АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Освіта як соціальний інститут. Функції освіти в суспільстві

Читайте также:
  1. АРХІВНІ ДОВІДНИКИ В СИСТЕМІ НДА: ФУНКЦІЇ ТА СТРУКТУРА
  2. Атестація професійної діяльності вчителів в організації післядипломної педагогічної освіти в Греції
  3. Безробіття, як соціальний ризик
  4. Болонський процес і перспективи розвитку вищої освіти в Україні
  5. Будова та функції кишечника
  6. В наш час дискретна математика є необхідною компонентою математичної освіти студента-фізика.
  7. В Україні немає свого фільмофонду і державного кіномузею, низький рівень кіноосвіти. Зовсім зникла кінопреса (журнали “Новини кіноекрана”, “Вавилон”).
  8. Види і функції соціальних інститутів
  9. Види, форми і функції культури
  10. Визначення мови та її функції.
  11. Вища освіта в незалежній Україні: стан і перспективи
  12. Вища освіта в розвинених країнах світу

Освіта як соціальний інститут відповідає за своє­часну та адекватну підготовку людей до повноцінного функціонування в суспільстві. Система освіти не єди­ний, але надзвичайно важливий чинник соціалізації людей. Осягненню суті та специфіки освіти як соціального інституту сприяє з'ясування її специфічних рис, до яких належать:

— соціальне значущі функції навчання і вихован­ня, підпорядковані суспільним потребам;

— форми закладів освіти, їх певна організація і становище в суспільстві;

— групи осіб, які професійно забезпечують функціо­нування освіти, певний статус цих осіб у суспільстві;

— регулятори функціонування закладів освіти і су­б'єктів освітянської діяльності (законодавчі і норматив­ні акти про освіту, кваліфікаційні характеристики, кон­трольні установи і т. ін.);

— спеціальні методи освітянської діяльності — нав­чання, виховання;

— свідомо поставлені цілі;

— планомірна, систематична реалізація процесу сві­домої соціалізації;

— певний зміст освіти — наявність навчальних про­грам і планів, відповідне дозування матеріалу;

— ефективність освітянської діяльності у формуванні багатьох психічних рис людини, розвитку її мислення;

— використання освіти як механізму запобігання соціальне небажаних видів поведінки;

— зорієнтованість освітньої діяльності в майбутнє, заангажованість на формування передумов реалізації цього майбутнього.

Система освітисоціальний інститут, який специфічними ме­тодами реалізує процес соціалізації людей, передусім підрос­таючого покоління (підготовку і залучення до життя суспільства через навчання і виховання).

Специфічність процесу соціалізації людей у систе­мі освіти полягає в тому, що він відбувається цілес­прямовано, систематично, планомірно, за допомогою певного кола осіб (педагогів), у спеціальних закладах. Цей соціальний інститут поширює панівну в суспіль­стві ідеологію, відображає у своїй структурі й функ­ціонуванні суспільні відносини і є одним з важливих засобів забезпечення спадкоємності поколінь, соціаль­ної безперервності. Крім того, освіта здійснює багато інших соціально-важливих функцій.

Організована освіта як підсистема суспільства склалася історично. Щодо передумов її виникнення іс­нують різні думки. Одні вчені визначальними вважа­ють соціально-економічні чинники, матеріальне ви­робництво, інші систему освіти виводять з практики священнослужіння, державного управління. Причину ючи різні погляди, можна вважати, що система освіти сформувалася внаслідок зміни організації всієї спільної життєдіяльності.

