АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Методичні вказівки щодо виконання завдання. Завдання1 Ознайомитись з основними вимогами щодо структури та змісту посадових інструкцій.Законспектувати в зошит для практичних робіт основні положення

Читайте также:
  1. I. ПЕРЕВІРКА ДОМАШНЬОГО ЗАВДАННЯ
  2. I.ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  3. II Завдання додому
  4. II. ЗАВДАННЯ ТА ОБОВ'ЯЗКИ
  5. II. МЕТА, ЗАВДАННЯ ТА ШЛЯХИ ЇХ ВИКОННАННЯ.
  6. II. Основні напрями роботи, завдання та функції управління
  7. II. Практичне завдання.
  8. II. Практичне завдання.
  9. II. Тестові завдання
  10. IV рівень (одне завдання 4 бали)
  11. IІ Завдання додому
  12. IІ Завдання додому

 

Завдання1 Ознайомитись з основними вимогами щодо структури та змісту посадових інструкцій.Законспектувати в зошит для практичних робіт основні положення

Основою для розробки посадових інструкцій у всіх ланках апарату управління може бути Примірне положення про основні функції керівних працівників і спеціалістів промисловості. У кожному випадку посадові інструкції повинні забезпечувати:

• дотримання принципу єдиноначальності і персональної відповідальності працівника за доручену ділянку роботи;

• органічний зв'язок підрозділів та найбільш доцільне поєднання обов'язків і повноважень між ними;

• чітку систему підпорядкованості;

• створення умов для вирішення виробничих питань на можливо нижчому рівні управління;

• оптимальну норму обслуговування та кількість керівних об'єктів і виконавців. При розробці посадових інструкцій велику увагу слід приділяти правильному розподілу прав між управлінськими працівниками.

Кожний працівник повинен мати права, достатні для ефективнішого виконання покладених на нього обов'язків. Неправильне співвідношення між правами, з одного боку, обов'язками та відповідальністю, з другого, завжди негативно позначається на ефективності функціонування системи управління. Надмірність прав мри недостатній відповідальності зумовлює свавілля і суб'єктивізм. Надмірність прав (що найчастіше спостерігається) призводить до створення зайвих перешкод у роботі, зниження оперативності І дієвості управління.

Посадова інструкція - це узаконене положення про правиль­не співвідношення обов'язків, прав та відповідальності посадових осіб.

Типова посадова інструкція керівника чи спеціаліста включає в себе такі розділи: загальні положення, обов'язки, права та відповідальність.

У розділі «Загальні положення» викладаються основні завдання посадової особи, порядок її призначення і звільнення, зазначається, хто їй і кому вона підлегла, якими документами керується у своїй пильності.

У розділі «Обов'язки» відображені обов'язки керівника або спеціаліста, його функції з планування, розробки технологічних заходів, контролю, оперативного керівництва, організації праці, впровадження наукових розробок, постачання та збуту, фінансової діяльності, оплати праці, підготовки кадрів, охороні праці.

У розділі «Права» викладено коло питань, які керівник або спеціаліст повинен вирішувати самостійно, зміст роботи з безпосередніми підлеглими (прийом на роботу), а також перелік питань, з я них керівник чи спеціаліст може представляти інтереси підприємства.

У розділі «Відповідальність» вказується, за що несе відпо­відальність керівник чи спеціаліст: за точне і своєчасне виконаний покладених на нього обов'язків, за дотримання встановленого порядку. У розділі перераховуються найважливіші функції, за виконання яких він несе персональну відповідальність.

Кваліфікаційний довідник включає кваліфікаційні характеристики посад керівників підприємства і їх структурних підрозділів, спеціалістів, зайнятих інженерно-технічними, економічними та іншими роботами, а також службовців, що здійснюють підготовку і оформлення документації, облік і контроль, господарське обслуговування. Він забезпечує правильне вирішення питань розподілу праці між зазначеними працівниками, сприяє єдності при визначенні посадових обов'язків і вимог, що до них пред'являються.

