АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Теоретична частина. Валютний курс – мінова вартість національних грошей однієї країни, виражена в грошових одиницях інших країн

Читайте также:
  1. I. ВСТУПНА ЧАСТИНА
  2. II. ОСНОВНА ЧАСТИНА
  3. II. ОСНОВНА ЧАСТИНА УРОКУ (25 хв)
  4. II. ОСНОВНА ЧАСТИНА УРОКУ (30 хв)
  5. II. ОСНОВНА ЧАСТИНА УРОКУ (30 хв)
  6. II. ОСНОВНА ЧАСТИНА УРОКУ (33 хв)
  7. II.Основна частина
  8. II.Практична частина
  9. II.Практична частина
  10. III. Практична частина.
  11. III. Практична частина.
  12. V. Заключна частина.

Валютний курс – мінова вартість національних грошей однієї країни, виражена в грошових одиницях інших країн. Купівельна спроможність валюти - це сукупність товарів і послуг, які можна придбати за певну грошову одиницю.

Паритет купівельної спроможності – співвідношення купівельних спроможностей двох чи більше валют відносно певного набору (кошика) товарів і послуг Визначено відносно стабільний набір споживчих благ, їх вага в купівельному.

Цей набір оцінюється спочатку в національних валютах відповідно до внутрішніх цін, потім ці вартості зіставляються і на цій основі вираховується доларова ціна фунта стерлінгів, євро та інших валют. Так складається натуральний, або природний, курс валют.

Паритет купівельної спроможності валюти означає співвідношення купівельної сили валюти. Він визначається за формулою:

, де

Р - паритет купівельної спроможності валюти даної країни;

S1 - купівельна спроможність валюти даної країни за відповідний період;

S0 - купівельна спроможність валюти тієї країни, відносно якої здійснюється порівняння.

Встановлення курсу називають котируванням валюти. Розрізняють пряме котирування, якщо розрахунок здійснюється шляхом вираження іноземної валюти певною кількістю одиниць національної, та непряме - якщо національну валюту прирівнюють до певної кількості одиниць чужоземної валюти. Числове значення валютного курсу, як правило, визначають з точністю до 1/10000, тобто до четвертого знака після коми..

У більшості випадків, котирування виражає ціну одиниці об'єкта торгівлі. Наприклад, 1 л бензину має ціну 1.20 долара США. Часто запис котирування ведуть у вигляді дробу: 1.20 долар / л.бензіна. Це пряме котирування. У чисельнику вказується ціна і валюта платежу, в знаменнику — розмірність і назва товару.

Іноді ціна показує, скільки товару можна купити на одиницю грошей. Наприклад, на 1 долар можна купити 0.8333 л бензину. Скорочена запис такого котирування: 0,8333 л бензину / долар. Це зворотнє (непряме) котирування. У чисельнику вказується обсяг, розмірність і назва товару, в знаменнику — валюта платежу. Найчастіше зворотне котирування зустрічається на валютних ринках. Традиційно, в обмінних пунктах більшості країн вказується, скільки національної валюти потрібно, щоб купити 1 долар. Це пряме котирування з точки зору місцевого ринку, де товаром виступає долар. Але для іноземців, які мають долари, цей же запис буде зворотним котируванням, яке показує, скільки місцевого товару (місцевої валюти) вони можуть купити за 1 долар.

Зворотне котирування - котирування, за якого курс іноземної валюти подано як кількість одиниці іноземної валюти, яка припадає на одиницю національної валюти, наприклад 1 UAH = 0,2 USD

Пряме котирування - це еквівалент деякої кількості іноземної валюти в одиниці національної валюти. Наприклад, 0,187 USD /1 UAN. Непряме котирування визначає кількість національної валюти за одиницю іноземної, наприклад 5,35 UAN / 1 USD. Валютний курс виступає як ціна валюти однієї країни, виражена у валюті іншої країни.

Крос-курс – співвідношення між двома валютами, визначене через їхній курс щодо третьої валюти. Він виражає співвідношення між двома валютами, жодна з яких не є доларом США, що визначається, виходячи з курсів цих валют до третьої, як правило, до долара США.

 

Завдання для виконання

Завдання 1

НБУ установив курс гривні до іноземних валют станом на _______________ року.

Код валюти Найменування валюти Офіційний курс
036 AUD 100 австралійських доларів  
826 GBR 100 англійських фунтів стерлінгів  
840 USD 100 доларі в США  
124 CAD 100 канадських доларів  
810 RUR 10 російських рублів  
392 JPY 1000 японських єн  
978 EUR 100 ЄВРО  

 

Визначити:

1. валютний курс гривні методом заворотньої котировки;

2. крос-курс кожної з вказаних валют: а) прямим котируванням до долара США.

б) зворотнім котируванням до долара США


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.007 сек.)