АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ПРАКТИЧНА РОБОТА №4

Читайте также:
  1. Cамостійна робота студентів
  2. Cамостійна та індивідуальна робота
  3. Cамостійна та індивідуальна робота
  4. Cамостійна та індивідуальна робота
  5. Cамостійна та індивідуальна робота
  6. Cамостійна та індивідуальна робота
  7. Cамостійна та індивідуальна робота
  8. Cамостійна та індивідуальна робота
  9. Cамостійна та індивідуальна робота
  10. II. Індивідуальна робота студентів.
  11. II. Індивідуальна робота студентів.
  12. II.Практична частина

Тема: Вивчення типів даних.

Мета: Вивчити типи даних та представлення їх в комп’ютері.

Задачі: Робота з таблицею ASCII кодів.

Обладнання для виконання роботи:

1. Методичні вказівки що до виконання лабораторної роботи;

2. Персональний комп’ютер;

3. Відповідне програмне забезпечення (Windows 98, Microsoft Office 2000, XP, 2003, MS Excel, емулятор типу Emu8086 v2.57).

Теоретичні основи:

Двійкове число містить стільки бітів, скільки двійкових цифр в його записі, тому діапазон допустимих значень виводиться з кількості розрядів (цифр), відведених для числа. Візьмемо позитивне ціле двійкове число, що складається з чотирьох бітів: воно може виражати 24 або шістнадцять різних значень.

Біти можуть об'єднуватися в групи, група з чотирьох бітів називається півбайтом (nibble). Комп'ютер не працює з окремими бітами, зазвичай він оперує групами бітів, наприклад, група з восьми бітів утворює базового типа даних, який називається байтом. Великі групи бітів називаються словом (word) або подвійним словом (dword — double word). Відносно РС-сумісних комп'ютерів ми можемо сказати наступне:

1 байт = 8 біт

1 слово (word) = 2 байти = 16 біт

1 подвійне слово (dword) = 4 байти ~=32 біт

Один байт — це найменша кількість даних, яка може бути прочитане з пам'яті або записано в неї, тому кожен байт пам'яті має індивідуальну адресу. Байт може містити число в діапазоні 0 — 255 (тобто 28 — 256 різних чисел). В більшості випадків цього значення недостатньо, тому використовується наступна одиниця даних — слово. Слово може містити число в діапазоні 0 — 65 535 (тобто 216 = 65 536 різних значень). Подвійне слово має діапазон значень 0 — 4 294 967 295 (232 = 4 294 967 296 значень).

Сукупність комірок, призначених для розміщення одного двійкового числа, називають розрядною сіткою. Кількість комірок у розрядній сітці обмежена і залежить від конструктивних особливостей МП.

Спосіб розміщення розрядів числа в розрядній сітці визначається формою подання двійкових чисел: із фіксованою або плавучою комою.

Подання чисел у формі з фіксованою комою. Для розміщення двійкового числа, що містить цілу і дробову частини (без урахування знака) у -розрядній сітці 𝑘 комірок приділяють для розміщення цілої частини та комірок – для розміщення дробової. При такому поданні двійкових чисел положення коми у розрядній сітці фіксовано. Максимальне значення абсолютної похибки подання не перевищує молодшого розряду сітки:

При такій формі подання чисел мінімальне число , максимальне . Тоді відносне значення похибки подання , де якого числа , дорівнює

Мінімальне значення відносної похибки має місце з поданням максимального числа :

а максимальне значення відносної похибки – з поданням максимального числа :

Подання чисел у формі з плавучою комою. Форму з плавучою комою застосовують для розширення діапазону і зменшення відносної похибки подання чисел у МП.

Число зображують у вигляді добутку. Першим множником є правильний дріб , який називається мантисою числа. Другим множником є основа 2, піднесена до степеня , який називається порядком числа:

Форма подання числа, в якому старший розряд мантиси не дорівнює 0, називається нормалізованою. Усі інші форми подання є ненормалізованими.

У нормалізованій формі значення мантиси завжди більші або дорівнюють 1/2, але не перевищують одиниці.

За максимальних значень мантиси і порядку значення поданого числа є максимальним:

За мінімального значення мантиси і максимального за модулем відємного значення порядку значення поданого числа є мінімальним:

Абсолютна похибка подання двійкових чисел визначається вагою молодшого розряду мантиси й істотно різна для великих (порядок максимальний) і малих чисел (порядок від’ємний і за модулем максимальний). Максимальне значення абсолютної похибки визначається таким чином:

Відносну похибку двійкового числа визначають як

При поданні максимального числа значення відносної похибки є мінімальним:

При поданні мінімального числа значення відносної похибки є максимальним:

Література:

1. Белов А. В. Самоучитель по микропроцессорной технике. СПб., Наука и техника. 2003 – 224с.

2. Мікропроцесорна техніка. Підручник /Якименко Ю. І, Терещенко Т. О. таінші/ - 2-ге вид., переробл. та доповн. – К.: ІВЦ «Видавництво «Політехніка»», 2004. – 440 с.

3. Микропроцессорные системы. Под ред. Д. В. Пузанкова. СПб., Политехника. 2002 – 935с.

4. Юров В. Assembler: Практикум. — СПб.: Питер, 2001.

Техніка безпеки:

Студенти та курсанти, які виконують практичні роботи у лабораторіях, згідно з розкладом занять, повинні виконувати привила техніки безпеки, а саме:

1. заходити у лабораторію тільки з дозволу викладача або завідуючого лабораторією;

2. не приносити до лабораторії легко палких та отруйних речовин;

3. без дозволу викладача або завідуючого лабораторією не вмикати ЄОМ та інші електричні прилади;

4. чітко та своєчасно виконувати накази викладача або завідуючого лабораторією;

5. у разі будь-якого інциденту, негайно доповісти викладачу або завідуючому лабораторією.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)