АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА. Міністерство освіти і науки України

Читайте также:
  1. I. ПОЯСНИТЕЛЬНАЯ ЗАПИСКА
  2. I. Пояснительная записка
  3. I. Пояснительная записка
  4. Внутренняя докладная записка
  5. Довідково-інформаційні документи. Доповідна, пояснювальна, службова записки. Правила їх написання.
  6. Докладная записка министра госбезопасности Молдавской ССР в Москву о последствиях голода в Молдавии
  7. ДОПОВІДНА ЗАПИСКА ГОЛОВІ ДПУ УСРР В. А. БАЛИЦЬКОМУ
  8. ДОПОВІДНА ЗАПИСКА ПРО ПРИЙОМ І РОЗСЕЛЕННЯ В ОМСЬКІЙ ОБЛАСТІ СІМЕЙ АДМІНЗАСЛАНИХ І3 ЗАХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНСЬКОЇ РСР
  9. Записка заведующего Отделом пропаганды и агитации ЦК КПСС по РСФСР В.И. Степакова в ЦК КПСС о судебном процессе в г. Новочеркасске
  10. Записка о вводе советских войск в Афганистан 1979 г.
  11. Записка о днях и часах добрых и злых.
  12. І. ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

Міністерство освіти і науки України

ДЗ «Луганський національний університет імені Тараса Шевченка»

Факультет української філології та соціальних комунікацій

Кафедра української літератури та методики її викладання

 

 

ЗАТВЕРДЖЕНО ____________________________

 

Завідувач кафедри, д.ф.н., проф. В.Г.Фоменко

 

НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

Самостійної підготовки

 

 

З курсу «Виразне читання»

Для студентів 2 курсу

Спеціальності «Українська мова і література. Мова і література (англійська)»

 

 

Викладач – кандидат філологічних наук О. А. Двуличанська

 

 

Луганськ – 2013


ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

Мета курсу – ознайомити студентів із технікою виразного читання, навчити їх прийомам роботи над диханням і голосом, прищепити навички з підготовки тексту до виразного читання.

Завдання: Виразне читання є важливою частиною фахової підготовки вчителя. Виразне читання творів, передбачених шкільною програмою (вірші, уривки з епічних та драматичних творів) сприяє естетичному вихованню учнів, розвитку в них художнього смаку, полегшує сприйняття тексту, допомагає у засвоєнні навчального матеріалу.

Виразне читання є складовою частиною професійної кваліфікації вчителя-словесника, воно допоможе вчителеві в розвитку літературної освіти школярів, наблизить їх до розуміння особливостей літературного процесу та специфіки художньої творчості, активізує читацькі інтереси, формуватиме навички пошуково-дослідницької діяльності.

 

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен знати:

· літературні норми вимови;

· положення, зміст і значення засобів логіко-емоційної виразності мовлення;

· членування тексту на мовні такти;

· прийоми розвитку голосу та дихання;

· підготовку партитури тексту;

· виразне читання текстів різних жанрів.

 

вміти:

засвоїти теоретичні засади курсу;

осягати естетичну природу та пізнавальний, виховний, розвивальний потенціал літератури, визначати її роль у формуванні високодуховної, національно свідомої особистості;

критично осмислювати навчальний матеріал, виробляючи власну позицію в осягненні певної проблеми;

апробувати різні види аналізу художнього твору з метою його глибинного осягнення як літературного феномена;

формувати культуру ведення дискусії.

розвивати свій читацький смак та підвищувати філологічний рівень.

Розглядаючи проблему якісної професійної підготовки майбутнього педагога, не можна обійти одного важливого аспекту його професійної діяльності – мовленнєвого, який сприяє розширенню сфери спілкування, а відтак процесу взаємодії. Цей багатогранний аспект діяльності певною мірою може забезпечити володіння спеціалістом майстерністю слова. Майбутній спеціаліст повинен бездоганно володіти всіма засобами не лише культури, а й техніки мовлення, ось чому володіння знаннями і навичками техніки мовленняє однією із складових професійної підготовки педагога.

При вивченні першої теми «Техніка мовлення як необхідна передумова словесної дії» студенти дізнаються про важливість предмету, необхідність його досконалого вивчення та місце і значення його в професійній підготовці вчителя. При вивченні теми «Засоби логіко-емоційної виразності читання» розкривається необхідність використання у виразному читанні правил техніки мовлення та інтонації, логіки читання, сили, висоти та тембру голосу, темпу мовлення, а також жестів, міміки. При вивченні цієї теми потрібно познайомитися з прийомами роботи по вдосконаленню виразності мови в учнів.

Після вивчення теоретичних тем в програмі пропонується перейти до роботи над виразністю виконання творів фольклору, а потім віршованих, прозових а також драматичних творів.

Заключною є тема «Виразне читання і публічний виступ». Вона ґрунтується на знаннях та навичках, отриманих в процесі засвоєння попередніх тем. При опрацюванні цієї теми необхідно звернути увагу на підготовку усної розповіді із життя видатних людей, за матеріалами художніх та публіцистичних творів, за матеріалами репродукцій картин та творчої розповіді за матеріалами із власного життя.

Вивчення курсу завершується заліком.


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)