АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Практичне заняття № 4. ТЕМА: Есхіл "Прометей прикутий"

Читайте также:
  1. I. Організація студентів до практичного заняття
  2. I. Організація студентів до практичного заняття
  3. II. Практичне завдання.
  4. II. Практичне завдання.
  5. V. Зміст теми заняття.
  6. V. Зміст теми попереднього заняття.
  7. VI. Підготовка процесуальних документів до практичного заняття – до 5 балів за кожний документ
  8. VII. Матеріали методичного забезпечення заняття .
  9. VІІ. Матеріали методичного забезпечення заняття
  10. VІІ.3. Матеріали контролю для заключного етапу заняття.
  11. АНАЛІЗ ВІДВІДАНОГО ЗАНЯТТЯ
  12. Анулювання свідоцтва про право на заняття нотаріальною діяльністю

ТЕМА: Есхіл "Прометей прикутий". Символ протиборства

За визволення людства

ПЛАН

1. Есхіл - "батько трагедії".

2. Міф про Прометея. Інтерпретація його образа Есхілом.

3. Сюжет і композиція трагедії.

4. Причини боротьби між Прометеєм і Зевсом.

5. Образи Прометея і Зевса, ставлення до них оточуючих.

6. Значення образа Прометея для подальшого розвитку літератури.

 

Завдання для підготовчого періоду

1. Прочитати і занотувати міф про Прометея в переказі Гловацької.

2. Перечитати за підручником трактовку образа Прометея Гесіодом.

3. Подумати, в чому новаторство Есхіла, чому він так далеко відійшов від трактовки Гесіода.

4. Дати тлумачення слову "титан".

5. Занотувати вислови критиків, літературознавців митців про Прометея.

6. Скласти чайнворди чи кросворди, ребуси або тести за даним текстом, ігри, вірші.

Література

1. Гловацька К. Міфи Давньої Греції. - К.,1994.

2. Кун Н.А. Легенды и мифы древней Греции. - С.,1998.

3. Мифологический словарь: Кн. для учителя. - М.,1985.

4. Підлісна Г.Н.Театральне мистецтво Стародавньої Греції. Уроки за трагедіями "Прометей закутий" Есхіла, "Едіп – цар" Софокла, "Медея" Евріпіда" / Г.Н.Підлісна // Всесвітня література.-1998.-№7.

5. Саченко Л.М. “Прометея вогонь запали” / Л.М.Савченко // Зарубіжна література. – 2004. - № 9.

6. Сисюк Л.В. Образ Прометея – перший вічний образ у світовій літературі / Л.В.Сисюк // Всесвітня література. – 2004. - № 8.

7. Урок формування навичок аналізу тексту шляхом зіставлення характеристики героїв. На прикладі міфу "Прометей". // Всесвітня література. - 1998. - № 6.

8. Завадська В.В. Втілення в образі Прометея ідеї героїчного служіння людям і мужнього страждання заради їхнього щастя (Уроки за трагедією Есхіла) 8 клас / В.В.Завадська // Всесвітня література. – 2002. - № 8. – С. 34 – 36

9. Хроменко І.А. Урок з вивчення театру Еллади та трагедії Есхіла «Прометей закутий» (8 клас) / І.А.Хоменко // Зарубіжна література. – 2008. - № 10. – С. 32-33

10. Онуфрієва В. Образ Прометея в трагедії Есхіла «Прометей закутий» / В.Онуфрієва // Зарубіжна література. – 2004. - № 35. – С. 22-23

 

Інструктивно-методичні матеріали

До історії світової літератури Есхіл увійшов передусім як поет, який возвеличив Прометея. За міфами Прометей – шахрай, що навіть Зевса обдурив. Есхіл переосмислив міфи й створив узагальнений образ тираноборця, вічного революціонера, який жертвує собою заради щастя людства. Про Прометея давньогрецький поет написав трилогію: «Прометей вонгеносний», «Прометей закутий», «Звільнений Прометей». Перша й третя частина до нас не дійшли, а трагедія «Прометей закутий» (469 р. до н.е.) збереглась і вважається найвидатнішою трагедією Есхіла.

Титан Прометей поставився зі співчуттям до людей і вирішив допомогти. Він дав людям розум і мови, науки і ремесла, а також викрав з Олімпу вогонь і передав їм для користування. За це Зевс покарав Прометея.

Трагедія «Прометей закутий» розповідає про це покарання. Дія розгортається в далекій скіфській пустелі. Зевсові слуги Влада, Сила і Гефест ведуть Прометея до скелі, і Гефест приковує його. На всі обвинувачення Влади Прометей відповідає гордим мовчанням. Непереборний титан-трудівник не скоряється волі Зевса. Лише коли він залишається один, то починає скаржитись стихіям на свою самотність. До нього прилітають Океаніди, а потім і сам Океан, який радить Прометею змиритися з Зевсом, але той відмовляється. У діалозі з Океанідами герой докладно розповідає про свої дари людям. З’являється нещасна Іо, перетворена Герою з ревнощів на телицю. Вона запитує у титана-віщуна свою подальшу долю. Прометей попереджає її про численні страждання і труднощі, які вона повинна перебороти, але врешті до неї повернеться жіноча врода і вона стане родоначальницею могутнього роду героїв, у якому, десь у тридцятому його коліні, з’явиться й визволитель самого Прометея – Геракл. Прометей розповідає про можливе народження сина Зевса, сильнішого за батька, проте імені богині-матері не називає. Чуючи ці погрози Прометея, Зевс посилає до нього Гермеса з метою дізнатися про таємницю. Герой відмовляється це робити, і тоді його настигає інше покарання: Зевс кидає свою блискавицю, земля розходиться, і Прометей разом із скелею падає у безодню і потрапляє в чорний Тартар.

Очевидно, заключною була трагедія «Звільнений Прометей», у якій йшлося про дальшу долю титана. 30 тисяч років терпів він муки в Тартарі, поки Зевс знову не виніс його на поверхню і не прикував до пасма Кавказьких гір, посилаючи щодня орла шматувати його тіло. Продовжувалося це доти, доки не з’являється Геракл, який убиває стрілою орла й розбиває кайдани героя. У кінці Прометей ніби замирюється з Зевсом і відкриває врешті таємниці його падіння. Небезпечним для Зевса стане шлюб з морською богинею Фетідою, тому боги вирішують одружити її з земним царем Пелеєм. В Аттіці на честь Прометея встановлюється культ.

Уже в самому міфі Прометей був наділений рисами, що робили його втіленням людських зусиль у боротьбі з природою. З самого початку трагедіє глядачів вражає постать титана-страждальця. Непохитний у своїх переконаннях, гордий, сповнений презирства до фізичних мук, він відразу привертав симпатії глядачів, особливо після загрозливих і обвинувальних промов Влади, на які відповідав мовчанням. Очевидно, Есхіл тут уперше звернувся до цього прийому, який пізніше неодноразово використовуватимуть драматурги. А суть його полягала в тому, що це мовчання було сповнене глибокого внутрішнього змісту. Всім своїм виглядом Прометей свідчив, що залишається несхитним борцем, вірним своїм ідеям, що неможливо зламати ніякими тортурами, і він не змінить свого ставлення до Зевса, якого вважає деспотом і тираном. Цей прийом пізніше почали називати формулою трагічного мовчання.

Образ самого Прометея можна назвати монументальним, тобто таким, у якому вирують могутні почуття, грандіозні пристрасті, які не під силу витримати звичайному герою, вони б його просто зламали. Прометей не знає сумнівів, вагань, відступів.


Практичне заняття № 1

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)