АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Методичні вказівки щодо виконання завдання

Читайте также:
  1. I. ПЕРЕВІРКА ДОМАШНЬОГО ЗАВДАННЯ
  2. I.ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  3. II Завдання додому
  4. II. ЗАВДАННЯ ТА ОБОВ'ЯЗКИ
  5. II. МЕТА, ЗАВДАННЯ ТА ШЛЯХИ ЇХ ВИКОННАННЯ.
  6. II. Основні напрями роботи, завдання та функції управління
  7. II. Практичне завдання.
  8. II. Практичне завдання.
  9. II. Тестові завдання
  10. IV рівень (одне завдання 4 бали)
  11. IІ Завдання додому
  12. IІ Завдання додому

 

Завдання 1. Для ефективного функціонування на ринку, вашому навчальному закладу доводиться вишукувати свою нішу у спробах створити певну цінність для своїх студентів і продовжувати контроль за своєю результативністю. Для виконання завдання поділіть групу на невеличкі підгрупи. Завдання кожної з них - підготувати відповіді на запитання і продемонструвати свої результати всій групі.

Завдання 2. У вас з'явилася чудова ідея створення власного бізнесу, ви повинні написати бізнес-план і подати його до банку. Визначиться із конкретним видом товарів (послуг) і розробіть бізнес-план.

Відповідаючи на запитання по кожному розділу потрібно максимально широко зробити характеристику згідно методичних вказівок.

Розділ 1. Загальні положення

Формування місії повинно враховувати: завдання організації з точки зору її основних виробів і послуг, ринків і технологій.

Яким видом бізнесу ви прагнете займатися? Як ви організуєте своє підприємство?

Розділ 2. Характеристика виду діяльності (послуг)

Потрібно перерахувати всі види продукції та послуг, що пропонуються власним підприємством споживачам. Поясніть, як ви намагаєтесь їх виготовляти (їх корисність, властивість) чи реалізувати? Якою ви бачите якість товарів і послуг, які будете пропонувати споживачам?

Чи буде ваше підприємство забезпечене необхідними ресурсами для виконання взятої на себе місії? Якщо так, то за рахунок яких джерел?

Розділ 3. Ринкова діяльність

З ким ви плануєте співпрацювати в процесі реалізації даного проекту?

Який середній вік ваших клієнтів? Який середньорічний дохід ваших клієнтів? Яке співвідношення чоловіків і жінок серед ваших потенційних покупців? Що найбільше буде впливати на покупця, коли він надаватиме перевагу вашим товарам (послугам)? Чи є сезонною потреба споживачів на ваші товари (послуги)?

Яке враження про ваше підприємство у споживача може викликати назва, фірмовий знак, реклама, офіс, візитна картка, букле і, тощо?

Як ви плануєте використовувати сучасні засоби комунікації для покращення спілкування із споживачами?

Який рівень культури обслуговування ви можете запропонувати?

Як ви плануєте вирішувати проблеми, що можуть виникати між фірмою та клієнтом?

Які їхні сильні та слабкі сторони? Проведіть порівняльний аналіз сильних та слабких сторін ваших потенційних конкурентів. Як ви оцінюєте можливості свого підприємства порівняно з конкурентами. Які заходи необхідно вжити, щоб підвищити рівень конкуренто здатності товарів?

 

Розділ 4. План-маркетингу

Який розмір доходу очікуєте?

Які види знижок будете пропонувати гуртовим покупцям? При реалізації товарів, які види послуг ви можете надавати безплатно, а які будуть платними? Складіть прогноз діяльності вашого підприємства на перший рік діяльності.

Чи реклама є необхідною умовою розвитку вашого підприємства?

Що необхідно зробити для того, щоб переконати споживачів користуватися вашими товарами (послугами)?

Яким чином можна без посередників пропонувати товари (послуги) споживачам? Як можна використати для рекламування товарів (послуг) засоби масової інформації, публічні виступи? Які особисті зв'язки можна використати для рекламних цілей? Як організувати рекламу через поштові відділення? Яке місце в рекламній компанії слід відвести платним оголошенням? Які стимули можна запропонувати рекламним агентам?

