АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Методичні вказівки до виконання роботи. Автоматичні вимикачі (автомати) - більш досконалі захисні апарати в порівнянні з запобіжниками

Читайте также:
  1. B Хід роботи.
  2. I.ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  3. II. Основні напрями роботи, завдання та функції управління
  4. III. Організація роботи з підготовки та направлення структурними підрозділами органів ДПС запитів на встановлення місцезнаходження платника податків
  5. III. Основний зміст роботи
  6. K вн – середній коефіцієнт виконання норм вироблення всіма робітниками, що обслуговуються.
  7. L Перевірка виконання домашньої задачі.
  8. V. ЗАВДАННЯ ДО ПРАКТИЧНОЇ ЧАСТИНИ КУРСОВОЇ РОБОТИ
  9. V. РЕЖИМ РОБОТИ, ТРИВАЛІСТЬ РОБОЧОГО ЧАСУ ТА ВІДПОЧИНКУ
  10. VІ. ЗАХИСТ КУРСОВОЇ РОБОТИ
  11. VІІ. Оформлення роботи
  12. Алгоритм виконання курсової роботи

Автоматичні вимикачі (автомати) - більш досконалі захисні апарати в порівнянні з запобіжниками. Вони призначені для захисту електроустановок напругою від коротких замикань (електромагнітні розчіплювачі) і перевантажень (теплові розчіплювачі). В окремі типи автоматів можуть бути вмонтовані незалежні і або мінімальної напруги. Автомати також використовують для нечастих оперативних вмикань і вимикань електроустановок.

Автомати дорожчі запобіжників, більш складні по конструкції, мають більші габаритні розміри. Водночас ряд суттєвих переваг автоматів в порівнянні із запобіжниками (можливість швидкого включення після спрацювання, більш стабільні характеристики, можливість виконання окремих типів автоматів з нульовим захистом від зниження напруги, одночасне відключення всіх трьох фаз та ін.) обумовили їх широке застосування в електроустановках різного призначення.

В даний час найбільш широко використовують автоматичні вимикачі серій А3700, АЕ20М, АП50Б, ВА51 і ВА52. Технічні дані окремих типовиконань автоматичних вимикачів наведено в додатку 23.

При розрахунку мереж спочатку вибирають автоматичні вимикачі, а потім визначають площі січення проводів і кабелів. Автоматичні вимикачі вибирають за такими умовами:

де Uн.а. Uн.у.- відповідно номінальні напруги автомата і електроустановки, В;

Ін.а., Ін.у.- відповідно номінальні струми автомата і електроустановки, А;

Ін.т.р.- номінальний струм теплового розчіплювала автомата, А;

Ір.- робочий струм електроустановки, А;

kн.m- коефіцієнт надійності, Який враховує розкид по струму спрацювання теплового розчіплювала (приймають в межах 1,1...1,3);

Іс.е.р- струм спрацювання відсічки електромагнітного розчіплювача, А;

Ір.max- максимальний робочий струм електроустановки, А;

kн.e- коефіцієнт надійності,який враховує розкид по струму електромагнітного розчіплювала і пускового струму електродвигуна (приймають 1,25);

Ігр.від- граничний включає мий автоматом струм, А;

Ік.з. max- максимальний струм короткого замикання в місці встановлення автомата, А:

де Uн- номінальна напруга мережі, В;

zm - опір трансформатора, приведений до напруги 400 В, Ом;

zл – опір лінії від шин 0,4 кВ підстанцій до місця встановлення автомата, Ом.

При виборі площі січення проводів і кабелів, захищених автоматичними вимикачами необхідно, у відповідності до правил влаштування електроустановок, дотримуватись наступних умов.

Допустимий струм для провідників з полівінілхлоридною, гумовою і подібною по теплових властивостях ізоляцією, які прокладають в пожежонебезнечних і вибухонебезпечних приміщеннях, а також для освітлювальних мереж житлових, громадських і службово-побутових приміщень, при захисті їх від перевантаження і коротких замикань:

- для вимикачів, які мають тільки електромагнітний розчіплювач (відсічку):

- для вимикачів, які мають тепловий або комбінований розчіплювач:

де Іу а - струм уставки автоматичного вимикача, А.

