АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Техногенні небезпеки

Читайте также:
  1. А. НЕБЕЗПЕКИ, ЩО ПРИЗВОДЯТЬ ДО НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ ТА ЗАХОДИ ЗНИЖЕННЯ ЇХ НАСЛІДКІВ
  2. Аналіз небезпеки підприємства
  3. Аналіз ризику виникнення небезпеки.
  4. Безпека абсолютна та вiдносна, аксiоми небезпеки
  5. Видає дозволи на початок виконання робіт підвищеної небезпеки та експлуатації (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки.
  6. Відшкодування шкоди, завданої джерелом підвищеної небезпеки
  7. Відшкодування шкоди, завданої джерелом підвищеної небезпеки
  8. Головні причини пожежної небезпеки в електромережах квартир
  9. Деякі рекомендації щодо правил поведінки в умовах небезпеки землетрусу
  10. Джерела небезпеки. Класифікація небезпечних і шкідливих чинників
  11. Екологічна безпека. Поняття екологічної небезпеки і причини її виникнення
  12. Значення балів при розрахунку небезпеки перехрестя з допомогою конфліктних точок за десятибальною системою оцінки

Аварія – пошкодження або вихід із ладу агрегатів, технічних чи побутових комплексів.

Катастрофа – великомасштабна аварія, що призводить до тяжких наслідків для людини, тваринного й рослинного світу, змінюючи умови середовища існування.

Електричний струм – це упорядкований (спрямований) рух електрично заряджених тіл або часток. Він спричиняє:

термічну дію – нагрівання тканин аж до опіків;

електролітичну дію – розкладання органічної рідини, в тому числі крові, та порушення її фізико-хімічного складу;

біологічна дія – подразнення та збудження живих тканин організму та порушення внутрішніх біологічних процесів;

механічна дія – розрив тканин організму та миттєве вибухоподібне утворення пари з тканинної рідини і крові.

Умови, що визначають можливість ураження електричним струмом:

‑ випадкове торкання до струмопровідної частини, що перебуває під напругою;

‑ несправність захисних засобів, пошкодження ізоляції;

‑ помилкове включення обладнання, його замикання внаслідок несправності, розряд блискавки;

‑ виникнення крокової напруги на поверхні землі або підлоги внаслідок замикання провідника на землю або несправності заземлення.

Отруйні речовини – це токсичні хімічні з’єднання з певними хімічними та фізичними властивостями. Відповідно до характеру дії на організм людини хімічні речовини поділяються на:

токсичні – викликають загальне отруєння або впливають на окремі системи організму людини;

подразнюючі – зумовлюють подразнення слизових оболонок, дихальних шляхів, очей, легенів, шкіри;

мутагенні – призводять до порушення генетичного коду, зміни спадкової інформації;

канцерогенні – зумовлюють, як правило, злоякісні новоутворення;

наркотичні – впливають на центральну нервову систему;

задушливі – призводять до токсичного набряку легенів;

сенсибілізатори – речовини, що діють як алергени.

Вплив хімічних факторів небезпек односпрямованої дії оцінюють за сумою відношень фактичних концентрацій речовин до їх гранично-допустимих концентрацій, яка не має перевищувати одиниці:

£ 1

Приклад 1. Визначити, чи можна безпечно перебувати в приміщенні, якщо у повітрі є хімічні речовини А, Б, В у таких концентраціях:

Речовина Фактична концентрація мг/м3 ГДК, мг/м3 Фізіологічна дія на організм людини
А     Подразнююча, загальнотоксична, канцерогенна
Б 0,4 0,8 Мутагенна, загальнотоксична.
В 0,8 1,6 Мутагенна, подразнююча

Розв’язання:

1) порівняти фактичну та гранично-допустиму концентрацію відповідно речовин А, Б, В (фактична концентрація не повинна перевищувати ГДК);

2) односпрямована подразнююча дія речовин А і В

12:15+0,8:1,6=0,8+0,5=1,3>1 – небезпечно за подразнюючою дією;

односпрямована загальнотоксична дія речовин А і Б

12:15+0,4:0,8=0,8+0,5=1,3>1 – небезпечно за загальнотоксичною дією;

односпрямована мутагенна дія речовин Б і В

0,4:0,8+0,8:1,6=0,5+0,5=1£1 – безпечно за мутагенною дією.