Підготуйте зразок рекламного оголошення на товари (послуги) вашого підприємства. Розробіть план проведення рекламної компанії.

 

Розділ 5. Фінансовий план

Розрахувати основні економічні показники.

Розділ 6. Прогнози на майбутнє

Заповніть наведену таблицю.

З врахуванням наведених факторів спробуйте скласти прогноз діяльності вашого підприємства на перший рік. по можливості на три і п'ять років.

Зробіть узагальнюючі висновки про доцільність реалізації вибраного проекту та його ефективність. Вкажіть, хто може виступити партерами у вибраному вами бізнесі.

 

Завдання 3. Обґрунтуйте чисельність працівників, яку необхідно залучити для реалізації вибраного проекту, а також їхню структуру. Вкажіть лінійні та функціональні зв'язки між структурними підрозділами підприємства та посадовими особами. Коротко опишіть їх.

Опишіть, як ви уявляєте своє призначення на посаду керівника підприємства,

 

Практичні завдання

Завдання 1. Проаналізувати завдання розвитку підприємства у ринковому середовищі.

1. Встановлення місії організації (завдання організації з точки зору її основних виробів; якими ресурсами володіє заклад для виконання своєї місії?

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

2. Визначення цілей організації

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

3. Оцінка й аналіз зовнішнього середовища (можливості і загрози для організації)

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

4. Управлінське дослідження сильних і слабких сторін організації (чи володіє організація внутрішніми силами, щоб скористатися зовнішніми можливостями; які слабкі сторони організації можуть ускладнити проблеми, пов'язані із зовнішніми небезпеками?)

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

5. Аналіз стратегічних альтернатив (як можна досягнути наміченої стратегії?)

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

6. Вибір стратегії

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

7. Реалізація стратегії

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

8. Оцінка стратегії (якою, на вашу думку, є перевага вашого закладу в конкурентній боротьбі; як слід діяти вашому закладу для підтримання своєї конкурентної переваги?)

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Завдання 2. Розробити бізнес-план власного підприємства за схемою:

 

Розділ 1. Загальні положення

 

1. Девіз (місія) мого уявного підприємства

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

2. Чому я вирішив(ла) створити підприємство?

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Розділ 2. Характеристика виду діяльності (послуг)

 

1. Чим унікальний товар мого підприємства?

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

2. Якщо будете пропонувати різноманітні види товарів (послуг) то чи сумісні вони між собою?

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Розділ 3. Ринкова діяльність

1. Хто покупці товару мого підприємства?

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

2. Хто мої конкуренти?

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Охарактеризуйте своїх конкурентів

 

Конкуруюча фірма Послуги Ціни Способи реклами Клієнти
         
         
         
         

Проаналізуйте переваги і слабкі сторони конкурентів

 

Конкуруюча фірма Переваги Недоліки
     
     
     

 

Розділ 4. План-маркетингу

1. Які ціни на товари ви пропонуєте?

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

2. Чи будете пропонувати товари в кредит?

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

3.Які ще заходи стимулювання збуту товару (послуг) будете застосовувати?

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

4. Чи реклама є необхідною умовою розвитку вашого підприємства?

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Розділ 5. Фінансовий план

1. Як я організую бухгалтерський облік? Скільки мені потрібно коштів для того, щоб розпочати власну справу?

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Розділ 6. Прогнози на майбутнє

Фактори, які можуть вплинути на діяльність підприємства Як саме проявиться дія фактору на діяльності підприємства?
1.  
2.  
3.  

 

 

Завдання 3. Побудувати модель організаційної структури уявного підприємства.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

Після виконання практичної студенти повинні знати:

- методику планування;

- характеристику бізнес-плану.

Уміти:

- характеризувати підприємство у ринковому середовищі;

- розробляти бізнес-план розвитку підприємства;

- доводити роль планування на сучасному етапі (у діяльності організації).