Характеристика кожної посади має в основному три розділи. У першому розділі «Посадові обов'язки» перераховані функції, які повністю або частково доручаються робітнику, який обіймає дану посаду.

У розділі «Повинен знати» відображаються основні вимоги, що пред'являються до працівника щодо спеціальних знань, а також знань законодавчих актів, положень, інструкцій та інших керівних і нормативних документів, методів і засобів, які робітник повинен вміти застосовувати при виконанні посадових обов'язків.

У розділі «Кваліфікаційні вимоги» визначені рівень і профіль спеціальної підготовки робітника, необхідні для виконання покладених на нього обов'язків і вимоги до стажу роботи.

Конкретний перелік основних посадових обов'язків, встановлюється посадовими інструкціями, які розробляються на підприємстві і затверджуються у встановленому порядку керівниками або їх заступниками на основі погодження з профспілкою. При необхідності обов'язки, що включаються в характеристику тієї чи іншої посади, можуть бути розподілені між кількома виконавцями без збільшення чисельності працівників у порівнянні з певними нормативами. У процесі постійного вдосконалення організації праці, впровадження технічних засобів, проведення заходів щодо підвищення ефективності праці робітників (рахунок збільшення обсягу виконуваних робіт, скорочення чисельності персоналу) можливе економічно доцільне розширення кола обов'язків працівника в порівнянні з встановленими характеристиками. У цих випадках робітнику може бути доручено виконання обов'язків, передбачених характеристиками інших посад, що схожі за змістом виконуваних робіт, тобто відносяться до однієї функції управління, рівні за складністю, виконання яких не потребує іншої спеціальності, кваліфікації, змін назви посади.

Для виконання цього завдання за зразок можна взяти нижче наведені посадові інструкції.

 

Завдання 2 За наведеними прикладамирозробити посадову інструкцію менеджера

 

ПОСАДОВА ІНСТРУКЦІЯ

Головного інженера

Посадові обов'язки

Визначає технічну політику, перспективи розвитку підприємства і шляхи реалізації комплексних програм за всіма напрямками вдосконалення, реконструкції і технічного переозброєння діючого виробництва, його спеціалізації і кооперації.

Організує розробку і виконання планів впровадження нової техніки, технологій, планів організаційно-технічних заходів, планів науково-дослідних і дослідно-конструкторських робіт.

Забезпечує підготовку виробництва, технічну експлуатацію, ремонт і модернізацію устаткування.

Здійснює контроль за дотриманням проектної, конструкторської, технологічної дисципліни, правил і норм з охорони праці, техніки безпеки, виробничої санітарії, пожежної безпеки, вимог природоохоронних, санітарних та інших органів.

Забезпечує своєчасну підготовку технічної документації (креслень, специфікацій, технічних умов, технологічних карт).

Складає договори з науково-дослідними, проектними організаціями, вищими навчальними закладами на розробку нової техніки і і виробничих технологій.

Проводить заходи щодо вдосконалення організації виробництва, праці і управління на науковій основі, впровадження обчислювальної техніки, механізації і автоматизації інженерних і управлінських робіт.

Права

Знати і виконувати розпорядження і накази, інші нормативні матеріали вищестоящих і інших органів, що стосуються діяльності підприємства, профілю, спеціалізації і особливостей структури підприємства, перспективи розвитку підприємства і галузі, технологіївиробництва продукції підприємства, порядку розробки і затвердження планів виробничо-господарської діяльності, методів і господарювання і управління підприємством.

Кваліфікаційні вимоги

Вища технічна освіта і стаж роботи за спеціальністю на керівних посадах з відповідного профілю підприємства галузі народного господарства не менше 5-ти років.

 

ПОСАДОВА ІНСТРУКЦІЯ

Начальника сектора телекомунікаційних систем відділу

автоматизації

Загальні питання

Начальник сектора телекомунікаційних систем відділу автоматизації підпорядковується безпосередньо начальнику відділу, а також дирекції управління телекомунікацій та комп'ютеризації Центрального банку.

