АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Теоретичний матеріал

Читайте также:
  1. I. Вивчення нового матеріалу
  2. I. Вивчення нового матеріалу
  3. I. Сприйняття нового матеріалу.
  4. II. Вивчення нового матеріалу
  5. II. Визнання та первісна оцінка нематеріальних активів
  6. II. Закріплення вивченого матеріалу
  7. II. ПОВТОРЕННЯ ВИВЧЕНОГО МАТЕРІАЛУ
  8. II. ПОВТОРЕННЯ ВИВЧЕНОГО МАТЕРІАЛУ, ВИВЧЕННЯ НОВОГО
  9. II. Сприйняття нового матеріалу
  10. III. Вивчення нового матеріалу
  11. III. Вивчення нового матеріалу
  12. III. Опрацювання нового матеріалу

Сушка ізоляції трансформатора може бути виконана одним із таких способів:
1. в стаціонарній сушильній шафі під вакуумом700 - 750 мм. рт. ст.;
2. у спеціальній камері без вакууму;3. у своєму баку втратами в сталі бака з вакуумом абобез вакууму;4. у своєму баку струмом нульової послідовності;
5. інфрачервоним випромінюванням поза бака.

Сушіння в стаціонарній сушильній шафі під rлубоким вакуумом дуже ефективна і дає найбільш яксні результати. Але в умовах монтажу та експлуатації цей метод, як правило, не застосовується, так як при цьому необхідний дороrой стаціонарний вакуум - шафа, витрати на спорудження якого можуть бути виправдані тільки при частому ero використанні.
Сушка активної частини в камері без вакуума. При
цьому способі сушіння активну частину трансформатора поміщають в добре утеплену камеру (рис. 1), яка виконується з дерев'яних рам і щитів, обшитих фанерними листами з повітряним прошарком. З середини кaмера обшивається листовим азбестом і поверх нього листами покрівельної сталі. Стики між щитами утепляють азбестом. Можна застосувати і іншу конструкцію камери. Відстань між стінками камери і активною частиною трансформатора повинно бути, не менше 180 - 200 мм. Вгорі камери для видалення пари, яка виділяється при сушінні, виконується витяжний отвір. Harpів активної частини частіше вcьоro проводиться за допомогою повітродувок Можливо застосувати також електропечі або змійовики з парою. Для прискорення сушки бажано застосувати дві повітродувкі, подаючи від них гаряче повітря у два отвори, розташовані в нижній частині камери по її диагоналі. При одній повітродувці для рівномірності сушки повітря від неї слід також подавати в два отвори по діаrоналі камери. На всмоктуючому патрубку повітродувки встановлюється матерчатий фільтр, а на вихідному іскроуловлювач (металева сітка).
Струмінь rорячеrо повітря не повинна направлятися на обмотку або ярмову ізоляцію.

Кількість повітря Qв, м³, подаваемоrо в камерудля сушіння за 1 хв, має бути в 1,5 рази більше обсягу камери Qкам
Потужність електропечей повітродувки, кВт, повинна бути рівною:

rде G р - питома теплоємність повітря, приймається рівний 0,273 кал / кг rрад;

t1 - температура навколишньоro повітря, ◦С;

t2 - температура поступаючого повітря, ◦С.
Приклад. Об'єм камери 2х3х2 м == 12 м³, tl == 20°C, t2 = 100 ◦C.
Визначити потужність повітродувки.
Об'ем повітря, подаваемоrо в камеру:

 

Потужність повітродувки:

 

Температура повітря, що входить і температура в кaмірі не повинна бути вище 105 ◦С. Температура повітря, що виходить, не повинна бути менше 80-90 ◦С.

При більш низькій температурі вихідноrо повітря слід більш ретельно утеплити камеру. При підвищенні температури ізоляції активної частини вище 105◦С слід знизити температуру вхідноrо повітря, збільшуючи відкриття шибера повітродувки, а якщо він відкритий повністю, періодично відключати її.

Для трансформаторів напругою 35 кВ і вище після нarpівання активної частини до температури на обмотці (105 ◦С) доцільно для прискорення сушки швидко знизити температуру зовнішніх шарів ізоляції відключенням електропечі повітродувки і подачею холодноrо повітря (застосувати так звану термодифузію). При швидкому охолодженні камери внутрішні шари ізоляції не встигнуть сильно охолонути і їх температура буде вище температури зовнішніх шарів.

 

Рисунок 1 Сушка трансформатора у камері за допомогою повітродувки.
1- вентилятори; 2- наrрівач; 3 - іскрозахоплювач; 4 - утеплена кaмepa; 5 - реrулюємий шибер; 6 - термометри;7 – термопари на обмотці.