Історично першими закладами освіти були ні мит жерців у Межиріччі, які зосереджувалися на вивченні зоряного неба. Школа шумерської держави існупм'Ій при храмі й готувала писарів, служителів культу, Стрункою і розгалуженою була система освіти в античних державах. Більшість вільного населений Давньої Греції та Давнього Риму здобувала початкову освіту. Особлива роль належала вищій ланці опит, що було пов'язано з розвитком науки, зростаючими потребами суспільно-політичної та управлінської сфер в освічених людях. Потреби державного управління зумовили розвиток середнього ступеня освіти (давньогрецькі гімназії і давньоримські школи риторів)- (тім» середні навчальні заклади сприяли утвердженню ідеалу калокагатії — всебічного розвитку особи. Система освіти античності була пов'язана з уявленнями про повноцінного громадянина як людину розвинену інтелектуально, фізично, естетично й духовно.

За середньовіччя освіту на Заході й на Сході характеризували догматизм, поклоніння перед церковними ми авторитетами. Переважаюче значення виховної функції в системі освіти зберігалось аж до зародження капіталістичних відносин. Планування, організація, зміст, контроль навчання і виховання централізовано здійснювала церква.

Важлива віха у розвитку освіти — виникненні) у XII—XIII ст. університетів, що стали центрами інтелектуального життя Європи. Вони, а також прагматично спрямовані міські гільдійські й цехові школі забезпечили умови для реформи схоластичної системи освіти. Остаточні якісні зміни в ній відбулися у XVI XVIII ст., зумовлені великими географічними відкрій тями, досягненням природознавства, які радикально змінили бачення світу, спричинили усвідомлений необхідності оновлення цілей і методів освіти. У цей період було засновано багато спеціальних навчальних закладів -- технічних училищ, промислових, комерційних, військових, навігаційних шкіл. Зневажливе ставлення до природничих наук, характерне для аристократії та духовенства, змінила орієнтація на засвоєння у системі освіти необхідних для життєвого успіху знань. Найпомітнішими були зміни в системі народної освіти покликані до життя необхідністю підготовки працівника нового типу — робітника великого машинного капіталістичного виробництва. Крім того, доступ до широкої освіти став можливим, коли народ почав впливати на уряд. В індустріальне розвинутих країнах у другій половині XIX ст. було запроваджено безкоштовну обов'язкову початкову освіту.

Відбулися радикальні зміни і в методиці освіти, особливо наприкінці XIX — на початку XX ст. Це (Пилось у відмові від панівних століттями схоластичних і утвердженні дидактико-виховних методів, вироблених видатними гуманістами-мислителями і педагогами Я.-А. Коменським, Ж.-Ж. Руссо, Й.-Г. Песталоцці, К. Ушинським та ін.

Сутність системи освіти як соціального інституту полягає передусім в її соціальних функціях, які у різних країнах і в різні історичні періоди виявляються

неоднаково.

Соціальна функція освітироль, яку освіта як соціальний інститут виконує щодо потреб суспільства або окремих його сфер.

На її особливості впливають рівень розвитку і по-»би суспільства, сформульовані державою соціальна.$• і принципи освіти. Аналіз соціальних функцій ІВІТИ дає змогу визначити властивості, специфіку, ЇЖІ освіти як соціального феномену.

Функція професіоналізації. Вона є однією з основних у системі освіти, полягає у підготовці кваліфікованих кадрів для всіх сфер суспільного життя, що зумовлює професійну спрямованість майже всіх ступенів та етапів системи сучасної освіти. Професійна спрямованість у різні часи виявлялася по-різному, що було зумовлено особливостями суспільних та наукових по-різному в освіті. Так, спершу єдиною метою функціонування системи освіти був професіоналізм. Відповідно Школи і зміст навчання були вузькоспеціалізованими. Пізніше професійна орієнтація стала менш вираже­ним), хоча окремі її ланки продовжували займатися тільки професійною підготовкою. Нині роль цієї функ­ції пікшу зростає.

Професійна соціалізація відбувається і поза межа­ми формальної (інституційованої) освіти. Певний час така форми професійного навчання переважала. Так, у середні віки всі великі майстри ремесел і мистецтва пройшли навчання у підмайстрів. Професійна підготовка тут здійснювалася безпосередньо під час трудового процесу. За цехової організації учень не тільки працював у майстра, а й жив у його сім'ї. Таємниці професії та умови майбутнього життя відкривалися перед ним за реальних обставин. Простіші професії найчастіше передавалися від покоління до покоління у межах родини.

