АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Вкажіть цільове призначення методики “Прогресивні матриці Равена”. Проаналізуйте структуру та змістовні компоненти методики, складіть програму діагностики інтелекту

Читайте также:
  1. D. структуру объекта и взаимоотношения его составляющих частей
  2. II. Критерії діагностики
  3. IV. Запишіть 2 приклади: один - пособництва зґвалтуванню, другий - готування до розбещення неповнолітніх (складіть фабули).
  4. IV. Складіть список КК зарубіжних держав, які перекладені на українську чи російську мову, вкажіть джерела, в яких вони опубліковані.
  5. PHP – скриптова мова програмування
  6. V. Запишіть 2 приклади вчинення замаху на злочини, передбачені статтями розділу ІІІ Особливої частини КК України (складіть фабули).
  7. V. Призначення на військові посади, переміщення по службі. Атестування військовослужбовців, які проходять військову службу за контрактом
  8. А)3 год після прибуття товарів у пункт призначення та може корегуватися на підставі законодавчих актів
  9. А. 3. 10 Алгоритм лікування та діагностики порушення ритму серця
  10. А. 3. 6 Алгоритм діагностики та лікування ішемічна хвороба серця
  11. А. С. Макаренко про програму формування особистості
  12. Азотисті основи як складові компоненти нуклеїнових кислот

Прогресивні матриці - Перша редакція методики здійснена Л.Пенроузом та Дж.Равеном у 1936 році. Далі розробкою займався Дж.Равен. Ґрунтується на положеннях гештальтпси­хології. Стандартні чорно-білі матриці (60 матриць, об’єднані у 5 серій: А, В, С, О, Е) призначені для досліджуваних 8-65 років; кольорові (36 матриць, об’єднані у 3 серії) - для досліджуваних 5-11 та 60- 89 років. Має Також розроблені матриці підвищеної складності (для індивідів з високим 1(2).

“Психодіагностика інтелекту ”

Мета: сформувати навички діагностики рівня розвитку загальних здібностей (інтелекту) особистості.

Оснащення: скорочений варіант методики “Стандартні прогресивні матриці Равена” (А-4 формат), бланки для відповідей, секундомір.; Дошки форм Сегена; Шкала вимірювання інтелекту Д.Векслера

Порядок роботи. Тестування здійснюється в індивідуальній формі. Психолог-дослідник коротко викладає мету дослідження та правила роботи з тестами. При цьому важливо досягти позитивного, зацікавленого ставлення досліджуваного до виконання завдань. Після цього психолог пропонує уважно вивчити інструкцію, відповідає на запитання, якщо такі виникли після її вивчення, та пропонує перейти до самостійної роботи з кожним тестом.

Обробка та аналіз результатів.
Висновки та рекомендації

6. Спираючись на розуміння сутності феномену креативності, проаналізуйте основні діагностичні показники креативності та методики їхнього вимірювання (на прикладі тестів креативності Ф. Вільямса), складіть програму діагностики креативності.

Набір креативних тестів Ф.Вільямса Розроблений Ф.Вільямсом у 1980 році. Тести оцінюють когнітивні та особистісні характеристики креативності дітей та підлітків від 5 до 17 років. Складається з трьох частин: 1) графічного тесту дивергентного мислення (діагностується продуктивність, гнучкість, оригінальність, розробленість мислення); 2) тесту особис-тісних творчих характеристик (оцінюється здатність ризикувати, допитливість, уява, чутливість до проблем); 3) оціночної шкали для вчителів та батьків

“Психодіагностика креативності”

Мета: сформувати навички діагностики рівня розвитку загальних здібностей (креативності)особистості.

Оснащення: тест дивергентного (творчого) мислення Вільямса, скорочений варіант методики; Тести творчого мислення Е.ГІ. Торренса(Діагностує дивергентне мислення дітей, починаючи з 5 років, та дорослих. Містить 12 тестів, які утворюють вербальну, фігурну та словесно-звукову батареї. Виявляються такі параметри креативності: продуктивність, гнучкість, оригінальність, розробленість.); Методика “Креативне поле” (Автор - Д.Б.Богоявленська (1969 рік). Діагностує рівень розвитку інтелектуальної ініціативи у дітей і дорослих. Методика є комплексом задач (“Циліндричні шахи”, “Система координат” та ін.), спрямованих на діагностування стимульно-репродуктив- ного, евристичного та креативного рівнів інтелектуальної активності.)

Порядок роботи. Тестування здійснюється в індивідуальній формі. Психолог-дослідник коротко викладає мету дослідження та правила роботи з тестами. При цьому важливо досягти позитивного, зацікавленого ставлення досліджуваного до виконання завдань. Після цього психолог пропонує уважно вивчити інструкцію, відповідає на запитання, якщо такі виникли після її вивчення, та пропонує перейти до самостійної роботи з кожним тестом.

Обробка та аналіз результатів.
Висновки та рекомендації

На основі визначення типології акцентуацій характеру вкажіть на цільове призначення методики ПДО (за А.Є. Лічко, М.Я. Івановим), складіть программу діагностики акцентуацій підлітка.

Патохарактурологіч­ний діагностичний опитувальник (ПДО) - Автори-А.Є.Лічко, М.Я.Іванов (1981 рік). Призначений для діагностики типу конституціональної психопатії та акцентуації у підлітків та юнаків (14-18 років). Опитувальник містить фрази, згруповані у 25 тем (самопочуття, настрій, сон, прокидання від сну, ставлення до їжі, ставлення до спиртних напоїв, сексуальні проблеми, ставлення до одягу, до грошей, до батьків, до друзів, до оточуючих, до незнайомих осіб, до самотності, до майбутнього, до нового, до невдач, до пригод і ризику, до лідерства, до критики, ставлення до опіки, до правил і законів, оцінка себе у дитинстві, ставлення до школи, оцінка себе у даний момент). За результатами обстеження виявляється 11 типів психопатій та акцентуацій підліткового віку: гіпертимний, циклоїдний, лабільний, астено- невротичний,сенситивний, психастенічний, шизоїдний, епілептоїдний, істероїдний, нестійкий, конформний типи. Також можливе отримання додаткових діагностичних показників: дисимуляція, індекс В (можливість змін характеру в зв’язку з резидуальним органічним ураженням головного мозку), реакція емансипації, психологічна схильність до алкоголізації, психологічна схильність до делінквентності, маскулінність-фемінність.

“Психодіагностика характеру ”

Мета: сформувати навички роботи з типологічним особистісним опитувальником (на прикладі Патохарактерологічного діагностичного опитувальника); дослідити акцентуації характеру

Оснащення: Патохарактерологічний діагностичний опитувальник,; Опитувальник Х.Шімішека(Призначений для діагностики акцентуаційних типів особистості (ґрунтується на концепції “акцентуаційних особистостей” К.Леонгарда). Складається з 88 запитань, на які досліджуваний має відповісти “так” чи “ні”. Не містить шкали неправди. Дозволяє віднести досліджуваного до одного з 10 типів акцентуаційних особистостей: демонстра­тивного, педантичною, застрягаючого, збудливого, гіпертнмного, дистимічного, тривожного, циклотимічного, екзальтованого, емотивного типу.); бланки для відповідей.

Хід роботи


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)