АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Алгоритм катетеризації сечового міхура в чоловіка

Читайте также:
  1. А. 3. 10 Алгоритм лікування та діагностики порушення ритму серця
  2. А. 3. 2 Алгоритм лікування артеріальної гіпертензії
  3. А. 3. 6 Алгоритм діагностики та лікування ішемічна хвороба серця
  4. Алгоритм 1. Зупинка артеріальної кровотечі за допомогою закрутки
  5. Алгоритм 3.1. Транспортна іммобілізація
  6. Алгоритм 4.3. Діагностичний і лікувальний (перша медична допомога) пошук при струсі мозку.
  7. Алгоритм L.
  8. Алгоритм RLE
  9. Алгоритм автоматического формирования парных симметричных ключей шифрования-дешифрования открытых сообщений на рабочих станциях абонентов корпоративной системы.
  10. Алгоритм анализа реальности достижения поставленных профессиональных целей.
  11. Алгоритм ведения при тяжелой форме ГБП
  12. Алгоритм виконання курсової роботи

Підготовка до маніпуляції:

1 Поясніть пацієнтові хід і мету процедури.

2 Надягніть маску.

3 Надягніть рукавички.

4 Обробіть стерильний бікс із зовнішнього боку 1 % розчином

хлораміну.

5 Відкрийте бікс, не торкаючись внутрішнього боку.

6 Зніміть рукавички.

7 Обробіть руки, як перед ін'єкцією.

8 Візьміть зі стерильного столу робочим пінцетом лоток, 4 кульки, пінцет, серветки, закрийте стіл.

9 Візьміть із бікса стерильний катетер стерильним робочим пінцетом, покладіть його в стерильний лоток.

10 Стерильним пінцетом із лотка почергово змочіть кульки із флакона (попередньо невелику кількість розчину злити) або в стерильній ємності з фурациліном.

11 Обробіть стерильним вазеліновим маслом або гліцерином катетер (тримаючи катетер стерильним пінцетом).

12 Одягніть рукавички.

13 Допоможіть прийняти пацієнтові зручне положення, “напівсидячи”, з розведеними стегнами.

14 Підстеліть під таз і стегна клейонку та пелюшку.

15 Поставте між стегнами пацієнта лоток зі стерильними серветками, судно чи сечоприймач.

Виконання маніпуляції:

1 Звільніть голівку статевого члена від крайної плоті 1 та 2 пальцями лівої руки.

2 Правою рукою голівку статевого члена в ділянці зовнішнього отвору обробіть марлевою кулькою, змоченою антисептичним розчином (тричі змінюючи кульки).

3 1 та 2 пальцями лівої рука привідкрийте зовнішній отвір сечівника.

4 Правою рукою стерильним пінцетом візьміть катетер зі стерильного лотка на відстані 5-6 см від його отвору, а зовнішній кінець катетера найзручніше утримувати між 4 і 5 пальцями тієї самої руки.

5 Кінчик катетера введіть у зовнішній отвір сечівника і, потроху перехоплюючи його пінцетом, просовуйте глибше в сечівник, а статевий член лівою рукою підтягніть доверху, неначе натягуючи його на катетер. Іноді буває стійкий спазм сфінктера. Для його усунення пацієнту рекомендують заспокоїтися, розслабитися, глибоко дихати.

6 Опустіть зовнішній кінець катетера в сечоприймач.

Закінчення маніпуляції:

1 Після виділення сечі злегка натисніть над лобком. Витягніть катетер і одночасно залишками сечі промийте сечівник.

2 Після використання катетера проведіть його дезінфекцію, передстерилізаційну обробку і стерилізацію.

3 Зніміть рукавички.

4 Допоможіть пацієнту встати.

ВИЗНАЧЕННЯ ЖОВЧНИХ ПІГМЕНТІВ У СЕЧІ (ПРОБА РОЗІНА)

 

Мета: діагностика вірусних гепатитів, жовтяниць іншої етіології.

Оснащення: гумові рукавички, пробірка, піпетка, розчин Люголя чи реактив Блюменталя.

