АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Модуль. Епідеміологія

Читайте также:
  1. Змістовий модуль 1: Загальна епідеміологія
  2. Змістовий модуль 2: Спеціальна епідеміологія
  3. РОЗДІЛ 2. Епідеміологія туберкульозу в Україні та світі

Організація навчального процесу здійснюється за кредитно-модульною системою відповідно до вимог Болонського процесу.

Програма дисципліни структурована одним модулем, до складу якого входить два змістовних модулі:

Модуль. Епідеміологія

Змістовний модуль 1 Загальна епідеміологія:

Змістовний модуль 2 Спеціальна епідеміологія:

Обсяг навчального навантаження студентів описаний у кредитах ECTS, які зараховуються студентам при успішному засвоєнні ними відповідного модулю (залікового кредиту).

Кредитно - модульна система організації навчального процесу спонукає студентів систематично вчитися протягом навчального року.

Видами навчальної діяльності студентів згідно з навчальним планом є: а) лекції, б) практичні заняття, в) самостійна робота студентів (СРС), в організації якої значну роль мають консультації викладачів. Тематичні плани лекцій, практичних занять, СРС забезпечують реалізацію у навчальному процесі всіх тем, які входять до складу змістових модулів.

Лекції. Перевага віддається лекціям проблемним, оглядовим та концептуально-аналітичним. Лекція стає процесом, під час якого в студентів формуються знання, забезпечуються мотиваційний компонент і загально-орієнтований етап оволодіння науковими знаннями. Посилюється роль лекцій в якісному управлінні самостійною роботою студентів.

Практичні заняття спрямовані на контроль засвоєння теоретичного матеріалу й формування практичних вмінь та навичок, а також уміння аналізувати й застосовувати одержані знання в наступній діяльності. Практичні заняття за методикою їх організації передбачають:

1) контроль засвоєння теоретичного матеріалу;

2) ознайомлення з інформаційно-інструктивними документами;

3) вирішення ситуаційних задач.

Пропонується студентам в якості підготовки до практичного заняття та на практичному занятті вести протоколи, де зазначати назву теми, мету заняття, матеріали по підготовці студента до заняття та на занятті (інструктивні та діючі законодавчі матеріали). Самостійна робота студента - одна з організаційних форм навчання, що регламентується робочим навчальним планом і виконується студентом самостійно поза межами аудиторних занять. Можливі види самостійної роботи студентів: підготовка до практичного заняття та вивчення тем, що розглядаються лише в плані самостійної роботи студента, пошук та вивчення додаткової літератури, створення алгоритмів, структурно-логічних схем, написання курсової роботи з наступним захистом на практичних заняттях.

Підсумковий контроль засвоєння модулю здійснюється по його завершенню на підсумковому модульному контрольному занятті.

Оцінка успішності студента з дисципліни є рейтинговою і виставляється за багатобальною шкалою.

Кафедри з курсом епідеміології мають право вносити зміни до навчальної програми залежно від організаційних і технічних можливостей, напрямків наукових досліджень, екологічних особливостей регіону, але мають виконати в цілому обсяг вимог з дисципліни згідно з кінцевими цілями ОКХ і ОПП за напрямом підготовки та навчальним планом (не більше ніж 15 %)

Поточна навчальна діяльність студентів контролюється на практичних заняттях у відповідності з конкретними цілями.

Рекомендується застосовувати такі засоби діагностики рівня підготовки студентів: опитування, розв'язування ситуаційних задач, тестові завдання та інше.

Оцінка успішності студента з дисципліни є рейтинговою і виставляється за багатобальною шкалою як сума балів, одержаних на кожному практичному занятті.

2. МЕТА ВИВЧЕННЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

Мета вивчення епідеміології - кінцеві цілі встановлюються на основі ОПП підготовки лікаря за фахом відповідно до блоку її змістового модулю (професійна та практична підготовка) і є основою для побудови змісту навчальної дисципліни. Опис цілей сформульований через вміння у вигляді цільових завдань (дій). На підставі кінцевих цілей до модулю або змістового модулю сформульовані конкретні цілі у вигляді певних умінь (дій), цільових завдань, що забезпечують досягнення кінцевої мети вивчення дисципліни.

Кінцеві цілі дисципліни

ПП.206(7.110101) ПП.040(7.110104)   Інтерпретувати причини виникнення та закономірності розвитку епідемічного процесу, основні нормативні документи в області епідеміології
ПП.243(7.110101) ПП.045(7.110104)   Проводити епідеміологічне обстеження осередку інфекційної хвороби та епідемічного спалаху і розробляти заходи щодо їх ліквідації
ПП.215(7.110101) ПП.056(7.110104) Аналізувати епідемічний стан території та населення в зоні надзвичайної ситуації, планувати відповідні заходи і організувати їх виконання
ПП.031(7.110101) ПП.036(7.110104) Демонструвати обізнаність щодо інфекційних хвороб як зброї масового ураження

3. ЗМІСТ ПРОГРАМИ

Модуль. Епідеміологія

Змістовий модуль І.Загальна епідеміологія Кон кретні цілі:

> Організація та проведення протиепідемічних заходів в осередках інфекційних захворювань.

> Організувати проведення імунопрофілактики.

> Оформлювати документації (облікової та звітної) про щеплення

> Вміти скласти план проведення щеплень.

> Визначати пріоритетні проблеми профілактики інфекційних захворювань по групам та нозологічним формам.

> Трактувати епідеміологічну, соціальну та економічну значущість окремих нозологічних форм.

Ø Застосовувати прийоми епідеміологічного методу дослідження (дескриптивний, аналітичний, експериментальний, прогностичний).

Ø Аналізувати структуру й рівень захворюваності населення по нозологічних формах.

Ø Проводити аналіз багаторічної та річної динаміки захворюваності, визначати тенденцію, циклічні та сезонні коливання рівня захворюваності, складати прогноз захворюваності.

Ø Вміти розслідувати спалахи інфекційних хвороб та організовувати заходи щодо їх ліквідації.

Ø Визначати групи, колективи, території, час і чинники ризику захворюваності.

Ø Вміти інтерпретувати результати епідеміологічних когортних досліджень та досліджень типу випадок-контроль.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)