У своїй роботі начальник сектору керується чинним законодавством України, Статутом підприємства, Положенням про відділ автоматизації, а також цією посадовою інструкцією.

На посаду начальника сектора може бути призначена особа з вищою освітою, яка має не менше двох років стажу роботи в банківській системі.

Начальник сектора:

узгоджує питання технічних взаємодій з головним інженером відділу;

здійснює керівництво всіма питаннями функціонування сектору;

керує розробкою всіх видів продукції сектору;

організовує роботу сектору і несе відповідальність за виконання завдань, покладених на сектор;

виконує узгодження робочих питань з функціональними підрозділами дирекції стосовно справ сектору.

Обов'язки

Керувати і брати безпосередню участь у розробці технічних завдань, приймати рішення з функціональної, організаційної та інформаційної структури програмно-технічних засобів.

Організовувати та підтримувати єдиний інформаційний простір дирекції засобами електронних взаємодій.

Вносити пропозиції щодо підвищення ефективності викорис­тання програмно-технічних засобів у межах дирекції.

Приймати рішення з приводу документів, які мають відношення до зв'язку і взаємодії елементів програмних комплексів.

Нести відповідальність за невиконання завдань, покладених ми нього, якщо таке невиконання не є наслідком надзвичайних обставин.

Надавати технічні консультації працівникам дирекції стосов­но питань, які знаходяться в межах його компетенції.

Права

Брати участь у вирішенні питань, пов'язаних з діяльністю сектору.

Надавати обов'язкові до виконання вказівки підлеглим працівникам з підготовки чи доопрацювання останніми програм­но-технічних рішень, інформації та документів, які використовувалися в дирекції в межах своїх повноважень.

Надавати пропозиції і брати участь у визначенні стратегічних напрямків розвитку комунікаційних засобів.

Визначати терміни реалізації рішень з розвитку телеко­мунікацій.

Контролювати впровадження елементів і складових систем комунікаційного забезпечення.

Надавати пропозиції щодо придбання апаратно-програмних засобів, необхідних для розвитку комп'ютерної мережі дирекції.

Пропонувати заходи матеріального заохочення і стягнення до працівників сектору.

Отримувати для вивчення документи, які необхідні для виконання поточних і перспективних завдань.

 

ПОСАДОВА ІНСТРУКЦІЯ

Начальника матеріально-фінансової групи

Загальні положення

Начальник матеріально-фінансової групи:

1. Організовує роботу відповідно до головного завдання - забезпечити разом із головним бухгалтером правильну постановку бухгалтерського обліку та фінансової діяльності.

2. Здійснює керівництво та організацію обліку.

3. Призначається та звільняється від посади яку обіймає правлінням товариства.

4. Підпорядковується безпосередньо головному бухгалтеру.

5. У практичній діяльності керується Статутом підприємства.

 

Обов'язки

Начальник матеріально-фінансової групи зобов'язаний:

1. Брати участь у встановленні потреб підприємства в матеріальному стані.

2. Розробляти разом з працівниками групи єдині планово-облікові ціни товарно-матеріальних засобів.

3. Приймати первинні документи з реалізації продукції.

4. Складати журнали-ордери.

5. Нараховувати амортизацію.

6. На початку звітного року виконувати розрахунки з нараху­вання амортизаційних відшкодувань.

7. Приймати касові документи.

8. Перевіряти правильність складених документів.


Права

Начальник матеріально-фінансової групи має право:

1. Давати накази працівникам планово-облікового відділу з пи­тань бухгалтерського обліку та складання звітності.

2. Вимагати від керівників правильного оформлення документів та вчасного їх подання.

3. Підписувати документи, які потребують його підпису.

4. Вимагати чіткого виконання зобов'язань.

5. Вносити пропозиції щодо ведення фінансових справ.

6. Призупинити дію розпоряджень, які суперечать чинному законодавству.

7. Не приймати документи, які суперечать чинному законодавству.

