АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ТЕМА № 1. РОЗВИТОК НАЦІОНАЛЬНОЇ МЕРЕЖІ МІЖНАРОДНИХ ТРАНСПОРТНИХ КОРИДОРІВ В УКРАЇНІ

Читайте также:
  1. IV. ВПРАВИ НА РОЗВИТОК МОВЛЕННЯ
  2. VII. РОЗВИТОК САМОВРЯДУВАННЯ ТА СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ СТУДЕНТІВ
  3. А)Ранній гуманізм в Україні
  4. Автономія в Україні. Конституційно-правовий статус Автономної Республіки Крим
  5. Адаптація національної інноваційної системи до умов глобалізації та підвищення її конкурентоспроможності
  6. Акредитив у міжнародних розрахунках
  7. Акредитив як форма міжнародних розрахунків
  8. АРХІВНА СПРАВА В ЗАХІДНІЙ УКРАЇНІ, НА БУКОВИНІ ТА ЗАКАРПАТТІ У 1920-1930-Х РР.
  9. Архівна справа в Україні в роки другої світової війни
  10. Б) Перетворення України на об’єкт міжнародних відносин (остання чверть XVII-перше двадцятиріччя XVIIIст.)
  11. Баланс фінансовий зведений Банк Міжнародних Розрахунків
  12. Банківські операції на міжнародних ринках.

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Академія митної служби України

 

С.С. КРАВЧУК

 

ВАНТАЖНІ ПЕРЕВЕЗЕННЯ ПРАКТИКУМ

 

 
 

 

 


Дніпропетровськ

 

Кравчук С.С. Вантажні перевезення: практикум / Кравчук С.С. – Дніпропетровськ: АМСУ, 2012 – 86с.

 

 

 

У практикумі подано основні відомості та практичні завдання для ознайомлення курсантів з основами вантажних перевезень, розглянуті маршрути міжнародних транспортних коридорів, номенклатура вантажів, основні види й технічні характеристики вантажних вагонів, види тари, упакування та маркування вантажу, типи пломб, запірно-пломбувальних пристроїв та правила їх накладання на вагони та контейнери. Значну увагу приділено вивченню питань, пов’язаних з контейнерними перевезеннями, а саме з сучасною класифікацією, конструкційними особливостями, технічними характеристиками, інформаційними написами та маркуванням контейнерів.

Структура практикуму відповідає навчальним програмам спеціальності 7.07010101 – “Транспортні системи ”.

 

© Кравчук С.С., 2012

© Академія митної служби України, 2012

ЗМІСТ

Вступ …………………………………………………………………………..4

Тема № 1. Розвиток національної мережі міжнародних

транспортних коридорів в Україні ………………………………5

Тема № 2. Номенклатура вантажів і їх класифікація ……………………...12

Тема № 3. Основні технічні характеристики вантажних вагонів.

Вибір типу вагонів для перевезення певних видів

вантажів ……………………………………………………….….21

Тема № 4. Тара, упакування й маркування вантажу ………………………28

Тема № 5. Габаритні та негабаритні вантажі, умови їх перевезення….....37

Тема № 6. Контейнери. Призначення, класифікація та сфери

застосування. Сучасний стан і розвиток контейнерних

перевезень………………………………………………………...41

Тема № 7. Зовнішні ознаки й маркувальний код контейнера…………….56

Тема № 8. Аналіз Класифікатора типів контейнерів Державної

митної служби України…………………………………………..60

Тема № 9. Пломбування вагонів і контейнерів…...……………………….63

Тема № 10. Визначення строку доставки вантажів і суми штрафу за

несвоєчасну доставку…………………………………………….68

Додатки………………………………………………………………………...70

Література……………………………………………………………………..80

ВСТУП

Нині транспорт один з головних системотвірних факторів і необхідна умова сталого зростання й розвитку всіх галузей виробничо-господарської діяльності. Тому надзвичайно важливо застосування логістичних підходів для скорочення витрат на перевезення й переробку вантажопотоків.

Одне з важливих завдань модернізації транспортної системи України – комплексний розвиток транспортної, митної, складської, термінальної інфраструктури, системи страхування вантажів та їх інформаційного супроводу, а також створення ефективної системи управління взаємодією цих компонентів для забезпечення їх скоординованої роботи.

Особливо актуально розв’язання проблем спрощення митних технологій і підвищення ефективності митного контролю та митного оформлення експортно-імпортного вантажопотоку.

У практикумі подано основні відомості та практичні завдання для ознайомлення курсантів з маршрутами міжнародних транспортних коридорів, номенклатурою вантажів, основними видами й технічними характеристиками вантажних вагонів, видами тари, упакування та маркування вантажу, розрахунком строку доставки вантажів, типами пломб, запірно-пломбувальних пристроїв (ЗПП) та правилами їх накладання на вагони та контейнери. Значну увагу приділено вивченню питань, пов’язаних з контейнерними перевезеннями, а саме з сучасною класифікацією, конструкційними особливостями, технічними характеристиками, інформаційними написами та маркуванням контейнерів.

Посібник створено для курсантів з метою полегшення розуміння основ вантажних перевезень, надання допомоги у вивченні дисципліни, виконання практичних робіт.