 

Практична робота № 5

ПОБУДОВА ОРГАНІЗАЦІЙНОЇ СТРУКТУРИ УПРАВЛІННЯ ВИРОБНИЦТВОМ. АНАЛІЗ СИТУАЦІЙ ВДОСКОНАЛЕННЯ ОРГАНІЗАЦІЙНИХ СТРУКТУР УПРАВЛІННЯ ВИРОБНИЦТВОМ

 

Мета: формувати вміння аналізувати структуру управління сільськогоспо­дарського підприємства та відпрацьовувати навички організаційного проектування структури управління ринкового типу.

 

Методичні вказівки щодо виконання завдання

 

Завдання 1. Для того, щоб побудувати схему існуючої структури управління господарством необхідно зобразити схему організаційного устрою підприємства і його штатну чисельність управлінського персоналу.

У залежності від організаційно-правової форми господарювання на схемі потрібно відобразити колективні і колегіальні органи управління, всіх керівників внутрішньогосподарських підрозділів, враховуючи систему супідрядності і взаємозв'язку всіх служб, ланок і осіб, що беруть участь в управлінні. При цьому рівнозначні ланки структури управління на схемі будуються на одному рівні.

 

Аналіз структури управління здійснюється по наступних питаннях:

1. Визначення типу структури управління

При цьому необхідно класифікувати структуру управління за наступними ознаками: ступінчастість, організація виробництва, тип зв'язків супідрядності управлінських функцій.

Також в господарстві є інші посади: зав господарством; зав. центральним складом; комірник; зав. нафтоскладом; прибиральниця; сторож контори; секретар; водій легкового автомобіля; зав. їдальнею; зав. будинком культури.

3. Аналіз складу адміністративно-управлінського персоналу.

За складом управлінських працівників поділяють за такими критеріями: в залежності від ролі в процесі виробництва; в залежності від повноважень; в залежності від функціональних обов'язків.

4. Визначення рівня центраіізації управлінських функцій.
Ц = Л/Зх 100%, де
Л - чисельність лінійного персоналу;
З - загальна чисельність управлінського персоналу.

5. Оцінка навантаження працівників управління на різних рівнях ієрархії і
співставлення її з нормами керованості.

Багаторічними дослідженнями в галузі аграрного менеджменту встановлено, що найбільш оптимальною нормою керованості є: для керівників господарства 3-6 керівників виробничих підрозділів; для керівників вторинних підрозділів (керуючих відділками, начальників цехів) 8-12 керівників підрозділів і спеціалістів; для керівників первинних виробничих підрозділів (бригадирів бригад, завідувачів ферм) 20 - 25 працівників.

6. Загальні висновки по аналізу структури управління підприємства.

При цьому (при необхідності) потрібно намітити шляхи подальшого удосконалення і раціоналізації існуючої структури управління з використанням ситуаційного та системного підходів (оптимізація кількості рівнів управління, рівня централізації, обсягу керованості управлінського персоналу).

Завдання 2. Проаналізуйте управлінську ситуацію та розробіть заходи з удосконалення організаційно-правової форми господарювання, організаційної структури та структури схема управління підприємством.




 
 

 


Схема 1. Фактична організаційна структура господарства


Завдання 3. Проаналізуйте ситуації щодо удосконалення структури управління підприємством (згідно норм).

Практичні завдання

 

Завдання 1. Проаналізувати та побудувати організаційну структуру управління виробництвом.

Вихідні дані

 

СВК "Мрія" має в своєму складі 1 населений пункт. Під'їзд до ферм і виїзд на поля забезпечується через існуючу мережу внутрішньогосподарських доріг з твердим покриттям. Відстань від центральної садиби 4-5 км. До районного центру 10 км, до обласного - 60 км.

Клімат господарства помірно-теплий і вологий. В господарстві переважають чорноземні ґрунти.

Господарство має зерно-м'ясо-молочний напрямок. Загальна площа земель закріплених за господарством - 5330 га, в т ч. с-г угідь 5192 га, з них: ріллі - 4539 га, сіножатей - 370 га, пасовищ - 283 га.

