АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Теорія Честера Барнарда

Читайте также:
  1. Блочна контрольна робота № 2 – Теорія теплообміну та промислова теплотехніка
  2. Бухгалтерський облік (загальна теорія)
  3. Д. Макгрегор і теорія Х-У.
  4. ДИСЦИПЛІНА «ЕКОНОМІЧНА ТЕОРІЯ»
  5. Дисципліна: «Теорія організації»
  6. Дія права: теорія та практика
  7. Его-психологія (Его-теорія особистості Е. Еріксона, гуманістична теорія особистості Е. Фромма, соціокуль-турна теорія особистості К. Хорні).
  8. Економічна теорія Economic theory
  9. Епігенетична теорія розвитку особистості Е. Еріксона
  10. з курсу «Економічна теорія»
  11. Завдання 2. Загальна теорія систем лінійних рівнянь
  12. Как только весь смысл услышанных от ведьмы слов дошел до Винчестера, он вскочил с кровати и с недоверием посмотрел на нее.

Проблемам кооперації людської діяльності була присвячена книга Честера Барнарда (1886 - 1961) - «функції адміністратора», що вийшла в 1938 році. Ч. Барнард почав своє конструювання теоретичної моделі кооперативних систем з індивіда як дискретного Дискретний (лат. Discretu) - переривистий, такий, що складається з окремих часток; дискретна величина - така величина, між значеннями якої поміщено лише кінцеве число інших її значень; противоп. - безперервна величина істоти. Разом з тим кожен індивід не діє поодинці, поза співпрацею і стосунками з іншими людьми. Індивіди унікальні, незалежні і відособлені, тоді як організації кооперативні Кооперація (лат. ooperation - співпраця) - форма організації праці, при якій велике число людей спільно беруть участь в одному і тому ж або в різних, але зв'язаних між собою процесах праці. [16, 220] Будучи незалежними індивідами, люди можуть вибирати: входити їм чи ні в ту або іншу кооперативну систему. Свій вибір вони здійснюють, спираючись на власні цілі, бажання, імпульси або ж за допомогою раціонального аналізу всіх доступних альтернатив Альтернатива (фр. Alternative, лат. Alter - один з двох) - 1) необхідність вибору між взаємовиключними можливостями; 2) кожна з можливостей, що виключають один одного. [11, 151]

Ч. Барнард вважав, що кооперація зобов'язаний своїм існуванням фундаментальному факту біологічною обмеженою можливостей людини, оскільки кооперація - найдієвіший спосіб подолання цих обмежень. Але кооперація вимагає ухвалення колективною, а не індивідуальній меті, оскільки виникає з взаємодії людей. Разом з тим, в процесі взаємодії людей їх первинні мотиви і інтереси видозмінюються. У такому разі збереження кооперації залежить від її результативності і ефективності. Результативність характеризує досягнення кооперативної мети і є соціальною за своєю природою, тоді як ефективність відноситься до задоволення індивідуальних мотивів і личностна по своєму характеру. Розбіжність між особовими мотивами і організаційними завданнями кооперації наштовхнула Ч. Барнарда на гіпотезу існування дихотомії Дихотомія (гр. Dichotomia, Dicha- на дві частки і tome - перетин) - послідовне ділення цілого на дві частки, потім кожній частці знову на дві і так далі результативності і ефективності. Формальна система кооперації передбачає наявність певної мети, і якщо процес кооперації був успішним, мета досягнута, вся система вважається за результативну. Суть ефективності полягає в іншому. Кооперативна ефективність - наслідок індивідуальної продуктивності, що означає досягнення мети з мінімальним незадоволенням і мінімальними витратами для учасників, що співробітничають. Тим самим ефективність служить показником задоволеності індивідуальних мотивів кооперації, і лише сам індивід в змозі визначити - було чи ні дотримана ця умова.

 

Практична частина

Основні ідеї, використовувані сучасним менеджментом на основі шкіл людських відносин і поведінкових наук:
· використання чинників комунікації, групової динаміки, мотивації і лідерства;
· відношення до членів організації як до активних людських ресурсів.
Головним напрямом вдосконалення процесу комунікації в менеджменті є вдосконалення комунікативних навиків всіх учасників комунікативного процесу.
Людина приходить в організацію, керуючись особистими цілями і особистими інтересами. Біля організації також існують свої цілі і інтереси. При роботі людини усередині організації відбувається узгодження цілей персоналу і цілей організації. У цьому процесі інформація є технологічною основою, за допомогою якої відбувається це узгодження.
Для виконання ролі технологічної основи в менеджменті інформація повинна володіти певними характеристиками і властивостями - для цього використовують різні інформаційні джерела і враховують чинники, що впливають на інформаційне забезпечення, і існуючі обмеження використання інформації.

Комунікації в менеджменті виконують інтегруючу роль. Об'єднання учасників комунікаційного процесу відбувається за допомогою мовного спілкування. У комунікації обов'язково необхідно враховувати її два аспекти: особовий і інформаційний.

У повсякденному житті, на роботі і відпочинку люди постійно спілкуються один з одним. Якщо постійне спілкування триває досить довго, це викликає відчуття близькості між людьми. Для індивіда стає не байдужою думка людей, з якими він контактує, що робить вплив на його поведінку по відношенню до цих людей. Але і люди, що контактують з ним, зроблять вплив на індивіда. Якщо такі психологічні процеси відбуваються між двома або великою кількістю людей, то ці люди стають групою.
Група— це два або більша кількість людей, які вступають в такий взаємодія, коли кожну особу надає вплив на інших і одночасно знаходиться під впливом інших осіб. Група—це сім'я, відділ, де людина працює, група друзів, група студентів і безліч інших.

Організацію можна розглядувати як об'єднання декількох груп. Формуючи підрозділи підприємства і рівні його управління, керівництво створює групи. Велика організація може складатися з безлічі груп. Всі вони створюються по волі керівництва для організації виробничого процесу і носять назву формальних груп. Їх функціями є виконання конкретних завдань і досягнення конкретних цілей.
Прикладами підприємств можуть служити будь-які підприємства, такі як товариства, суспільство з обмеженою відповідальністю, акціонерне суспільство, закрите акціонерне суспільство, кооперативи, унітарні підприємства і індивідуальні підприємці.

 

Висновок

Головна мета шкіл людських відносин і науки про поведінку в управлінні полягала у витісненні жорстких, знеособлених стосунків на виробництві, що цілком виявили до цього часу свою неефективність. У даному сенсі трактування промислових організацій як цілісних систем показала силу власне соціальних чинників у виробничому процесі. Вперше визнання отримав і особовий чинник організації, а також було приділено увагу і питанням непрямого впливу неформальних стосунків на економічні показники фірм і підприємств.

Разом з цим вказаним теоріям були властиві і деякі недоліки. Так, вони зосередили фокус своєї уваги на проблемах кооперації, обійшовши складні питання соціальних конфліктів. У них явно завищений рівень, до якого робітниками можна маніпулювати за допомогою соціально-психологічних методів. Визнання працівника «чинником», що самостійно впливає на виробничий процес, розуміється крок вперед, проте його не вистачило на визнання необхідності самоорганізації і самоврядності робітників у виробництві. Питання про «співучасть» працівників в процесах ухвалення рішень хоча і було поставлене, але не знайшов скільки-небудь позитивного дозволу.


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)