8. Повідомляти керівництво про дію адміністрації колективу, підприємства, які суперечать чинному законодавству.

9. Вносити зміни, корективи головному бухгалтеру з матеріаль­ного заохочення робітників.

 

Відповідальність

Начальник матеріально-фінансової групи несе відповідальність за:

1. Правильну організацію бухгалтерського обліку.

2. Введення прогресивних форм і методів бухгалтерського обліку.

3. Виконання обов'язків працівників.

4. Оформлення документів.

5. Своєчасність бухгалтерських звітів.

6. Своєчасність проведення інвентаризації.

7. Збереження документів.

 

ПОСАДОВА ІНСТРУКЦІЯ

Інженера II категорії сектору дослідження ринку, реалізації та збуту Загальні положення

Інженер II категорії сектору дослідження ринку, реалізації та збуту (далі за текстом «Сектор збуту») є відповідальною особою за дослідження ринку, реалізацію і збут продукції. Інженер підпорядковується керівнику сектору збуту.

Робота інженера II категорії сектору дослідження ринку, реалізації та збуту полягає в:

• організації та проведенні маркетингових досліджень;

• складанні аналітичних оглядів кон'юнктурного та прогнозованого характеру з матеріалів маркетингових досліджень;

• розробці рекомендаційних програм-стратегій виходу підприємства на ринки збуту.

У своїй роботі провідний інженер керується такими документами:

1. Положенням про сектор дослідження ринку.

2. Діючою інструкцією.

3. Чинним законодавством України.

4. Діючими на заводі положеннями, правилами, інструкціями, стандартами і нормами.

5. Наказами, розпорядженнями і вказівками керівництва сектору і заводу.

 

Обов'язки

На інженера II категорії сектору збуту покладаються такі обов’язки:

• вивчення загальноекономічної кон'юнктури та перспектив розвитку галузі;

• вивчення перспектив розвитку існуючих ринків збуту, а також виявлення потенційних ринків;

• розробка та пред'явлення керівництву прогнозів з кон’юктури та ємності ринку збуту;

• вивчення та систематизація відомостей про конкурентів;

• вивчення можливостей власного підприємства, виявлення І рівня конкурентоспроможності продукції, яка виробляється;

• створення та ведення баз даних за всіма напрямками спостережень;

• розробка стратегії маркетингу на основі аналізу кон'юнктури ринку;

• розробка прогнозів розвитку галузей і конкуренте спроможності продукції, яка виробляється;

• аналіз обсягів виробництва та реалізації продукції, організація збуту на аналогічних підприємствах у країні та за кордоном, розробка замовлень з використанням попереднього досвіду;

• набір портфеля замовлень;

• забезпечення надходжень коштів на завод; виїзд у відрядження для вирішення службових питань; систематичне підвищення своєї кваліфікації.

 

Права

Інженер II категорії сектору дослідження ринку, реалізації таї збуту має право:

• діяти в межах своєї компетенції від імені підприємства представляти його в інших установах та організаціях;

• здійснювати маркетинговий контроль, вносити пропозиція керівництву щодо призупинення рішень керівників іншим підрозділів, що можуть призвести до погіршення позиція підприємства на ринку збуту, зашкодити його іміджу;

• отримувати у встановленому порядку від керівників сектору збуту матеріали та інформацію, необхідну для вивчення конкурентоспроможності продукції, що виробляється н підприємстві в цілому;

• готувати і подавати замовлення для залучення у встановленому порядку інших організацій для проведення маркетингових досліджень в інтересах підприємства.

Відповідальність

Інженер II категорії сектору дослідження ринку, реалізації і збуту несе відповідальність за:

• організацію та якісне виконання маркетингових дослідження та забезпечення обліку їх результатів на всіх етапах життєвої циклу продукції;

• достовірність та підтвердження прогнозної інформації;

• вибір найбільш ефективних та економічних методів дослідження ринку та власного підприємства;

• виконання завдань та обов'язків, покладених на нього дійсною інструкцією та повне використання наданих прав.