Відповідь: ц е середовище небезпечне за подразнюючою та загальнотоксичною дією.

Завдання для практичної роботи.

Завдання №1

Розглянути запропоновані ситуації і визначити модель поведінки

1. Під час польоту на літаку склалася аварійна ситуація. Зазначте ваші першочергові дії і опишіть безпечне положення тіла, яке необхідно прийняти під час посадки.

2. Під час круїзу на теплоході ви побачили, як людина випала за борт у воду. Зазначте, які правила поведінки порушила вона та опишіть ваші першочергові дії.

3. Перебуваючи в своїй квартирі на 8 поверсі, ви відчули підземні поштовхи. Як Ви будете діяти? Який резерв часу має людина для захисту при землетрусі, враховуючи неоднакову швидкість поширення різних сейсмічних хвиль?

4. Вашій фірмі виділили ділянку землі під будівництво офісу на схилі гори. Які природні небезпеки можуть загрожувати вашому майбутньому офісу?

5. Під час землетрусу ви опинилися на вулиці. Як ви будете діяти в умовах міста та за його межами?

6. На зимових канікулах Ви поїхали на гірськолижний курорт у Карпати. З’їжджаючи з гори, Ви помітили сходження лавини. Вкажіть типи лавин, характерних для Карпатських гір. Опишіть свої дії.

7. На ваших очах людину вразило електричним струмом. Які заходи, на Вашу думку, потрібно вжити?

8. Сталася техногенна аварія, і штаб НС рекомендує залишатися вдома. Ваші дії.

9. Ви переходите нерегульоване світлофором перехрестя, до якого наближається машина. Що потрібно зробити в цій ситуації?

10. Ви мешкаєте в будинку, розташованому на схилі яру. Унаслідок дощових опадів навесні відбулося перезволоження ґрунту. Це стало причиною зсуву. Як, на Вашу думку, потрібно готуватись до виникнення зсуву та які Ваші першочергові дії під час зсуву?

11. Біля Вашого міста сталася аварія вантажного потягу, унаслідок чого відбувся викид у атмосферу значної кількості хлору. Опишіть Ваші дії при загрозі цієї хімічної небезпеки.

12. Як необхідно діяти, якщо в приміщенні розбито ртутний градусник? Назвіть основні ознаки хронічного отруєння парами ртуті та способи демеркуризації.

13. Сильні вітри, шквали, смерчі – стихійне лихо, яке виникає в будь-яку пору року. Найчастіше вдається оголосити штормове попередження. Назвіть фактори небезпеки та дії при загрозі сильних вітрів, шквалів та смерчів.

14. Ви користуєтесь мобільним телефоном більше трьох годин на добу. Визначити фактори небезпеки та наслідки впливу мобільного телефону на ваше здоров’я.

15. Подайте сигнали оповіщення при загрозі повені.

16. Щороку Міністерством охорони здоров’я України реєструється сумна статистика травмувань, пов’язаних із ожеледицею. Які заходи необхідно вжити перед виходом із дому та як можна зменшити ризик травмування?

17. Минуло багато років із часів Великої Вітчизняної війни, але до цих пір до нас надходять відгуки тих буремних подій. Особливо часто з ними зустрічаються будівельники та дачники. Опишіть Ваші дії при виявленні вибухонебезпечних предметів.

18. За даними МНС України, основними причинами трагедій на воді є вживання спиртних напоїв дорослими, бешкетування дітей на воді та забруднення територій пляжів і водойм. Назвіть вимоги до місць масового відпочинку та правила безпечної поведінки на воді. Проаналізуйте можливі причини загибелі людей на воді в літній період та оцініть їх за 10-бальною шкалою.

19. Повертаючись додому, Ви відчули на сходах запах газу. Проаналізуйте можливі причини небезпеки та складіть алгоритм дій у вигляді пам’ятки.

20. Перерахуйте хімічнонебезпечні об’єкти Житомирської області та заходи безпеки при виникненні на них небезпечних ситуацій.

