АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ОЦІНКИ ХІМІЧНОЇ ОБСТАНОВКИ

Читайте также:
  1. II. ОЦЕНКА РАДИАЦИОННОЙ ОБСТАНОВКИ.
  2. V. Сценарії і прогнозні оцінки інноваційного розвитку України на період до 2020 року за індикаторами Європейського інноваційного табло
  3. А) Выявление и оценка химической обстановки при авариях (разрушениях) на химически опасных объектах.
  4. Аналіз проекту на основі комплексної експертизи. Критерії оцінки проектної ефективності
  5. Анкета експертної оцінки території населеного пункту
  6. В. Набір гідрохімічний нгх для оцінки якості води в ході розвідки джерел водопостачання
  7. Вагові коефіцієнти показників оцінки інвестиційної привабливості галузі (ВЕД) 1 (2, 3) _________
  8. Вагові коефіцієнти показників оцінки інвестиційної привабливості регіону 1 (2, 3) ( _________ обл.)
  9. Вибір підходу до оцінки і методу оцінки
  10. Виявлення і оцінка радіаційної обстановки, розв'язання задач.
  11. ВИЯВЛЕННЯ РАДІАЦІЙНОЇ ОБСТАНОВКИ ЗА РЕЗУЛЬТАТАМИ МОНІТОРИНГУ (ВИМІРІВ)
  12. Виявлення та оцінка інженерної обстановки при зруйнуванні пожежа та вибухонебезпечних об'єктів

Методична розробка

До практичного заняття

 

На тему: „ Прогнозування і оцінка хімічної обстановки при аварії на хімічно небезпечних промислових об’єктах і на транспорті

 

 

З предмета: „Безпека життедіяльності”

 

 

для вищих навчальних закладів

І – ІІ рівнів акредитації всіх спеціальностей

 

Бердичів 2011

 

 

ПРОГНОЗУВАННЯ І ОЦІНКА ХІМІЧНОЇ ОБСТАНОВКИ

ПРИ АВАРІЇ НА ХІМІЧНО НЕБЕЗПЕЧНИХ ПРОМИСЛОВИХ ОБ'ЄКТАХ І НА ТРАНСПОРТІ.

У діяльносл органів управління сфери цивільного захисту населення і територій від наслідків надзвичайних ситуацій важливою функцією є прогнозування і оцінка обстановки, що може скластися внаслідок аварій на хімічно небезпечних об'єктах (ХНО) і транспорті з виливом (викидом) небезпеч­них хімічних речовин (ХНР).

Наказом МНС №73/82/64/122 від 7.03.2001 року затверджено «Методику прогнозування наслідків виливу (викиду) небезпечних хімічних речовин(НХР) при аваріях на промислових об'єктах і транспорті (зареєстровано в Мін'юсті України 10.04.2001 року за №326/557).

З метою забезпечення зручності впровадження Методики в практику і навчальний процес підготовки фахівців сфери цивільного захисту, викладання дисципліни "Безпека життєдіяльності" студентам вищих навчальних закладів автор пропонує методичну розробку, що відповідає офіційному документу, доступну для розуміння фізичних процесів і факторів, що впливають на стан хімічної обстановки, формування зон зараження (забруднення) при аваріях на ХНО з виливом (викидом) НХР.

Хімічна обстановка (ХО) - це зараження атмосфери і місцевостей небезпечними хімічними речовинами під час промислових аварій або застосування хімічної зброї, що потребує певних заходів захисту людей і довкілля. Вона характеризується масштабами (розмірами зон) і ступенем зараження (концентраціями НХР).

Аварія з НХР - подія техногенного характеру, яка сталася на ХНО внаслідок виробничих чи конструктивних причин або зовнішніх впливів, що призвели до пошкодження технологічного обладнання, споруд з виливом (викидом) НХР в атмосферу і реально загрожують життю і здоров'ю людей.

Прогнозування хімічної обстановки - отримання ймовірної інформації про хімічну обстановку, що може скласти­ся на території регіону, об'єктах господарювання на основі прогнозу (передбачення) наслідків хімічного зараження у відповідних умовах.

Оцінка хімічної обстановки - розв'язання завдань і формулювання висновків з аналізу наслідків і ступеня впливу хімічного забруднення на життєдіяльність людей регіону, об'єкти господарювання та визначення заходів щодо їхнього захисту.