 

ПОСАДОВА ІНСТРУКЦІЯ

Провідного економіста по праці

Загальні положення

1. У практичній діяльності керується Статутом підприємства.

2. Будує роботу, виходячи з головного свого завдання - організувати на підприємстві планування та нормування оплати праці.

3. Призначається та звільняється від посади, яку обіймає, прав­лінням підприємства, за поданням головного бухгалтера.

4. Підпорядковується безпосередньо головному бухгалтеру.

Економісту по праці підпорядковуються всі працівники відділу оплати праці, які займаються питаннями планування, обліку, контролю, аналізу праці та оплати спеціалістів, керівників.

Обов'язки

Провідний економіст по праці зобов'язаний:

1. Організувати контроль за дисципліною праці.

2. Брати участь у розробці плану-графіка документообігу.

3. Надавати методичну допомогу спеціалістам та керівникам.

4. Проводити інструктаж з оформлення первинних документів з оплати праці та нарахування, контролю та її аналізу, фонду оплати праці.

5. Вводити прогресивні форми, методику планування і бухгал­терського обліку.

6. Аналізувати ефективність застосування форм та систем оплати праці.

7. Контролювати проведення заходів з підвищення продуктивність праці.

8. Брати участь у розробці перспективних та річних підприємницько-фінансових планів підприємства.

9. Розробляти технологічні карти з виготовлення продукції.

10. Здійснювати нормування праці на підприємстві.

11. Розраховувати фінансовий стан підприємства.

12. Контролювати правильність тарифікації робіт.

13. Розробляти системи оплати праці та умови їх призначення на основі типового положення про оплату праці.

14.Складати штатний розклад відповідно до типових штатних розкладів, нормативних схем посадових окладів.

15.Розробляти спеціальні умови про оплату праці.

16. Приймати та перевіряти правильність ведення табеля об­ліку робочого часу на адміністративно-управлінський та обслуго­вуючий персонал.

17. Брати участь у складанні форм річного звіту з праці та її оплати.

18. Забезпечення ведення архівів та збереження документів групи.

19. При відсутності окремих робітників групи забезпечити виконання їх обов'язків.

 

Права

Провідний економіст по праці має право:

1. Вимагати від своїх підлеглих чіткого виконання обов'язків.

2. Підписувати первинні документи з обліку праці та її оплати.

3. Давати вказівки керівникам, спеціалістам підрозділів.

4. Зупиняти дії розпоряджень, наказів керівників, якщо вони не відповідають законодавству.

5. Вносити пропозиції з добору кадрів на підприємстві.

6. Повідомляти керівництво про діяльність адміністрації підприємства, про порушення законодавства.

7. Вносити корективи щодо удосконалення організації праці її оплати.

8. Не приймати до виконання документи, які порушують законодавство.

 

Відповідальність

Провідний економіст по праці несе відповідальність за:

1.Своєчасну та якісну розробку різних планів.

Своєчасність та якість оформлення бухгалтерських документів по праці та з її оплати.

Забезпечення правильності організації нормування та о ти праці.

Виконання обов'язків покладених на нього чинним законодавством.

Дотримання трудової дисципліни.

Правильність і достовірність бухгалтерського обліку звітності.

Підготовку в строки, що встановлені, достовірної інформації.

Правильне використання фонду оплати праці.

Покриття незаконних дій підприємства.

Організацію збереження документів.

 

Після виконання практичної студенти повинні знати:

- вимоги до складання посадових інструкцій;

- структуру посадових інструкцій;

Уміти:

- складати посадові інструкції відповідно кваліфікації працівника;

- визначати обов’язки працівників с/г підприємств.

Практична робота № 9

ІНФОРМАЦІЯ ТА КОМУНІКАЦІЇ В МЕНЕДЖМЕНТІ

 

Мета: ознайомитись з інформаційним забезпеченням процесу управління, проаналізувати ефективність комунікаційного процесу.

