АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Профілактика тютюнопаління й інших форм залежної поведінки

Читайте также:
  1. III. ОПЛАТА ПРАЦІ, ВСТАНОВЛЕННЯ ФОРМИ, СИСТЕМИ, РОЗМІРІВ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ Й ІНШИХ ВИДІВ ТРУДОВИХ ВИПЛАТ
  2. IІІ. Проведення перевірок суб’єктів господарювання та органів влади та інших підконтрольних об’єктів органами Держтехногенбезпеки України
  3. VIII. ГАРАНТІЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПРОФСПІЛКОВИХ ОРГАНІВ ТА ІНШИХ ПРЕДСТАВНИЦЬКИХ ОРГАНІВ ПРАЦІВНИКІВ
  4. Амортизація інших необоротних активів
  5. Амортизація інших необоротних матеріальних активів
  6. Аналіз інших нормативно-правовими актів в сфері інформатизації та шляхи для її удосконалення.
  7. В малоповерховому житловому будинку, що розташований окремо від інших.
  8. в) фіксовані правила поведінки, що пропонують визначений тип моральних взаємовідносин, які є оптимальними з точки зору професійної діяльності.
  9. Взаємодія спеціальних підрозділів по боротьбі з організованою злочинністю та інших державних органів.
  10. Взаємозв'язок особистісної акцентуації з відхиленнями поведінки
  11. Вибір стратегії поведінки
  12. ВИВЧЕННЯ ЗА КАРТОЮ УМОВ СПОСТЕРЕЖЕННЯ, МАСКУВАННЯ І ЗАХИСНИХ ЯКОСТЕЙ МІСЦЕВОСТІ. ПРАВИЛА НАНЕСЕННЯ НА КАРТУ ОРІЄНТИРІВ ТА ІНШИХ ОБ'ЄКТІВ

Вступ

Вживання психоактивних речовин (алкоголю, багатьох меди­чних препаратів, наркотиків тощо) і зловживання ними стало од­нією із серйозних проблем, що турбує не тільки медиків, соціо­логів, психологів, педагогів, а й суспільство в цілому. Результати спеціальних досліджень, що публікуються в нашій країні, спосте­режень, вказують на зростання споживання підлітками тютюно­вих виробів, на наявність серед підлітків значної кількості тих, хто зловживає алкоголем. Набуває поширення й немедичне вжи­вання різних лікарських препаратів, а також наркотиків та інших речовин, що одурманюють психіку.

Під час організації виховної роботи та встановлення взаємин з підлітками слід по можливості враховувати всі обставини й чинни­ки, здатні впливати на формування їхніх настанов і поведінки. У проведенні такої роботи особлива увага має бути приділена ство­ренню в підлітків антинікотинової й антиалкогольної настанов, усвідомленої переконаності щодо згубних наслідків вживання наркотиків та інших препаратів, що викликають психологічну й фізичну залежність.

У зв'язку зі значущістю проблеми розроблена 30-годинна тренін-ґова програма, спрямована на роботу із залежностями та розрахована на роботу зі школярами підліткового віку — 12—17 років.


Тренінг припускає групову активну форму проведення роботи, що найкраще відповідає цьому віку й вирішенню проблеми в цілому.

І Мета програми: Звільнення від психологічних залежностей, ав­тономізація позиції школяра, формування активної соціальної по­зиції та розвиток здібностей здійснювати значущі зміни у своєму житті та житті оточуючих людей.

Програма спрямована на вирішення таких завдань:

1. Оволодіння конкретними психологічними знаннями.

2. Розвиток здатності адекватного й найповнішого пізнання себе й інших людей.

3. Забезпечення засобами самопізнання.

4. Підвищення усвідомлення щодо власної значущості, цін­ності, зміцнення почуття власної гідності.

5. Розвиток навичок і вмінь, необхідних для боротьби із за­лежностями.

6. Формування мотивації самовиховання та саморозвитку. ':
Залежність — явище багатогранне. Паління є лише невели­
кою часткою всього спектра залежностей, до якого належить ал­
коголізм, залежність від медикаментів, наркотиків, їжі, а також
так звані поведінкові залежності, такі, наприклад, як залежність
від телебачення, ігрових автоматів тощо.

У своїй програмі ми намагаємося спонукати підлітків вступити в полеміку зі своєю життєвою ситуацією та властивими їм елеме­нтами залежної поведінки. Ми розуміємо профілактику залежності насамперед як стимулювання та підтримку звертання до своїх влас­них почуттів і бажань, підвищення почуття самоповаги, вироблен­ня соціальної компетенції й активну участь у створенні свого жит­тєвого простору.

Що таке залежність?

Про фізичну залежність говорять у тих випадках, коли тіло включило наркотичну речовину в обмін речовин і коли після при­пинення прийому наркотику з'являються симптоми абстиненції — виділення поту, нудота тощо.

Поняття психологічної залежності (залежності душі) було введе­но тому, що під час вживання деяких наркотиків (наприклад, ЛСД, кокаїну, гашишу) не настає фізичної залежності. Проте, прагнення продовжувати вживання дуже сильне й некероване. Якщо вживання наркотику припиняється, з'являється відчуття невдоволення та на­стає депресія.

В обох випадках залежність означає несвободу. Людина починає залежати від наркотичної речовини, стає її рабом.

'Програма містить 10 зустрічей з дітьми підліткового віку. Вона не є жорстко структурованою. Одне заняття триває 3 години.


 




Програма містить 3 частини:

1 частина. ЯК ПОПАДАЮТЬСЯ НА ГАЧОК

Формування довіри між учасниками. Розгляд причин надбан­ня поганих звичок (залежностей). Розбираються зовнішні вияви залежностей і пояснюються почуття, що лежать в їх основі. Розгля­даються форми контролю (зовнішні чи внутрішні), що характерні для підлітка. Порятунок від самобичування (теми 1,2).

2 частина. ЯК ЗВІЛЬНИТИСЯ ВІД ГАЧКА

Як звільнитися від хімічної й емоційної залежності. Яким чином задовольняти свої емоційні, фізичні, соціальні, творчі, інтелек­туальні, сексуальні й духовні потреби. Навчання технік самоконт­ролю. Знайомство із психологічними методами «Магічні слова» та техніка «Сили розуму» (теми 3—6).

3 частина. ЖИТТЯ БЕЗ ГАЧКА

Як навчитися жити без шкідливих звичок, підтримуючи й удоско­налюючи своє здоров'я, працюючи над життєвими планами, пере­глянувши своє ставлення до відпочинку, розслаблення й діставання задоволення (теми 7—10).


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)