АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Загальні відомості. Запорізький національний технічний університет

Читайте также:
  1. I. Загальні положення
  2. I. Загальні положення
  3. I. Загальні положення
  4. I. Загальні положення
  5. I. Загальні положення
  6. I. Загальні положення
  7. I. Загальні положення
  8. I. Загальні положення
  9. I.ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  10. Арбітражному керуючому забороняється розголошувати відомості, що стали йому відомі у зв’язку з його діяльністю, і використовувати їх у своїх інтересах або в інтересах третіх осіб.
  11. Базові відомості
  12. Будинки і споруди. Громадські будинки. Загальні вимоги

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ ТА НАУКИ УКРАЇНИ

Запорізький національний технічний університет

 

 

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

 

до практичних занять з дисципліни "Електричні апарати" для студентів спеціальностей "Електротехнічні системи електроспоживання" та "Енергетичний менеджмент" усіх форм навчання

 

 


Методичні вказівки до практичних занять з дисципліни "Електричні апарати" для студентів спеціальностей "Електротехнічні системи електроспоживання" та "Енергетичний менеджмент" усіх форм навчання /Укл. О.М.Климко – Запоріжжя: ЗНТУ, 2011 – 50 с.

 

Укладач: О.М.Климко, доцент, к.т.н.

 

 

Рецензент: І.В.Авдєєв, доцент, к.т.н.

 

Відповідальний за випуск: І.В.Авдєєв,доцент, к.т.н

 

. ЗАТВЕРДЖЕНО

на засіданні кафедри

“Електропостачання промислових

підприємств”

Протокол № 4 від 29.11.2010

 

 

ЗМІСТ

 

Вступ……………………………………………………………….4

1 Загальні відомості……………………………………………….5

2 Вибір та перевірка запобіжників……………………………….8

3 Вибір та перевірка автоматичних вимикачів…………………11

4 Вибір та перевірка теплових реле……………………………..13

5 Складання схеми реверсивного керування асинхронним двигуном та вибір комутаційних та захисних апаратів………………14

6 Вибір та перевірка високовольтних комутаційних апаратів...17

7 Вибір та перевірка струмообмежувальних реакторів………..23

8 Вибір та перевірка трансформаторів струму…………………27

9 Вибір та перевірка трансформаторів напруги………………..30

Рекомендована література…..…………………………………...33

Додаток А…………………………………………………………34

Додаток Б…………………………………………………………35

Додаток В…………………………………………………………36

Додаток Г…………………………………………………………38

Додаток Д………………………………………………………...39

Додаток Е…………………………………………………………42

Додаток Ж…………………………………………………………43

Додаток И…………………………………………………………44

Додаток К………………………………………………………….49

 

 

.

 

 

ВСТУП

 

Дисципліна „Електричні апарати” передує вивченню таких важливих для спеціалістів з електротехніки дисциплін як „Електричні системи та мережі”, „Електричні станції та підстанції”, „Електропостачання промислових підприємств”, „Релейний захист та автоматика”.

Електричний апарат – це електротехнічний пристрій, який використовується для вмикання та вимикання електричних кіл, контролю, вимірювання, захисту, керування та регулювання устано-вок, що призначені для виробництва, перетворення, передачі, розподі-лення та споживання електроенергії.

Вивчаючи дисципліну „Електричні апарати” студенти повинні ознайомитися з основними положеннями теорії електричних апаратів високої і низької напруги, особливостями роботи апаратів в нормаль-ному та аварійних режимах, призначенням, принципом дії, будовою, режимами роботи апаратів і окремих їх частин, експлуатаційними характеристиками та методикою розрахунків, вибором та перевіркою електричних апаратів і струмовідних частин.

Робочою програмою дисципліни передбачені лекції, лаборатор-ні роботи та практичні заняття. На лекціях студенти ознайомляться з основними положеннями теорії електричних апаратів. Лабораторні роботи мають допомогти студентам ознайомитися з промисловими зразками електрообладнання, яке використовується на електричних станціях та підстанціях систем електропостачання. Практичні заняття повинні сприяти набуттю навичок самостійного вибору та перевірки електричних апаратів, складання електричних схем.


Загальні відомості

 

Першою та однаковою для вибору всіх апаратів є вимога щодо робочої напруги: клас ізоляції не може бути меншим за напругу мережі, де встановлено цей апарат

Uном ≥ Uмережі (1.1)

Окрім того для вибору більшості високовольтних апаратів (вимикачів, роз'єднувачів, віддільників, короткозамикачів, вимикачів навантаження, струмообмежувальних реакторів, трансформаторів струму) та провідників необхідно знати робочі струми нормального та післяаварійного режимів роботи, а також струми аварійного короткочасного режиму, а саме трифазного режиму короткого замикання у відповідних точках схеми системи електропостачання.

