АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Типи сімейної політики

Читайте также:
  1. Головні принципи регіональної політики.
  2. Зміст маркетингової товарної політики. Сутність та класифікація товарів
  3. Історія становлення та договірна база промислової політики.
  4. Ринкові та цінові принципи сільськогосподарської політики.

Можна виокремити такі типи сімейної політики:

безпосередній (explicite), завдання і заходи політики якого чітко окреслені і викладені в програмах. Основний задум такої політики полягає у досягненні визначених цілей, які стосуються сім'ї як ціліс­ності чи окремих осіб, що є її членами. Вона охоплює демографічну політику, соціальні послуги, пов'язані з опікою та вихованням дітей; допомогу для працюючих батьків; охорону здоров'я матері та дитини та ін. У державах, які реалізують безпосередню сімейну політику, в уряді часто створюються спеціальні інституції, завданням яких є ко­ординація визначеної діяльності на благо сім'ї;

опосередкований (implicite) - її творять заходи, що проводяться в межах інших сфер політики держави, і реалізують цілі, не пов'язані безпосередньо з сім'єю, але такі, що спричиняють значні консеквенції для функціонування сім'ї. Це може бути, наприклад, політика боротьби із безробіттям, податкова політика тощо.

Інструменти реалізації сімейної політики. Держава володіє ін­струментами, завдяки яким надає підтримку сім'ї. Вони різноманітні і залежать від прийнятої моделі сімейної політики та історичних осо­бливостей розвитку кожної держави. До найважливіших інструментів сімейної політики можна віднести:

а) правові норми (регулюють стосунки у сім'ї, її відносини з держа­вою та іншими інституціями, окреслюють умови та принципи надання Допомоги сім'ям);

б) матеріальну допомогу (наприклад, соціальна допомога сім'ям -найпопулярніша та основна допомога, яка часто охоплює також надан­ня інших послуг: допомога матерям, виплата стипендій, пенсій);

в) гуманітарну допомогу (наприклад, безпосередня допомога - одяг, талони на харчування, продовольчі товари, паливо для побутових по­треб та ін.);

г) безпосередні послуги (наприклад, відповідними інституціями з метою сприяння реалізації сім'єю безпосередніх функцій - дитячі ясла, дошкільні заклади, групи подовженого дня).

Сімейна політика країн ЄС досить різноманітна. В деяких із них за­гальні принципи сімейної політики закріплено на законодавчому рівні (Франція), в інших - вона активно втілюється без чіткої формалізації (Німеччина, Швеція). Одні країни підтримують усі типи сімей неза­лежно від їх соціального становища (Фінляндія, Данія), інші - лише найменш соціально захищені.

Спільним для всіх держав Європейського Союзу є факт визнання сім'ї найважливішим соціальним інститутом. Заходи для підтримки сімей з дітьми проводяться більшою чи меншою мірою в кожній кра­їні. Загалом у ЄС в останні роки спостерігається розширення й удо­сконалення державної політики допомоги сім'ям з дітьми. З 1989 р. існує Європейський центр з вивчення сімейної політики (European Observatory on National Family Policies), що відслідковує й аналізує зміни форм, функцій і статусу сім'ї в кожній із країн-членів ЄС, оцінює і поширює інформацію про зміни в сімейній політиці, вивчає вплив інших форм державної політики і структурних змін на життя сім'ї. Центр фінансується ЄС.

У багатьох державах Європейського Союзу інструменти «сімейної політики» виходять за межі норм, визначених в актах міжнародного права. За обсягом ресурсів, що спрямовуються на безпосередню до­помогу сім'ям, список очолюють країни Північної Європи (Швеція, Данія, Фінляндія) - вони витрачають на сімейну політику понад 4% ВВП (1995). Завершують список країни Південної Європи, де систе­ми соціального захисту сімей створені відносно недавно і витрати на сімейну політику становлять від 0,2% у Греції до 1,1% у Португалії. Іспанія й Італія витрачають, відповідно, 0,4 і 0,8% ВВП. Витрати біль­шості інших європейських країн лежать у межах від 2 до 3 % ВВП (Франція - 2,6%, Німеччина - 2,1%).