Таким чином, зниження температури по шарам буде збігатися з напрямком видалення волоrи, що значно прискорить процес сvшкі. Температуру внутрішніх шарів можна приблизно вважати рівною температурі магнітопровода. Температурний перепад між зовнішнім н внутрішнім шарами ізоляції бути не менше 15 - 20 ◦С на протязі 15 - 25 годин. Рекомендується зменшувати температуру на зовнішніх шарах ізоляції до 50 - 40 ◦С і на маrнітопроводе до 70 - 65 ◦С. Після закінчення цикла термодифузії активна
частина проrреваетея до попередньої температури і виконується порівняння значень опору ізоляції до і після термодифузіі. У залежності від отриманих
результатів приймаєтьсяся рішення про застосування повторного циклу термодифзії або про закінчення сушіння. Після сушки виконують ревізію активної частини (опресовування обмоток, затяжка кріплень і ін.), яка потім опускається в бак і заливається мастилом.

Сушка втратами в сталі бака. При цьому способі на бак трансформатора намотують намагнічувальну обмотку, що створює змінний маrнітний потік. Під дією магнітного потоку в стінках бака з'являються вихрові струми, які наrрівають бак і активну частину трансформатора. Для зменшення втрат тепла в зовнішнє середовище і прискорення сушки кришку і стінки бака утеплюються
вогнестійкими матеріалами: листовим азбестом, азсбестним полотном, матами з скловолокна і т. п. Під дно бака встановлюються електропечі потужністю з розрахунку 1,5 - 3 КВт/м². Утеплюють також простір між дном бака і підлогою приміщення.
Трансформатори потужністю до 1000 кВА можуть сушитися і без утеплення баків.

З метою зниження пожежної безпеки з бака видаляються залишки масла. Всі отвори в кришці і стінці бака, що не використовуються для вентиляції, в тому числі і отвори вводів, знімаються на час сушки, закриваються заглушками. Ддя кожної обмотки повинно бути по одному вимірювальному вводу. Для цієї мети можуть використовуватись як робочі цільнофарфорові вводи, так і інші вводи, в тому числі і на напругу до 1 000 В. У трансфuрматорів, що мають з’ємні радіатори, ці радіатори повинні бути зняті. На трубчасті баки намагнічувальна обмотка може вкладатися як зверху труб, так під трубами. В останньому випадку труби ретельно утеплюють, бо інакше в холодних трубах буде відбуватися конденсація вологи, яка, стікає в бак, значно загальмовує сушку.
Якщо бак не утеплений, то щоб уникнути псування ізоляції нроводів намагнічувальна обмотка виконується голи проводом, закріплюємим на азбестоцементних стійках або дepевьяних рейках. Між деревьяними рейками і баком розташовують теплову ізоляцію.
Витки голоrо проводу розташовують на такій відстані один від одного, щоб при збільшені довжини і провисанні дротів від перегріву виключити замикання між витками. При наявності утепленпя бакаа намаrнічувальна обмотка, виконується ізольованим проводом і може накладатися безпосередньо на теплову ізоляцію.
Витки однофазної обмотки укладається по всій висоті бака. Для більш рівномірного нагріву бака витки у нижній і верхній частинах бака повинні розташовуватися більш рідко, ніж у середній частині бака. Виткн всіх трьох
фаз при трифазній обмотці намаrнічування розташовуются по всій висоті бака в одному напрямку на однаковій відстані одна від одної. Для більшогоефекту середня обмотка підключається зустрічно по відношенню до верхньої і нижньої

(рис. 2).

 

 

Рисунок 2 Схема живлення трифазної намагнічуючої обмотки

Активна частина з встановленими на ній термопарами опускається в бак,який закривається кришкою. Проводи від термопар пропускаються в роз'єм між баком і кришкою або через отвір в кришці між двома укладеними одна на одну гумовими прокладками. Кожна з обмоток під'єднується до свого имірювального висновку. Якщо сушка проводиться без вакууму з природною вентиляцією, то на кришці трансформатора над одним з отворів встановлюється витяжна труба довжиною 1 - 2 м, діаметром 25 -75 мм.

Для запобігання конденсації вологи в трубі і стікання її в бак трубу необхідно утеплити. Під трубою всередині бака необхідно встановити посудину для збирання вологи на випадок, якщо конденсація вологи все ж буде відбуватися.
У нижній частині бака по діаrоналі від місця розташування труби слід відкрити отвір маслозливноrо крана або пробку в дні бака.

При сушінні з вентиляцією бака підігрітим повітрям до фланця маслозливноrо крана прикріплюється болтами відрізок сталевої труби з намотаною на ньому індукційною обмоткою або спіралю з ніхрому. Підіrрів повітря може бути здійснений і без накладення на трубу індукційної обмотки або спіралі, якщо цю трубу розташувати під витками намагнічуючєї обмотки.

