АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Нормативно-інструктивні

Плакати виконуються різними матеріалами: вугіллям, олівцем, гуашшю, аквареллю, темперою, олією — на папері, картоні, фанері, полотні і т.п.

Конструкція плакатів відрізняється різноманіттям. Усі перераховані різновиди плакатів випускаються різними форматами. Найбільш розповсюджений формат 60х90 і похідні від нього.

Вивчаючи третє питання варто звернути увагу на те, що репроду́кція (ре... і лат. produco — створюю), -ї, ж. 1. Фотографічне або поліграфічне відтворення зображень друкованого тексту, творів живопису й т. ін. 2. Картина, малюнок, фотознімок, креслення і т. ін., відтворені поліграфічним способом. 3. псих. Психологічний процес відтворення запам'ятованого. 4. біол. Відтворення організмами собі подібних; розмноження. 3. ек. Те саме, що відтворення.

Художня репродукція — листове видання, що відтворює твір образотворчого мистецтва (картину, малюнок і т.п.) чи художню фотографію.

Функціональне призначення художньої репродукції — популяризація кращих видань вітчизняного і закордонного мистецтва серед широких кіл споживачів, розвиток естетичного смаку.

Художня репродукція — відбиток зображення фотомеханічним чи іншим способом репродукування — процесу, у результаті якого на друкованій формі утвориться зображення оригіналу, відтворене при друкуванні у формі відбитка.

Художня репродукція перевищує формат листівки, друкується у формі аркушів чи комплектів. Вона друкується кольоровим офсетом на коленкорі - паперовому палітурному матеріалі, просоченому крохмалем чи барвником,

— і довольно точно передає особливості оригіналу.

Приступаючи до вивчення четвертого питання треба пам'ятати, що естамп (фр. estampe — відбиток, відтиск) — листове ізовидання, що представляє собою відбиток видання зображаючого мистецтва з друкованої форми, виготовленої самим художником. Рівноцінні відбитки зображень друкують із гравюри (фр. gravure — вирізувати) — друкованого відтворення малюнка, вирізаного чи витисненого на металевій чи дерев'яній дошці.

За читацьким призначенням естамп — це масове видання, розраховане на всі категорії споживачів, хоча і випускається малим тиражем.

За технікою виконання розрізняють наступні різновиди естампів: ксилографія, ліногравюра, офорт і літографія.

Ксилографія — гравюра на дереві.

Ліногравюра — гравюра на лінолеумі, ручний спосіб форми високого друку.

Офорт (фр. Eau-forte — азотна кислота) — вид заглибленої гравюри на металі.

Літографія — плоска печатка з каменю чи металевої пластини. Гравюри, літографії відносяться до видань друкованої графіки.

При вивченні п’ятого питання варто пам'ятати, що серед жанрів відкритих листів осібно стоять вітальні листівки. Найпоширенішими були, та й залишаються, поздоровлення з Різдвом, Великоднем, Новим роком, днем народження. З'явилися ж "поздравішки" (так їх називали в Росії на початку ХХ ст.) у зв'язку з Різдвом, і на перших з них зображалися медові пряники - символ достатку в домі, золото - багатства, запалені свічки - світло розуму. Зараз, звичайно, листівки разюче відрізняються від тих, колишніх. У них більше гумору і менше художньої цінності. Та, проте, якими б вони не були зараз, кращими чи гіршими, реальними чи віртуальними, вони не втратили головного свого призначення - приносити у наше життя радість.

Аналізуючи шосте питання варто зазначити, що альбом (фр. аlbum — переплетені аркуші) — ізовидання, основу якого складає поліграфічне відтворення картин, малюнків, креслень, фотознімків і т.п. з коротким пояснювальним текстом.

Тематика їх різна, зображення (художні репродукції, фотографії, малюнки, креслення й ін.) об'єднані загальною темою, чи ідеєю авторською приналежністю, із загальним вступним чи заключним текстом і підписами (чи коментарями) до зображень, науково-довідковим апаратом і т.п. текстами, що не утворять єдиного літературного твору.

Основне призначення альбому — повідомляти споживачу визначений комплекс коментуючим текстом візуальної інформації, оскільки являє собою збірки образотворчих матеріалів, об'єднаних внутрішнім зв'язком.

Вивчаючи сьоме питання варто звернути увагу на те, що календар – це довідкове видання, яке містить послідовний перелік днів, тижнів, місяців певного року, а також інші матеріали різного змісту. Специфіка календаря полягає у хронологічній послідовності викладу інформації, яка охоплює певний період.

Календарі випускаються у формі листівок, плакатів, книжкового блоку.

За матеріальною конструкцією розрізняють 4 види календарів: табель-календар, відривний, перекидний і календар книжкового типу.

Запитання для самоконтролю:

1. Чим викликана необхідність виділення образотворчого документа як самостійного виду?

2. Яке співвідношення образотворчого документа та ізовидання?

3. Які основні ознаки, покладені в основу класифікації ізовидання?

4. У чому відмінність плаката від інших видів ізовидань?

5. Які особливості художньої репродукції?

6. Що таке естамп як вид ізовидання?

7. Які загальні ознаки і відмінності художньої листівки?

8. Що таке альбом як вид ізовидання?

9. У чому специфіка прикладної графіки?

10. Які основні напрямки подальшої розробки питань класифікації ізографічних документів?

Форма контролю: засвоєння знань даної теми, перевірка практичних завдань, реферати-доповіді, виконати тестові завдання.

 

Теми рефератів:

1. Виникнення й особливості технічного документування. Основні групи і види технічної документації.

2. Поняття “аудіовізуальні документи”. Фотодокументування.

3. Кінодокументування. Відеозапис.

4. Фонодокументування, його особливості й галузі застосування.

5. Документування із застосуванням інформаційних машин.


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)