ТЕМА № 1. РОЗВИТОК НАЦІОНАЛЬНОЇ МЕРЕЖІ МІЖНАРОДНИХ ТРАНСПОРТНИХ КОРИДОРІВ В УКРАЇНІ

1.1. Міжнародні транспортні коридори (МТК). Перспективні напрямки міжнародних маршрутів Із розширенням Євросоюзу (далі – ЄС) постала проблема виконання рішень Загальноєвропейських транспортних конференцій з формування пан’європейських (критських) Міжнародних Транспортних коридорів і транспортних зон. На території країн – членів ЄС формується нова мультимодальна транс’європейська транспортна мережа, а країни – нові члени ЄС і країни – кандидати на вступ до нього залучені до виконання широкомасштабного плану розбудови транс’європейської Транспортної системи на період до 2020 р. Розвиток технічних можливостей взаємодії транспортних мереж і засобів зв’язку відіграє важливу роль в економічному зростанні та розвитку торговельних відносин із сусідніми державами. Одночасно з розробкою планів розвитку транспортних мереж ЄС здійснює перегляд функціонуючої мережі транспортних коридорів з метою концентрації ресурсів на найважливіших напрямках. Для цього утворено Групу високого рівня, яка на основі пропозицій країн-учасниць, у тому числі України, розробила в листопаді 2005 р. карту основних маршрутів європейської транспортної мережі – мультимодальних осей північного, центрального, південно-східного, південно-західного напрямків та водних магістралей. Територією України проходить центральна вісь, яка містить маршрути, що відповідають напрямкам транспортних коридорів № 3, 5 і 9.

Нині МТК реалізують розширений спектр транспортних послуг. Це, по-перше, доставка вантажів найкоротшим шляхом і в мінімальні терміни. У МТК відбувається також перевалка вантажів з одного виду транспорту на інший та їх обробка. Весь комплекс транспортних робіт потребує розвитку як самих шляхів сполучення (автомобільні дороги, залізничні колії), так і транспортно-складських комплексів (ТСК) з обробки і перевалки вантажів (водні й повітряні порти, залізничні станції, контейнерні термінали), усієї транспортної інфраструктури (під’їзні шляхи, ремонтні підприємства, розгалужена сфера послуг).

Особливо важливу роль у системі МТК відіграє розвиток інформаційної інфраструктури, яка акумулює, обробляє, зберігає й утилізує інформацію про наявність вантажу, потребу в тих або інших транспортних засобах, забезпечує безперервне спостереження за проходженням вантажів і підвищує рівень їх збереження.

Проте ще не має найбільш повного визначення МТК. У визначенні, запропонованому Робочою групою G-24 Європейської комісії з проблем розвитку транспортних коридорів, припускається наявність автомобільного, залізничного, водного видів транспорту, що здійснюють свою діяльність у безпосередній близькості один від одного або у смузі шириною в десятки й навіть сотні кілометрів, але орієнтованих в одному напрямку.

Таким чином, існування МТК передбачає використання на конкретному напрямку кількох видів транспорту, а також обов’язкову наявність високорозвиненої інфраструктури для їх обслуговування, зв’язку, сервісу.

Саме поняття МТК передбачає швидке й безпечне пересування пасажирів і вантажів. Це досягається в тому числі шляхом створення пільгових умов вантажоперевезень на маршрутах конкретного МТК, коли у його кордонах:

• діють спрощені правила і фактичний порядок митного, санітарного, прикордонного та іншого оформлення переміщення пасажирів і вантажів;

• застосовуються пільгові (знижені на 25–50 %) тарифи на всі види послуг і зборів, у тому числі під час митного, прикордонного, санітарного та іншого оформлення, перевезень залізницею, у термінальних, портових зборах тощо;

• існує єдиний орган керування, що об’єднує і синхронізує роботу його окремих ділянок і служб;

• діє стабільна правова база, забезпечені надійний захист і безпека вантажів і пасажирів;

• усі зміни набувають чинності після їхньої ретельної проробки й через 3–6 місяців після попереднього широкого інформування пасажирів, вантажовідправників і вантажоотримувачів у країнах, територією яких проходить МТК.

Лише за наявності зазначених умов вантажоперевізник обирає серед багатьох можливих варіантів перевезень маршрут конкретного міжнародного транспортного коридору. На рис. 1.1 наведено деякі стратегічно важливі транспортні коридори, які проходять територією України:

• Центральна Європа – країни СНД;

• Південна Європа, Близький Схід, Африка – країни СНД;

• Скандинавія, Балтика – Близький Схід, Закавказзя, Центральна Азія;

•.Північна Європа – Середня Азія, Китай, Далекий Схід.

 

Рис. 1.1. Схема стратегічно важливих транспортних напрямків, що проходять територією України

У березні 1994 р. під егідою Європейського Союзу на о. Крит (Греція) відбулася Загальноєвропейська конференція міністрів транспорту 23 європейських держав. На ній було погоджено і затверджено маршрути перших дев’яти європейських МТК, що в літературі дістали назву “критських” за місцем їх затвердження. Зазначимо напрямки цих коридорів у залізничному сполученні (рис. 1.2):

1-й: Гданськ – Варшава – Мінськ – Москва;

2-й: Берлін – Варшава – Мінськ – Москва;

3-й: Берлін – Дрезден – Львів – Київ;

4-й: Прага – Будапешт – Бухарест – Софія – Александруполіс – Стамбул;

5-й: Трієст – Любляна – Будапешт (Братислава) – Львів;

6-й: Гданськ – Варшава – Краків;

7-й: (Дунаєм) Відень – Братислава – Будапешт – Белград – Рені – Ізмаїл – Усть - Дунайськ;

8-й: Тирана – Софія – Бургас – Варна;

9-й: Гельсінкі – Санкт-Петербург – Мінськ – Москва – Київ – Одеса (Кишинів) Димитровград – Александруполіс.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.007 сек.)