21. Відтворити на карті Житомирської області небезпечні об’єкти, що розташовані на території, де Ви проживаєте, та визначте наслідки від НС на цих об’єктах.

22. Під час урагану було пошкоджено лінію електропередач. Ви знаходитесь у зоні розтікання струму. Опишіть вплив електричного струму на організм людини та продемонструйте Ваші дії в цій ситуації.

23. Опишіть Ваші дії у випадку зіткнення двох потягів та у випадку евакуації людей з вагону, що зійшов із рейок.

24. Ви проживаєте в багатоповерховому будинку. Під час виконання ремонтних робіт відбувся розрив водопроводу, Ваші першочергові дії. Які правила безпеки при затопленні цілого поверху?

25. Людина доторкнулася праскою, яка має оголений дріт, вологої ганчірки. Змоделюйте наслідки цієї ситуації та можливі шляхи її запобігання.

26. Людина користується несправним феном у ванній кімнаті, де дуже високий рівень вологості. Змоделюйте наслідки цієї ситуації та можливі шляхи її запобігання.

27. Діти грали на узбіччі автомагістралі поблизу світлофора. Через декілька годин їхнє самопочуття погіршилось: з’явився головний біль, кволість, запаморочення. Поясніть причину цього і як потрібно діяти в цій ситуації?

28. У кухні на плиті на потужному вогні вариться борщ. Каструля щільно закрита кришкою. Що відбудеться, якщо борщ переллється через краї каструлі та які наслідки можливі в цій ситуації?

29. Узимку власник автомобіля порався в гаражі й сів погрітися в машину з увімкненим мотором. Яка небезпека загрожує цій людині, якщо вона раптом засне?

30. Ви вирішили почистити ванну кімнату порошком, що містить кислоту. Раптом упаковка випадає з ваших рук і порошок потрапляє на шкіру. Які Ваші подальші дії?

31. Ви вирішили обладнати в підвальному приміщенні кімнату для заняття спортом. Почали фарбувати стіни, покривати лаком підлогу. Через годину відчули запаморочення, нудоту, підвищену пітливість. Як Ви поясните такий стан та що потрібно зробити в цій ситуації?

32. Ви зайшли в ліфт і натиснули кнопку першого поверху. Раптом побачили, що з сусідньої квартири вийшов Ваш друг (подруга). Щоб Він (Вона) встигнув до ліфту, Ви підставили до дверей ліфта ногу. До чого це може призвести?

33. В автомобілі, обладнаному ременями безпеки, на передньому сидінні сидить шестирічна дитина, не пристебнута ременем. Чи порушив водій правила дорожнього руху і які?

Завдання №2

Розглянути малюнки і визначити 10 або більше порушень правил безпеки.

Варіант 1.

 

 

Варіант 2.

 

Варіант 3

 

Варіант 4.

 

Варіант 5.

Варіант 6.

 

 


Варіант 7.

 

 

Завдання №3

1. Визначення безпечного середовища (для фізико-математичного, соціально-психологічного, природничого факультетів, факультету фізичного виховання і спорту; навчально-наукових інститутів: педагогіки та іноземної філології).

 

Варіант 1. Визначити, чи можна безпечно перебувати в приміщенні, якщо у повітрі є хімічні речовини А, Б, В у таких концентраціях:

Речовина Фактична концентрація мг/м3 ГДК, мг/м3 Фізіологічна дія на організм людини
А     Подразнююча, загальнотоксична, мутагенна.
Б 0,2 0,8 Подразнююча, загальнотоксична.
В 0,7 1,9 Канцерогенна, подразнююча.

Варіант 2. Визначити, чи можна безпечно перебувати в приміщенні, якщо у повітрі є хімічні речовини А, Б, В у таких концентраціях:

Речовина Фактична концентрація мг/м3 ГДК, мг/м3 Фізіологічна дія на організм людини
А     Подразнююча, загальнотоксична, мутагенна.
Б 0,2 0,8 Сенсибілізуюча, загальнотоксична.
В 0,7 1,4 Канцерогенна, подразнююча.