Необмежено довга за часом робота обладнання електричної установки характеризується двома режимами: нормальним і максимальним (післяаварійним).

Нормальний – це такий режим, за якого всі елементи систем електропостачання знаходяться в роботі, а їхні параметри не виходять за межі номінальних значень. Нормальний режим роботи характеризується струмом нормального режиму Іном.

Максимальний – це такий режим роботи, за якого частина елементів системи електропостачання з різних причин (плановий, післяаварійний ремонт тощо) вимкнена, внаслідок чого решта елементів працює з підвищеним навантаженням. Максимальний режим роботи характеризується струмом максимального режиму Імакс.

Для елементів системи електропостачання в колі генератора (струмопроводи, вимикачі, роз'єднувачі, трансформатори струму) струм нормального режиму визначається номінальним режимом його роботи, а максимальний режим – генеруванням у мережу номінальної потужності Рном при зменшенні напруги на виводах генератора на 5% відносно номінальної (тобто перевантаження струмом – до 5%).

Іном = (1.2)

 

Імакс = (1.3)

Робочі струми у колі трансформаторів зв'язку на підстанціях визначаються їхнім навантаженням заданої потужності (нормальний режим) та припустимим перевантаженням при вимиканні одного з трансформаторів або одної лінії (максимальний режим).

Іном = (0,65...0,7) (1.4)

Імакс = (1,3...1,4) (1.5)

Для ліній електропередач видачі потужності в систему за максимальний режим приймають умову, що одна з ліній вимкнена аварійним захистом.

Іном = (1.6)

Імакс = (1.7)

Максимальний струм збірних шин залежить від схеми електричних з'єднань РП (це буде струм вводу для РП 6, 10, 35 кВ, споживачів або струм кількох приєднань РП підвищеної напруги електростанції).

У колах секційного та шиноз'єднувального вимикачів струм максимального режиму визначається з урахуванням струморозподілу шинами за найбільш несприятливого експлуатаційного режиму.

Вибрані за номінальною напругою та номінальним струмом електричні апарати обов’язково перевіряються на електродинамічну та термічну стійкість до струмів короткого замикання.

Розрахунок струмів короткого замикання більш докладно буде розглядатися пізніше у дисципліні „Електромагнітні перехідні процеси ”, а зараз лише ознайомимося з деякими поняттями (в курсі „Електричних апаратів ” при розв’язанні задач будуть відомі всі складові струмів короткого замикання).

Коротким замиканням називають будь-яке випадкове чи навмисне, не передбачене нормальним режимом роботи електричне з’єднання різних точок електроустановки між собою або із землею, при якому струми різко зростають.

Струм короткого замикання визначається сумою періодичної та аперіодичної складових (рис.1.1)


Рисунок 1.1 – Зміна фазного струму короткого замикання

 

Умовно вважають, що періодична складова іпt струму короткого замикання від джерела електропостачання, що має початкове значення , де Іп0 – її початкове діюче значення, не змінюється у часі, а аперіодична складова іаt з початковим значенням іа0 загасає за експонентою із сталою часу Та.

Для перевірки апаратів та провідників за умовами короткого замикання розраховують:

Іп0 – найбільше початкове діюче значення періодичної складової струму короткого замикання;

Іпτ – діюче значення періодичної складової струму короткого замикання у момент розходження дугогасильних контактів;

іа0 – початкове значення аперіодичної складової струму короткого замикання;

іаτ – значення аперіодичної складової струму короткого замикання у момент розходження дугогасильних контактів;

іу – ударний струм короткого замикання (найбільше миттєве значення повного струму короткого замикання, воно з’являється через півперіоду після появи короткого замикання t = 0,01 с);

І– усталене значення струму короткого замикання;

ВК – інтеграл Джоуля.

Перевірка вибраних апаратів стійкості при короткому замиканні в будь-якій точці мережі полягає в порівнянні паспортних значень припустимих струмів динамічної та термічної стійкості з розрахунковими значеннями струмів короткого замикання, що відбулось в найбільш вразливому місці, тобто в такій точці, коли через апарат буде протікати найбільший з можливих значень струму КЗ. При наявності кількох джерел струму треба визначити сумарне значення як діючого, так і миттєвого струмів (це характерно для проекту електростанції, де струми КЗ будуть надходити від системи та генераторів).


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.008 сек.)