Допускається для тих же провідників і вимикачів, які прокладають у пожежо-і вибухобезпечних приміщеннях:

 

Умови необхідно також дотримуватись:

- для кабелів з паперовою ізоляцією і вимикачів, які мають тільки відсічку;

- для провідників всіх марок і вимикачів з неурегульованою обернено залежною від струму характеристикою теплового розчіплювана, з відсічкою або без неї;

- для провідників з полівінілхлоридною, гумовою і аналогічною за тепловими властивостями ізоляцією і вимикачів з регульованою обернено залежною від струму характеристикою теплового розчіплювана.

Для кабелів з паперовою ізоляцією, ізоляцією із вулканізованого поліетилену і автоматів, які мають регульовану обернено залежну від струму характеристику теплового розчіплювана, виконують умову:

Але відповідний тривало допустимий струм повинен бути не менше розрахункового, тобто повинна виконуватись умова:

де k — поправочний коефіцієнт, який враховує невідповідність дійсних умов з прийнятими при складанні таблиць тривало допустимих струмів:

де kn1 -поправочний коефіцієнт на температуру навколишнього середовища;

kn2 - поправочний коефіцієнт на кількість прокладених проводів, кабелів;

кn3 - коефіцієнт, який враховує повторно-короткочасний режим роботи електроспоживачів, прокладання в особливому грунті і інше.

Якщо умова не виконується, то вибирають найближчу більшу площу поперечного січення провідника.

На відгалуженняхдо електродвигунів з короткозамкнутим ротором у вибухо-небезпечних зонах:

а у вибухонебезпечних:

Для всіх провідників, які прокладені до електродвигунів,необхідно також щоб викон у вались умови:

-для автоматичних вимикачів, які мають тільки відсічку

-для автоматичних вимикачів з нерегульованою обернено залежною від струму характеристикою при будь якому струмі уставки відсічки, якщо вона є

Розглянувши вимоги правил влаштування електроустановок можна встановити, що в якості захисних апаратів доцільно застосовувати автоматичні вимикачі з комбінованими розчіплювачами. Вибір автоматичних вимикачів з одним електромагнітним розчіплювачем при захисті мережі, в якій є пускові струми, від коротких замикань і перевантажень призводить до значного завищення площі січення провідників.

Приклад 3. Від розподільчого пункту РІІ (рис. 3.1) до силового щита РЩ кабель з мідними жилами в землі, де температура рівна +20°С. В приміщенні з температурою +25°С від щита РЩ до електродвигунів прокладено проводи з алюмінієвими жилами і полівінілхлоридною ізоляцією в трубах. Освітлювальна магістраль виконана кабелем з алюмінієвими жилами, який прокладений відкрито. Напруга мережі 380/220В. Характеристика електроспоживачів наведена в таблиці 3.1.

Вибрати автоматичні вимикачі з комбінованими розчіплювачами, площу поперечного перерізу проводів і кабелів для електричної мережі.

 

Таблиця 3.1. Характеристика споживачів до прикладу 3

Двигун М1 Двигун М2 Освітленя, Росв, кВт Коефіцієнт одночасності (k0) на ділянці РП-РЩ  
Ін kі kз Ін kі
15,1 7,5 0,9 3,52 5,5 1,0 6,6  

Рис.3.1. Розрахункова схема електромережі до прикладу З.

 

РІШЕННЯ

ЛІНІЯ РЩ-Росв.

Робочий струм лінії:

Номінальний струм вставки теплового розчіплювача вибираємо за умовою:

.

Приймаємо автоматичний вимикач (QF4) типу ВА51-25-340010030УХЛ3 з нерегульованою обернено залежною від струму характеристикою теплового розчіплювала і струмом спрацювання електромагнітного розчіплювала (відсічка) .

Січення струмоведучих жил кабеля визначаємо за умовами:

За додатком 3 (для трижильних кабелів з алюмінієвими жилами, які прокладені відкрито) з врахуванням мінімально допустимого січення струмоведучих жил визначаємо найближче більше значення допустимого струму:

Даному значенню тривало допустимого струму відповідає січення струмопровідних жил q=2,5 мм2. Отже, приймаємо кабель марки АВВГ(4х2,5).

ЛІНІЯ РЩ-М2

Робочий струм електродвигуна М2:

Пусковий струм електродвигуна:

Струм уставки теплового розчіплювала автомата вибираємо за умовою:

Струм спрацювання електромагнітного розчіплювача вибираємо за умовою: .

Приймаємо автоматичний вимикач (QF3) типу ВА51Г25-340010РЗ0УХЛ3 з регульованою обернено залежною від струму характеристикою теплового розчіплювача і струмом спрацювання електромагнітного розчіплювача- .