Шкільна освіта передбачала оволодіння вищими видами духовної діяльності — релігійно-культовою, політичною, філософською, математичною та ін. З на­станням потреби у великій кількості освічених праців­ників було значно розширено мережу закладів профе­сійної та науково-технічної освіти.

Функція взаємодії освіти з соціальною структурою суспільства. У соціологічній науці існують різні погля­ди на цей процес. Прибічники концепції меритократії (влади найбільш обдарованих) вважають, що система освіти формує і визначає соціально-класову структуру суспільства. З функціоналістської точки зору, освіта — це раціональний спосіб розподілу людей відповідно до їх здібностей, коли найталановитіші й найактивніші люди посідають вищі посади. А сама система освіти сприяє створенню рівних можливостей і сприятливих умов для висхідної мобільності, оскільки в закладах освіти оцінюють людей за їх досягненнями, незважаю­чи на класову належність, расу, стать тощо.

Згідно з теорією людського капіталу освіта — це капіталовкладення в тих, хто навчається. Як і всі ка­піталовкладення, в майбутньому воно принесе прибу­ток. На підставі цього обґрунтовується нерівність до­рослих людей, зумовлена кількістю і типом капіта­ловкладень, інвестованих в їх освіту. Такі аргументи виправдовують нерівність між людьми, оскільки сус­пільство здійснило неоднакові витрати на їх підготов­ку до різних видів діяльності.

Якщо прибічники теорії функціоналізму підкрес­люють позитивне значення взаємодії освіти з соціаль­но-класовою структурою, то з точки зору теорії соціального конфлікту ця взаємодія має суспільне негативний характер, оскільки освіта таїть у собі не­безпеку конфліктних ситуацій, є втіленням різних групових конфліктів, сприяє експлуатації та пригноб­ленню груп, які перебувають у несприятливих умовах.

У 1971 р. в США з'явилася книга І. Ілліха з сенсацій­ною назвою «Суспільство відмовляється від освіти», в якій пропонувалося скасувати обов'язкове навчання; школи замінити навчальними закладами з вивченням предметів за бажанням учнів; заборонити роботодавцям висовувати освіту потенційних працівників, зобов'яза­вши зважати на їх здібності, а не на колишні досягнен­ня у школі. На відміну від прибічників функціоналізму 1 теорії людського капіталу, вони заперечували зв'язок між навчанням, роботою і доходами, активно виступа­ли проти системи селективного навчання з очевидним, за їх словами, соціал-дарвіністським ухилом.

Роздвоєними є марксистські погляди на цю пробле­му. За капіталізму, згідно з ними, вплив соціальної структури на систему освіти зберігається і навіть по­силюється, тоді як вплив системи освіти на соціальну структуру слабшає; за соціалізму система освіти по­винна служити створенню суспільства повної соціаль­ної однорідності.

Виховна функція системи освіти. Полягає у фор­муванні за допомогою цілеспрямованої діяльності пев­них соціальних рис світогляду у підростаючих поко­лінь, визнання ними пануючих у суспільстві норм поведінки, ціннісних орієнтацій, тобто у підготовці молоді до виконання певних соціальних обов'язків. З допомогою освіти зберігаються культурні цінності, які передаються від одного покоління до іншого. Вихован­ня молоді в дусі конформізму, визнання культурних цінностей та ідеалів, що склалися в суспільстві, сприяє підтриманню існуючого соціального порядку. Але освіта сприяє й соціальним змінам, які відбува­ються у зв'язку з переоцінкою знань і цінностей. Ко­ли, наприклад, Російська монархія для свого зміцнен­ня запровадила західну систему підготовки державних чиновників, то одержала й неочікуваний результат — вільнодумство і студентські заворушення, спрямовані проти самодержавства.

