АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Практична робота № 3

Читайте также:
  1. Cамостійна робота студентів
  2. Cамостійна та індивідуальна робота
  3. Cамостійна та індивідуальна робота
  4. Cамостійна та індивідуальна робота
  5. Cамостійна та індивідуальна робота
  6. Cамостійна та індивідуальна робота
  7. Cамостійна та індивідуальна робота
  8. Cамостійна та індивідуальна робота
  9. Cамостійна та індивідуальна робота
  10. II. Індивідуальна робота студентів.
  11. II. Індивідуальна робота студентів.
  12. II.Практична частина

Тема: Організація трудових процесів і робочих місць (2 год.)

 

План

1. Трудовий і виробничий процеси. Характеристика і класифікація трудових процесів.

2. Структура трудового процесу.

3. Основи проектування трудових процесів.

4. Основні завдання і напрями організації праці на виробництві.

5. Оснащення і планування робочих місць.

6. Форми і системи обслуговування робочих місць.

7. Виконання вправ і завдань.

Задачі

1. На обробку деталі витрачали 15 хв. Після удосконалення трудового процесу норму часу переглянули і встановили на рівні 12 хв. Як при цьому змінились трудомісткість роботи і продуктивність праці?

2. Трудомісткість одиниці продукції в базисному періоді становила 5 нормо-годин. В плановому періоді передбачається на 50 % робочих місць провести заходи з удосконалення трудового процесу, що дозволить знизити трудомісткість продукції на 1,5 нормо-години. Визначити, на скільки зміниться при цьому продуктивність праці.

3. Внаслідок запровадження на підприємстві раціонального трудового процесу передбачається знизити трудомісткість виробничої програми на 85 тис. людино-годин. Фонд робочого часу одного середньоспискового робітника в плановому році становить 1840 годин. Рівень виконання норм виробітку передбачається довести до 105%. Планова розрахункова чисельність робітників 750 чол. Визначити можливе зростання продуктивності праці.

4. На спеціалізованій дільниці токарної обробки здійснено ряд заходів по вдосконаленню техніки і технології виробництва, табл. 1. Чисельність робітників-верстатників на дільниці становить 25 чол., чисельність робітників в цеху – 162 чол. Річний фонд часу одного робітника – 1860 год, плановий коефіцієнт виконання норм – 1,12. Визначити зниження трудомісткості по дільниці, а також економію чисельності і зростання продуктивності праці на дільниці і в цеху за рахунок здійснення всіх трьох заходів.

Індивідуальні завдання

1. Зв’язок трудового і виробничого процесу.

2. Структура виробничої операції.

3. Класифікація трудових процесів.

4. Види і форми поділу праці.

5. Класифікація робочих місць.

6. Назвіть основні напрямки організації трудових процесів.

 

Таблиця 1

Вихідні дані для розрахунку

№ зп   Заходи Кількість операцій до кінця року Затрати на одну операцію, нормо- годин  
до здійснення заходів після здійснення заходів  
1. Введення в дію нових верстатів     0,3 0,21
2. Модернізація діючих верстатів   0,6 0,5
3. Застосування штампів для нових деталей   0,5 0,15

 

[7, 9, 14, 18, 23]

 


Практична робота № 4

Тема: Організаційно-виробниче забезпечення якості та конкурентоспроможності продукції (2 год.)

 

План

1. Поняття якості продукції, показники і методи оцінки її рівня.

2. Система стандартизації процесів, продукції, послуг.

3. Контроль та управління якістю продукції на виробництві.

4. Поняття конкурентоспроможності продукції, показники і методи її визначення.

5. Основні принципи і види сертифікації продукції.

6. Виконання вправ і завдань.

Задачі

1. Підприємством заплановано виготовити у плановому році 210 тис. шт. виробів, в тому числі вищого сорту 75% загальної кількості. Ціна одиниці продукції першого сорту 3,0 грн., а до ціни вищого сорту встановлена надбавка в розмірі 20% ціни першого сорту. Визначити коефіцієнт сортності продукції по підприємству у плановому році та його зміну в порівнянні із звітним, якщо в звітному році коефіцієнт сортності складав 0,85.

2. Визначити коефіцієнт сортності при виробництві швейних виробів. Підприємством заплановано виготовити в плановому році 25000 виробів, в тому числі першого сорту 62 відсотка загального обсягу. Ціна одиниці продукції першого сорту 120 грн., а до ціни вищого сорту встановлена надбавка в розмірі 25% ціни першого сорту.

3. Визначити ефективність від підвищення якості в залежності від підвищення довговічності машини на основі таких даних: передбачено збільшити термін служби машини з 4 до 6 років, в результаті збільшення витрат на ці заходи собівартість однієї машини зросте з 2100 до 2950 грн.; річний обсяг випуску машин 12000 шт.

4. У звітному році підприємство виготовило 350 виробів А, із них 65% вищої категорії якості. Планом передбачено збільшити випуск продукції вищої категорії якості і довести його до 100% в загальному обсязі виробництва виробів А. Ціна виробів першої категорії 3100 грн., вищої категорії – 3600 грн. Визначити суму прибутку за рахунок додаткової реалізації продукції А вищої категорії якості.


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)