АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ПАЛЬЦЬОВЕ ДОСЛІДЖЕННЯ ПРЯМОЇ КИШКИ

Читайте также:
  1. A. Выпячивание каудального отдела первичной кишки
  2. II – Атрезії анусаі прямої кишки з норицями
  3. III.Результати дослідження
  4. А. Чандлер, Дж. Томсон, П. Лоуренс, Дж. Лорш і дослідження впливу зовнішнього середовища на організацію.
  5. Аналіз та інтерпретація результатів дослідження
  6. Аналітичні прцедури для визначення основних тенденцій стану та руху об’єкту дослідження.
  7. Бактеріоскопічне дослідження харкотиння – метод виявлення туберкульозу
  8. Бібліографічний апарат наукового дослідження
  9. В) дослідження умов, які забезпечує суспільство для виховання особистості.
  10. В. Непрямої гемаглютинації
  11. Взяття крові для біохімічного дослідження
  12. Взяття крові з вени для біохімічного дослідження

Показання до застосування. Проводиться у всіх випадках, коли хворі пред'являють скарги на болі, патологічні виділення з прямої кишки, порушення функції прямої кишки. Це дослідження виконується і при захворюваннях органів черевної порожнини. У жінок дослідження прямої кишки доповнює вагінальне дослідження або може, до деякої ступені, замінити його. Пальцьове дослідження є простим, безпечним і цілком доступним методом дослідження.

Техніка виконання. Дослідження можна проводити в колінно-ліктьовому положенні хворого, в положенні на боці з приведеними до живота стегнами або в положенні навпочіпки. Оглядають промежину, звертаючи увагу на стан шкіри анальної області, потім відтягнувши шкіру навколо анального каналу. Надягають рукавичку, змащують вазеліном II-й палець, вводять його в анальний канал. Дослідження пальцем проводять методично і послідовно по всьому колу анального каналу. Відзначають стан зовнішнього сфінктера прямої кишки, консистенцію навколишніх тканин, наявність або відсутність болісності, ущільнень, пухлиноподібних утворень, розміри ущільнень або пухлини, рухливість їх, стан слизистої оболонки анального капала над виявленими утвореннями. У чоловіків — визначають розмір і консистенцію передміхурової залози, у жінок — стан матки і придатків. Закінчивши пальцьове дослідження, необхідно подивитися, чи не залишилося на рукавичці слідів крові, гною, слизи.

Протипоказання до застосування. Відносним протипоказанням для дослідження прямої кишки пальцем є защемлення або тромбоз гемороїдальних вузлів.

 

МАНІПУЛЯЦІЇ, ЯКІ ВИКОНУЮТЬСЯ ПРИ ТРАВМАТИЧНИХ КРОВОТЕЧАХ

НАКЛАДЕННЯ ТУГОЇ ПОВ'ЯЗКИ

Показання до застосування. Венозна кровотеча, неінтенсивна артеріальна кровотеча (кровотеча з дрібних артерій).

Техніка виконання. На рану, заздалегідь оброблену дезинфікуючими розчинами (настоянка йоду, розчин діамантової зелені, йодонат), накладають стерильну марлеву пов'язку (кулька, серветка), яку туго прибинтовують. Якщо це кінцівка, то її необхідно підвести догори.

 

НАКЛАДЕННЯ ДЖГУТА

Показання до застосування. Кровотеча з артерії кінцівок.

Техніка виконання. На стегно або плече (проксимальніше рани, що кровоточить) циркулярно накладають бинт або рушник, на якому дуже туго намотують джгут (кожен подальший тур джгута повинен захоплювати 1/2 ширину попереднього) і відповідним чином (за допомогою гачка) закріплюють. Перед накладенням джгута кінцівка повинна бути підведена з метою відтоку з неї венозної крові. За відсутності медичного джгута можна використовувати мотузок, гумову трубку і ін., які зав'язують навколо кінцівки, вставляють шматок палиці або металу і проводять закручування. Потрібно пам'ятати, що джгут повинен бути накладений дуже туго, інакше кровотеча може продовжуватися або навіть посилитися у зв'язку з тим, що по артеріях (окрім пересіченої) кров продовжує поступати в кінцівку, але по пережатим джгутом венам повернутися не може і витікає через пошкоджені вени.

Можливі ускладнення. При знаходженні джгута більше 2 годин (взимку 1 година) можливе омертвіння кінцівки. Для попередження цього ускладнення, якщо з якої-небудь причини хірургічним шляхом не можна зупинити кровотечу, проводять тимчасове пальцьове притиснення судини проксимальніше| рани або пережимають судину затискачем і джгут на якийсь час знімають.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)