Виховна функція системи освіти має й відносно са­мостійний аспект — забезпечення соціального контро­лю, нагляду за дитячою, підлітковою і, частково, юна­цькою віковими групами. Полягає він у тому, що обо­в'язковість освіти в сучасному світі вимагає від дітей проведення певного часу в школі, а окремі ступені си­стеми освіти створено з урахуванням необхідності на­гляду за дітьми, чию поведінку майже весь день кон­тролюють вчителі та вихователі. Цей аспект виховної функції освіти важливий і в тому сенсі, що школа ча­сто відіграє роль компенсуючого чинника для дітей у так званих «неблагополучних» сімей.

Виховну функцію освіти інколи трактують гіпербо­лізовано, вважаючи її інструментом тоталітарного контролю, що певною мірою було притаманне, на­приклад, радянському суспільству.

З точки зору теорії конфлікту різні соціальні гру­пи ведуть боротьбу за цінності, які слід засвоювати в школі. Наприклад, у США в 70—80-ті роки XX ст. де­які батьки вимагали заборонити використання в школі навчального матеріалу, в якому, на їх думку, відображені расистські, антиамериканські, антисеміт­ські та антихристиянські настрої, а також відверто ви­ражений інтерес до сексу. Внаслідок цього було пере­глянуто й складено наново підручники. Іноді виника­ють конфлікти, пов'язані з вибором цінностей при складанні навчальних планів. У 1925 р. Джон Скоупс був засуджений за викладання «єресі». Єрессю назива­ли теорію Дарвіна, яка ставила під сумнів біблійне по­яснення створення світу. Справу Скоупса назвали «мавпячим процесом».

Функція загальноосвітньої підготовки. Деякі до­слідники розглядають її як аспект виховної функції, називаючи гуманістичною, «розвиваючою». Саме в ній виявляються відмінності між спеціальною і загальною освітою. Загальноосвітня підготовка допомагає розши­рити межі професіоналізму, розкриває простір для ерудиції та кругозору. Крім того, фахова підготовка, засвоєння спеціальних знань неможливі без попе­редньої загальноосвітньої підготовки. Вона є базою для набуття спеціальних знань, перекваліфікації, роз­витку здібностей, професійної адаптації. Освіта не є фактором, що відразу споживається. Скоріше, це капі­таловкладення, яке у майбутньому принесе прибуток. Такий капітал нагромаджується в процесі навчання, а система безперервної освіти не дає йому знецінитись. Одержана в юності загальноосвітня підготовка є осно­вою для подальшої безперервної освіти.

Науково-дослідна функція освіти. Вона ще не до­статньо досліджена. Але, безсумнівно, творення ново­го знання постійно відбувалося в структурі освіти, оскільки немало вчителів і викладачів завжди цим за­ймалися. Свідомо орієнтувалися на продукування нового наукового знання давньогрецькі прототипи

майбутніх вищих навчальних закладів — Академія Платона, Ліцей Арістотеля, Піфагорійський союз.

Тривалий час ця функція була побічною для систе­ми освіти, в лоні якої до XIX ст. у кращому разі роз­вивалися гуманістичні та схоластичні науки. Природ­ничо-наукове знання еволюціонувало не тільки поза системою освіти, а часто і поза межами офіційної нау­ки. Інституційно науково-дослідна функція оформила­ся в епоху промислової революції наприкінці XVIII — на початку XIX ст. Саме в цей час розпочалися інтен­сивні дослідження в галузі природничих наук.

Загалом реалізація цієї функції зосереджена у ви­щій ланці системи освіти. Вже наприкінці XIX ст. в обов'язки викладацького складу вищих навчальних закладів увійшло одночасне виконання ролей дослід­ника і педагога, а самі вони стали зосереджуватись на фундаментальних, а згодом — і прикладних дослі­дженнях.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.007 сек.)