АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

При вибухах і пожежах

ПРОГНОЗУВАННЯ ОБСТАНОВКИ

ПРИ ВИБУХАХ ПАЛИВНО-ПОВІТРЯНИХ СЕРЕДОВИЩ

 

Приклад розрахунку осередку ураження

при вибухах і пожежах

 

 

Внаслідок аварії на підприємстві стався вибух ємності, що містить Q тонн вибухонебезпечної речовини. Визначити ступінь руйнування об’єкту А, який розташований на відстані L метрів від ємності.

 

Вихідні дані:

 

Рідина – ацетон;

Кількість речовини Q=200т;

Відстань до об’єкта L=500м;

Об’єкт – одноповерхова цегляна виробнича будівля із перекриттям залізобетонними плитами.

 

Розрахунок:

1.Визначаємо радіус зони детонаційної хвилі:

м;

2.Визначаємо радіус зони дії продуктів вибуху:

м;

3.Порівнюючи відстань від об’єкта А до ємності з радіусами r1 і r2 робимо висновок, що об’єкт знаходиться за межами зон 1 та 2 і може попадати в зону дії повітряної ударної хвилі (зона 3).

4.Знаходимо надлишковий тиск на відстані 500м, використовуючи розрахункові формули для зони 3 і приймаючи r3=500м;

Оскільки j < 2, то

кПа;

5.За додатком 2 [1] визначаємо, що об’єкт А одержить сильні руйнування. Це виявиться у значних деформаціях несучих конструкцій, руйнуванні більшої частини перекриття, стін і обладнання (додаток 3 [1]).Відновлення можливе, але зводиться у кінцевому рахунку до нового будівництва з використанням деяких конструкцій, що збереглися.

6.У випадку загоряння рідини з ємності утвориться вогняний шар радіусом

R=2.665´2000000.327=144 м;

Тривалість його горіння становитиме:

t=1.089´2000000.327=59 c;

При цьому виділиться енергія:

кВт;

7.Осередок ураження при пожежі:

- в радіусі м; загорятимуться дерева та інша рослинність (світовий імпульс для деревини q=1670 кВт/м2);

- в радіусі м, загорятимуться дерев’яні шибки та двері в цегляних будинках (світовий імпульс для дощок пофарбованих в темний колір q=210 кВт/м2);

- в радіусі м, незахищені люди отримають опіки 1-го ступеню (світовий імпульс q=100 кВт/м2).

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)