АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Практичне заняття 12. Стратегічний аналіз норми прибутку

Читайте также:
  1. D. Аналізатор спектру шуму
  2. FTA – Аналіз «дерева відмов».
  3. I. Організація студентів до практичного заняття
  4. I. Організація студентів до практичного заняття
  5. II. Практичне завдання.
  6. II. Практичне завдання.
  7. IV. ГИГИЕНИЧЕСКОЕ НОРМИРОВАНИЕ
  8. LL(1)-синтаксичний аналізатор для мови Pascal
  9. SWOT-аналіз підприємства та складання профілю середовища.
  10. V. Зміст теми заняття.
  11. V. Зміст теми попереднього заняття.
  12. VI. Підготовка процесуальних документів до практичного заняття – до 5 балів за кожний документ

Мета заняття: установлення перспективної тенденції, ступеню наявності фінансових резервів підвищення конкурентноздатності підприємства на підставі норми прибутку.

Завдання:

1. За даними, приведеним у табл. 7.1, розрахувати значення прибутку по роках і норму прибутку.

2. Зобразити графічно зміну норми прибутку аналізованого підприємства і зіставити її із середньою нормою прибутку конкурентів, рівної 0,29.

3. Обгрунтувати зниження норми прибутку за допомогою методики її аналізу.

Для розрахунків використати дані підприємства – бази виробничої практики.

 

Порядок виконання:

1. Про перспективну тенденцію, ступінь сталості, наявність фінансових резервів підвищення конкурентноздатності підприємства можна судити по показнику норми прибутку (PN), або відношенню розміру прибутку (Р) до суми витрат (ТС). Для аналізу цього показника підприємство має у своєму розпорядженні такі дані (табл. 7.1):

Таблиця 7.1. Основні показники, грн.

Найменування показників Роки
         
1. Обсяг продажів (V)          
2. Витрати (TC)          
у тому числі:          
2.1. перемінні (VC)          
2.2. фіксовані (FC)          
3. Прибуток (P)          
4. Норма прибутку (частки) (PN)          

 

2. Розрахувати розмір фіксованих (постійних) витрат (FC), розмір прибутку (P) і норму прибутку (PN) по підприємству.

3. Побудувати графік зони комерційного ризику за даними підприємства (табл. 7.1) і з урахуванням середньої норми прибутку конкурентів.

4. У випадку, якщо норма прибутку (PN) перевищує середню норму прибутку в конкурентів (див. графік), можна зробити висновок про високу ефективність виробництва або про одержання зверхприбутку. Цей результат свідчить про наявність резервів підвищення конкурентноздатності підприємства, тому що дозволяє знизити ціну на реалізовані продукцію і послуги з одночасним збільшенням обсягу продажів, підвищуючи в такий спосіб абсолютний прибуток. Цей резерв також дозволяє підвищити рівень якості продукції (послуг) за рахунок збільшення його собівартості без підвищення ціни, фінансувати інноваційні заходи в межах, що скорочують норму прибутку до середнього рівня серед конкурентів (або по галузі) і тим самим обминути конкурентів на ринку і підвищити абсолютний прибуток.

Для аналізу норми прибутку застосувати таку методику:

4.1. Щоб встановити оптимальне значення досліджуваного показника, що перевищує середнє значення, потрібно визначити граничний объем витрат майбутнього періоду, при якому розмір чистого прибутку буде не нижче, чим у звітному періоді, при нормі прибутку, рівній середньому розміру - 0,29.

Для визначення очікуваного значення граничного обсягу витрат на майбутній період зробити перестановку у формулі норми прибутку:

або , (7.1)

де PN - норма прибутку;

Р - обсяг прибутку;

ТС - сума витрат.

4.2. Перспективний обсяг товарообігу (SП) розрахувати по формулі:

SП =Р+ТС, (7.2)

4.3. Умовний обсяг перемінних витрат (VCу) можна розрахувати як різницю між розмірами повних витрат майбутнього періоду (див. формулу 7.3) і фіксованих витрат (VC) минулого періоду (див. табл. 7.1):

VCу = ТС -FC, (7.3)

4.4. Тому що будь-яке підприємство ринеться до підвищення ефективності виробництва у майбутньому, перемінні витрати у відношенні до обсягу виробництва повинні бути в перспективі не вище їхнього рівня в поточному періоді (YVC). Майбутні витрати (назвемо їх мінімальними) відповідно до цого складуть:

, (7.4)

де YVC - відношення перемінних витрат (VC) до обсягу продажів (V) минулого періоду (за даними 5-го року табл. 7.1).

4.5. Розрахувати резерв перспективних витрат (R), утворений за рахунок доведення норми прибутку (минулого року з табл. 7.1) із середнього значення серед конкурентів. Цей резерв визначити як різницю між умовними і номінальними перемінними витратами, розрахованими на перспективу:

, (7.5)

У межах цієї суми підприємство має можливість підвищити витрати на поліпшення якості продукції або ввести додаткові витрати на вигідних для покупця умовах або знизити продажні ціни.

5. На закінчення перевірити слушність розрахунків за допомогою такої формули:

, (7.6)

Обсяг продажів у грошовому вираженні (при визначенні оптимальної ціни і витрат на основі середньої норми прибутку) вибирається в залежності від купівельного попиту і можливостей виробництва, але не нижче розрахункового SП.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)