АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Запропонуйте 2-3 профконсультаційні ігри для підлітків. Вкажіть можливості їх використання

Читайте также:
  1. IV. Складіть список КК зарубіжних держав, які перекладені на українську чи російську мову, вкажіть джерела, в яких вони опубліковані.
  2. В Україні природно-заповідний фонд охороняється як національне надбання, щодо якого встановлюється особливий режим охорони, відтворення і використання.
  3. Вкажіть вид (види) звільнення особи від кримінальної відповідальності в числі підстав (умов) якого (яких), є вчинення нею злочину невеликої або середньої тяжкості вперше.
  4. Вкажіть вид злочинної організації, обов'язковою ознакою якої є озброєність.
  5. Вкажіть відповіді, в яких названі структурні елементи суспільних відносин?
  6. Вкажіть основні види методів прогнозування за класифікаційною ознакою «алгоритм виконання»
  7. Вкажіть правильну формулу моменту інерції механічної системи відносно полюса (точки) у випадку неперервного розподілу мас в механічній системі (наприклад, тверде тіло).
  8. Вкажіть правильну формулу моменту інерції механічної системи відносно полюса (точки).
  9. Вкажіть при вчиненні яких злочинів виключаються стадії їх вчинення?
  10. Вкажіть принципову відмінність харчових токсикоінфекцій від інфекційних захворювань?
  11. Вкажіть три основні ознаки, що визначають особливості авіаційного страхування
  12. Вкажіть цільове призначення методики “Прогресивні матриці Равена”. Проаналізуйте структуру та змістовні компоненти методики, складіть програму діагностики інтелекту.

«ХТО Є ХТО?»

Мета: дати можливість учасникам співставити свій образ із різними професіями на основі знань учнів один про одного.

Інструкція: «Зараз я буду називати професії, кожен протягом декількох секунд пови­нен подивитися на своїх товаришів і визначити, кому дана професія підійде найбільше. Далі я плесну в долоні і всі за командою одночасно повинні показати рукою на вибраного учня (того, який найбільше підходить для даної професії)».

Перед початком гри ведучий може запитати учасників, які професії для них найбільш ціка­ві і записати їх на дошці (10 — 15 назв), називаючи в подальшому професії з цього переліку. Це виключить випадки, коли названа професія буде нікому не цікава, або навіть неприємна.

Показавши рукою на свого товариша, всі повинні на деякий час завмерти, а ведучий сам по черзі підраховує, скільки рук показує на кожного учня, тобто чий образ, на думку біль­шості учасників, в найбільшій мірі відповідає даній професії.

«НАЙ-НАЙ...»

Мета: підвищити рівень орієнтації учнів у світі професій і кращому усвідомленню осо­бливостей професій, пов'язаних із престижем.

Інструкція: «Зараз вам буде запропоновано деякі незвичні характеристики професій, а валі необхідно буде по черзі назвати ті професії, які, на вашу думку, найбільше підходять даній характеристиці. Наприклад, характеристика: найгрошовитіша професія. Які професії є найбільш грошовитими?»

Важливим елементом даної ігрової вправи є обговорення. Ведучий повинен бути уваж­ним до думок різних учасників, оскільки оцінки можуть (і повинні) бути суб'єктивними. Разом з тим, виділення деяких «най - най» професій повинно грунтуватись на об'єктивних знаннях про них. Наприклад, якщо називається найгрошовитішою професія депутата, то молена уточнити в школяра, чи знає він, скільки заробляють депутати (в порівнянні з іншими високооплачуваними професіями).

Ведучий повинен заздалегідь підготувати найбільш незвичайні характеристики, напри­клад: «найзеленіша професія», «найсолодша професія», «найволохатіша професія», «найсмішніша професія», «найнепристойніша професія», «найдитячіша професія», «найсміливіша професія», «найгірша професія», «найнервовіша професія», «найчесніша професія», «найхо-лодніша професія», «найсмачніша професія».

«ЛЮДИНА - ПРОФЕСІЯ»

Мета: на асоціативному, образному рівні навчитися співвідносити людину (в тому чи­слі і себе) з професіями і, таким чином, підвищити готовність школярів розрізняти профе­сійні стереотипи.

Інструкція: вибирається учасник, якому доведеться відгадати іншого загаданого гра­вця. Він виходить у коридор, а інші швидко і пошепки вибирають будь-кого із присутніх

(вибрати можуть навіть того, хто зголосився відгадувати). Далі той, хто відгадує, по­вертається в кімнату і всім присутнім задає одне і те ж саме запитання: «З якою про­фесією асоціюється учасник, якого загадали?». Кожен повинен швидко відповісти, яку-про­фесію найбільше нагадує зовнішність загаданого учасника. При цьому різні учасники можуть називати одну і ту ж саму професію. Після того, як всі дали свої варіанти асоціацій, той, хто відгадує, називає тих, хто, на його думку, в найбільшій мірі відповідає названим професіям. На це йому дається три спроби.