Про розміри господарства свідчать такі дані: середньорічна чисельність працівників - 243 чол., в т.ч. 38 чол. - управлінський персонал; вартість валової продукції у порівняльних цінах 2000 року - 2400 тис. грн.; товарна продукція складає -2811,5 тис. грн.; поголів'я ВРХ становить - 4370 гол. Господарство має в наявності: тракторів - 44 шт., комбайнів - 11 шт., автомобілів - 32 шт. Обсяг будівельних робіт, що виконуються господарським способом - 120 тис. грн. Кількість галузевих цехів - 4: в т.ч. цех рослинництва -1, цех тваринництва -1, цех механізації - 1, цех будівництва - 1.

В цех рослинництва входить 2 тракторно-рільничі бригади:

- бригада № 1 має в наявності 2180 га ріллі, працівників - 38, тракторів - 24, комбайнів - 6 шт.;

- бригада № 2 має в наявності 2359 га ріллі, працівників - 36, тракторів - 20, комбайнів - 5 шт.

В цех тваринництва входить 3 ферми:

- комплекс по відгодівлі молодняка ВРХ, що нараховує 4000 гол., працівників -80 чол.;

- МТФ - поголів'я 370 гол., працівників - 14 чол.;

- СТФ - поголів'я 225 гол., працівників -11.

Основне підприємство обслуговують: машинно-тракторний парк, ремонтна майстерня, гараж, нафтогосподарство, будівельна бригада, бригада пилорами.

На території господарства розміщені культурно-побутові заклади, які знаходяться поза господарським обслуговуванням: будинок культури, їдальня, центральний склад, вагова, склади, лазня, медпункт, дитячий садок.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Завдання 2. Проаналізувати управлінську ситуацію та розробити заходи з удосконалення організаційно-правової форми господарювання, організаційної структури та структури управління підприємством, приведення у відповідність нормативно-правової бази.

Рішенням загальних зборів членів СВК "Агропрогрес" визначено, що організаційна побудова і структура управління господарства не відповідають сучасному розвитку аграрних відносин (схема 1). Площа земельних ресурсів не забезпечує розвиток тваринництва, через що ця галузь є збитковою. Господарство не має у достатній кількості переробних потужностей. Оснащення технічними засобами складає 70 % від необхідного. Виробничо-фінансові показники діяльності підприємства не забезпечують розширеного відтворення виробництва і зростаючих потреб членів кооперативу у соціально-побутовій сфері. Розробити комплексну програму удосконалення організаційно-правового механізму управління підприємством.

 

Вихідні дані

 

СВК "Агропрогрес" Богодухівського району Харківської області розташоване у лісостеповій зоні України. Рельєф місцевості хвилясто-рівнинний, земельний масив - компактний. Землекористування має форму неправильного багатокутника протяжністю із півночі на південь - 6 км та із заходу на схід - 9 км. У північній частині розміщені найбільш родючі землі, а у східній частині - сіножаті. Наявність водних джерел - 2 ставки площею відповідно 76 га та 18 га.

Господарство розташоване у двох населених пунктах: селах Іванівка і Колодязне. Центральна контора розміщена в селі Іванівка. Відстань до районного центру - 12 км, до обласного центру - 71 км. Господарство має зв'язок з обласним та районним центрами дорогами та твердим покриттям, основні виробничі та обслуговуючі підрозділи господарства теж мають дороги з твердим покриттям.

У цілому кліматичні умови сприятливі для вирощування основних районованих зернобобових і технічних сільськогосподарських культур. Господарсько-економічні зв'язки СВК "Агропрогрес" більш сконцентровано у районному центрі - м. Богодухові, в якому знаходяться основні заготівельні організації та підприємства з переробки сільськогосподарської продукції (табл. 1, 2).