Теплові розчіплювачі даного автоматичного вимикача можуть регулювати силу струму неспрацювання в межах (0,8...1) Ін.т.р.. Визначаємо кратність сили струму уставки автомата:

.

Переріз струмоведучих жил проводів визначаємо за умовами:

.

За додатком 1 з врахуванням мінімально допустимих перерізів струмоведучих жил проводів в електропроводках (для трьох одножильних проводів з алюмінієвими жилами, які прокладені в одній трубі) визначаємо найближче більше значення тривало допустимого струму:

Даному значенню допустимого струму відповідає переріз струмоведучих жил q=2,0 мм2. Отже, приймаємо прокладання проводів АПВ4(1х2,0).

ЛІНІЯ РЩ-М1

Приймаємо автоматичний вимикач (QF2) типу ВА51Г25-340010РЗ0УХЛ3 з даними: і .

.

Переріз струмоведучих жил проводів визначаємо за умовами:

За додатком 1 (для трьох одножильних проводів, які прокладені в одній трубі) визначаємо найближче більше значення тривало допустимого струму:

.

Даному значенню допустимого струму відповідає переріз струмоведучих жил q=2,0 мм2. Отже, приймаємо прокладання проводів АПВ 4(1х2,0).

ЛІНІЯ РП-РЩ

Робочий струм лінії:

.

Максимальний робочий струм лінії:

Приймаємо автоматичний вимикач (QF1) типу ВА51-31-340010Р30УХЛ3 з даними і

Переріз струмоведучих жилкабеля, з врахуванням температури землі , вибираємо за умовами:

За додатком 2(трижильні прокладені в землі) визначаємо найближче більше значення тривало допустимого струму:

Даному визначенню допустимого струму відповідає переріз струмоведучих жил q=2,5 мм2. Отже, приймаємо прокладання кабеля ВВБ(4х2,5).

Таблиця 3.2. Зведена таблиця розрахунків до прикладу 3.

Параметр/Лінія РЩ-Росв РЩ-М2 РЩ-М1 РП-РЩ
Робочий струм, А 10,04 3,52 13,59 27,11
Максимальний струм, А 10,04 19,36 113,25 126,77
Тип автоматичного вимикача ВА51-25 ВА51Г25 ВА51Г25 ВА51-31
Номінальний струм теплового розчіплювача,А 12,5     31,5
Струм спрацюваня теплового розчіплювача, А 87,5      
Марка проводу (кабеля) АВВГ АПВ АПВ ВВБ
Переріз струмоведучих жил, мм2 2,5 2,5 2,5 2,5
Тривало допустимий струм проводу (кабеля),А 17,48      

Умова завдання. Від розподільчого пункту РІІ (рис. 3.2) до силового щита РІЦІ прокладено кабель з мідними жилами в землі, температура землі рівна +5°С. Від силового щита РІЦІ до силового щита РЩ2, які знаходяться в приміщенні, відкрито прокладено кабель з алюмінієвими жилами. Температура повітря в приміщенні +25°С. Від щитів РЩ1 і РЩ2 до електродвигунів прокладено проводи з алюмінієвими жилами в трубах. Освітлювальна магістраль виконана проводами з мідними жилами, які прокладено відкрито. Напруга мережі живлення 380/220 В. Характеристика електроспоживачів наведена в таблиці 3.3.

Вибрати автоматичні вимикачі з комбінованими розчіплювачами, площу поперечного перерізу проводів і кабелів для електричної мережі.

 

Рис. 3.2. Розрахункові схеми електричної мережі до практичної роботи №3

 

 

Таблиця 3.3. Варіанти завдань до практичної роботи №3.

 

