АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Мал. 6 - Техніка проведення люмбальної пункції

Читайте также:
  1. IІІ. Проведення перевірок суб’єктів господарювання та органів влади та інших підконтрольних об’єктів органами Держтехногенбезпеки України
  2. VIII. Регламент проведення змагань з окремих видів спорту
  3. VІ. Організація і проведення конкурсу
  4. А.З Бурова техніка
  5. Автомобільна, бронетанкова техніка списується тільки після зняття установленого на них устаткування.
  6. Алгоритм проведення
  7. Алгоритм проведення
  8. Алгоритм проведення
  9. Алгоритм проведення
  10. Алгоритм проведення санобробки при зараженні БЗ
  11. Блочна контрольна робота № 2 – Теорія теплообміну та промислова теплотехніка
  12. Бухгалтерські проведення з обліку надходження основних засобів

У разі її відсутності мандрен потрібно вставити назад, а голку обережно просунути вперед або назад, після чого мандрен знову витягти. За невдачі пункцію повторюють. Для дослідження не рекомендується брати більше 1-2 мл цереброспинальної рідини (обов`язково для бактеріологічного, вірусологічного, клінічного та біохімічного дослідження ліквора). Після пункції місце проколювання обробляється розчином йоду і накладається стерильна наклейка.

ПРОМИВАННЯ ШЛУНКА

Мета: промивання шлунка з лікувально-діагностичною метою показано при харчових токсикоінфекціях, харчовому отруєнні, отруєнні медикаментами або хімічними речовинами, при пілоростенозі, хімічних опіках.

Оснащення: гумові рукавички, захисні окуляри, шлунковий зонд, перехідник з діаметром в 1 см та 4-5 см довжиною, гумова трубка довжиною 1 м, скляна чи пластикова лійка, яка має ємність 0,5 л, клейончасті фартухи, розчин для промивання (вода, 2 % розчин харчової соди, 3 % розчин борної, оцтової, лимонної кислот), 5-10 % розчин новокаїну або 2 % розчин дикаїну, стерильні баночки.

Методика: процедуру виконує лікар за допомогою медичної сестри. При задовільному стані хворого його садять на стілець, притуляючи до спинки стільця спиною. Голова повинна бути злегка нахилена вперед. Перед промиванням ротову порожнину хворого очищують від слизу та блювотиння, знімають зубні протези, послаблюють тісний одяг. Зонд, добре змащений вазеліном або соняшниковою олією, вводиться по задній поверхні глотки. Потрібно переконатися, що зонд потрапив у шлунок, а не в трахею (при правильному введенні хворий дихає вільно, немає кашлю, в лійці з`являється вміст шлунка). Хворого необхідно попередити, що зонд не можна стискати зубами. В лійку повільно вливають до 0,5 л чистої води кімнатної температури і піднімають її так, щоб вода потрапила в шлунок. Коли рівень води досягає шийки лійки, її опускають нижче рівня шлунка і перевертають, забираючи при цьому порцію промивної води для бактеріологічного, клінічного та біологічного досліджень.

Процедуру повторюють, але вже з додаванням лікувальних препаратів. Якщо після опускання лійки рідина назад не витікає, напевно зонд забитий щільним шлунковим вмістом. Для відновлення його прохідності необхідно промити зонд за допомогою шприца Жане. Промивання продовжують до одержання чистих промивних вод.

 

А

В


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)