 

Таблиця 1

 

Основні виробничо-фінансові показники СВК "Агропрогрес"

 

Показники Одиниця виміру Значення
     
1. Валова продукція у порівняльних цінах 2000 р. тис. грн. 1084,3
2. Товарна продукція тис. грн. 1030,8
3. Загальна земельна площа всього у т.ч. с.-г. угіддя га  
із них рілля    
4. Середньорічна чисельність працівників чол.  
в т.ч.: у рослинництві    
у тваринництві    
в управлінні    
5. Поголів'я ВРХ гол.  
у т.ч. корови    
6. Кількість тракторів один.  
7. Кількість комбайнів один.  
8. Кількість вантажних автомобілів один.  
9. Загальні енергетичні потужності к. с.  
10. Вартість основних ЗВ на кінець року тис. грн. 1798,2
11. Вартість оборотних засобів на кінець року тис. грн. 1105,2
12. Рівень рентабельності % 3,6

 

Місце розташування СВК "Агропрогрес"

 

Установи, з якими пов'язане підприємство Відстань, км
1. Підприємства з матеріально-технічного постачання  
2. Пункти переробки продукції:  
- зерна  
- молока  
- м'яса  
3. Пункти з реалізації продукції: - зерна - молока - м'яса 71 12 12
  Завдання 3. Вирішити ситуаційні завдання:

І варіант. Визначте тип ОСУ с. г. підприємства, який доцільно використовувати в умовах коли площа с. г. угідь складає 8 тис. га, господарство має 10 первинних виробничих підрозділів, розміщених у 4 населених пунктах.

II варіант. Визначте тип ОСУ с. г. підприємства, який доцільно використовувати
в умовах коли площа с. г. угідь складає 4 тис. га, господарство має 7 первинних
виробничих підрозділів, розміщених у 2 населених пунктах.

III варіант. Визначте тип ОСУ с. г. підприємства, який доцільно використовувати
в умовах коли площа с. г. угідь складає 2 тис. га, господарство має 3 первинних
виробничих підрозділи, розміщені в одному населеному пункті.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Після виконання практичної студенти повинні знати:

- суть організаційної побудови та структури управління підприємством;

- основні елементи структури управління, типи організаційних структур;

- типи співпідпорядкованості (зв'язків) у структурі.

Уміти:

-визначати найбільш ефективний тип співпідпорядкованості (зв'язків) для конкретного підприємства;

- будувати правильну організаційну структуру управління підприємства.

 

Практична робота № 6

АНАЛІЗ ВИКОРИСТАННЯ ТЕОРІЇ

МОТИВАЦІЇ ДІЙ УПРАВЛІННЯ ЛЮДЬМИ

 

Мета: формувати вміння аналізувати різні теорії мотивації і знаходити їх застосування в управлінні людьми.

 

Методичні вказівки щодо виконання завдання

 

Завдання 1. Відповіді до всіх завдань слід давати, базуючись на теоретичних знаннях, обґрунтовуючи їх у кожному прикладі. Зміст відповіді повинен бути конкретним, лаконічним, мати описовий характер. Кожна відповідь має мати заголовок відповідно до завдання.

Стимулювання інтересу до роботи є важливим фактором управління трудовою мотивацією. Вибрати із зазначених нижче варіантів тесту три види найефективніших засобів, які збуджували б інтерес до виконуваної роботи.

2.1.Дана ситуація має допомогти вам краще усвідомити, як і чому ви створюєте мотивацію для інших, і зосередитись на потребах працівників, для яких ви хочете створити мотивацію.

- Розробіть заходи за допомогою яких ви створювали б мотивацію для своїх працівників. Розташуйте їх за рангом (від найвищого до найнижчого). Уникайте загальних тверджень, як от "я підвищу їх по службі". Намагайтеся бути максимально конкретним.

- Перерахуйте чинники, які є для вас найефективнішими мотиваторами. Розташуйте їх за рангом (від найвищого до найнижчого). Знову ж таки будьте максимально конкретним.

2.2. Чи верхні 5 пунктів займатимуть ті ж місця через 10 років? Думку
обґрунтуйте.