ЗМІСТ І ВИХІДНІ ДАНІ ДЛЯ ПРОГНОЗУВАННЯ ТА

ОЦІНКИ ХІМІЧНОЇ ОБСТАНОВКИ

Прогнозування й оцінка хімічної обстановки під час аварій на хімічно небезпечних об'єктах (ХНО) і транспорті (автомобільному, річковому, залізничному, трубопровідному, морському) здійснюються для визначення можливих наслідків аварій, порядку дій у зоні можливого зараження і вжиття заходів для захисту людей (аварійне прогнозування), а також для визначення ступеня хімічної небезпеки об'єктів, які зберігають або використовують НХР, і адміністративно-територіальних одиниць (АТО), в межах яких живе населення, пов'язано з ризиком його ураження НХР (довгострокове прогнозування).

Критерієм, за яким класифікують території та об'єкти щодо їх хімічної небезпеки, є кількість населення і розмір площі, що може потрапити в зону можливого зараження у випадку аварії на ХНО (табл. 8).

Зона можливого хімічного зараження (ЗМХЗ) — це територія, в межах якої під впливом зміни напрямку вітру може виникнути переміщення хмари НХР з небезпечними для людини концентраціями. Зона наноситься на карту (план) місцевості у вигляді кола, півкола, чвертькола, однієї восьмої кола залежно від швидкості вітру.

Радіус кола (сектора) дорівнює глибині поширення хмари зараженого повітря Г,

а бісектриса сектора збігається із віссю хмари і орієнтована в напрямку вітру.

При прогнозуванні обстановки після аварії визначаються параметри прогнозованої зони хімічного зараження (ПЗХЗ) - розрахункової зони в межах зони можливого хімічного зараження (ЗМХЗ), параметри якої приблизно визначаються за формою рівнобедреного трикутника (сектора) з кутовим розміром залежно від стійкості повітря:

- 120 - при інверсії,

- 200 - ізотермі,

- 350 - конвекції.

Методика прогнозування і оцінка ХО основана на тому, що при руйнуванні ємності, в якій зберігається НХР у рідкому чи газоподібному стані, утворюється первинна і/або вторинна хмара, за якими визначається сумарна глибина прогнозованої зони хімічного зараження, Гпзхз.

Параметри зони хімічного зараження залежать від кількості НХР, що перейшла в первинну і/або вторинну хмару, умов зберігання НХР (ємності обваловані, не обваловані), метеоумов, характеру місцевості та ін.

Первинна хмара НХР - це хмара, яка виникає внаслідок миттєвого переходу (1-2 хв) в атмосферу пароподібної частини НХР з ємності при її руйнуванні.

Вторинна хмара НХР - це хмара, що виникає внаслідок випаровування речовини з поверхні розливу НХР (підстільної поверхні).

При "вільному" виливі НХР висота шару (h) вважається такою, що не перевищує 0,05 м, при виливі "у піддон" (обваловану місцевість) висота шару приймається h = Н - 0,2 м,

де Н - висота обвалування, м.

Вихідними даними при аварійному прогнозуванні є:

- тип і кількість НХР на об'єкті Q, т;

- умови зберігання НХР: у ємностях (обваловані, не обваловані), трубопроводах;

- висота обвалування ємності Н, м;

- метеоумови: напрямок (азімут) і швидкість вітру (V, м/с), температура повітря (°С), ступінь вертикальної стійкості повітря (СВСП): інверсія, ізотермія, конвекція;

- характер місцевості: відкрита, закрита (довжина забудови, лісового масиву, км);

- кількість люде й на об'єкті (в населеному пункті), що може опинитися в зоні можливого зараження;

- забезпеченість населення засобами захисту, %.

Визначаються:

1. Глибина прогнозованої зони хімічного зараження, Гпзхз, км.

2. Ширина прогнозованої зони хімічного зараження, Шпзхз, км.

3. Площа прогнозованої зони зараження, Sпзхз, км2.

4. Площа зони можливого хімічного зараження Sзмхз, км2.

5. Час підходу хмари зараженого повітря до заданого об'єкта (населеного пункту),

tпідх, год (хв).

6. Час уражаючої дії фактора зараження НХР, typ, год.

7. Можливі втрати людей в осередку хімічного ураження. В, осіб.

Прогнозування і оцінка хімічної обстановки здійснюється з використанням таблиць і розрахунків. Усі розрахунки виконуються на термін не більше 4 годин після початку аварії (ta = 4 год) - тривалість збереження сталих метеоумов. Після цього прогноз має бути уточненим.

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)