АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Вирішення прикладу 2

Читайте также:
  1. Банк ідей — це набір можливих пропозицій щодо вирішення якої-небудь проблеми або завдання.
  2. Визначення й обґрунтування вибору проблеми мешканців Харківської області, для вирішення якої слід розробити пропозиції до регіональної політики
  3. Вирішення завдання
  4. Вирішення основних завдань з охорони праці досягається виконанням комплексу
  5. Вирішення прикладу 1
  6. Вирішення прикладу 3
  7. Вирішення проблем.
  8. Вирішення проблем.
  9. ВИРІШЕННЯ ПРОБЛЕМИ БЕЗПРИТУЛЬНИХ ТВАРИН
  10. Вирішення ситуації
  11. Вирішення спорів

 

Витрата пари на турбіну визначається по формулі:

, (1)

де Hi – використаний в турбіні перепад конденсаційного потоку пари;

упр – коефіцієнт недовиробітку потужності парою виробничого відбору.

Використаний в турбіні теплоперепад Hi визначається методом побудови процесу розширення пари на is-діаграмі по формулі:

 

 

 
 

 


Hi = (i0 – iks0i (2)

 

 

де i0 – ентальпія пари перед турбіною (на початку розширення), по i-s діаграмі i0 = 3460 кДж/кг;

iks – ентальпія пари в кінці ізоентропного розширення до тиску в конденсаторі турбіни, по i-s діаграмі iks = 1900 кДж/кг.

Використаний в турбіні теплоперепад склав Hi = 1250 кДж/кг.

Коефіцієнт недовиробітку потужності парою промислового відбору упр визначається вираженням:

, (3)

де iпр, iк – ентальпії пари відповідно в промисловому відборі і пари, що поступає в конденсатор.

Ентальпія пари в промисловому відборі iпр визначається перетином лінії розширення пари в турбіні ОК на i-s діаграмі з ізобарою промислового відбору пари Pпр.

Результати розрахунку:

Показники Формули для розрахунку Варіанти
     
iпр, кДж/кг По is-діаграмі      
yпр, част од   0,580 0,596 0,606
Dт, т/год   282,82 377,73 644,41

Питоме вироблення електроенергії на зовнішньому тепловому споживачі визначається відношенням:

, (5)

де - кількість електроенергії, що виробляється парою з промислового відбору турбіни: = Dпр(i0-iпрем;

Qпр – кількість теплоти, відданої зовнішнім споживачам через промисловий відбір пари: = Dпр(iпр – φпкiпк).

Питоме вироблення електроенергії на тепловому споживанні, представлене як відношення різниці ентальпій, виходить в безрозмірному вигляді:

,

Для отримання розмірності слід використовувати коефіцієнт 106/3600 = 278 кВт·год/ГДж:

, (6)

Результати розрахунку:

Показник Формула для розрахунку Варіанти
     
, кВт·год/ГДж   58,7 56,5 54,3

 

Збільшення частки вироблення електроенергії на тепловому споживанні від загального її вироблення скорочує конденсаційне вироблення електроенергії і, відповідно, підвищує економічність електростанції за рахунок зменшення втрат теплоти в конденсаторі. Чисельні значення зазвичай знаходяться в межах 50÷180 кВт·год/ГДж, зростаючи з підвищенням початкових параметрів пари і пониженням параметрів пари у відборах (6).

При роздільному відпуску теплової і електричної енергії пар зовнішнім споживачам відпускається безпосередньо з котельної ТЕЦ. Це потребує збільшення витрати пари з котельні () у кількості еквівалентній по теплоті витраті пари через виробничий відбір:

, (7)

Відношення різниці ентальпій у вираженні (7) показує, в скільки разів збільшення витрати пари з котельні менше витрати пари з відбору турбіни для отримання однієї і тієї ж кількості що відпускається зовнішнім споживачам теплоти (пара з котельної має вищий потенціал, ніж добірна пара з турбіни).

Разом з цим при роздільному відпуску теплової і електричної енергій і збереження турбогенератором колишнього вироблення електроенергії зменшується витрата пари з котельної ΔDк″ на турбіну, оскільки в турбіні відключається промисловий відбір і раніше відбирана пара повною мірою спрацьовує свій потенціал в конденсаційному потоці:

, (8)

В цілому збільшення вироблення пари в котельній ТЕЦ унаслідок роздільного відпуску теплової і електричної енергій визначається різницею:

,

,

. (9)

Результати розрахунку:

Показник Формула для розрахунку Варіанти
     
ΔDk, т/год   29,12 37,34 61,50

Комбінований відпуск теплової і електричної енергій зовнішнім споживачам в порівнянні з роздільним виключає перевитрату пари з котельної ТЕЦ (ΔDк), що приводить до відповідної економії умовного палива:

, (10)

Результати розрахунку:

Показник Формула для розрахунку Варіанти
     
ΔВy, т/год   3,12 4,00 6,58

Приклад 3

 

Аварійна ситуація на ТЕЦ металургійного підприємства, пов'язана з порушенням герметизації групи підігрівачів високого тиску, що привело до зниження температури живильної води перед котлом. Визначити перевитрату палива унаслідок аварійного відключення ПВД і розробити заходи щодо компенсації втрат палива за рахунок використання вторинних енергоресурсів. Розрахунки виконати, використовуючи дані таблиці з урахуванням того, що початкові параметри пари (тиск, температура) Р0 = 12,7 МПа, t0 = 540ºС; температура живильної води до і після відключення ПВД жв= 230 ºС і жв= 165 ºС; тиск пари в опалювальному відборі Роп = 0,2 МПа; тиск і ентальпія пари в конденсаторі турбіни Рк = 5 кПа, iк = 2230 кДж/кг; тиск і витрати сухої насиченої пари КУ і СВО відповідають параметрам пари у відборах; к.к.д. котельної установки η = 0,90; к.к.д. теплового потоку ηтп = 0,98; ентальпія додаткової води iдод = 100 кДж/кг, час роботи технологічних печей протягом року τп = 4500 год.

 

Вихідні дані

Найменування показників Позначення Одиниці виміру Варіанти
     
Електрична потужність турбіни Nе МВт      
Витрата живильної води через ПВД Dжв кг/с      
Тиск пари в промисловому відборі Рпр МПа 1,2 1,4 1,6
Витрата пари в промисловому відборі Dпр кг/с      
Витрата пари в опалювальному відборі Dоп кг/с      

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)