Світовим лідером за показниками добробуту сімей є Швеція, при­чому «материнські» сім'ї користуються особливими перевагами. За­ходи сімейної політики спрямовані на те, щоб створити умови, що дозволяють батькам і дітям обирати «стиль життя». Позашлюбна на­роджуваність - 49%. Частка неповних родин - 30% (включаючи 11% родин, де батько і мати живуть у консенсуальному шлюбі). Самотнім жінкам з дітьми держава виплачує підвищену допомогу на дітей, не­залежно від того, чи одержує вона аліменти від батька. Сімейна допо­мога виплачується на всіх дітей до досягнення дитиною 16 років (і до 19 років, якщо вчиться). Більшість дітей відвідують дитячі установи. Оплата їх досить висока, але сім'ї звичайно оплачують у середньому 10%, а решта розподіляється між бюджетом місцевих органів влади і держбюджетом.

Сімейна політика Франції передбачає державне втручання в процес відтворення населення і системою сімейної допомоги та пільг стиму­лює народжуваність, надає допомогу всім сім'ям з дітьми. Позашлюб­ні відносини, відповідно до цивільного кодексу держави, визнаються законними. Самотні батьки (у 99% випадків - це жінки) одержують спеціальну допомогу, але серед них не тільки матері-одиначки, але і вдови й опікуни дітей-сиріт. За кількістю дітей, що відвідують дитячі дошкільні установи, Франція посідає перше місце серед країн Західної Європи.

В окремих державах громадськість виступає за скасування збільше­ної (або додаткової) допомоги самотнім матерям, що «нібито заохочує їх не реєструвати шлюб».

Уряд Великобританії визнає дітонародження приватною справою своїх громадян й власне сімейної політики не проводить. Позашлюбні діти залишаються під одноосібною опікою матері. Для малозабезпе­чених сімей допомога призначається з місцевих бюджетів і пожертв. Незалежно від шлюбного статусу матері їй виплачується сімейна допомога на дітей віком до 16 років, а якщо дитина вчиться - до 19 років. Діти відвідують державні або приватні дошкільні установи безкоштовно, але якщо вони платні, то кошти на перебування в них Дитини одержують тільки самотні батьки. На думку уряду, жінці варто поєднувати роботу і догляд за дітьми шляхом переходу на неповний ро­бочий день, використовуючи гнучкий графік або перериваючи роботу на тривалий період за сімейними обставинами із правом повернення

на колишнє або аналогічне місце праці. В усіх без винятку країнах ЄС заборонене звільнення вагітної жінки, а її місце праці на період декретної відпустки (а в низці держав - і на довше) зберігається.

Спостерігаються певні розходження між країнами щодо викорис­тання різних інструментів сімейної політики. Так, у Франції 86% допомоги сім'ям виплачуються в грошовому еквіваленті, і за цим показником вона йде слідом за Ірландією, але випереджає Австрію, Великобританію й Іспанію. У державах Північної Європи (насампе­ред, у Данії, Швеції і Фінляндії) та деяких країнах Південної Європи (Італії і Португалії), а також у Німеччині більше третини витрат йде на допомогу сім'ям у натуральній формі.

Значні розходження є й у правилах призначення допомоги. Фран­ція - єдина країна Європейського Союзу, де не призначається допомога на першу дитину. У сімох країнах збільшується розмір допомоги ро­динам із трьома і більше дітьми. У п'ятьох країнах виплати зростають разом з віком дітей, а в Данії, навпаки, зменшуються. Тільки в двох країнах - Іспанії і Греції - допомога сім'ям обкладається податком. Ще одне розходження стосується вікової межі виплат. Вікова межа надання допомоги на дітей коливається від 14 до 19 років, але в деяких країнах, якщо дитина вчиться, але при цьому не одержує стипендію, допомогу можуть надавати і до 27 років (Австрія). Щодо цього пункту Франція, Великобританія й Ірландія проводять найбільш обмежувальну полі­тику, тоді як у Швеції і Нідерландах спеціальні виплати для дітей, що навчаються, виходять за межі сімейної допомоги.