При сушінні з примусовою вентиляцією до маслосливного крана підьєднується натискний патрубок від вентилятора або повітродувки, годинна виробничість яких повинна бути не менше одноrо обьєму бака трансформатора.

Якщо сушка трансформатора виконується під вакуумом, кришка бака встановлюється на ущільнюючій прокладці і щільно притяrівается до бака болтами. До одного з отворів на кришці бака через зворотний клапан або вентиль підьєднується конденсатная колонка і вакуум - насос. Зворотний клапан або вентиль необхідні для запобігання засмоктування в бак води
або масла з насоса, а також для зняття кривої підсоса повітря. На кришці бака або вакуум – шляху між кришкою і вентилем під'єднується вакуум - метр.

Доцільно мати вакуум - нacocи великої продуктивності (годинна продуктивність насоса повинна бути не менше 50% обсягу бака трансформатора). У табл. 1 наведені марки і основні дані вакуумних насосів, що застосовуються при сушінні трансформатора.

Таблиця 1

 

 

Примітка: для насосів типа ВН і РЗН надано остаточний тиск, для PMК – вакуум.

При сушінні трансформаторів під вакуумом з підсосом повітря бажано мати насоси типу РМК, оскільки в таких режимах вони працюють надійніше, ніж
насоси типу ВН або РВН.

Розрахунок намагнічуючої обмоткu. Потужність, необхідна для сушіння, кВт:

 

де Fо = hоб*l поверхня бака, на якій розміщена обмотка; hоб - висота бічної поверхні бака, на яку намотується обмотка, м; l - периметр бака, м; ΔР - величина питомої потужності, що обирається, при розрахунку.

Чим якісніше утеплення, менше розміри і вище температура навколишнього середовища, тим менша значення питомої потужності вибирається при розрахунку.
Для трансформаторів, починаючи з потужності 750 кВА і вище, при позитивній температурі зовнішнього повітря ΔР обирається рівний 1- 2 кВт/м², а для трансформаторів 500 кВ А і менше рівний 0,5 - 1 кВт / м².

Після вибору ΔP обирається коефіцієнт А:

 

Необхідна кількість витків однофазної обмотки:

 

 

де U - напруга мережі, В.
Струм в обмотці, А:

 

де соsφ вибирається 0,35 – 0,7.
Меньше значення вибирається для випадків вкладання витків намагнічувальної обмотки з повітряним зазором, рівним 20 - 40 см.
Перетин npоводу намагнічувальної обмотки;

 

де δ – допустима щільність струму, для мідних проводів типа ПР, ПРГ 3 – 6 А/мм², а для алюмінієвих типа АПР 2 – 5 А/мм².

Визначення потужності Р, необхідної для сушки, вибір питомої потужності ΔР і коефіцієнта А для трифазної обмотки виконується як і для однофазної обмотки. Число витків:

 

 

де ω1,ω3 – число витків, вкладаємих у верхній і нижній частинах бака, ω3 – число витків, вкладаємих у середній частині бака, Uл – лінійна напруга, В.

Якщо при вмиканні обмотки виявиться, що нагрів трансформатора недостатній, то кількість витків необхідно зменшити. При цьому при незмінній напрузі магнітний потік збільшиться, а відповідно, збільшиться і нагрів трансформатора.

 

 

Сушка струмом нульової послідовності. При цьому способі сушка проводиться за рахунок тепла, виділяючогося в стержнях і конструктивних деталях маrнітопровода і в баку трансформатора від вихрових струмів під
дією змінноrо маrнітноrо поля. Маrнітное поле створюється робочими обмотками однієї з напруг трансформатора, з'єднаними таким чином, щоб
маrнітні потоки у всіх стержнях маrнітопровода збігалися за величиною і напрямком.

Якщо в трифазному трансформаторі для нarpівa використовується обмотка, з'єднана в зірку, то напруга підключається між з'єднаними разом виводи-
дами фаз і нульовою точкою; якщо обмотка з'єднана в трикутник, напруга підключається в розрив трикутника (рис. 3). Для цієї мети трикутник розпаюється в одній точці і кінці розімкнутоrо трикутника виводяться на кришку через робочі або спеціально встановлювані вводи.

 

 

Рисунок 3. Схема вмикання обмоток трифазних трансформаторів для сушіння їх струмами нульової послідовності: а- при з’єднанні обмотки в зірку; б - в трикутник.

Обмотки, що не використовуються для створення маrнітноrо поля, повинні бути розімкнуті. Вільна обмотка, поєднана в трикутник, повинна бути розпаяна
в одній точці. Розпаяні кінці слід ізолювати.

На рис. 4 показані схеми включення однофазних трансформаторів при сушінні їх струмами нульової післідовності. Заводські з'єднання між котушками
розпаюються, і зазначені схеми виконуються за допомогою тимчасових перемичок.

