АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Психологічний склад українського народу

Читайте также:
  1. D. Визначення енергетичної цінності та нутрієнтного складу добового раціону на підставі статистичної обробки меню-розкладок
  2. II. Склад сім'ї призовника
  3. IV. Запишіть 2 приклади: один - пособництва зґвалтуванню, другий - готування до розбещення неповнолітніх (складіть фабули).
  4. IV. Складіть список КК зарубіжних держав, які перекладені на українську чи російську мову, вкажіть джерела, в яких вони опубліковані.
  5. SLS-Склад Лайт
  6. SWOT-аналіз підприємства та складання профілю середовища.
  7. V. Запишіть 2 приклади вчинення замаху на злочини, передбачені статтями розділу ІІІ Особливої частини КК України (складіть фабули).
  8. VI. Помилки та ускладнення
  9. VI. Помилки та ускладнення
  10. VI. Помилки та ускладнення
  11. VVS Офис - Склад - Магазин v4.3.1
  12. Адміністративне правопорушення, його склад.

Життєдіяльність людини залежить від соціально-психологічного фактора стійкої спільності людей, що історично склалася на базі спільного економічного, соціального, релігійного, культурного, побутового життя, території, мови, тобто нації.

При вивченні БЖД не можна не враховувати соціально – психологічного фактору, а саме такого його елемента, як психології нації.

Яким Ярема в 1935р. на І укрпедагогічному конгресі у доповіді „Українська психіка” визначив типи психології окремих націй незалежно від того, що переважає в її проявах: екстраверсія чи інтраверсія – світ об’єктів чи світ суб’єктів.

Було висловлено думку, що психологія українців ближча до індуїзму (інтраверсія), ніж до американізму (екстраверсія).

Українське православ’я – нейтральне до політики, - несе в собі екстравертивний характер.

Ми перейняті більш етичним духом християнства, ніж можливістю утвердження через нього державної влади. По І.Вишневському релігія – це духовний зміст життя особистості.

Українській нації притаманні такі особливості:

- перевага емоцій над волею і інтелектом;

- легка запальність і швидке заспокоєння;

- сентиментальність, чутливість, ліризм, що виражені в естетизмі народного життя і обрядовності;

- егоцентризм, прагнення особистої свободи без належних устремлінь до державності;

- анархічний індивідуалізм – найбільший ворог єднання;

- миролюбність, відсутність схильності до насильницької експансивності, примиренство до чужої експансивності;

- свободолюбність особи, яка є умовою демократизму, вільних об’єднань, федералізму.

Г.Ващенко ще в 1945 р. у праці „Виховний ідеал” дав огляд розвитку української розумової культури, за рівнем якої українці вважаються передовим народом у Європі.

Ось його оцінка особливостей українського народу:

- схильність до синтетичного мислення, яке є найважливішою умовою творчості;

- народ багатий на красу і силу почуттів (пісні, музика);

- охайність, чемність, гостинність, високий моральний стан;

- статева моральність.

Причина недолі українців – хиби нашої волі, яка здеформувалася зусиллями наших поневолювачів.

Українці – індивідуалісти з елементами аристократизм.

У несприятливих умовах політико-суспільного життя індивідуалізм українців перетворюється в егоїзм, в замикання в собі, в нехтування інтересами України. Форми цього егоїзму – кар’єризм, ренегатство, амбіціонерство дріб’язкового характеру. Тривала відсутність державності притупила почуття громадянина, господаря своєї країни.

Нині головне завдання виховання української молоді – виховання волі, характеру, політичної культури, об’єднуючої ідейності, громадянства, готовності дбати про благо Вітчизни, віра в українську ідею.

Благо Вітчизни визначається такими компонентами:

1. Державна незалежність, можливість для українського народу вільно творити своє політичне, соціальне, господарське і релігійне життя.

2. Об’єднання всіх українців, незалежно від їх територіального походження, церковної приналежності, соціального стану і таке інше, в одну спільноту, що прийнята єдиними творчими прагненнями і високим патріотизмом.

3. Справедливий державний устрій, який підтримував би лад у суспільстві і водночас забезпечував би особисті права і волю кожного громадянина і сприяв розвиткові і прояву його здібностей, спрямованих в бік громадського добро.

4. Справедливий соціальний устрій при якому зникала б і неможлива була б боротьба між окремими групами суспільства.

5. Високий рівень народного господарства й справедлива організація його, що забезпечувало б матеріальний добробут усіх громадян, була позбавлена елементів експлуатації.

6. Розквіт духовної культури українського народу: науки, мистецтва, освіти. Піднесення її на вищий розвиток, щоб Україна стала передовою країною в світі.

7. Високий релігійно-моральний рівень українського народу, реалізація в житті вчення Христа.

8. Високий рівень здоров’я українського народу, зведення до мінімуму всіляких хвороб і виродження.

Потрібно усвідомити, які риси української психіки слід розглядати як позитивні,

а які – як негативні. Позитивні риси мусимо вперто культивувати, а негативні –

щоденно переборювати

Все, що переймаємо в інших народів слід перепускати через призму чи фільтр інтересів і психології свого народу.

Всі ми вийшли з минулого, всім нам судилося майбутнє.

Велика національна ідея України кличе нас до праці на благо українського народу і Вітчизни.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)