Загалом, на сучасному етапі на сімейну політику ЄС та засоби й методи діяльності, які вона застосовує, суттєво впливають демогра­фічні процеси. До уваги беруться такі показники: середня тривалість життя, зниження показників укладання шлюбів, зменшення показника народжуваності, вік матері при народженні першої дитини, зменшення кількості сімей, тенденції до збільшення народжуваності дітей поза шлюбом, зростання кількості неповних сімей. Одним з найважливіших чинників, які негативно впливають на структуру сім'ї, є безробіття (воно спричиняє укладання шлюбу у значно пізнішому віці і зростання кількості неформальних зв'язків. Натомість у вже існуючих сім'ях без­робіття утруднює виконання сім'єю її основних фукнцій, насамперед, економічних).

Основні ознаки моделі сімейної політики ЄС. Сімейну політику в державах ЄС визначають наступні ознаки:

1) визнання рівності прав та обов'язків жінок і чоловіків у сімей­ному, професійному та суспільному житті;

2) визнання прав обох членів подружжя у прийнятті рішення щодо кількості дітей у сім'ї та акцептації різних форм подружніх та сімей­них зв'язків;

3) декларування рівномірного розподілу обов'язків з опіки та ви­ховання дітей між жінками, чоловіками, працедавцями і суспільством загалом.

Виходячи з цього, можна говорити про дві опори європейської сімейної політики:

• усвідомлення значення сім'ї у всебічному розвитку та поступаль­ному русі суспільства;

• необхідність інвестування у молоде покоління, котре є однією з основних передумов економічного росту держави.

Зосередження уваги на важливій ролі молоді у розвитку суспільства й визнання захисту дитини пріоритетним напрямом сімейної політи­ки безпосередньо пов'язане із демографічними процесами (особливо проблемою старіння суспільства), які відбуваються в Європі. Тому держава надає підтримку зусиллям батьків у цьому напрямі, розвива­ючи мережу соціальних послуг, особливо у сфері опіки над дитиною, вдосконалюючи систему соціального страхування, уможливлюючи виконання їхніх професійних обов'язків у неповний робочий день. Значний акцент зроблено на гарантуванні рівності шансів. Досягнення цього можливе через розвиток освіти, надання фінансової допомоги для учнів і студентів, забезпечення високої якості медичного обслуго­вування і створення умов для участі молоді у культурній, мистецькій, рекреаційній діяльності.

Усі країни Європейського Союзу виплачують сімейну допомогу на дітей: у деяких з них виплати залежать від доходу сім'ї, в інших - нічим не обумовлені. Загальні положення визначаються законодавством та соціально-економічним положенням і можливостями кожної держави зокрема.

Грошова чи гуманітарна допомога, податкові пільги і послуги, що покликані зменшити витрати батьків на виховання дітей, становлять так званий пакет дитячої допомоги. Такий «пакет» існує у всіх країнах

ЄС і показує, якою мірою суспільство розділяє з родиною відповідаль­ність за виховання дітей.

Обсяг «пакета дитячої допомоги» визначений (на підставі купі­вельної спроможності) позитивною різницею між чистим доходом бездітної подружньої пари і пари з дітьми за однакового заробітку. Сукупний чистий дохід сім'ї зростає за рахунок зниження сімейних податків і внесків, а також одержання сім'ями з дітьми безпосередньої допомоги та пільг. Він знижується в результаті додаткових витрат на виховання дітей (медичне обслуговування, догляд за маленькими ді­тьми, дошкільне виховання, навчання в школі та ін.).

Багато держав ЄС надають сім'ям з дітьми податкові пільги, що іноді становлять значну частину усього «пакета». Природа податкових знижок така, що їхній розмір збільшується із зростанням заробітної плати, а отже, і зростання податку. Тому для сімей з низькими доходами вони не мають великого значення. Сім'ям із середніми та високими доходами близько третини держав ЄС надають допомогу шляхом по­даткових знижок, причому в Люксембурзі та Франції у такий спосіб надходить основна частина допомоги сім'ям.

Усі країни Європейського Союзу, за винятком Греції, Іспанії та Італії, мають систему універсальної дитячої або сімейної допомоги, що виплачується незалежно від доходів сім'ї. У Франції, Ірландії, Португалії і Великобританії малозабезпеченим сім'ям виплачується ще додаткова допомога, що залежить від розміру заробітку батьків. Система допомоги на дітей у Греції, Іспанії та Італії ґрунтується на обліку доходу сім'ї: держава допомагає тільки тим, хто, на її думку, цього найбільше потребує.