 

Варіант 3. Визначити, чи можна безпечно перебувати в приміщенні, якщо у повітрі є хімічні речовини А, Б, В у таких концентраціях:

Речовина Фактична концентрація мг/м3 ГДК, мг/м3 Фізіологічна дія на організм людини
А 5,9   Сенсибілізуюча, загальнотоксична, мутагенна.
Б 0,2 0,8 Подразнююча, загальнотоксична.
В 0,8 2,6 Канцерогенна, мутагенна.

Варіант 4. Визначити, чи можна безпечно перебувати в приміщенні, якщо у повітрі є хімічні речовини А, Б, В у таких концентраціях:

Речовина Фактична концентрація мг/м3 ГДК, мг/м3 Фізіологічна дія на організм людини
А 0,5 1,0 Загальнотоксична, мутагенна.    
Б 0,2 0,8 Подразнююча, загальнотоксична.
В 0,7 0,6 Канцерогенна.

Варіант 5. Визначити, чи можна безпечно перебувати в приміщенні, якщо у повітрі є хімічні речовини А, Б, В, Г у таких концентраціях:

Речовина Фактична концентрація мг/м3 ГДК, мг/м3 Фізіологічна дія на організм людини
А 0,5 1,0 Загальнотоксична, мутагенна.
Б 0,2 0,8 Подразнююча, загальнотоксична.
В 0,3 0,7 Канцерогенна.
Г 0,5 0,9 Мутагенна, канцерогенна.

Варіант 6. Визначити, чи можна безпечно перебувати в приміщенні, якщо у повітрі є хімічні речовини А, Б, В у таких концентраціях:

Речовина Фактична концентрація мг/м3 ГДК, мг/м3 Фізіологічна дія на організм людини.
А 0,5 1,0 Загальнотоксична, мутагенна.
Б 0,2 0,8 Подразнююча, загальнотоксична.
В   9,0 Канцерогенна, мутагенна.

2. Чим небезпечні названі хімічні речовини і в яких засобах побутової хімії вони зустрічаються (для фізико-математичного, соціально-психологічного, природничого, історичного факультетів, факультету фізичного виховання і спорту; навчально-наукових інститутів: педагогіки, філології та журналістики)? (Додаток №5). Створити антирекламу одного з названих засобів:

Варіант 1. Гіпохлорид натрію.

Варіант 2. Хлоровмісні речовини (бензилалконіум хлорид, хлористоводний алюміній, відбілювачі).

Варіант 3. Кисневмісні підбілювачі.

Варіант 4. Фосфати.

Варіант 5. Нафтові дистиляти.

Варіант 6. Соляна кислота або сірчанокислі сполуки.

Варіант 7. Аніонні ПАР.

Завдання для індивідуальної роботи.

Визначити наслідки впливу запропонованих викладачем токсичних неорганічних речовин на здоров’я людини:

Варіант 1. Оксиди азоту, нікель.

Варіант 2. Залізо, хром.

Варіант 3. Нітрати, фтор.

Варіант 4. Кадмій, оксид вуглецю (чадний газ).

Варіант 5. Мідь, алюміній.

Варіант 6 Марганець, ртуть.

Варіант 7. Хром, миш’як.

Варіант 8. Аміак, ванадій.

Варіант 9. Молібден, свинець.

Варіант 10. Озон, нітрозосполуки.

Завдання для самостійної роботи

На карті Житомирської області (додаток №3) позначити:

Варіант 1. Території, постраждалі внаслідок аварії на ЧАЕС.

Варіант 2. Території, на яких сталися природні пожежі за останній рік.

Варіант 3. Місця можливих паводків.

Варіант 4. Вибухонебезпечні об’єкти.

Варіант 5. Виробництва, які найбільше забруднюють навколишнє середовище.

Варіант 6. Нафтопроводи.

Варіант 7. Місця стихійних лих за останні 2 роки.

Варіант 8. Об’єкти, що використовують сільнодіючі отруйні речовини.

Варіант 9. Райони, в яких сталося найбільша кількість ДТП.

Варіант 10. Райони, що межують з теріторіями, на яких розміщені атомні станції.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.012 сек.)