АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Стилістичне використання омонімії та паронімії

Читайте также:
  1. E. Використання антисептичних засобів
  2. V. Робочий час і його використання
  3. VII. Використання міжнародного фактору в інтересах інноваційного розвитку економіки України
  4. Адаптивна система навчання з використанням інформаційних технологій.
  5. Аналіз використання автопарку.
  6. Аналіз використання виробничих потужностей
  7. Аналіз використання виробничого обладнання
  8. Аналіз використання МТП
  9. Аналіз використання робочого часу
  10. Аналіз ефективності використання матеріальних ресурсів
  11. Аналіз ефективності використання оборотного капіталу.
  12. Аналіз ефективності використання основних фондів

1. Повна та часткова омонімія. Шляхи виникнення омонімів.

2. Стилістичні можливості омонімів у текстах різних стилів.

3. Пароніми як лексичне й стилістичне явище.

4. Паронімія як вада тексту.

 

Завдання:

1. Із мови ЗМІ виписати по 5 речень з омонімами та паронімами. Визначити влучність та доречність їх уживання в тексті.

2. Знайти у тексті омоніми, з`ясувати їх значення, довести, що це саме омоніми, а не полісемічне слово. Дати характеристику: визначити їх вид ((повні – неповні (якщо неповні, то які саме), лексичні, морфологогічні, словотворчі)), шляхи виникнення. З`ясуйте, з якою стилістичною метою їх використано в тексті, спробуйте замінити один із омонімів на близьке за значенням слово, поясніть різницю:

1)“- Ой, скажи, дай пораду, як прожити без долі?! – Як одрізана гілка, що валяється долі”. 2) На гору вилізши, звелів собі”Гори!” І злізти вже не міг до ближніх із гори. 3) Поезії ясне світило, з тобою жить, тебе любить! Понад сто років ти світило І будеш вічно з нами жить! 4) І дні, яким нема відради, І виноградні теплі дні, Де тихо сплять старі досади, Зіщулившись на самім дні. 5) Запах вологий запах паші В сухому сяєві Стожар, І вже почав в багатті нашім Дрімати жар. 6) Як тільки світанок настав, гусак чимчикує на став. Проводить він там цілі дні, поживи шукає на дні.

Був холодний місяць_______, Лис ходив голодний,_______,

Всюди ліз, кудий й не______, Замітав хвостищем_______.

До курей поліз у ______. Жук піймав звірину______.

Пес до лиса мав________, То й загриз його________.

3. Скласти по 2 речення (українською та російською мовою) зі словами баня, луна, люлька, рожа, сказ, трус. Наведіть ще 3-4 приклади міжмовної омонімії.

4. Введіть у текст пароніми, поясніть різницю у значеннях: особовий – особистий – особливий, абонент – абонемент, комунікативний – комунікаційний – комунікабельний, адреса–адрес, компанія–кампанія, професійний – професіональний, рідкий – рідкісний, мимохідь – мимохіть, інформативний – інформаційний.

5. Знайти випадки неправильного вживання омонімів та паронімів. Пояснити причини помилок, відкоригувати речення.

1) Він з успішністю впорається з поставленими перед ним задачами. 2) Комедія „Шумить Дніпро” – творча вдача всього колективу самодіяльного театру. 3) У вас, Миколо Петровичу, склалася хибна уява про цього хлопця. 4) Постріли і рев танків поступово зникали. 5) Чисте, кристалічне кохання зародилося у їх серцях. 6) Але все це мало його потішало. Неспокійна натура жадала творчості. 7) Конфіскація майна може бути застосована винятково за рішенням суду. 8) На слідуючій неділі ми будемо здавати іспит. 9) Учні добре освоїли нову тему, про що свідчили їхні вірні відповіді на поставлені вчителем питання. 10) Я рахую, що не треба вмішуватися в особові справи колег по роботі.

6. Розкрийте дужки, вибираючи потрібне слово. Свій вибір обrрунтуйте.

1) У пересувній (торговій, торговельній) мережі (показники, покажчики) цін обов`язково підписуються працівниками, (відповідними, відповідальними) за формування цін. 2) Ця земельна (ділянка, дільниця) була передана у власність громадянинові Пилипенку М.В. для ведення (особового, особистого) підсобного господарства. 3) Жителі Мюнхена люблять пішохідну зону, створену в центрі міста, цей досвід став у (нагоді, пригоді) владі інших міст ФРН. 4) В акціонерному товаристві посада голови правління (виборча, виборна). 5) Проведення виборів до Верховної Ради забезпечують (виборчі, виборні) комісії. 6) (Громадський, громадянський) мотив є одним із провідних у творчості В.Сосюри. 7) На сьогоднішньому занятті ми вчилися визначати типи синтаксичних (відносин, відношень).


Практичне заняття № 7

Синоніми в стилістичному плані

1. Синоніми в мові та мовленні. Типи синонімів.

2. Використання синонімії в різних стилях мови.

3. Стилістичні функції евфемізмів та перифраз.

Завдання:

Із мови ЗМІ виписати 5 речень із синонімами різних типів та 5 речень з евфемізмами та перифразами. Проаналізувати влучність та доречність їх уживання, визначити стилістичні функції.

2. Перепишіть речення, добираючи найточніше слово. Вмотивуйте свій вибір. 1) Біологічний та соціальний чинники посідають (головне, чільне, вагоме, перше) місце у структурі (людини, персони, особистості). 2) На (погляд, думку) більшості вчених, освіту (майбутнього, прийдешності, майбуття) характеризуватимуть комп`ютеризація, вседоступність й уніфікованість. 3) У нього щодня були якісь (спішні, екстрені, шпаркі, термінові) справи. 4) (Помисли, думоньки, погляди) О.Потебні мали великий вплив на розвиток стилістики. 5) На сьогоднішньому засіданні кафедри (мовили, балакали, говорили) про результати зимової сесії.


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)