АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Довідником називається об'єкт програми, у якому зберігається структурована інформація, яка використовується при заповнені документів і при ведені аналітичного обліку

Використання довідників дозволяють виключити неоднозначність при заповнені тих чи інших реквізитів документів або інших довідників. Робота з довідниками може вестись у двох режимах: режим перегляду і редагування і режим вибору елемента довідника.

Причому в режимі вибору довідник відкривається тільки при введенні значення субконто, константи, реквізиту документа або реквізиту іншого довідника натисканням кнопки або клавіші F4. Відмінність цих режимів полягає у тому, що в режимі вибору можна встановити курсор на потрібний елемент довідника і після натискання кнопки Enter або спеціальної кнопки панелі інструментів ввести поточний елемент як значення реквізиту або константи.

Загальна характеристика довідників

Кожний довідник представляє собою однорівневий або багаторівневий список. Рівень ієрархії кожного довідника визначається у конфігураторі. Максимальна кількість рівнів 3.

Кожному елементу довідника відповідає унікальний код. Унікальність кодів контролює програма при введені нового елемента довідника.

Між деякими довідниками існує відношення підлеглості. Наприклад, довідник «Денежные счета» може бути відкритий для редагування тільки після вибору конкретної організації - контрагента і містить інформацію про всі його розрахункові рахунки.

Для перегляду і редагування довідники можна викликати із головного меню програми. Заповнювати і змінювати інформацію можна також і в процесі роботи з документами.

Рекомендується до початку роботи з документами заповнити довідники «Валюты», «Фирмы», а також занести банківські реквізити вашого підприємства у довідник «Счета нашей фирмы». Інші довідники можна заповнювати у довільному порядку.

Вікно довідника

Викликати на екран форму довідника можна такими способами

· Меню Справочники (вибрати потрібний довідник)

· Меню Операции/справ очники

 
 
 
 
 
 
 


Рис.1. Вікно довідника

На прикладі цього вікна ми ознайомимось з елементами вікон довідників:

1- панель інструментів (призначена для виконання дій у вікні довідника)

2- поле у якому відображається назва та «дерево» груп довідника (якщо довідник має ієрархічну структуру)

3- така кнопка позначає, що елемент є групою

4- така кнопка позначає, що елемент є об’єктом

5- код значення довідника (унікальний номер)

6- назва об’єкту довідника

Насамперед у заголовку вікна довідника видається назва довідника. Якщо довідник є підлеглим будь-якому іншому, то у заголовку вікна довідника видається у дужках найменування елемента з материнського довідника чи повідомлення «Не задан елемент – владелец», якщо довідник-власник не відкритий чи в ньому не позиційований конкретний елемент.

Якщо довідник має ієрархічну структуру, вікно довідника може також містити дерево груп.

Дії, що можна виконувати у довідниках

Розглянемо детальніше панель інструментів, за допомогою якої виконуються всі дії в довіднику

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

 

Рис.2. Панель інструментів довідника

1- ввести новий елемент довідника (Ins)

2- створити нову групу об’єктів (Ctrl+F9)

3- відкрити елемент для редагування (Shift+Enter)

4- відкрити елемент для перегляду (меню Действия/Просмотр)

5- копіювати рядок (F9)

6- позначити елемент на вилучення/зняти позначку на вилучення (Del)

7- записати зміни (Enter)

8- обрати даний рядок (ця кнопка активна коли довідник відкритий у режимі вибору значень для заповнення якихось полів. Тоді довідник викликають кнопкою F4)

9- історія значення (F5) Для довільного реквізиту довідника можна задати зберігання історії змін його значень. Кнопка дає змогу переглянути ці зміни і коли вони відбувалися

10- знайти елемент у дереві (виділивши елемент і натиснувши на цю кнопку можна виділити ту групу у дереві груп, де знаходиться цей елемент)

11- перенести у групу (Ctrl+F5)Для реорганізації довідника, тобто перенесення існуючих елементів із однієї групи в іншу. Ця операція можлива коли існує дерево груп. Переносити можна як елементи так і групи

12- встановити/скасувати режим виводу списку по групах (Для багаторівневих довідників може включатися і виключатися режим ієрархічного списку. При включеному режимі показуються тільки елементи верхнього рівня, а після переходу в якусь групу тільки елементи, підлеглі цій групі. При виключеному режимі показуються всі елементи довідника.)

13- відкрити підлеглий довідник (тільки для елементів, що не являються групою)

14- виклик опису елемента

15- виклик довідки

Хід роботи


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)