АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ВНУТРІШНЬОВЕННІ ВЛИВАННЯ

Читайте также:
  1. Взяття крові із вени для бактеріологічного дослідження
  2. Взяття крові із вени для імунологічних та біохімічних досліджень
  3. Діагностична пункція абсцесу.
  4. ПАРЕНТЕРАЛЬНЕ ВВЕДЕННЯ ЛІКАРСЬКИХ ПРЕПАРАТІВ
  5. РОЗПОДІЛ БАЛІВ, ПРИСВОЮВАНИХ СТУДЕНТАМ в модулі .
  6. Синдром циклічної блювоти (CVS).

Практичні навички.

ПІДШКІРНІ ІН'ЄКЦІЇ

Показання до застосування. Введення лікарських речовин для місцевої (вогнище запалення, необхідність місцевої анестезії) і загальної дії.

Техніка виконання. Підшкірні ін'єкції лікарських речовин загальної дії рекомендується проводити в зовнішню поверхню плеча, стегна, підлопаткову область, передню стінку живота або в сідничну область. Для виконання підшкірної ін'єкції шкіру протирають ваткою, змоченою в спирті, потім її захоплюють в складку і зволікають пальцями однієї руки, а іншою проколюють шкіру голкою, надітою на шприц з ліками. Тиском на поршень шприца проводять уприскування.

Можливі ускладнення. Поломка голки в тканинах. Вона зазвичай ламається при зміні осі нахилу шприца після введення приєднаному до нього голки в тканині.

Кровотечі, крововиливи, що виникли при ін'єкції, зупиняються шляхом притиснення місця проколу стерильною марлевою кулькою.

 

ВНУТРІШНЬОМ'ЯЗОВІ ІН'ЄКЦІЇ

Показання до застосування. Введення лікарських речовин.

Техніка виконання. Внутрішньом'язові ін'єкції рекомендується проводити у верхній зовнішній квадрант сідничної області або і передньо-зовнішню поверхню стегна. Шкіру над місцем ін'єкції після обробки спиртом фіксують пальцями; голкою завдовжки 6—8 см, надітою на шприц, проколюють шкіру (перпендикулярно до її поверхні), підшкірну клітковину, фасцію, потім підсмоктуючим рухом поршня шприца перевіряють позасудинне розташування голки і нагнітаючим рухом проводять уприскування.

Можливі ускладнення. Попадання деяких лікарських речовин в підшкірно-жирову клітковину викликає сильне подразнення, утворення абсцесів. Для попередження необхідно розрахувати товщину підшкірно-жирового шару, шприц під'єднувати до голки після введення її і м'яз. При кровотечі, крововиливі зупинка їх здійснюється притисненням місця ін'єкції стерильною марлевою кулькою.

 

ПУНКЦІЯ ВЕНИ

Показання до застосування. Введення лікарських речовин, узяття крові для аналізу, вимірювання венозного тиску.

Техніка виконання. Найчастіше рекомендують використовувати поверхневі ліктьові вени, рідше — підключичні, підшкірні вени передпліччя, кисті, нижніх кінцівок, голови.

Після вибору підшкірної вени, на 8—12 см вище передбачуваною місця пункції, на кінцівку необхідно накласти джгут, операційне поле обробити двічі спиртом, обкласти стерильним рушником. Потім голкою для внутрішньовенних ін'єкцій слід проколоти шкіру над веною або збоку, пройти під нею приблизно до 1 см так, щоб кінчик голки вільно переміщався в підшкірній клітковині. Після цього потрібно проколоти стінку вени і голку провести в її просвіт. З голки з'являється венозна кров, яка набирається в шприц для дослідження, якщо потрібно ввести лікарські речовини, то джгут знімають, до голки під'єднують шприц або систему для внутрішньовенного вливання. Після витягання голки з вени необхідно притиснути місце пункції тампоном з дезінфікуючим розчином.

 

ВНУТРІШНЬОВЕННІ ВЛИВАННЯ.

Показання до застосування. Введення медикаментів придатних для внутрішньовенного вливання, переливання компонентів крові.

Техніка виконання. Внутрішньовенне вливання здійснюється шляхом венепункції або венесекції за допомогою шприца або системи для внутрішньовенного вливання. Перед внутрішньовенним вливанням необхідно систему заповнити рідиною і ретельно простежити за повним витісненням з неї повітря. Для цієї мети систему приєднують до флакона, коли рідина починає поступати з нього в трубку, кінець її піднімають догори з таким розрахунком, щоб крапельниця виявилася перевернутою і як тільки крапельниця наполовину наповниться рідиною, її встановлюють в звичайне положення і кінець трубки поволі опускають вниз, при цьому рідина, що заповнює трубку, витісняє все повітря, після цього систему перекривають затискачем Мору або спеціальним гвинтом (у одноразовій системі) і під'єднують до голки або катетера, що знаходиться у вені. Затискач відкривають і з необхідною швидкістю, яка визначається по частоті крапель в крапельниці, вміст флакона поступає у вену. При цьому необхідно стежити, щоб вся рідина з системи (нижче за крапельницю) не перейшла у вену, оскільки повітря, що заповнило дистальний кінець системи, може потрапити у вену.

Протипоказання до застосування. Аналогічні венепункції та венесекції, непереносимість лікарських речовин.

Можливі ускладнення. Повітряна емболія. При виникненні даного ускладнення необхідно хворому додати горизонтальне положення, підвести нижні кінцівки, ввести глюкокортикоїди, анальгетики, антикоагулянти і фібринолітики, при зупинці серця зробити штучне дихання, непрямий масаж серця.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)