2.3. Якої ви думки про такий план заохочення?
Наскільки реально його можна застосувати?

Які етичні проблеми можуть виникнути в такій ситуації? Думку обґрунтуйте.

 

Практичні завдання

 

Завдання 1. Визначити, які теорії мотивації ілюструють наведені нижче приклади. Відповіді обґрунтувати.

 

1.1. На робочому місці важливе значення має взаємозв'язок таких категорій як "гігієнічні фактори " і "мотивація ". Пояснити їх суть і взаємозв'язок.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

1.2. Робітник відділу вважає, що зусилля, які витрачаються ним при виконанні робочих завдань, не відповідають здобутим результатам. Чому так відбувається?

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

1.3. Пояснити такі взаємозв'язки: витрати праці-результати, результати-винагорода, цінність винагороди. У якій теорії вони мають місце?

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

1.4. Працівник відділу вважає, що винагорода, яку він отримує набагато нижча
ніж винагорода за аналогічну роботу. Як повинен діяти в такій ситуації
керівник?

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

1.5. Яку роль в мотивації відіграє винагорода і в чому полягає різниця між внутрішньою і зовнішньою винагородою? Навести приклади.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

1.6. Керівництво підприємства, на якому ви працюєте, у зв'язку з безперспективністю і фінансовими трудностями прийняло рішення за стратегією скорочення ліквідувати ваш підрозділ. Які потреби виникнуть у вас в даній ситуації?

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

1.7. Вказати критерії, які особисто вас стимулюють до навчання.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

1.8. Дати відповіді до тесту '"Мотивація в системі менеджменту".

Тест "Мотивація в системі менеджменту"

1. Здійснювати таке керівництво, яке б забезпечувало достатність знань про характер виконуваної роботи.

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

2. Час від часу змінювати роботу, щоб одна й та сама робота не набридала.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

3. У випадку, коли необхідно примусити виконувати роботу, слід об'єднати працівників, які добре розуміють один одного, в одну групу.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

4. Детально пояснювати людям характер роботи з тим, щоб робота була виконана без зривів.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

5. Роботу, яку необхідно виконати, потрібно час від часу поповнювати новими завданнями.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

6. Точно вказати на недоліки і позитивні моменти роботи, що виконуються.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Завдання 2. Проаналізувати виробничі ситуації згідно теоретичного матеріалу. Відповіді обґрунтувати.

2.1. Ви - власник і президент компанії, в якій працює 50 осіб. Ваше завдання полягає в мотивації усіх 50-и працівників, так щоб вони доклали на роботі максимум зусиль.

Уявіть, що ви один із 50-и працівників, що розглядалися з погляду чинників, які можуть бути для них мотиваторами.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

2.2. Працівників різних компаній СІЛА дуже по-різному мотивують до високопродуктивної праці: щоденні невеликі перерви в роботі; тістечка безкоштовно; чистий, випрасуваний робочий одяг; автомобілі в користування...

Керівники фірм вважають, що різні види заохочень (особливо автомобілі) справляють на працівників більш тривале враження ніж готівка.

Вказані заохочення (які пропонують такі фірми), розташуйте у порядку пріоритетності для вас:

• гнучкий робочий графік;

• телекомунікації;

• страхування стоматологічних послуг;

• відшкодування плати за навчання;

• план подарунків до свят;

• страхування зору;

• клуб здоров'я;

• страхування життя;

• центр догляду на роботі;

• програма допомоги працівникам,

послуги:

• пральні та хімчистки;

• користування автомобілями фірми;

• надання субсидій на кафе;

• оплата відпочинку;

• участь у прибутках;

• план закупівлі акцій;

• можливість швидкого службового просування;

• програма менеджменту;

• денний перепочинок;

• бонус у кінці року;

• виплата на одяг;

• оплата лікарняних;

• оплата дітей у коледжі;

• щорічний дарунок на день народження;

• курси не пов'язані з роботою;

• фірма виступає спонсором спортивної команди;

• оплата проїзду в транспорті;

• організація сімейних пікніків;

• консультативні послуги з догляду за дітьми та людьми похилого віку.

