структурні схеми речень та поставте розділові знаки

Читайте также:
  1. I. Перечень и состав постоянных общепроизводственных расходов
  2. II. ПЕРЕЧЕНЬ ЗАДАНИЙ ДЛЯ ВЫПОЛНЕНИЯ РАБОТЫ
  3. III. Перечень отчетной документации студента-практиканта
  4. IV. ПЕРЕЧЕНЬ ПРАКТИЧЕСКИХ ЗАНЯТИЙ
  5. IV. Перечень тем курсовых работ
  6. IV. Техническое обслуживание машины. Перечень работ при техническом обслуживании.
  7. а) з технологічної схеми
  8. Административные взыскания: понятие, перечень и наложения
  9. Адміністративна відповідальність: поняття, мета, функції, принципи та ознаки.
  10. Амнистия: понятие и признаки. Помилование: понятие, правовые последствия, отличие от амнистии.
  11. Аналіз технологічної схеми виробництва плавлених сирів
  12. Анатомо-структурні зміни рослин в умовах засолення

1. І хоч тепер уже лягла утома і борозни прорізали чоло я все ж радий що кожну кому в своїх піснях я напоїв теплом (Фальк.).

2. Поволі темнішає поле й до місяця сяє в росі та очі мої вже ніколи сльозами не блиснуть красі покинули друзі безсилі мене умирати в степу де вітер гойда на могилі у житі одвічну журбу де сокіл мандрує під небом й несе мою волю кудись де серце моє вже над степом не здужає крикнуть «вернись» (Осьм.).

3. Хліборобська праця звично панує тут все відбувається в ніби неквапливому

розміреному ритмі а насправді спішить спішить щоб устигнути щоб із вирощеного ні зернини не втратити бо ж відомо нива раз на рік родить! (О. Гонч.).

4. Стара імперія у муках гинее і сиплеться із неї мертвий попіл якого лютий вихор хуртовини Розносить порохом по всій Європі (Ю. Клен).

5. Стигне непогода білочка з гнізда вилізе струснеться і поплигає з дерева на дерево – їжу собі здобувати де ялинову шишку зірве де сухий гриб найде який сама влітку на гілці сушити залишила (В. Чапліна).

6. Але воно живее забуте й незабуте а час не зупиняється а молодість біжить і миті жодної не можна повернути щоб заново по-іншому прожить (Сим.).

 

Варіант 2

 

1. До складної синтаксичної конструкції з безсполучниковим і сурядним зв’язком належить складне речення

А Соломію крізь серпанок диму опік лютий погляд чорних очей, і їй здавалося, що вона стріляє безперестанку, хоч могла вистрілити лише раз.

Б Остап опирався бистрині з усієї сили, але його кіл мало що помагав: пліт несло серединою річки.

В Половина мене лежить на дні Дунаю, а друга чекає й недочекається, коли злучиться з нею...

Г Соломія не знала, чого вона ходить туди, але щось несвідомо тягло її в той бік.

2. Усі типи зв’язку (безсполучниковий, сурядний і підрядний) характерні складній синтаксичній конструкції.

А Коли світло згасили й обляглись, думки Остапа забились по хаті, ліниві, спутані, темні, як клубок хмар, і лиш інколи щось ясне їх розривало.

Б Тричі Соломія помітила крізь комиші сірий вовчий хребет, раз лисиця майнула коло неї хвостом, а то здалеку чулося немов кабаняче рохкання.

В Вужі й гадюки набралися сьогодні особливої рухливості, бо вже повзли й повзли в тому напрямку, як ішла Соломія, і їй треба було особливо уважати, щоб не наступити на слизьке й холодне гадюче тіло.

Г Піт краплями стікав по виду, груди важко дихали, і очі блищали, як у звіра, що попавсь у лабети.

3. До складної синтаксичної конструкції Він говорив про речі повні жаху для мене так просто й спокійно як жайворонок кидав на поле пісню а я стояв та слухав і щось тремтіло в мені (розділові знаки пропущено) входить.

А Три частини.

Б Чотири частини.

В П’ять частин.

Г Шість частин.

4. До складних речень з різними видами зв’язку належать синтаксичні конструкції.

А Остап не міг спати од того галасу: він лежав із розплющеними очима, в гарячці, і уявляв, що попав у пекло.

Б Вогні палають, розростаються, од них іде тепло і зогріває Остапа, розпалює йому кров.

В На галяву вискакує з гущини сарна і, зачарована чудовим концертом, зупиняється, витягає цікаву мордочку до кривавої смуги обрію, що червоніє на узліссі поміж деревами, і слухає.

Г Яким щохвилі виходив на двір, вдивлявся в темряву, прислухався, як виє хуртовина, недаремне сподіваючись побачити Василька, почути його голос...

5. Правильно вжито розділові знаки в складних синтаксичних конструкціях.

А Спільний сніданок і можливість перекинутися щирим словом із близькою людиною до решти помирили Остапа з несподіваним випадком; його значно заспокоїли Соломіїні доводи і обидва товариші твердо поснули сном молодості.

Б Часто серед ночі, перериваючи спокійний сон хатинки, розлягався раптовий грюкіт у віконце, і хату сповняла ціла банда якогось непевного люду, що кричав, блискав жадними очима і сварився.

В Виходило так, що всі були вдома, а, коли хто й забіг на ґуральню, то тільки на те, щоб подивитись.

Г Гафійка гриміла ложками, а Маланка, заклавши руки, побожно слухала оповідання про те, скільки привезено цегли, яке й чому забраковано дерево, що прикажчик нічого не розуміє і коли б не Андрій, не було б діла.

6. Речення: "Зашепотіли збуджені листочки, оповідаючи сни свої, заметушилась у травиці комашня, розітнулося в гущині голосне щебетання й полинуло високо туди, де небо мінеться, де небо грає всякими барвами...

А Сурядний і підрядний зв’язок.

Б Безсполучниковий і підрядний зв’язок.

В Безсполучниковий і сурядний зв’язок.

Г Безсполучниковий, сурядний і підрядний зв’язок.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)