АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

КАТЕТЕРИЗАЦІЯ СЕЧОВОГО МІХУРА

Читайте также:
  1. Алгоритм катетеризації сечового міхура в чоловіка
  2. Застосування міхура з льодом, примочок для локальних змін інтенсивності кровообігу
  3. Схема будови ехінококового міхура

Показання до застосування. Гостра затримка сечі, викликана аденомою передміхурової залози або іншими захворюваннями, в післяопераційному періоді.

Техніка виконання. Для катетеризації використовуються як м'які, так і металеві стерильні катетери. Перед використанням катетер змащують стерильним гліцерином або вазеліновим маслом. Гумові катетери переважно змащувати стерильним гліцерином, оскільки вазелінове масло погано відмивається. Руки необхідно ретельно вимити щіткою з милом, обробити спиртом, можна використовувати стерильні гумові рукавички.

а) Катетеризація сечового міхура у жінок.

Перед катетеризацією проводять туалет зовнішніх статевих органів. Положення хворого — на спині, ноги зігнуті в колінах і розведені, між ногами ставиться лоток. Той хто виконує маніпуляцію стоїть праворуч від хворого. Лівою рукою розсовує статеві губи, в праву бере пінцет з марлевим тампоном, змочує його розчином фурациліна (1:5000) і протирає зовнішні статеві органи і отвір сечовипускального каналу. Іншим пінцетом бере м'який катетер в 4—5 см від міхурного кінця і поволі без зусиль вводить в сечовипускальний канал, зовнішній кінець катетера підтримує пінцетом медична сестра. Якщо відсутній помічник, зовнішній кінець катетера затискають між безіменним пальцем і мізинцем правої руки. Жіночий металевий катетер беруть в праву руку біля кільця. Виділення сечі через катетер вказує на його знаходження в сечовому міхурі.

б) Катетеризація сечового міхура у чоловіків.

Положення хворого — на спині, ноги злегка розігнуті, між ногами ставлять лоток або качку. Той хто виконує маніпуляцію стає праворуч від хворого, в ліву руку бере статевий член, правою зрушує донизу крайню плоть, обробляє головку серветкою (кулькою), змоченому в розчині фурациліна. Статевий член під головкою необхідно обгорнути марлевою серветкою, щоб зручніше було його утримувати. Гумовий катетер вводять так, як і при катетеризації сечового міхура у жінок. При проведенні катетера в сечовипускальний канал статевий член дещо натягається догори (на катетер). Це сприяє кращому проходженню катетера по сечовипускальному каналу. При відчутті перешкоди при проходженні катетера, його потрібно злегка витягнути і спробувати провести повторно. Довжина сечовипускального каналу у чоловіків в середньому рівна 20 см. Як тільки катетер потрапляє в сечовий міхур, з нього починає виділятися сеча Якщо м'який катетер ввести не вдається, застосовують чоловічий металевий катетер. При цьому трьома пальцями лівої руки беруть статевий член в області головки, злегка натягують і підводять його паралельно пупартовій зв'язці. Правою рукою вводиться в уретру катетер обернений дзьобом донизу. Одночасно обережно натягують на катетер статевий член. Катетер просуваючись вниз, проникаючи в передміхурову частину уретри, зазвичай зустрічають незначну перешкоду. Після цього статевий член разом з катетером перекладають на серединну лінію живота і поступово опускають донизу у бік мошонки.

 

При цьому відчувається деякий опір внутрішнього сфінктера. Як тільки катетер потрапляє в сечовийссеччоввиййв міхур, з нього з'являється сеча. У зв'язку з тим, що інструмент може вислизнути з сечового міхура, його необхідно підтримувати. Для витягання катетера з сечового міхура статевий член з інструментом піднімають догори до середньої лінії живота, злегка нахиляють у бік пупка і потім катетер починають витягувати. Як тільки він виходить за лонне зчленіння, статевий член зрушують вліво і катетер з уретри витягують.

При необхідності промивання сечового міхура до катетера приєднують шприц (частіше Жане), за допомогою якого вводять в сечовий міхур 100–150 мл рідини (розчин фурациліна, борної кислоти і ін.). Рідина витікає самостійно або її відсисають шприцом.

Протипоказання до застосування. Стриктура уретри, обтурація уретри каменем, травма уретри, інструментальні пошкодження стінки задньої уретри, уретроррагія, гострі уретрити, гострі простатити, гострий епідидиміт, гострий орхіт.

Можливі ускладнення. Пошкодження стінки уретри, утворення помилкового ходу, уретроррагія, уретральна лихоманка.

При виникненні підозри на розрив стінки уретри, необхідно припинити спробу введення катетера, виконати уретрографію. Невелика кровотеча зупиняється самостійно, при інтенсивнішій — необхідно використовувати гемостатичні засоби.

При катетеризації чоловіків може розвинутися так звана «уретральна лихоманка», яка виявляється від моменту катетеризації через півгодини до 24 годин у вигляді різкого підйому температури (до 39° і вище), ознобу. При виникненні даного ускладнення слід призначити жарознижуючі засоби (амідопірин, аспірин), антигістамінні препарати (димедрол, піпольфен, супрастин), внутрішньовенно ввести на 40% розчині глюкози 10 мл 40% розчину гексаметилентетраміну (уротропіну).

Нерідким ускладненням є розвиток гострого орхоепідидиміта. Виявляється він, як правило, на 2—3 доби після катетеризації сечового міхура. Хворі скаржаться на болі в пахово-клубовій області, збільшення і болісність яєчка, підвищення температури. Таким хворим призначають постільний режим, антибактеріальну і антигістамінну терапію, фізпроцедури, (УВЧ, солюкс) на область калитки, суспензорій.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)