Методика: в пробірку наливають 3-5 мл сечі хворого, на яку обережно по стінці нашаровують 2-3 краплі розчину Люголя (1 г йоду і 2 г йодистого калію на 50 мл дистильованої води). За наявності в сечі жовчних пігментів відразу чи через хвилину на межі рідин з’являється зелене кільце, яке зберігається дуже довго.

 

 

РЕКТОРОМАНОСКОПІЯ

 

Мета: виявлення патології дистального відділу шлунково-кишкового тракту.

Оснащення: гумові рукавички, захисні окуляри, ректороманоскоп, вазелін, вата, спирт, склянка з дезрозчином для дезінфекції використаних тубусів і обтураторів, стерильні пробірки з петлями.

Методика: підготовка хворого до ректороманоскопії починається з бесіди про сутність дослідження з наголошенням на його необхідності. Напередодні потрібно провести пальпаторне дослідження органів черевної порожнини. Хворий не вечеряє або приймає легку їжу (чай, сухарі, рис, картопля). Між 20-21 годиною ставлять очисну клізму з 1,5 л кип’яченої води (t – 36,5-37 ˚С). Вранці за 2 год до дослідження клізму повторюють. Така підготовка до ректороманоскопії потребує багато часу і є важкою для хворих. Крім того, можливі зміни слизової оболонки кишківника, що знижує діагностичну цінність огляду. З метою усунення вищезазначених недоліків, підвищення інформативності ректороманоскопічного дослідження, можливості проведення додаткових досліджень (вивчення рН слизової, забір матеріалу на бактеріологічне та паразитологічне дослідження), проведення ректороманоскопії в амбулаторних умовах запропоновано підготовку до ректороманоскопії проводити шляхом інсуфляції товстої кишки газом (повітря, кисень). Сутність такої підготовки полягає в тому, що за годину до дослідження в положенні лежачи на правому боці через анальний отвір дозовано вводиться газ у кількості 1000-1500 мл. Хворому пропонують його утримати протягом 10-15 хв, після чого він встає, робить кілька присідань і йде до туалету. Після цього можна проводити огляд. Положення хворого при ректороманоскопії – колінно-ліктьове або колінно-грудне, для хворого в тяжкому стані - лежачи на спині або на правому боці. Перед дослідженням оглядається періанальна ділянка (почервоніння, складчастість, наявність гемороїдальних вузлів та ін.). Тубус ректороманоскопа з обтуратором підігрівають до температури тіла і змащують вазеліном, обертальними рухами вводять через анальний отвір на глибину 8-10 см, потім вилучають обтуратор, вставляють окуляр, включають світло і проводять огляд при просуванні тубуса всередину кишки і його виведенні. При цьому, обережно обертаючи кінець тубуса, лікар оглядає слизову оболонку прямої кишки і нижнього сегмента (25-30 см) сигмоподібної кишки. Необхідно звертати увагу на колір, блиск, гладкість, вологість, еластичність, резистентність слизової, рельєф судин, наявність ерозій, виразок, новоутворень, патологічних виділень, кровоточивості і крововиливів. Крім того, звертається увага на тонус та перистальтичну функцію кишки. Ділянка анального отвору оглядається при вилученні тубуса і повороті його кінця в боки, вверх і вниз. Більш точно можна визначити морфологічні зміни слизової оболонки прямої кишки за допомогою мікроскопа при ректомікроскопії.

 

 

ОВОСКОПІЯ КАЛУ

 

Мета: виявлення яєць, личинок або фрагментів гельмінтів у випорожненнях для діагностики гельмінтозів.

Оснащення: ізотонічний розчин NaCl, 10% розчин формаліну, ефір, ємність місткістю 150 мл, лійка на 50 мл, центрифуга, пробірки з гумовою грушею.

Методика: в пробірці змішують 2 г фекалій і 10 мл ізотонічного розчину NaCl. Закривають пробкою та струшують протягом 30 сек. Пробку видаляють, а вміст центрифугують протягом 2 хв при 2000 об/хв. Після центрифугування надосадову рідину зливають, до осаду додають 10 мл 10 % розчину формаліну, ретельно змішують і дають відстоятися 5 хв. Додають до неї 3-4 мл ефіру, закривають пробкою, струшують до тримання однорідної маси, видаляють пробку і центрифугують повторно протягом 2хв. Зливають усе і досліджують осад.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)