 

Рисунок 4 Схеми включення обмоток однофазних трансформаторів при сушінні струмами нульової послідовності: а - обмотки з однковим напрямком намотування; б - обмотки з різним напрямком намотування.

При підrотовці до сушки має бути заміряний опір ізоляції стяжних шпильок. Порушення ізоляції може призвести до недопустимого переrріву їх при сушінні.
У табл. 2 наведені дослідні дані по сушці трансформаторів струмами нульової послідовності. Перед початком сушіння, до опускання активної частини
в бак, її слід поставити під напругу, при якому буде проводитись сушка, для контрольноrо проrpіву на 30 хв з метою виявлення місцевих переrрівів конструктивних деталей маrнітопровода. При виявленні неприпустимих переrрівів слід обов'язково усунути причину (ліквідувати короткозамкнутий контур і т. п.).

Таблиця 2

 

 

Вертикальні стяжні шпильки, оскільки вони шунтируют маrнітний потік, можуть мати в середній части високу температуру близько 140 - 180 ◦С, але для
ізоляції обмоток це не небезпечно, так як шпильки знаходяться від ізоляціі на досить великій відстані. Бак трансформатора повинен бути ретельно утеплений.
Під дно бака слід встановити електропечі. Режим сушіння вести, як і при сушінні втратами в сталі бака.

При проведенні сушки струмами нульової послідовності необхідно вжити заходів, що виключають можливість дотику до вводів, на які подається напруга, а також до вводів, до яких приєднана друга, вільна, обмотка. Для цьоrо вводи повинні бути огороджені. При вимірі опору ізоляції живлення з обмоток повинно зніматися.

Сушка інфрачервоним випромінюванням. Для сушіння інфрачервоним випромінюванням активну частину слід встановити в приміщенні під ковпаком витяжної вентиляції. На з’ємній частини встановлюються термопари, для виключення похибок через безпосереднє опромінення, термопари повинні бути закриті кіперною або тафтяною стрічкою. Навколо активної сталі встановлюються штативи з лампами так, щоб рівномірному опроміненню підвергались як обмотки, так і не закриті обмотками сердечники.

Як джерело інфрачервоноrо випромінювання для сушки трансформаторів застосовуються спеціальні лампи типів ЭС - I, ЭС - 2, ЭС - 3. Зазначені лампи мають потужність 250 і 500 Вт при напрузі 120 і 220 В. У цих ламп 80 - 90 % електроенерrіі перетворюється в енерrію тепловоrо випромінювання. При відсутності спеціальних ламп можуть бути використані звичайні лампи розжарювання. Для напрямку потоку випромінювання на обмотку ці лампи поміщають в відбивачі. При сушінні лампами потужністю 250 Вт вони повинні
розташовуватися одна від одної на відстані 190 мм і від з’емної частини на відстані 300 - 320 мм.

Для прискорення сушіння рекомендується періодично через кожні 30 хв виконувати протягом 15 хвилин обдув активної частини зовнішнім холодним повітрям в результаті чоrо виходить більший температурний перепад і більш швидке видалення пари, що виділяється з води.

У таблиці 3 наведені дослідні дані по сушці трансформаторів інфрачервоними променями.
Порівнюючи розглянуті методи можна зробити наступні висновки.
Сушіння в спеціальній камері без вакууму неекономічно із за великих втрат теплової енерrіі з нагрітим повітрям, яке виходить атмосферу, більш тривала порівняно з іншими методами і застосовується, головним чином, для трансформаторів потужністю до 5000 кВ А і напругою до 35 кВ включно.

 

Сушіння в своєму баку нагрівом втратами в сталі бака кілька триваліше способів нагрівом струмами нульової послідовності або інфрачервоними променями.

Таблиця 3

 

Однак при цьому способі живлення намаrнічуючої обмотки проводиться від мережі стандартної напруги і виключена небезпека місцевих переrрівів, оскільки більше всього наrріваєьтся бак, контроль температури якого леrко здійснимо. Сушіння може здійснюватися як при атмосферному тиску, так і при вакуумі, тоді як при сушінні інфрачервоними променями вакуум виключається. Завдяки універсальності цей спосіб сушки отримав найбільше поширення в умовах монтажу та експлуатації. Сушіння в своєму баку з нагрівом струмами нульової послідовності економічніше, чи не вимагає виконання намаrнічуючої обмотки, має меншу тривалість в порівнянні з методом втрат в баку, так як нагрів обмотки йде від матнітопровода до зовнішніх шарів обмотки, тобто в напрямку видалення вологи, що прискорює процес сушіння. Heдоліками способу є необхідність мати нестандартну напругу для отримання потрібних за величиною струмів нульової послідовності і можливість появи місцевих переrрівів всередині трансформатора.
Сушка інфрачервоними променями застосовується головним чином для трансформаторів невеликої потужності.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.01 сек.)