У процесі обговорення можна запитати тих, кого відгадували: «Наскільки відповідає ва­ше уявлення про себе тим професіям, з якими вас асоціюють?», і тих, хто відгадував: «Чиї відповіді допомагали, а чиї заважали відгадувати?».

15. Складіть план співбесіди для професійного відбору до роботи в організації.

II. Конкретна підготовка:

1. Вивчення попередніх даних щодо конкретного кандидата (біографічна анкета, резюме тощо);

2. Скласти заздалегідь підготовлений план розмови на основі даних практичної кадрової діяльності (анкет, автобіографій, посадових інструкцій), а також достатніх знань про фахові вимоги конкретного робочого місця і наявних даних про кандидата (ознайомлення з анкетою). Чітко і правильно сформулювати основні питання.;

3. Планування часу для майбутньої зустрічі, складання спеціального графіку співбесіди;

4. Продумати, в яких умовах буде проходити співбесіда (місце, час, люди, конфіденціальність, сприятлива обстановка тощо);

III. Безпосередньо співбесіда

За принципом «лійки» - від загальних питань до більш конкретних.(широкий зміст перших питань не повинен стосуватися інтересів претендента)звертається увага на відповіді та на стан людини.Питання: 1)Чи є у вас питання і які вони.? 2) Розкажіть трохи про себе?. 3) Чому ви обрали таку роботу.? 4) Чи отримували ви пропозиції від інших організацій? 5)Чому ви хочете отримати цю роботу? 6) Які ваші сильні(слабкі) сторони? 7) Як ви уявляєте своє становище через 5років. 8)Які б зміни ви запропонували отримавши цю роботу? 9)На яку платню ви розраховуєте? 10) Чи не завадить ваше особисте життя даній роботі?

IV. Підведення підсумків співбесіди та оцінка кандидатів – має бути зроблене безпосередньо після співбесіди, у противному випадку гострота сприйняття зітреться і можуть упуститись важливі деталі. Визначення відповідності кандидата конкретним критеріям, вимогам, професіограмі.

16. Складіть перелік основних вимог до робочих рухів оператора при виконанні ним управлінських дій у СЛМ.

На швидкість робочих рухів впливають:

- напрямок рухів — там, де необхідна швидка реакція, краще робити рухи у напрямку до себе;

-просторова координація рухів — у горизонтальній площині швидкість рухів більша, ніж у вертикальній, швидкими рухи бу­дуть згори донизу, а повільними — знизу догори;

- навантаження — чим менше навантаження, тим швидші рухи.

На точність рухів впливають такі чинники:

• робоче положення людини — точні рухи виконуються краще в положенні «сидячи»;

• площина, де відбуваються рухи, — найбільша точність рухів досягається в горизонтальній площині,

• зона роботи — похибка влучання рукою у задану точку ста­новить 15—20 см у середній зоні нижче грудей та 30—40 см у край­ніх зонах;

• навантаження — просторова точність рухів за невеликого навантаження (до 25 % максимального зусилля) найкраща, у разі збільшення навантажень точність робіт зменшується.

Точнісні характеристики мають велике значення в тому випадку, коли відсутня можливість здійснювати зоровий контроль у процесі рухової дії. До них відносяться напрямок, розмах, тривалість і сила руху. Найбільш точні відчуття характерні для рухів, здійснюваних на відстані 15-35 см від середньої точки тіла.

Силові характеристики рухів оператора повинні враховуватися при виборі органів управління з точки зору величин їх опорів переміщенню на приводних елементах.

Надійність рухів оператора зазвичай хар-ся вірогідністю правильністю вирішення задачі.

Як відомо оператор часто працює в умовах шуму. Як можна передати йому словесну інформацію забезпечивши при цьому ефективність її сприймання? Складіть перелік вимог до передачі інформації операторам, що працюють в умовах шуму.

Вимоги: 1) Доцільний підбір словесного матеріалу: оптимальний вибір словника(менше суцільних фраз, використання знайомих слів, недопущення нестандартного формулювання чи термінів);

2) Супроводження звукового сигналу зоровим.;

3) Використання окремих слів: а) довгі слова сприймаються краще ніж короткі.; б) різні букви сприймаються з різною ефективністю - найкраще- р,л,м,н,;з середн.ефективністю – ш,ч,п,; найгірше – ц,т,г,в.; в) краще сприйм.слова з наголосом на останньому складі.; г) краще розрізняються слова,які починаються з голосних (у в а г а!)

4) виділяють забороняючи і дозволяючи інформацію для оператора. У забороняючій найважливіша частина інформації ставиться на початок речення, а в дозволяючій – в кінці.

5) Повтор має містити ту структуру,що і попередня фраза.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)