В усіх країнах ЄС, окрім Німеччини і Великобританії, сім'ї повинні вносити визначену, хоч і невелику, плату за послуги охорони здоров'я. В Ірландії і Нідерландах малозабезпечені сім'ї звільняються від такої оплати.

У деяких державах Європейського Союзу сім'ї оплачують витрати, пов'язані з відвідуванням державної школи (підручники, канцелярське приладдя, обладнання, шкільне харчування тощо), які є особливо висо­кими в Греції. Фінляндія і Швеція надає безкоштовне харчування всім школярам без винятку, а Франція - тільки малозабезпеченим. У Данії, Німеччині, Нідерландах та Австрії розмір «пакета дитячої допомоги» не залежить від рівня доходів і кількості працюючих у сім'ї.

Запитання і завдання:

1. Розкрийте суть поняття «сімейна політика».

2. Назвіть найважливіші документи міжнародного права, які регу­люють проблеми розвитку та захисту сім'ї.

3. Які основні етапи становлення та розвитку сімейної політики в Європі?

4. Назвіть головні типи сімейної політики та з'ясуйте їх специфі­ку.

5. Які інструменти реалізації сімейної політики в ЄС?

6. Охарактеризуйте модель сімейної політики в державах Євро­пейського Союзу.

ДодатокЗ Результати попередніх етапів розширення ЄС

Збільшення кількості членів ЄС Збільшення площі (%) до попередньо­го етапу Збільшення населення (%) до по­переднього етапу Збільшення загального ВВП (%) до попередньо­го етапу Зміна в роз­мірах ВВП на душу на­селення (%) до поперед­нього етапу
3 6 до 9       -3
3 9до12       -6
3 12 до 15 43* 13* 8* -3*

* 3 урахуванням об'єднання Німеччини

Додаток 4

Хронологія подій в процесі європейської інтеграції

19 вересня 1946 р. Виступаючи в Цюріху, Уїнстон Черчілль закликав до утво­рення об'єднаних держав Європи.
8-10 травня 1948р. Координаційний комітет з європейської єдності організовує Гаазький Конгрес. У своїй резолюції Конгрес закликав до об'єднання демократичної Європи і створення Ради Євро­пи.
9 травня 1950 р. Міністр закордонних справ Франції Р. Шуман виступає з пропозицією про створення ЄСВС.
24 жовтня 1950 р. Прем'єр-міністр Франції Р. Плевен пропонує план створення єдиної європейської армії.
18 квітня 1951 р. Бельгія, Франція, ФРН, Італія, Люксембург і Нідерланди («шістка») підписують Договір про створення ЄСВС (Па­ризький договір).
27 травня 1952 р. «Шістка» підписує Договір про створення Європейського оборонного співтовариства. Однак 1954 р. Національні збори Франції відмовилися його ратифікувати.
10 лютого 1953 р. Створено загальний ринок для вугілля, залізної руди і мета­левого брухту.
1 травня 1953 р. Створено загальний ринок сталеливарної продукції.
1-2 червня 1955р. На зустрічі в Мессіні міністри закордонних справ «шістки» погоджуються на подальше поглиблення інтеграційних про­цесів. Створено міжурядовий комітет під головуванням П. Спаака.
25 березня 1957 р. У Римі «шістка» підписує Договір про створення ЄЕС і Євратому (Римський договір).
1 січня 1958 р. Набув чинності Римський договір. Вальтер Холь—штайн — перший голова комісії ЄЕС, Луїз Арманд — перший голова комісії Євратому.
1 січня 1961 р. Уперше частково об'єднані національні мита. Ціль — єди­ний митний тариф стосовно третіх країн.
31 липня 1961 р Ірландія подає заявку про вступ у ЄЕС.
9 серпня 1961 р. Великобританія подає заявку про вступ у ЄЕ-С.
10 серпня 1961 р. Данія подає заявку про вступ у ЄЕС.
8 листопада 1961р. Починаються переговори з Великобританією про вступ до ЄЕС.
30 квітня 1962 р. Норвегія подає заявку про вступ у ЄЕС.
20 липня 1963 р. В Яунде підписана Конвенція про асоціацію між ЄЕС, 17 африканськими державами і Мадагаскаром.
12 вересня 1963 р. Підписано угоду про асоційоване членство Туреччини в ЄЕС.
8 квітня 1965 р. Підписано Договір про злиття виконавчих органів ЄЕС, ЄСВС і Євратому.

