АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Самооціиювання «якості»

Читайте также:
  1. Значення добавки до сили шуму одного джерела в залежності від кількості однакових джерел шуму
  2. Регуляторні механізми ринку туристичних послуг
  3. Система ідеалістичної діалектики Гегеля
  4. Як педагогічна проблема.

Під час виконання цієї вправи слід звернути увагу на те, якою мірою особливості власної особистості залежать від оточуючих.


 




         
   
 
   
 
 

Базова конструкція: Перелік рис особистості:

Інструкція № 1

Пронумеруйте ці риси (від 1 до 20) залежно від того, наскільки вони вам властиві.

Інструкція № 2

А тепер пронумеруйте так, як хотілося б, щоб вони вияв­лялися.

Інструкція № З

Запишіть перших п'ять якостей зі списку 1 у табличку. По го­ризонталі запишіть тих людей, із ким постійно спілкуєтеся. Оцініть у балах, від 1 до 5, наскільки ця якість виявляється у спілкуванні з цією людиною. Наприклад (див. табл. 7)

Оцініть, які люди допомагають вам тренувати бажані якості?

Із якими людьми слід виявляти щось більше або менше, ніж зараз?

Який вигляд в ідеалі повинна мати ця таблиця? Ланцюговий асоціативний тест

Під ланцюговою асоціацією розуміють некероване, спонтанне протікання процесу відтворення змісту свідомості й підсвідомості суб'єкта, так званий «потік підсвідомості». Цим методом охоче ко­ристуються спеціалісти з психоаналізу. В індивідуальній бесіді зі свої­ми пацієнтами вони пропонують їм у розслабленому стані з відсутнім


або зниженим самоконтролем говорити все, що їм спадає на думку, тобто пропонують їм «виговоритися». Пізніше цей речовий матеріал аналізують для виявлення неусвідомлених тривог, фобій, прагнень і переведення їх на рівень усвідомлення, вербалізації. Для більшої зручності та надійності результатів досліджуваним пропонується ви­мовляти будь-які окремі слова, що спали їм на думку, за певний період часу. У результаті отримується ланцюжок асоціативних ре­акцій, складений з окремих слів. Ці слова, незалежно від бажання досліджуваних, об'єднуються у певні семантичні групи або семан­тичні гнізда. Розмір і кількість семантичних гнізд при цьому може бути різним, що і визначає індивідуальні особливості. В одному гнізді може бути від одного до декількох слів і навіть до всіх слів ланцюж­ка. Наприклад, у ланцюжку «пісня, весела, голос, красивий, метал, золото, срібло, блищить, весна, квіти, аромат» виокремлюються три семантичні гнізда по 3—4 слова у кожному. Ці гнізда у відповідності з їх змістом підводять під більш загальну категорію — назва. У наве­деному прикладі це можуть бути назви «красива пісня», «блискучий метал», «квітуча весна». Судячи з назв і невеликих розмірів семан­тичних гнізд, цей досаджуваний не відчуває особливих тривог, тому психоаналітик обмежується звичайною бесідою. Якщо розміри гнізда стають більшими — 10—15 слів, а назви відображають неприємні емоційні стани, наприклад страх пограбування або хворобливий стан, завданням психоаналітика стає розробка конструктивних заходів щодо виведення пацієнта з обтяжливого стану.

Порядок проведення ланцюгового асоціативного експерименту: Досліджуваний займає зручну позицію і починає виконання зав­дання.

Інструкція:

Таблиця 7


 




«Упродовж однієї хвилини записуйте всі слова (при роботі з підлітками можливий варіант — підліток говорить, а психолог — записує), що спадають на думку. Не перелічуйте предмети, що зна­ходяться у полі вашого зору, і не згадуйте раніше запам'ятовані вами ряди слів».

Бажано повторити експеримент декілька разів для порівняння отриманих результатів.

Обробка результатів:

Результати обробки заносяться в таблицю (див. табл. 8). Результати дослідження ланцюгового асоціативного експерименту

1. Визначити довжину асоціативного ряду, для чого підрахува­ти кількість слів, записаних за хвилину.

2. Визначити структуру асоціативного ряду, для чого підраху­вати спочатку кількість семантичних гнізд за допомогою логічної співвіднесеності розташованих поруч слів між собою.

3. Визначити середній розмір семантичних гнізд, розділивши кількість слів у всьому ланцюжку на кількість гнізд.

4. Дати назви найбільшим семантичним гніздам.

5. Визначити середній розмір асоціативного ланцюжка при де­кількох експериментах, середню кількість семантичних гнізд, їх середній розмір і найчастотніші назви.

Під час аналізу експериментальних даних слід звернути увагу на таке: численні експерименти свідчать, що для здорової актив­ної людини, яка добре знає цю мову, середня довжина асоціатив­ного ланцюжка за хвилину складає 19—21 слово, при занижених показниках, наприклад, 10 слів на хвилину, можна припустити за-гальмованість мовно-розумових процесів, викликану різними при­чинами: утомленістю, поганим знанням мови, ригідністю мис­лення. Підвищені показники (35—40 слів на хвилину) свідчать про надмірну рухливість мовно-розумових процесів, причиною якої може бути хвороблива збудливість, стан лихоманки, емоційна збу­дженість. Оцінюючи структуру асоціативного ряду, слід звернути увагу на те, що нормою вважається утворення 3—4 гнізд за хвили­ну із середнім розміром у 5—6 слів у гнізді. Збільшення кількості

______________________________________________ Таблиця 8


гнізд і зменшення кількості слів у гнізді, як і зворотний процес, відображають динамічні особливості мовно-розумової діяльності, пов'язані зі збудженням або гальмуванням і спрямованістю підсвідомих і усвідомлених процесів.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)