Варіант Росв,кВт М1 М2 М3 М4 k0, (РП- РЩ1) №схеми
Л1 Л2 Ін,А k1 kз Ін,А k1 kз Ін,А k1 kз Ін,А k1 kз
  3,0 - 2,55 6,0 0,72 44,7 6,5 0,84 3,31 7,0 0,92 6,13 7,0 0,85 0,84 а
  1,5 12,0 3,31 7,0 0,74 37,0 6,5 0,82 10,7 7,5 0,90 - - - 0,86 б
  2,0 - 4,63 7,0 0,94 30,1 6,5 0,80 2,14 5,0 0,88 10,7 7,5 0,70 0,88 в
  2,5 10,0 6,13 7,0 0,90 22,9 6,5 1,00 3,52 5,5 0,85 - - - 0,90 г
  3,5 - 7,94 7,5 0,92 16,5 7,0 0,96 1,74 4,5 0,86 5,00 6,5 0,90 0,92 а
  3,5 8,0 10,7 7,5 0,88 12,3 7,0 0,94 2,26 4,5 0,94 - - - 0,94 б
  4,0 - 14,8 7,5 0,86 9,20 6,0 0,92 3,05 4,5 0,76 8,50 7,0 0,84 0,90 в
  5,5 6,0 21,1 7,5 0,75 7,10 6,0 0,90 4,20 6,0 0,74 - - - 0,92 г
  7,0 - 28,5 7,0 0,80 5,60 6,0 0,88 5,60 6,0 0,90 15,1 7,5 0,78 1,00 а
  5,5 4,0 34,5 7,0 0,84 4,20 6,0 0,86 2,07 4,0 0,92 - - - 0,82 б
  6,0 - 41,5 7,0 0,76 3,05 4,5 0,84 2,47 3,5 0,84 22,0 7,5 0,85 0,84 в
  6,5 2,0 55,5 7,5 0,75 2,26 4,5 0,82 3,32 3,5 0,88 - - - 0,85 г
  7,0 - 1,18 5,0 0,82 45,8 6,0 0,80 4,10 5,5 0,86 6,70 7,0 0,80 0,87 а
  7,5 14,5 1,69 5,0 0,84 39,0 6,0 0,84 6,20 6,0 0,75 - - - 0,88 б
  8,0 - 2,14 5,0 0,72 31,2 5,5 0,96 7,80 6,0 0,70 11,4 7,0 0,95 0,90 в
  8,5 12,5 2,75 5,5 0,70 25,5 6,0 0,84 10,5 6,0 0,76 - - - 0,93 г
  9,0 - 3,52 5,5 0,95 17,5 5,5 0,82 13,6 6,0 0,95 12,3 7,0 0,88 0,95 а
  9,5 5,5 5,00 6,5 1,00 13,6 6,0 0,70 17,5 5,5 0,90 - - - 0,92 б
  10,0 - 6,70 7,0 0,86 10,5 6,0 0,72 25,5 6,0 0,85 16,5 7,0 0,75 0,90 в
  10,5 7,5 8,50 7,0 0,70 7,80 6,0 0,74 31,2 5,5 0,80 - - - 0,85 г
  11,0 - 11,4 7,0 0,85 6,20 6,0 0,80 39,0 6,0 0,75 9,20 6,0 0,70 0,82 а
  11,5 2,5 15,1 7,5 0,80 4,10 5,5 0,85 7,94 7,5 0,72 - - - 0,92 б
  12,0 - 22,0 7,5 0,90 3,32 3,5 0,95 10,7 7,5 0,86 7,10 6,0 0,82 0,86 в
  12,5 4,5 28,5 7,0 0,92 2,47 3,5 0,82 6,13 7,0 0,90 - - - 0,88 г
  13,0 - 34,9 7,0 0,82 2,07 4,0 0,80 4,63 7,0 0,95 10,5 6,0 0,95 0,84 а
  13,5 9,5 42,5 7,0 0,95 1,54 4,0 0,88 3,31 7,0 0,86 - - - 0,90 б
  14,0 - 56,9 7,0 0,70 12,3 7,0 0,76 6,70 7,0 0,92 17,5 5,5 0,80 0,88 в
  14,5 11,5 1,31 4,5 0,85 16,5 7,0 0,78 8,50 7,0 0,88 - - - 0,80 г
  15,0 - 1,74 4,5 0,86 30,1 6,5 0,90 11,4 7,0 0,70 12,3 7,0 1,00 0,86 а
  6,5 12,0 1,75 6,0 0,70 59,6 6,5 0,86 9,20 6,0 0,80 - - - 0,84 б

 

Питання для самоконтролю

1.Які переваги автоматичних вимикачів перед запобіжниками?

2.Як визначити струм уставки теплового і електромагнітного розчіплювачів автоматичного вимикача для електродвигуна?

3.Які умови вибору площі перерізу проводів на відгалуженнях до електродвигуна?

4.Як перевірити неспрацювання електромагнітного розчіплювачавимикача при пуску електродвигуна?

5.На що вказує: буква Г в вимикачах серій ВА51 і ВА52?

6.В якій послідовності виконують розрахунки при виборі уставок струмів вимикачів і площі перерізу проводів?

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.014 сек.)