00

1 липня 1967 р. Підписаний 8 квітня 1965 р. Договір про злиття набирає сили. Джин Рей — перший голова Комісії всіх трьох спів­товариств.
28 липня 1967 р. Швеція подає заявку про членство.
1 липня 1968 р. Створено митний союз і введений єдиний митний тариф щодо третіх країн.
29 липня 1968 р. Забезпечено свободу пересування робочої сиди з метою створення загального ринку робочої сили.
4 травня 1969р. Європейське співтовариство підписує угоду про асоційоване членство з Тунісом і Марокко.
29 липня 1969 р. Підписана друга Яундська конвенція. Вона набуває чинності з 1 січня 1971 р.
1 січня 1970 р. Держави-члени передають Європейському співтовариству відповідальність за зовнішньоторговельну політику.
27 жовтня 1970р. На зустрічі в Люксембурзі міністри закордонних справ представляють главам держав чи урядів звіт Давигнона з європейського політичного співробітництва.
5 грудня 1970 р. Підписано угоду про асоційоване членство Мальти в ЄЄ.
1 липня 1971 р. Співтовариство приймає загальну систему преференцій у торгівлі з 91 країною, що розвиваються.
22 січня 1972 р. Підписано договори про вступ у ЄЕС Данії, Ірландії, Нор­вегії і Великобританії.
10 травня 1972 р. За підсумками референдуму ірландці схвалюють вступ у ЄС.
13 липня 1972 р. Палата громад Великобританії схвалює вступ у Європейське співтовариство.
25 вересня 1972 р. За підсумками національного референдуму норвежці не під­тримують ідею членства в Європейському Співтоваристві.
2 жовтня 1972 р. В ході референдуму данці голосують за приєднання до Європейської спільноти
19 грудня 1972 d. Підписано угоду про асоційоване членство Кіпру в ЄС.
14 травня 1973 р. Норвегія підписує з ЄС угоду про вільну торгівлю.
26-27 липня 1973р. У Брюсселі проходить міністеральна конференція між ЄЕС і 46 країнами Африки, Карібського і Тихоокеанського басей­нів (АКТ) по налагодженню співробітництва.
5 жовтня 1973 р Фінляндія підписує з Європейським співтовариством угоду про вільну торгівлю.
28 лютого 1975р. ЄЕС і 46 держав АКТ підписують першу Ломейскую конвенцію, що надає фінансове і технічне сприяння плюс торгові пільги.
10-11 березня 1975 Р. Глави держав чи урядів уперше зустрічаються в Дубліні як склад Європейської Ради.
18 березня 1975 р. Рада Міністрів виражає згоду на створення Європейського фонду регіонального розвитку.
11 травня 1975 р. Європейське співтовариство та Ізраїль підписують угоду про співробітництво.
12 червня 1975 р. Греція подає заявку про вступ у Європейське співтовари­ство.
16 вересня 1975 р. Офіційно установлені відносини між Європейським спів­товариством і Китаєм.
1-2 грудня 1975р. Європейська Рада схвалила введення європейського паспор­та й участь v діалозі Північ — Південь.
28 березня 1977 р. Португалія подає заявку про вступ у Європейське співто­вариство.
28 липня 1977р. Іспанія подає заявку про вступ у Європейське співтовари­ство.
28 травня 1979р. В Афінах підписані документи щодо вступу Греції.
7-10 червня 1979 р. Відбулися перші вибори в Європарламент у всіх 9 держа­вах-членах.
17-20 липня 1979р. Проходить перша сесія обраного в ході прямих виборів Єв-ропарламенту. Симон Вайль обраний першим спікером.
31 жовтня 1979 р. Підписана друга Ломейська конвенція між Європейським співтовариством і 58 країнами акт.