 

2.3. Президент фірми, що займається реалізацією товару усвідомлює зв'язок між щасливим сімейним життям і високоефективною роботою. Він пропонує різні блага орієнтовані на сім'ю: гнучкий графік роботи, оплата компанією різноманітних сімейних подій (літні пікніки...) і намагається зіставити їх з продуктивністю праці. Керівник підприємства дійшов висновку, що такі орієнтовані на родинні цінності програми поліпшують показники діяльності. Він вважає, що фірма має вкладати кошти в заохочувальні програми для дружин або чоловіків працівників. Тоді дружина або чоловік будуть підштовхувати свого "життєвого супутника" до досягнення мети. Наскільки ефективною може бути така система заохочення?

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Після виконання практичної роботи студенти повинні знати:

- суть теорії мотивації;

- характеристику теорій мотивації;

- значення сучасних теорій мотивації. Уміти:

- обґрунтовувати сучасні теорії мотивації;

- знаходити місце застосування теорій мотивації в управлінні людьми.

 

Практична робота № 7

 

ВИЗНАЧЕННЯ КОЕФІЦІЄНТУ БЕЗ ДЕФЕКТНОСТІ ПРАЦІ І ВЕЛИЧИНИ ПРЕМІЇ УПРАВЛІНСЬКОГО ПЕРСОНАЛУ

 

Мета: формувати вміння визначати ефективність функціонування управлінського персоналу.

 

Методичні вказівки щодо виконання завдання

 

Завдання 1. На підприємствах для контролю за якістю праці використовують показник рівня без дефектності праці управлінського персоналу (Кб), який розраховується за формулою:

Кб = Кв х Кя, де Кв - коефіцієнт відповідальності;

Кя - коефіцієнт якості роботи.

Кв = Т: Тф, де Т - заданий термін виконання завдання, дні або години;

Тф - фактичний термін виконання завдання, дні або години.

 

п

Кя= 1 -∑ Кпі, де 1=1

Кпі - порушення при виконанні і-го завдання;

п- кількість порушень.

Рівень без дефектності праці впливає на виплату премії працівникові. Фактична величина премії визначається як добуток максимального проценту премії на коефіцієнт без дефектності праці.

Примітка: числова оцінка кожного порушення: порушення графіків поставок - 0,2; порушення місячних планів - 0,3; неритмічне завантаження цехів - 0,5; невиконання завдань з впровадження інновацій - 0,4; невиконання розпоряджень керівництва - 0,4; неоперативність в роботі - 0,3; порушення внутрішнього трудового розпорядку - 0,2; несвоєчасне складання і доведення до цехів місячних планів - 0,3.

 

Практичні завдання

 

Завдання 1. Визначити коефіцієнт без дефектності праці і величину премії управлінського персоналу.

 

Вихідні дані

 

варіанти Термін виконання завдань, дні Кількість порушень при виконанні завдань Розмір премії
заданий фактичний порушення графіку поставок продукції не виконання місячних планів не ритмічне завантаження цехів не виконання завдань з впровадження інновацій не виконання завдань керівництва не оперативність в роботі порушення внутрішнього трудового розпорядку несвоєчасне доведення місячних планів
      - - -     - - -  
      -     - - - - -  
        - - - - - -    
      -     - - - - -  
      - - - -     - -  
          - - -   - -  
      - - - -   -   -  
      - - -     - - -  
      -   - - -   -    
        -     - - - -  
          - - - - - -  
      - -   - - -      
      - -     - - - -  
      - - -   - -   -  
        - - - -   - -  

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Після виконання практичної роботи студенти повинні знати:

- поняття контролю та його види;

- механізм дії системи контролю;

- необхідність проведення контрою.

Уміти:

- застосовувати механізм дії контролю за діяльністю управлінських працівників;

- визначати коефіцієнт без дефектності праці і величину премії управлінського персоналу.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.05 сек.)