АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Теоретичні відомості. При аналізі багатьох рядів динаміки можна помітити певну повторюваність (циклічність, закономірність у коливаннях) при зміні їх рівнів

Читайте также:
  1. А). Теоретичні передумови.
  2. А). Теоретичні передумови.
  3. А). Теоретичні передумови.
  4. А). Теоретичні передумови.
  5. Арбітражному керуючому забороняється розголошувати відомості, що стали йому відомі у зв’язку з його діяльністю, і використовувати їх у своїх інтересах або в інтересах третіх осіб.
  6. Базові відомості
  7. ВИХОВАННЯ У ДІТЕЙ СТАТЕВОЇ САМОСВІДОМОСТІ
  8. Відомості про складову частину документа // Відомості про ідентифікуючий документ. – Відомості про місцезнаходження складової частини в документі. – Примітки.
  9. Відомості, що становлять державну таємницю
  10. Властивості свідомості та її структура.
  11. Втрата свідомості, травми
  12. Г) теоретичні знання та практичні навички певної роботи.

При аналізі багатьох рядів динаміки можна помітити певну повторюваність (циклічність, закономірність у коливаннях) при зміні їх рівнів. Наприклад, у більшості галузей економіки це проявляється у вигляді збільшень та зменшень обсягів випуску продукції, неоднаковим споживанням сировини та енергії, коливання рівнів собівартості, прибутку та інших економічних показників. Яскраво виражений сезонний характер має діяльність підприємств окремих галузей, таких як: сільське господарство, рибальство, лісозаготівля, туризм, виробництво і реалізація деяких продуктів харчування тощо. Значних коливань у внутрішній динаміці зазнають грошовий обіг і товарообіг. Найбільші грошові доходи утворюються у населення в III і IV кварталах року, особливо у селян. Максимальний обсяг товарообігу доводиться на кінець кожного року. Продаж молочних продуктів збільшується звичайно в II і III кварталах, а фруктів й овочів – у другому півріччі. Такі закономірності в зміні рівнів ряду динаміки прийнято називати сезонними коливаннями.

Під сезонними коливаннями розуміються більш-менш стійкі внутрішньорічні коливання рівнів динамічного роду, обумовлені специфікою розвитку даного явища.

Циклічність ринку – це зміни рівня, вектора, швидкості та характеру його розвитку, які регулярно повторюються в часі. Мала, або внутрішньорічна, циклічність звичайно має сезонний характер, більш-менш збігаючись із кліматичними змінами. Сезонні коливання ринку обумовлені сезонно-кліматичними змінами потреб, вакансій, сезонами та ін.

Сезонність на ринку – це внутрішньорічні коливання попиту й пропозиції, що постійно повторюються. Слід мати на увазі, що сезонність продукту будь-якого бізнесу має свої особливості, що створює ряд організаційно-технологічних та економічних проблем: утворення сезонних товарних запасів, нерівномірні навантаження на персонал, простої обладнання і транспортних засобів та ін.

Необхідність вивчення сезонних коливань полягає як у розробці заходів щодо їх ліквідації або пом’якшенню сезонних коливань, так і для дослідження оптимальних умов, які сприяють розвитку масових економічних явищ і процесів. Отже, при статистичному дослідженні в рядах динаміки сезонних коливань вирішуються наступні дві взаємозалежні задачі:

1) виявлення специфіки розвитку досліджуваного явища у внутрішньорічній динаміці;

2) вимір сезонних коливань досліджуваного явища з побудовою моделі сезонної хвилі.

Прогнозування сезонних змін включає кілька етапів.

– на першому етапі досліджується загальна тенденція зміни прогнозованого показника за порівняно тривалий період часу;

– на другому етапі аналізуються сезонні зміни та будується графік так званої сезонної хвилі;

– на третьому етапі здійснюється прогноз динаміки показника у поквартальному (помісячному) розрізі.

Особлива увага приділяється забезпеченню порівнянності рівнів ряду. При наявності у вихідній інформації різновагомих по тривалості періодів часу об’ємних величин, вони перераховуються в середні величини, що характеризують інтенсивність розвитку досліджуваного явища в одиницю часу. Для виявлення сезонних коливань звичайно беруться дані за кілька останніх років, розподілених по певних внутрішньорічних періодах.

Для дослідження сезонних коливань використовуються індекси сезонності, сукупність яких утворює сезонну хвилю. Індекси сезонності показують фактичні коливання параметрів ринку, відповідні певним сезонам, але вони не повністю виключають вплив випадкових і другорядних чинників. Для того, щоб виявити закономірності сезонності та тенденції сезонної хвилі, необхідно згладити емпіричні дані, ввести сезонну лінію тренда.

Індекс сезонності (у %) визначається за формулою:

, (2.1)

де – середнє значення показника за прийнятий для визначення циклічності проміжок часу (квартал, місяць);

– середнє значення показника за весь аналізований період.

, (2.2)

, (2.3)

де yіj – значення показника за і-тий місяць (квартал) j-того року;

k – кількість років у аналізованому періоді

n – кількість внутрішньорічних періодів, виділених для аналізу (n=12, n=4).

 

На основі розрахованих індексів сезонності будується сезонна хвиля, що графічно відображає динаміку відхилень аналізованого показника від середнього рівня, який приймається за 100%:

. (2.4)

Для побудови сезонної хвилі на графіку вісь абсцис приймається за часову, а вісь ординат – показника, на якій відкладаються розраховані за формулою (2.4) відхилення.

Показником сили коливань динамічного ряду слугує середньоквадратичне відхилення індексів сезонності від середнього рівня (100%):

. (2.5)

Після ідентифікації та аналізу сезонності необхідно побудувати на її основі прогноз із урахуванням запланованого (прогнозованого) річного значення аналізованого показника:

. (2.6)

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)