7-8 березня 1980 р. ЄЕС підписує угоду про співробітництво з державами АСЕАН.
2 квітня 1980р. ЄЕС підписує угоду про співробітництво з Югославією.
28 липня 1980 р. ЄС підписує Договір про співробітництво з Румунією.
1 січня 1981 р. Греція стає десятою державою—членом ЄС.
23 лютого 1982р. За підсумками референдуму гренландці голосують проти вступу в ЄС.
17-19 червня 1983р. Європейська Рада підписує в Штутгарті Декларацію Солема про Європейський Союз.
14 лютого 1984р. Парламент приймає проект договору про Європейський Союз, представлений комітетом з інституціональних пи­тань.
8 грудня 1984 р. Третя Ломейська конвенція підписана між ЄС і 65 держа­вами акт.
12 червня 1985 р. Підписано пакет документів про вступ Іспанії і Португа­лії.
14 червня 1985 р. Комісія представила White Paper про створення єдиного ринку.
2-3 грудня 1985 р. На засіданні в Люксембурзі Європейська Рада прийняла інституціональну реформу, що розширює обов'язки спів­товариства і правові рамки для співробітництва в зовнішній політиці. Поправки до договору були об'єднані в «Єдиному європейському акті».
1 січня 1986 р. Вступили в співтовариство Іспанія і Португалія, розширив­ши склад Європейського співтовариства до 12 держав.
17-28 лютого 1986р. Урядами 12 держав-членів підписаний «Єдиний європей­ський акт».
І липня 1987 р. Набув чинності «Єдиний європейський акт».
26 вересня 1988р. Підписано угоду про торговельне і економічне співробітни­цтво між Угорщиною і Європейським співтовариством.
29 червня 1989р. Іспанія вступила в Європейську валютну систему.
17 липня 1989 р. Австрія подала заявку про вступ у Європейське співтова­риство.
26 липня 1989 р. Знріко Барон Крісло обрано спікером Європарламенту.
19 вересня 1989р. Підписано угоду про торговельне й економічне співробітни­цтво між Польщею і Європейським співтовариством.
15 грудня 1989р. Підписана четверта Ломейська конвенція між Європейським співтовариством і 68 державами АКТ.
9 травня 1990 р Підписана угода про торгівлю і співробітництво між Болга­рією і Європейським співтовариством.
19 червня 1990 В Люксембурзі підписана друга Шенгенська угода.
4 липня 1990 р. Кіпр подає заявку про вступ у Європейське співтовари­ство.
16 липня 1990 р. Мальта подає заявку про вступ у Європейське співтовари­ство.
21 серпня 1990р. Комісія схвалює заходи щодо вступу НДР у співтовари­ство.
3 жовтня 1990 р. Набув чинності Договір про об'єднання НДР і ФРН. Нові п'ять федеральних земель — це частина Європейського співтовариства.
8 жовтня 1990 р. Великобританія стає десятим членом ЄВС.
25 червня 1991 р. Іспанія і Португалія приєднуються до Шенгенської угоди.
1 липня 1991 р. Швеція подає заявку на вступ у Європейське співтовари­ство.
7 лютого 1992 р. Підписаний Маастрихтський договір про утворення Євро­пейського Союзу.
18 березня 1992р. Фінляндія подає заявку про вступ у ЄС.
5 квітня 1992 р. Португальське ескудо приєднується до валют ЄВС
2 травня 1992 р. В Порто міністри закордонних справ ЄС і ЄАВТ підпи­сують угоду про утворення європейського економічного простору.
20 травня 1992 р. Швейцарія подає заявку про вступ у ЄС.
25 листопада 1992 Р. Норвегія подає заявку про вступ у ЄС.
