АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Загальні поняття невизначеності та ризику

Читайте также:
  1. I. Загальні положення
  2. I. Загальні положення
  3. I. Загальні положення
  4. I. Загальні положення
  5. I. Загальні положення
  6. I. Загальні положення
  7. I. Загальні положення
  8. I. Загальні положення
  9. I. Поняття й ознаки об'єкта авторського права.
  10. I. Поняття необережності, як форми вини.
  11. I.ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  12. IV. Основні поняття і визначення,

План лекції

 

Загальні поняття невизначеності та ризику

Види економічних ризиків

Аналіз факторів, що впливають на рівень фінансово-економічних ризиків

Класифікація ризиків.

 

Загальні поняття невизначеності та ризику

 

Основна аксіома будь-якої підприємницької діяльності: підприємницька діяльність базується на цілком певних припущеннях щодо капітальних і поточних витрат, обсягів реалізації виробленої продукції, цін на товари, прибутку і т.д., але майбутнє цих припущень завжди невизначене.

Під невизначеністю варто розуміти стан неоднозначності розвитку певних подій у майбутньому, стан нашого незнання і неможливість точного передбачення основних величин і показників розвитку діяльності підприємства.

Невизначеність - це об'єктивне явище, яке, з одного боку, є середовищем будь-якої підприємницької діяльності, з іншої - це причина постійного «головного болю» будь-якого підприємця. Повне виключення невизначеності (тобто створення однозначних умов протікання бізнесу), наскільки є бажаним для кожного підприємця, настільки є неможливим.

У той же час невизначеність не можна трактувати як виключно негативне явище. У «каламутній воді» ринкової економіки, особливо в її ще не цілком цивілізованому стані, невизначеність може обіцяти додаткові можливості, яких не було видно на самому початку діяльності. Але це оптимістичний прогноз. В цілому ж явище невизначеності у підприємницькій діяльності оцінюється зі знаком «мінус».

Чи можна навчитися керувати невизначеністю? В загальному випадку на рівні підприємства - ні.

Чи можна навчитися приймати рішення в умовах невизначеності? Можна і потрібно. І тільки в цьому полягає запорука успіху підприємницької діяльності. Найбільш простий спосіб прийняття рішень в умовах невизначеності - це слідування власної інтуїції. На жаль, в Україні це поки єдиний реальний спосіб. Успіх підприємницької діяльності в даному випадку повністю залежить від таланту бізнесмена. Але навіть у випадку успіху,який вже відбувся, ні один, навіть самий талановитий бізнесмен не може оцінити, скільки додаткових можливостей він упустив на шляху до цього успіху і у скільки разів цей успіх був би більшим, якщо б він використовував такі можливості.

Отже, ризик (risk) – це потенційна небезпека завдання збитків підприємству в результаті реалізації деякої загрози його стабільної діяльності з використанням особливостей активу або групи активів цього підприємства.

Основна мета процесу управління ризиками при прийнятті управлінських рішень на підприємстві - збільшення імовірності успішного функціонування підприємства на ринку через зниження ступеня впливу ризиків до прийнятного рівня.

В умовах об'єктивного існування ризику і пов'язаних з ним фінансових, моральних та інших втрат виникає потреба в певному механізмі, який дозволив би найкращим із можливих способів з точки зору поставлених підприємцем (фірмою) цілей враховувати ризик при реалізації господарської діяльності.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)