 

Методичні вказівки щодо виконання завдання

 

Завдання 1. Кожен претендент на робоче місце створює певний ризик для роботодавця. Помилка при наймі на роботу - це неабиякі додаткові витрати, пов'язані зі зниження продуктивності, коштами на навчання та пошук заміни.

Щоб зменшити цей ризик, роботодавець завжди шукає людей з високою мотивацією до праці, які розуміють, що означає їх діяльність і демонструють високий ступінь підготовки до неї.

Інтерв'ю при прийнятті на роботу - це можливість продемонструвати свої переваги передбачуваному роботодавцеві, оцінити роботу, роботодавця та фірму. Інтерв'ю допомагає вирішити чи відповідає дане робоче місце потребам та інтересам вашої кар'єри, чи належить роботодавець до такого типу, на якого хотілося б працювати.

Щоб подати свої переваги у належному вигляді, зменшити хвилювання, необхідно підготуватися.

Треба мати всі свої документи та інформацію, пов'язану з роботою.

Захопіть із собою на інтерв'ю копії паперів, які ви надіслали роботодавцю.

Дізнайтеся якомога більше про фірму - про її вироби або послуги, її місце в економіці, правила і практику наймання на роботу.

Занотуйте свої запитання, які хочете з'ясувати під час інтерв'ю.

Ознайомтесь зі звичайним заробітком на тому місці, якого прагнете.

Заплануйте час на інтерв'ю (щоб не було тиску і квапливості).

Найкращий спосіб підготовки до співбесіди - провести декілька тренувань з одним або двома друзями. Продумайте одяг на інтерв'ю. Кольори та моделі повинні бути скоріше консервативними та скоординованими. Одягніться трохи краще, ніж на роботу. Не одягайтеся краще, ніж роботодавець!

Приїздіть заздалегідь. Демонструйте хороші манери.

Не паліть, не їжте, не пийте і не жуйте жувальну гумку під час інтерв'ю, якщо тільки вам не запропонувати цього зробити і роботодавець не робить того ж самого.

Будьте приємним, але діловим. Спочатку представтесь та посміхніться. Будьте впевнені в собі, але не занадто.

Дозвольте роботодавцю керувати ходом інтерв'ю. Ваші відповіді повинні бути щирими і короткими, але вичерпними.

Говоріть про свою кваліфікацію без перебільшень. Питання або твердження роботодавця підкажуть вам тип працівника, якого він шукає.

Не переконуйте, що ви вмієте і можете все зробити.

Не критикуйте минулих або теперішніх роботодавців, викладачів або колег.

Не обговорюйте свої особисті, домашні або фінансові проблеми, якщо тільки вас про них не спитають.

Не поспішайте задавати питання, якщо вас не просять їх задавати, але не бійтеся спитати те, що вам необхідно знати.

Після того, як ви спитаєте про це, вислухайте відповіді співбесідника і потім, якщо можливо, згадайте про що не будь щодо вашої освіти або з досвіду вашої попередньої роботи, що має безпосереднє від ношення до отриманої відповіді.

Будьте готові назвати приблизно заробітну плату, яка вам потрібна, але не раніше, ніж цю тему почне роботодавець. Будьте реалістичні під час обговорення заробітку.

Головним у ваших запитаннях та відповідях на першій співбесіді має бути фірма і те, що ви зможете для неї зробити, а не те, що фірма буде платити вам.

Розмір заробітку звичайно вказують в оголошеннях про найм. Але коли посада вже буде вам запропоновано ви можете обговорити і розмір винагороди.

Наприкінці співбесіди слід з'ясувати, якими будуть ваші подальші дії. Чи будуть ще додаткові співбесіди, чи слід надавати додаткову інформацію про себе, коли буде прийнято остаточне рішення?

Намагайтеся закінчити співбесіду в позитивному тоні, підтвердити свою зацікавленість щодо отримання даного місця і відзначте, чому саме ви будете потрібним кандидатом на роботу.

Подякуйте співбесіднику після закінчення розмови.