1 січня 1993 р. В цілому єдиний ринок сформований.
4 жовтня 1993 р. ЄС і всі держави колишньої Чехословаччини підписали європейську угоду.
12 жовтня 1993 р. Німецький конституційний суд виніс рішення на користь Договору про ЄС. Цим довершено ратифікацію Договору всіма державами-членами.
29 жовтня 1993 р. На спеціальному саміті в Брюсселі глави держав чи урядів країн ЄС схвалюють місце розташування нових інститутів Союзу. Європейський валютний інститут буде знаходитися у Франкфурті, Європол — у Нідерландах, Європейське агентство з навколишнього середовища в Данії.
1 листопада 1993 р. Набув чинності Договір про Європейський Союз.
10-11 грудня 1993 р. Економічна ситуація в ЄС — основна тема засідання Євро­пейської Ради в Брюсселі. Голова Комісії Делор представ­ляє White Paper про зростання, конкурентноспроможність і зайнятість.
1 січня 1994 р. Початок другого етапу Економічного і валютного союзу.
16 березня 1994 р. Почато переговори про вступ Норвегії після проведення пе­реговорного процесу з Австрією, Фінляндією і Швецією.
1 квітня 1994 р. Угорщина подає заявку про вступ v ЄС.
8 квітня 1994 р. Польща подає заявку про вступ у ЄС.
12 червня 1994 р. В ході референдуму 66,4% виборців Австрії голосують за вступ у ЄС.
16 жовтня 1994 р. В ході референдуму 57% фінських виборців проголосували за вступ v ЄС.
13 листопада 1994 р. 52,2% електорату Швеції проголосувало за вступ у ЄС.
27-28 листопада 1994 р. 52,2% норвежців проголосували проти вступу в ЄС.
1 січня 1995 р. Австрія, Фінляндія і Швеція вступили в Європейський Союз.
9 січня 1995 р. Австрія ввійшла в ЄВС.
26 березня 1995 р. Набула чинності Шенгенська угода. Більше не існує пас­портного контролю між країнами Бенілюксу, Францією, Німеччиною, Португалією й Іспанією.
12 червня 1995 р. ЄС підписує Договір про асоційоване членство з Естонією, Латвією і Литвою.
22 червня 1995 р. Румунія подає заявку про вступ у ЄС.
27 червня 1995 р. Республіка Словенія подає заявку про вступ в ЄС.
18 липня 1995 р. ЄС підписує першу угода про асоційоване членство з Тунісом як частину нової політики з країнами Середзем­номор'я.
27 жовтня 1995 р. Латвія подає заявку про вступ v ЄС.
20 листопада 1995 р. ЄС підписує з Ізраїлем угоду про асоційоване членство.
27-28 листопада 1995 р. На Європейсько-середземноморській конференції в Барсе­лоні ЄС схвалює довгострокове партнерство з державами Північної Африки і Близького Сходу. Одна з цілей — це створення Європейсько-середземноморської зони вільної торгівлі до 2010 р.
28 листопада 1995 р. Естонія подає заявку про членство в ЄС.
2 грудня 1995 р. У Мадриді підписаний «Порядок денний нового трансат­лантичного співробітництва». ЄС і США заявляють про ба­жання розвивати тісні торговельні і партнерські відносини з метою розв'язання міжнародних проблем.
8 грудня 1995 р. Литва подає заявку про вступ'у ЄС.
14 грудня 1995 р. Болгарія подає заявку про вступ у ЄС.
15-16 грудня 1995 Р- У Мадриді Європейська Рада затверджує назву «євро» для єдиної європейської валюти. 3 2002 р. євро стає єдиним законним платіжним засобом у державах ЄВС. Підписано угоду про вільну торгівлю з країнами Меркосур.
1 січня 1996 р. Почав функціонувати митний союз між країнами ЄС і Ту­реччиною.

