АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Вибір та перевірка запобіжників

Читайте также:
  1. I. ПЕРЕВІРКА ДОМАШНЬОГО ЗАВДАННЯ
  2. III етап. Перевірка господарських операцій по суті
  3. IV. Перевірка застою і перекидання потоку в екрані
  4. L Перевірка виконання домашньої задачі.
  5. Введення і перевірка даних
  6. Вибір альтернативної стратегії.
  7. Вибір бази практики
  8. ВИБІР БЛИСКАВКОВІДВОДІВ
  9. Вибір варіанта контрольної роботи
  10. Вибір варіанта контрольної роботи
  11. ВИБІР ВАРІАНТУ КОНТРОЛЬНОЇ РОБОТИ
  12. Вибір варіанту контрольної роботи. Підбір і вивчення літератури.

 

Запобіжником називається апа­рат, призначений для автоматичного одноразового вимикання кола при короткому замиканні або перевантаженні. Вимикання кола запо­біжником здійснюється при розтопленні топкої вставки, яка нагріває­ться струмом, що протікає через неї.

Запобіжники характеризуються номінальним струмом топкої вставки Іном, вст., тобто величиною струму, на яку розрахована топка вставка при тривалій роботі. В один і той же корпус (патрон) запобіжника, можуть встановлюватися топкі вставки на різні номінальні струми, тому сам запобіжник характеризується номінальним струмом запобі­жника Іном,зап., який дорівнює найбільшому з номінальних струмів топких вставок, які призначенні для цієї конструкції запобіжника.

Запобіжники високої напруги поширені значно менше, ніж за­побіжники низької напруги. Вони призначені для захисту силових трансформаторів, повітряних та кабельних ліній, конденсаторів, елек­тродвигунів та трансформаторів напруги.

Вибір запобіжників відбувається за конструктивним виконанням, за номінальною напругою та номінальним струмом топкої вставки.

Номінальний струм топкої вставки вибирається за різними формулами в залежності від типу електроприймача, якого він захищає.

Для безінерційного запобіжника у разі "спокійного" наванта­ження (печі опору, освітлювальні навантаження)

де І розр - розрахунковий струм лінії.

При захисті лінії до одиночного двигуна з легким пуском (дви­гуни металообробних верстатів, помп і т. ін.)

де Iпуск - пусковий струм двигуна.

Якщо пуск важкий (двигуни кранів, центрифуги)

При захисті лінії, що живить групу електроприймачів

де Іпік - піковий струм.

Перевірка вибраних топких вставок здійснюється за формулами:

Iк(3) ≤ Iном.вим.

Iк(1) ≥ 3·Iном.вст.

де Iном.вим. – номінальний струм вимикання запобіжника (найбільший струм, що може вимкнути запобіжник); Iк(3) - струм трифазного короткого замикання; Iк(1) - струм однофазного короткого замикання.

Приклад

 

Розрахувати та вибрати топкі вставки для запобіжників ПН2, що захищають лінії. Номінальні дані електродвигунів серії 4А: Uн=380В; Р1ном=15кВт; η1=0,89; соsφ=0,98; Р=18,5кВт; η2=0,895; соsφ2=0,9; Р=30кВт; η3=0,9; соsφ3=0,89. Кратність пуску 7,5. Умови пуску легкі. Струм трифазного замикання у точці К1 – 4кА, у К2 – 3,95кА. Струм однофазного замикання складає відповідно: Ік1(1)=870А та Ік2(1)=825А.

Спочатку розрахуємо номінальні струми двигунів за формулою

 

Іном. дв. =

Іном. дв.1 = 26,13 А

Іном. дв.2 = 34,89 А

Іном. дв.3 = 56,9 А


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)