Підсумуйте співбесіду. Спитайте себе:

• Чи не забув я чогось?

• Що я сказав такого, що, здається, зацікавило роботодавця?

• Чи дізнався про все, що мені потрібно знати про цю роботу?

• Чи забув або соромився спитати про щось суттєве?

• Чи не говорив надто багато? Мало?

• Чи не був я надто напруженим? Агресивним?

• Як я можу покращити своє наступне інтерв'ю?

 

Завдання 1. Ознайомитись з тезами до співбесіди при прийнятті на роботу. Підготуватись до можливої ролі роботодавця, дати письмові відповіді на запитання претендента. Підготуватись до можливої ролі претендента, дати письмові відповіді на запитання роботодавця. Провести співбесіду при прийнятті на роботу.

 

Тези до співбесіди при прийнятті на роботу

 

Підготуйтесь до можливої ролі роботодавця, уявіть себе менеджером фірми і дайте письмові відповіді на такі запитання претендента:

1. Як буде складатися мій робочий день?

Ваш робочий день буде

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

2. Кому безпосередньо я буду підпорядкований? Можу я зустрітися з ним?

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

3. Чи буде хтось у моєму підпорядковані? Можна з ним зустрітися?

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

4. Які програми навчання та підготовки надаються?

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

5. Які є можливості для службового та професійного зростання?

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

6. Чому це місце залишив попередній співробітник? Як давно?

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

7. Які плани у фірми щодо... (назвіть деякі проекти та зміни, про які читали...)?

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Сучасні роботодавці можуть спитати: (Підготуйтесь до можливої ролі претендента, уявіть, що ви шукаєте нове місце роботи і даєте письмові відповіді на такі запитання роботодавця):

1. Чому ви вважаєте, що підходите для цієї роботи?

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

2. Чого ви хочете від нової роботи?

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

3. Чому ви хочете працювати у цій фірмі?

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

4. Що ви можете зробити для цієї фірми?

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

5. Що б ви хотіти робити через п'ять років від цього дня?

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

6. Що ви збираєтесь робити, якщо...(і далі опис якої не будь критичної ситуації на новому робочому місці?)

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

7. Чому ви залишили попереднє місце роботи?

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

8. Які предмети подобалися вам у школі?

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

9. Як часто ви пропускали навчання або роботу в минулому році?

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

10. Як могли б ви описати самого себе?

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

11. Якого типу роботи ви понад усе любите виконувати?

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

12. Якого роду досягнення та результати приносять вам найбільше
задоволення?

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

13. У чому ваша основна перевага? (відповідайте про те, що має безпосереднє відношення до передбачуваної роботи).

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

14. У чому ваша основна слабкість? (обов'язково згадайте у відповіді ваші сильні сторони, знову ж таки пов'язані з роботою).

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

15. Якою була ваша сама серйозна помилка?

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

16. Щоб ви хотіли змінити у своєму минулому? (засудження, звільнення - прагніть показати, який урок для себе ви з цього винесли і чого він навчив вас. Продемонструйте, як ви навчилися долати перешкоди на своєму шляху та власні недоліки, що сьогодні ви почуваєте себе готовими до більш складної роботи).

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

17. Що вас дратує?

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

18. Що вам подобалось і що не подобалось на попередній роботі?

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

19. Які ваші цілі в житті? Як ви плануєте їх досягти?

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

20. Чи захочете ви поїхати в будь-яке місце, де ви знадобитесь фірмі?

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

21. Як ви проводите дозвілля?

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

22. Чому ви думаєте, що ми повинні прийняти вас на роботу?

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Після виконання практичної роботи студенти повинні знати:

- поняття інформаційної системи, комунікацій;

- правила ефективного спілкування менеджера;

- роль комунікацій у досягненні мети.

Уміти:

- слухати співрозмовника, давати поради;

- правильно і точно висловлювати власну думку;

- правильно вести себе із співрозмовником в ролі роботодавця і в ролі претендента на посаду.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.045 сек.)