І

17 січня 1996р. Республіка Чехія подає заявку про вступ у ЄС.
3 червня 1996 р Міністри праці і соціального забезпечення приймають за­гальну позицію у відношенні працівників Союзу. Службовці, спрямовані своїми роботодавцями в держави-члени, повинні працювати не в гірших умовах, ніж на батьківщині.
10 червня 1996р. Словенія подає заявку про вступ у ЄС.
20 червня 1996 р Міністри енергетики країн ЄС приймають постанову з лібералізації енергетичного ринку в рамках ЄС.
21-22 червня 1996 Р. У Флоренції Європейська Рада приймає конвенцію про Європол.
15 жовтня 1996р. В Австрії вперше відбуваються вибори в Європарламент.
16 жовтня 1996р. Фінляндія вступає в ЄВС.
16 липня 1997р. Європейська Комісія представляє Agenda 2000, в якій про­понує детальний всебічний аналіз перспектив розвитку ЄС з огляду на майбутнє розширення.
2 жовтня 1997р. Міністри закордонних справ держав—членів ЄС підписують Амстердамську угоду.
1 березня 1998р. Набуває чинності Угода про партнерство та співробітництво між ЄС та Україною.
1 червня 1998р. Заснування Центрального Європейського Банку.
1 січня 1999р. Офіційний старт євро. Австрія, Бельгія, Фінляндія, Франція, Німеччина, Ірландія, Люксембург, Нідерланди, Португалія та Іспанія визначають євро як свою офіційну валюту.
1 травня 1999р. Набуває чинності Амстердамська угода.
1 березня 2000р. Комісія оприлюднює Білу Книгу про реформування своєї роботи.
15 вересня 2000р. Саміт «ЄС - Україна» в Парижі.
28 вересня 2000р. Референдум в Данії. Більшість населення висловлюється проти приєднання до зони євро.
7-9 грудня 2000р. Європейська Рада в Ніцці (Франція). Підписано Хартію фундаментальних прав ЄС. Ухвалено Ніццьку угоду, спря­мовану на євро зони_ну реформу з огляду на перспективи розширення ЄС.
2 січня 2001р. Греція стає дванадцятою країною євро зони.
17 травня 2001р. В Москві проведений самміт Європейський Союз - Росія.
7 червня 2001р На референдумі в Ірландії населення проголосувало проти Ніццького договору.
25 червня 2001р. Європейський Союз підписав з Єгиптом Договір про асо­ційоване членство.
29 жовтня 2001р. Європейський Союз підписав з Хорватією Договір про співробітництво.
1 січня 2002р. Входять в обіг монети та банкноти євро.
22 квітня 2002р. ЄС і Алжир підписали Договір про асоційоване членство.
17 червня 2002р. ЄС і Ліван підписали Договір про Асоційоване членство.
1 липня 2002р. Вилучаються з обігу монети та банкноти національнихз валют.
23 липня 2002р. Припинив дію Договір про створення Європейського спів­товариства вугіллі і сталі.
26 вересня 2002р. Перше святкування Європейського дня мов.
19 жовтня 2002р. На референдумі Ірландія проголосувала за Ніццький до­говір.
Т8 листопада 2002р. ЄС і Чилі підписали Договір про асоційоване членство.
1 січня 2003р. Європейський Союз святкував 10 років Спільного ринку.
1 лютого 2003р. Ніццький договір ввійшов в силу.
8 березня 2003р. На референдумі населення Мальти проголосувало за при­єднання до ЄС.
14 березня 2003р. ЄС і НАТО підписали Пакт про безпеку в Афінах, Греція.
23 березня 2003р. На референдумі населення Словенії проголосувало за при­єднання до ЄС.
9 квітня 2003р. Європейський парламент дав згоду на приєднання до ЄС Чехії, Словаччини, Польщі, Словенії, Угорщини, Мальти, Естонії, Латвії, Литви і Кіпру.
12 квітня 2003р. На референдумі населення Угорщини проголосувало за приєднання до ЄС
16 квітня 2003р. Підписано Договір про приєднання між ЄС і Чехією, Сло­ваччиною, Польщею, Словенією, Угорщиною, Мальтою, Естонією. Латвією, Литвою і Кіпром.
10-11 травня 2003р. На референдумі населення Литви проголосувало за при­єднання до ЄС
16-17 травня 2003р. На референдумі населення Словаччини проголосувало за приєднання до ЄС
7-8 червня 2003р. На референдумі населення Польщі проголосувало за при­єднання до ЄС
13-14 червня 2003р. На референдумі населення Чехії проголосувало за при­єднання до ЄС
14 вересня 2003р. На референдумі населення Швеції відмовилося ввійти до зони євро.
20 вересня 2003р. На референдумі населення Латвії проголосувало за при­єднання до ЄС
12 грудня 2003р. Європейська комісія вирішила виділити кошти з бюджету на відбудову Іраку.
1 травня 2004р. Договори про приєднання 10 нових держав до Європей­ського Союзу ввійшли в силу. До ЄС приєдналися Чехія, Словаччина, Польща, Словенія, Угорщина, Мальта, Естонія, Латвія, Литва і Кіпр

Додаток 5

Україна-ЄС: хронологія двосторонніх відносин 1991-2004 pp.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.007 сек.)